В яких ситуаціях необхідно платити податок на прибуток в Естонії?

  1. Інші випадки, коли необхідно платити податок на прибуток в Естонії
  2. Оподаткування при отриманні дивідендів естонською компанією

Будь-який підприємець, запускаючи бізнес-проект або розширюючи свій бізнес на території Естонії з метою виходу на європейський ринок, повинен розуміти, яка податкове навантаження виникне у його компанії. Ми розглянемо тільки ті випадки, коли компанії необхідно буде платити податок на прибуток в Естонії.

Здавалося б, варіантом нарахування і виплати податку на прибуток повинна бути ситуація, коли естонська компанія в зв'язку з виконанням її діяльності (надання послуги, продажу товару і т.д.) отримала прибуток. Але не все так просто! Згідно естонського законодавства платити податок на прибуток в Естонії необхідно тільки при вирішенні розподілити прибуток у вигляді дивідендів та їх виплати акціонерам компанії. У разі виплати дивідендів акціонерам компанії естонська компанія повинна заплатити податок на прибуток в розмірі 20%.

Однак! З 1 січня 2018 року з'явилися суттєві зміни в нарахуванні податку на прибуток в Естонії. Крім ставки податку на прибуток в 20% з'явилася ще й ставка 14%. Про те, в яких випадках вона застосовується і як розраховується, ви можете дізнатися, прочитавши статтю "Податок на прибуток в Естонії: як розраховується і коли виникає?"

Інші випадки, коли необхідно платити податок на прибуток в Естонії

Податок на прибуток в розмірі 20% може також вилучатись при здійсненні витрат, які не пов'язані з бізнес-діяльністю компанії. Якщо компанія дійсно здійснила витрати, які не сприяли і не пов'язані з її діяльністю з точки зору отримання прибутку, і це буде доведено податковим органом, то з суми витрат, які понесла естонська компанія, потрібно буде заплатити прибутковий податок (20%).

Прибутковий податок сплачується також зі спеціальних пільг, але це більше стосується місцевих естонських компаній, які мають робочих в Естонії, виплачують їм зарплати та інші виплати. Всі ці виплати будуть також обкладатися прибутковим податком (20%).

Читайте додатково "Як розпочати бізнес в Естонії?"

В Естонії також існує кілька положень про трансферному ціноутворенні, зазначених в Законі про прибутковий податок. Вони описують, якщо угоди між компаніями були здійснені не за принципом «витягнутої руки», тобто ціноутворення було здійснено неринковим способом, то на суму недоотриманого доходу або підвищеної витрати в результаті застосування трансфертної ціни потрібно буде сплатити податок у розмірі 20%

Якщо естонська компанія отримує якусь послугу у компанії з юрисдикції, що відноситься до низькоподатковій зоні відповідно до естонським законодавством, то автоматично виникає податок в розмірі 20% на оплачену суму за послуги.

Читайте додатково "Міжнародне оподаткування компанії в Естонії"

Оподаткування при отриманні дивідендів естонською компанією

Розглянемо варіант оподаткування дивідендів, отриманих естонською компанією. У більшості випадків при отриманні дивідендів на рівні естонської компанії, яка є холдинговою компанією і власником дочірніх структур в інших країнах світу, податок в Естонії при розподілі прибутку, отриманого з цих дивідендів, не виникає.

За яких умов відбувається вищеописана система звільнення (tax exemption)?

Умови такі:

  • дивіденди отримані від дочірньої компанії, зареєстрованої в країні-учасниці договору про Єдиному Економічному Просторі (ЄЕП) і Швейцарії (за умови, що естонська компанія володіє не менше 10% акцій). Країни ЄЕП - це всі країни Євросоюзу, в тому числі Ліхтенштейн, Норвегія і Ісландія. Якщо дивіденди приходять від дочірньої компанії, зареєстрованої в цих країнах, на користь естонської компанії, яка володіє не менше 10% акцій, то при отриманні дивідендів ніякого оподаткування у естонської компанії виникати не буде.

Читайте додатково "5 прикладів використання компанії в Естонії для торговельної діяльності з країнами ЄС"

Тому естонська компанія є зручним холдинговим інструментом для управління дочірніми компаніями, зареєстрованими в країнах-учасниць договору про ЄЕП та Швейцарії. При цьому в країні дочірньої компанії також буде відсутній оподаткування при виплаті дивідендів, тому що буде застосована Директива ЄС про дочірні і материнських компаніях.

  • якщо ж естонська дочірня компанія зареєстрована не в країні-учасниці договору про ЄЕП, але в країні, в якій все-таки буде сплачуватися податок на прибуток, з якої будуть виплачуватися дивіденди, або сплачується податок у джерела дивідендів в країні дочірньої компанії, то в даному випадку дивіденди звільняються від податку на прибуток в Естонії. Важлива умова - естонська компанія володіє не менше 10% акцій дочірньої компанії. При наявності укладеного між країнами Угоди про уникнення подвійного оподаткування податок у джерела може бути зменшений.
  • якщо дочірня структура естонської компанії знаходиться в низькоподатковій зоні (з точки зору естонського законодавства), то доходи, отримані естонською компанією від участі в капіталі дочірньої компанії, будуть обкладатися податком на прибуток (20%) при розподілі цього прибутку.

якщо дочірня структура естонської компанії знаходиться в низькоподатковій зоні (з точки зору естонського законодавства), то доходи, отримані естонською компанією від участі в капіталі дочірньої компанії, будуть обкладатися податком на прибуток (20%) при розподілі цього прибутку

Денис має багаторічний досвід консультування клієнтів з питань застосування іноземних компаній для податкового планування і захисту конфіденційності. Крім цього, він веде серію онлайн-семінарів, присвячених використанню європейських юрисдикцій в міжнародному податковому плануванні.

За яких умов відбувається вищеописана система звільнення (tax exemption)?

Новости