Вадим Жартун: Кому на Русі жити добре, або Що чекає росіян в наступному році - блог - новини світу - Росія

  1. Бюджет 2018 - гроші не брешуть Цифрами брехати складніше. Не те, щоб зовсім не можна, але буквами...
  2. 2. Безпека перш за все
  3. 3. Соціалка: підняти і впустити
  4. 4. Засоби масової дезінформації
  5. 5. Привіт переможцям мельдоніади
  6. 6. Діти - наше все
  7. 7. Ось тобі, бабуся, і Юріїв день
  8. 8. Він сказав "Приїхали!" і змахнув рукою
  9. 9. Нафта-матінка так газ-батюшка
  10. 10. Голодний годує ситого
  11. 11. Плата за імпортозаміщення
  12. 12. За рахунок прийдешніх поколінь
  13. 13. Слово і діло
  14. PS Універсальна цифра

Бюджет 2018 - гроші не брешуть

Цифрами брехати складніше. Не те, щоб зовсім не можна, але буквами у них виходить набагато краще. А коли цифри це не просто цифри, а конкретні гроші, на які претендує безліч серйозних людей, кожна з цифр куди правдивіше і красномовніше, ніж полум'яна промова беззмінного національного лідера на прямій лінії з багатостраждальним багатонаціональним народом Російської Федерації.

Заяви офіційних осіб, програма соціально-економічного розвитку, травневі укази та інші папірці не варті друкарської фарби, якою надруковані. Хочете знати, чим насправді збирається здивувати нас уряд в наступному році? Читайте бюджет.

У проекті бюджету РФ на 2018 рік 318 документів і приблизно 10000 сторінок. Тільки пояснювальна записка до нього займає 470 сторінок. Занадто багато? У вас були інші плани на вечір? Нічого страшного, я прочитав його за вас і зараз розповім все найважливіше, щоб ви могли блиснути ерудицією перед друзями і взагалі розуміли, що відбувається в країні.

1. Дорогий товаришу президент

Якщо у вас ще залишалися сумніви, хто в країні головний, кому на Русі жити добре, подивіться на витрати по утриманню органів влади: на президента з його адміністрацією заплановано 19,2 млрд, а на Держдуму, Раду Федерації і все муніципальні законодавчі органи влади - 14,8. На уряд - ще 6,5 млрд.

Як витрати на забезпечення одного людини можуть бути більше, ніж на всю законодавчу владу у всіх суб'єктах федерації, тобто на кілька тисяч чоловік? А ось так.

А ось так

2. Безпека перш за все

Армія і поліція як і раніше обійдуться країні в 4,3 рази дорожче, ніж медицина і освіта, різниця з минулим роком лише в зміні пріоритетів: армія отримає трохи менше (2,87 проти 2,77 трлн), а поліція - трохи більше ( 1,98 проти 2,11 трлн).

Сирія, Кримнаш, війна з Україною та інша "геополітика", так улюблена патріотами, це, звичайно, важливо, але розганяти мітинги Навального перед президентськими виборами влада, мабуть важливіше.

Сирія, Кримнаш, війна з Україною та інша геополітика, так улюблена патріотами, це, звичайно, важливо, але розганяти мітинги Навального перед президентськими виборами влада, мабуть важливіше

3. Соціалка: підняти і впустити

З утворенням і медициною перед виборами теж відбуваються дуже характерні речі. Страйки медиків нікому не потрібні, а вчителі і зовсім один з станових хребтів нашої "суверенної демократії" - саме їх руками фальсифікуються результати виборів, саме вони загрожують студентам і школярам всілякими карами за участь в мітингах.

Тому влада їх не забуде: бюджет освіти виросте в 2018 році з 630 до 663 млрд, а охорони здоров'я з 452,5 до 460,3 млрд.

Правда, після виборів краник знову перекриють і в 2019 році видатки на освіту уріжуть до 653 млрд, а на охорону здоров'я - і зовсім до жалюгідних 428,5 млрд. Ну а як ви думали? Повіям платять тільки тоді, коли їх мають.

Відповідно, частка витрат на освіту знизиться з 0,7% до 0,6%, а на медицину з 0,5% до 0,4% від ВВП. Будьте здорові, дорогі росіяни, тому що лікувати вас буде нікому.

