В який час доби чоловіки найчастіше зляться: вчені з'ясували

В обід до начальника краще не йти.

Фото: flickr.com

Вчені з Технологічного університету Суинберна (Swinburne University of Technology) провели сканування мозку молодих людей в різний час протягом дня, в результаті чого виявили, що настрій підопічних завжди і значно погіршувався приблизно о 14:00. Уже тоді дослідники подумали, що ці дані можна буде використовувати при розробці нових методів лікування тривожності і депресії у чоловіків, які в принципі складніше, ніж жінки, йдуть на терапію в разі психічних порушень, повідомляє vesti.ru .

В ході експерименту вдалося встановити, що область мозку, відповідальна за задоволення, у чоловіків досягає максимуму своєї активності вранці і ввечері. Але те, що з нею відбувається приблизно о другій годині дня, змушує чоловіка злитися без приводу чи сумувати без особливих на те причин ( ось чому наради о 14.00, якщо ваш начальник чоловік, точно не найкраща ідея).

Порівнявши активацію системи винагороди мозку у 16 ​​чоловіків під час азартної гри о 10:00, 14:00 і 19.00, вони виявили, що активація в лівій шкаралупі (putamen) - області мозку, пов'язаної з відповіддю на нагороду - була найнижчою саме в післяобідній час. "Лівий путам особливо чутливий до несподіваних винагород, що може говорити про те, що вранці і ввечері центри винагороди не очікують його, а тому, скажімо так, дивуються, і настрій в результаті всього цього підвищується", - коментує провідний автор дослідження Джеймі Бірн.

Цікаво, що отримані результати контрастують з попередніми дослідженнями, які свідчили про те, що люди повідомляють про кращому настрої - суб'єктивному вимірі активації винагороди - якраз о другій годині дня. "Наші результати в будь-якому випадку важливі, тому що вони ще раз показують, що система винагороди мозку тісно пов'язана з внутрішніми годинами людини", - додає Бірн.

Втім, важливо мати на увазі, що винуватцем поганого настрою в середині дня може бути і так званий денний спад, який трапляється як у чоловіків, так і у жінок в період з 13:00 до 15:00. Погіршити становище здатні регулярне недосипання, нездоровий раціон, високий рівень стресу або метаболічні розлади.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости