Валянки, та валянки ...

Зима і морози це завжди справжнє випробування для організму на міцність. Хочеться одягатися тепліше, щоб не замерзнути. Одягти шубку або пуховічок , На голову м'яку шапку, на руки рукавиці , А на шию намотати теплий шарф . А що ж ноги? Як зігріти їх у люті морози? Для таких випадків наші предки мали в господарстві валянки. Валянки, та валянки ... А у Вас вони є?

шарф

Думаю, що далеко не всі сучасні люди мали справу з цим споконвічно російським предметом гардероба. І згадала я про них не просто так. По-перше, на вулиці зима і холодно, по-друге, настав рік вівці, а по-третє, я сама носила валянки в дитинстві і знаю, що це таке.

Було це давно, ще в шкільні роки і в місцях, де взимку стовпчик термометра опускався нижче 50-ти градусів. Про які чоботях могла йти мова? Все, від малого до великого, ходили в валянках. Звичайно, їх не можна порівняти з витонченими шкіряними чобітьми, але те, що це прекрасна альтернатива в люті морози це, безумовно.

Не можу сказати, що вони нам дуже подобалися. Валянки були чорного кольору, невиразні зовні, толстоватие, тому ми намагалися їх всіляко прикрасити. Так що ще в 80-х роках ми носили ексклюзивні авторські валянки. Кожна дівчина придумувала свій декор зі шнурівкою, відворотом або вишивкою. Жінки не можуть без краси, в цьому їх сила.

У той час ніхто з нас не замислювався про те, як і з чого, зроблена ця взуття. У кожній родині, у всіх її членів були зимові валянки, як невід'ємна частина гардероба. Носили їх тільки в морози, коли на вулиці не було ніякої сльоти, тобто по сухому. Будинки обтрушували від снігу щіткою і сушили біля батареї. Ось і весь догляд, простий і не обтяжливий.

Але звідки ж вони взялися? Хто і коли придумав цю екологічну і тепле взуття.

Виготовляються валянки з козячої або овечої вовни. У багатьох місцях на Русі кізоньки і овечки вважалися важливими носіями не тільки продуктів харчування, а й матеріалів, для виготовлення необхідних теплих речей. На честь цих милих тварин в різних населених пунктах Росії до цих пір влаштовують веселі свята.

А називають цю взуття всюди по-різному: валянки, катанки, валенухі, самокатки, чесанка, Валенца, піми, вовнянки (ті, що з козячої вовни).

Саме завдяки козячої і овечої вовни вони володіють великою кількістю достоїнств.

  • Валянки добре тримають тепло, що прекрасно допомагає при ревматизмі.
  • Сприяють швидкому загоєнню ран і сростанію кісток.
  • Знімають нервову напругу з ніг.
  • Вони гігроскопічні.
  • Чи не сідають і не деформують стопу.
  • Носяться дуже довго.
  • Згодом самі підлаштовуються під форму стопи.

Взуття з повсті була відома ще в середині першого тисячоліття до нашої ери. Вона перебувала в побуті степових народів. Археологи виявляють її фрагменти від Каспію до Алтаю і можна допустити, що вона була прародителькою російських валянків.

З назви зрозуміло, що взуття цю робили методом валяння. В наші дні валяння з вовни дуже поширене заняття. Але клеять в основному різні вироби, прикраси та аксесуари. Майстрів, які вміють робити справжні валянки ручним способом стає все менше і менше.

У минулі часи такі майстри були в кожному селі і відомі на всю округу. Їх праця цінувалася дуже високо, а дружині такого майстра заздрили всі. Вважали, що вона живе, як у Христа за пазухою.

Валянків всього лише трохи більше 400 років, причому на початку, вони складалися з двох частин: халяви і пакетної частини. Обидві частини з'єднувалися швом. У таких одношовних валянках ходив Петро I, Анна Іоанівна, Катерина II і весь великосвітський двір. Родина валянок до сих пір не визначена достеменно, але багато істориків вважають, що це місто Мишкін в Ярославській губернії.

Родина валянок до сих пір не визначена достеменно, але багато істориків вважають, що це місто Мишкін в Ярославській губернії

А в 18 столітті один умілець з Нижегородської губернії створив повноцінний валянок, такий, яким ми знаємо його сьогодні. Взуття без єдиного шва! Неймовірно, але факт.

Після такого винаходу російські валянки стали відомими на весь світ. На виставках в Парижі і Лондоні вони займали почесні перші місця. А придбати їх могли собі дозволити в основному заможні люди, тому як коштували валянки не дешево. В середині 19 століття 2 рублі сріблом віддати за валяні чоботи міг не кожен.