Будьте здорові, дорогі росіяни, тому що лікувати вас буде нікому

4. Засоби масової дезінформації

Дивно було б говорити про політичну проституцію і не згадати при цьому ЗМІ, тим більше, що по ним картина ще більш показова: в 2018 витрати на ЗМІ (переважно телебачення) планується збільшити з 80,2 до 82,7 млрд, а в 2019, коли вони вже відпрацюють свої 30 срібняків, різко обрізати фінансування до 67,8 млрд.

5. Привіт переможцям мельдоніади

Мабуть, держава остаточно розчарувалося у великому спорті: всі гроші розпиляні, весь мельдоній з'їдений (і МОК почав відбирати у російських спортсменів олімпійські медалі), так що витрати на фізкультуру і спорт урізаються з 101,9 до 59,2 млрд в 2018 році , а потім і зовсім до 37,3 млрд в 2019.

6. Діти - наше все

Мабуть, по влади, нарешті, дійшла вся марність спроб запудрити молоді мізки "нашизм" і дебільними відеороликами а-ля "не лізь, малюк, в політику". Тому тепер підростаючим поколінням займуться ланцюгові педагоги і ОМОН, а витрати на молодіжну політику знижені більш ніж в два рази: з 7,2 до 2,3 млрд.

7. Ось тобі, бабуся, і Юріїв день

Здійснилося. Пенсіонери-маразматики, на ностальгії яких по СРСР довгий час паразитувала влада, нарешті отримали гідну їх нагороду: витрати на соціальну політику (що складаються переважно з пенсій) будуть урізані з 5,1 до 4,7 трлн.

Ви хотіли Путіна? Отримайте. Сума зниження дуже серйозна і порівнянна з усім бюджетом охорони здоров'я. Ніяким "лібералам" таке навіть і не снилося.

Втім, упевнений, що пенсіонери і це проковтнуть, тихенько Подих напівголодного смертю без ліків і медичної допомоги перед екраном телевізора, який розповість їм прекрасну казку про велич встає з колін Росії.

8. Він сказав "Приїхали!" і змахнув рукою

Ну і, на закуску, в новому бюджеті буде урізано фінансування космічних програм - з 114,7 до 73,3 млрд. Ми все просрали, Юра.

Як я припускав ще в 2015 році, Ілон Маск поставив крапку в історії російського космосу. Точніше, він поставив новий стандарт, з яким просто неможливо відповідати, поки на космодромах пиляють мільярди, а "Протони" перед запуском кроплять святою водою, щоб вони не так часто падали.

Точніше, він поставив новий стандарт, з яким просто неможливо відповідати, поки на космодромах пиляють мільярди, а Протони перед запуском кроплять святою водою, щоб вони не так часто падали

9. Нафта-матінка так газ-батюшка

Але видаткова частина бюджету - це ще квіточки. Найцікавіші зміни заплановані в його дохідної частини. Почнемо з того, що держава планує збирати все менше і менше грошей з .. малого бізнесу? працівників з низькими доходами? ��ільського господарства? високотехнологічних галузей? Так хрін там плавав! З нафтовиків і газовиків!

Доходи скарбниці від нафти і газу планується послідовно знижувати з 5,8 до 5,5, а потім і до 5,2 трлн. Спочатку ми будували-будували Роснефть з Газпромом, пишалися ними жахливо, а тепер це національне надбання розводить руками і каже: нафти і газу ми як і раніше видобуваємо багато, але платити більше не бажаємо.

Планується, що державні компанії будуть віддавати 50% чистого прибутку до бюджету як дивіденди, але ви на це особливо не розраховуйте: прибуток Газпрому за останній рік впала в 11 разів, а зараз вони і зовсім показують збитки. Роснефть теж примудрилася кудись " втратити "$ 83 млрд, так що на дивіденди від них я б не розраховував. Швидше, це нам всім доведеться заплатити за їх красиве життя.

10. Голодний годує ситого

Так звідки ж візьмуться в бюджеті гроші, якщо нафтовики і газівники вирішили, що зможуть витратити нафтодолари без нашої допомоги? Все просто: за це заплатите ви.

До бюджету вже закладено послідовне зростання "ненафтогазових доходів" з 8,9 до 9,8 і 10,3 трлн в 2019 році.

І щоб у вас не залишалося ілюзій, що це за доходи такі: запланований майже двократне зростання акцизів на автомобілі, на третину зросте утилізаційний збір, піднімуться акцизи на бензин, алкоголь і тютюнові вироби, в два рази зросте плата за використання лісів, на чверть - плата за використання радічастотного спектра (привіт абонентам стільникового зв'язку).

Крім того, держава збирається знизити поріг безмитного ввезення товарів фізособами (привіт, aliexpress!) І за рахунок цього збільшити збір мит з фізосіб спочатку майже в шість разів, з 6,7 до 36,9 млрд, а потім ще в два рази - до 67,2 млрд.

Всього з нашої кишені планується отримати як мінімум 146,4 млрд на додаток до того, що ми вже й так платимо державі.

11. Плата за імпортозаміщення

І, як завжди, не обійшлося без контрольного пострілу собі ж в ногу: вводяться ввізні мита на промислову продукцію галузей інвестиційного машинобудування і, до того ж до них, утилізаційний збір на засоби виробництва важкого і енергетичного машинобудування. Імпортозамінних, скільки хочете, але якщо хочете щось виробити не на верстатах часів СРСР, а на чомусь сучасному - розщедрюватися.

12. За рахунок прийдешніх поколінь

Незважаючи на те, що з населення планується дерти три шкури, а соціальні статті бюджету - обрізати, бюджет все одно буде дефіцитним. Само по собі це не погано - дефіцит бюджету стимулює економічне зростання.

Правда, в нашому випадку дефіцит бюджету буде фінансуватися не за рахунок кредитів, а з резервів. Резервний фонд ми вже благополучно проїли, його залишки будуть об'єднані з Фондом Національного Добробуту (ФНБ), і з нього за рік планується витратити 1,1 трлн (з боязкою надією частково заповнити ці втрати пізніше).

За ідеєю, ФНБ потрібен для фінансування проектів, які забезпечать Росії процвітання в XXI столітті - нової енергетики, біотехнологій, освіти, високотехнологічних виробництв і сучасної інфраструктури, а витратимо ми гроші на ментів і брязкання зброєю.

13. Слово і діло

Цікаво, що заявлені державою цілі і пояснювальна записка до бюджету і часто прямо суперечить закладеним в ньому цифрам:

  • держава декларує принцип фіскальної нейтральності - (непідвищення фіскального навантаження для сумлінних платників податків), і тут же підвищує податки всім, крім нафтогазового сектора.

  • держава очікує зростання доходів населення, називаючи з основним чинником зростання економіки, але при цьому обрізає пенсії і викачує з людей гроші податками і акцизами - так за рахунок чого, питається, будуть зростати доходи?

  • держава просторікує про імпортозаміщення та інноваціях, але освіта фінансується за залишковим принципом, а на сучасне обладнання вводяться додаткові мита.

  • держава лякає нас "диким капіталізмом" і розповідає про соцзахист, але гроші витрачає не на вчителів і лікарів, а на поліцію, армію і численні спецслужби.

  • держава ховає колосальні кошти в спортивних об'єктах, але фізкультуру і спорт фінансувати відмовляється.

  • держава пропонує нам пишатися польотом Гагаріна 56-річної давності, а саме знижує фінансування космосу.

  • держава намагається загравати з молоддю, але, зазнавши фіаско, обрізає молодіжні програми та намагається залякати студентів і школярів.

держава намагається загравати з молоддю, але, зазнавши фіаско, обрізає молодіжні програми та намагається залякати студентів і школярів

PS Універсальна цифра

Щоб розібратися в бюджетах, плани і різних прогнозах, насправді не потрібно бути семи п'ядей у ​​чолі, досить знати всього одну цифру. Ця цифра - нуль. Користуйтеся їй, і все швидко встане на свої місця, а життя стане простою і зрозумілою.

Чуєте потік обіцянок високопоставленого чиновника - множте їх на нуль. Хочете дізнатися результати чергової реформи? Множте на нуль. Цікаво, що ви отримаєте від держави до старості? Подивіться на нуль і заспокойтеся. Яке ваше реальний вплив на прийняття важливих для країни рішень? Нуль. Хто ви для чиновників, силовиків і олігархів? Нуль.

Що ви можете змінити? Нуль?

Поки ви будете в це вірити і діяти, вони будуть розповідати про міфічних 86% підтримки і примножувати свої мільярдні статки, а ви так і залишитеся - нулем.

Тисни! підписуйся ! Читай тільки краще!

Хочете знати, чим насправді збирається здивувати нас уряд в наступному році?
Занадто багато?
У вас були інші плани на вечір?
Як витрати на забезпечення одного людини можуть бути більше, ніж на всю законодавчу владу у всіх суб'єктах федерації, тобто на кілька тисяч чоловік?
Ну а як ви думали?
Ви хотіли Путіна?
Малого бізнесу?
Працівників з низькими доходами?
?ільського господарства?
Високотехнологічних галузей?

Новости