Хлопець у валянках - завидний жених в селі. У бідних же сім'ях були одні валянки на всіх і носили їх по черзі, по старшенству. Та це й не дивно, тому що хороші валянки НЕ зношувалися по 50 років і навіть передавалися у спадок. Тільки заможні сім'ї могли собі дозволити таке взуття для кожного члена сім'ї.

Ще один цікавий момент полягає в тому, що не існує правого і лівого валянка. Вони робляться абсолютно однаковими. При носінні ж кожен приймає форму стопи людини. І для того, щоб це сталося швидше потрібно надягати валянок кожен раз на одну і ту ж ногу. Не плутати. Пам'ятаю, що я перший час навіть підписувала валянки.

Процес створення валянок зовсім не простий, можна навіть сказати, трудомісткий і важкий. Він вимагає великих фізичних зусиль. Валяння, викочування вовни, відбивання, ущільнення, кожен етап вимагає великих навантажень. Тому створенням валянок займалися тільки чоловіки.

Тому створенням валянок займалися тільки чоловіки

У кожного майстра були свої секрети виготовлення, які передавалися з покоління в покоління. А валянням валянок займалися цілі родини.

Залежно від регіону це взуття ще й декорували різними способами. Наприклад, в Сибіру робили валянки, обшиті шкіряною тасьмою. Вони називалися бурки. У Вятської губернії їх підшивали щільним повстю. В татарських поселеннях це взуття прикрашали вишивкою, бісером і гарусом.

На початку минулого століття були придумані валянки на підлогою підборах. Така модель виглядала більш витончено і жіночно. Їх носили наймодніші городянки. Такі валянки можна було надіти на туфлі і відправитися в театр або в гості холодним зимовим вечором.

Згадайте фільм «Дівчата», головна героїня якого так і зробила, йдучи на танці. Її валянки були без каблука, проте, подібні Вален чоботи носили всі дівчата і використовували їх для таких випадків. Дуже зручно і тепло одночасно. Хороша знахідка.)

Коли почалося масове виробництво валянок, праця окремих майстрів став використовуватися набагато рідше. Але валянки, зроблені вручну, завжди відрізнялися від тих, що виготовлені промисловим способом. Ручні валянки м'якше і затишніше. Судячи з цим характеристикам, я можу зробити висновок, що у мене були точно не ручні валянки. (Хоча багато моментів в масовому виробництві теж робляться тільки руками.

Це взуття настільки увійшла в побут російських людей, що вважається одним з ідентифікаторів Росії. Історики навіть вважають, що валянки зіграли велику роль в перемозі радянського народу у великій Вітчизняній війні. І з цим складно сперечатися. Морози взимку були штучно, без валянок далеко не втечеш.

Єдиним їх недоліком є ​​намокаемость. Тому їх намагалися пристосувати для різної погоди різними способами. В сльоту на валянки одягали шкіряні або гумові калоші.

«Валянки, та валянки, ех та не підшиті стареньки ...». Судячи зі слів пісні, валянки підшивали, для того, щоб довше поносити. Робили це, використовуючи шкіру або повсть. Але, не дивлячись на сучасні технології, виробництво валянок в більшій частині зберегло свої споконвічні традиції, що дозволяє говорити про неминущу цінність цього виду взуття.

Для людей, які протягом тривалого часу перебувають на вулиці в холодну пору року, валянки незамінні. Це може бути пов'язано з роботою, прогулянками по лісі або з подорожами.

А якщо хтось із Вас є шанувальником валянок і в наші дні, то відмовлятися від них зовсім не варто. Раз вже царі в них ходили, то чому б і нам не бути схожим?

Зараз існує кілька десятків фабрик по виробництву валянок. За ціною вони більш ніж доступні для всіх верств населення. Так що носите на здоров'я цю екологічно чисту взуття.

Моделі, запропоновані нинішніми виробниками, трохи відрізняються від класичних валянків і прекрасно вписуються в міське середовище. сучасні валянки захищені від сльоти спеціальною підошвою, але при цьому залишаються такими ж теплими і затишними. Для діток це взуття в зимовий період прекрасно підійде.

У рік овечки валянки будуть на піку популярності!

А Вам подобаються валянки?

Залишайте свої коментарі!

Діліться цікавою інформацією з друзями!

Підписуйтесь на новини сайту, щоб першими дізнаватися щось нове!

З повагою, Ірина Широкова .

А що ж ноги?
Як зігріти їх у люті морози?
А у Вас вони є?
Про які чоботях могла йти мова?
Але звідки ж вони взялися?
Раз вже царі в них ходили, то чому б і нам не бути схожим?
А Вам подобаються валянки?

Новости