Valentino | Енциклопедія моди

  1. Історія бренду
  2. вибір знаменитостей

Valentino (Валентіно) - всесвітньо відомий італійський Модний дім, що спеціалізується на виробництві чоловічого і жіночого одягу, нижньої білизни,   аксесуарів   і парфумерії Valentino (Валентіно) - всесвітньо відомий італійський Модний дім, що спеціалізується на виробництві чоловічого і жіночого одягу, нижньої білизни, аксесуарів і парфумерії. Valentino випускає колекції Ready-to-Wear і Haute Couture . Відноситься до люксовому сегменту ринку . Модний будинок заснований в 1960 році Валентино Гаравані . На 2016-й дизайнером бренду є П'єр Паоло Піччолі.

Історія бренду

підстава бренду

У 1959 році Валентино Гаравані відкрив ательє на Via Condotti, 11 в Римі. Через кілька місяців італійський дизайнер провів в цьому салоні показ.

У 1960 році Валентино Гаравані зареєстрував бренд Valentino. Однією з перших відомих клієнток Модного дому стала Елізабет Тейлор. В цьому ж році в римському кафе Café de Paris на Via Veneto Валентино познайомився зі студентом-архітектором Джанкарло Джамметті. Згодом Джамметті став діловим партнером Гаравані і його супутником життя.

Наприкінці 1960 року Джанкарло Джамметті приєднався до Valentino. До цього моменту Модний будинок знаходився на межі банкрутства.

У 1962 році у Флоренції в Palazzo Pitti відбувся показ Valentino під назвою Gotha. У колекції присутні наряди червоного кольору, що стали згодом візитною карткою бренду.

«Червоний - найкращий колір. Він підходить будь-якій жінці, просто потрібно пам'ятати, що існує більше 30 різних відтінків червоного ».

Валентино Гаравані

Робота Валентино Гаравані отримала схвальні відгуки. Його клієнтами стали Одрі Хепберн, Жаклін Кеннеді, Маріса Беренсон , Марелла Аньєллі, Фара Диба (іранська імператриця), принцеса Маргарет Роуз і ін.

У 1962-1998 рр. Джанкарло Джамметті був генеральним директором Модного дому.

Джанкарло Джамметті був генеральним директором Модного дому

У 1963-му в Vogue була опублікована стаття про колекціях Valentino. В цьому ж році Жаклін Кеннеді замовила у Модного дому шість чорних нарядів, щоб носити їх під час трауру по чоловікові Джону Кеннеді.

У 1964-му показ Valentino відбувся в готелі Waldorf-Astoria, розташованому в центральній частині Манхеттена на Парк-авеню. В цьому ж році Діана Вріланд замовила у Валентино Сукня і прислала супровідну записку: «Навіть при народженні генії завжди виділяються. Я бачу генія в Вас. Хай щастить".

У 1965 році друге ательє Valentino відкрилося в Мілані на Via Sant'Andrea.

У 1965 році друге ательє Valentino відкрилося в Мілані на Via Sant'Andrea

У 1966 році Валентино Гаравані переніс покази з Флоренції в Рим. До цього моменту він був визнаний провідним італійським модельєром.

У 1967 році Валентино Гаравані удостоївся нагороди Neiman Marcus Award.

Всесвітній успіх

У 1968 році була створена знаменита колекція Valentino під назвою Collezione Bianca. У ній були присутні наряди білого, кремового, крейдяного, пісочного, екрю і бежевого відтінків. У цей період популярними були психоделічні кольору, в світі моди колекцію Валентино Гаравані назвали «безбарвної». Модельєр прикрасив вироби вишивкою у вигляді літери «V» - логотипу Модного дому. В цьому ж році Жаклін Кеннеді замовила сукню кольору топлене молоко з колекції Collezione Bianca для одруження з грецьким судновласником Аристотелем Онассисом. Верхня частина наряду мала обробку з мережива , спідниця була виконана з плісировані тканини . Весільні фотографії Жаклін прикрасили обкладинки численних журналів, ім'я Валентино Гаравані стало відомо всьому світу.

У 1968 році монобрендовий бутик Valentino відкрився в Парижі на Avenue Montaigne.

У 1969 році була запущена чоловіча лінія бренду.

У 1970 році Valentino запустили лінію аксесуарів.

У 1971 році бутик чоловічого одягу Valentino відкрився в Римі на Via Condotti.

У 1975 році бренд представив жіночу колекцію прет-а-порте в паризькому готелі George V.

У 1976 році монобрендовий бутик Valentino відкрився в Токіо.

У 1978 році Модний будинок випустив перший аромат Valentino. Жіночий парфум був представлений Михайлом Баришниковим після прем'єри «Пікової дами» в Театрі Єлисейських полів.

У 1981 році модель і актриса Брук Шилдс з'явилася на обкладинці журналу Time в плаття від Valentino.

У 1982-му на церемонію вручення Оскара Джейн Фонда одягла сукню від Valentino. В цьому ж році Діана Вріланд запропонувала Валентино Гаравані представити колекцію в Музеї Метрополітен. У 1982 Valentino створили костюми для головної героїні фільму «Сахара» (1983 р), Дейл, роль якої виконала Брук Шилдс.

У 1982 Valentino створили костюми для головної героїні фільму «Сахара» (1983 р), Дейл, роль якої виконала Брук Шилдс

У 1983 році Джессіка Ленг постала на церемонії вручення Оскар в наряді від Valentino м'ятного кольору . На вечорі Ленг була названа Кращою актрисою другого плану за роль у фільмі «Тутсі» (1982 г.). У 1983 році Ford Motor Company запросили Валентино Гаравані розробити дизайн автомобілів Lincoln Continental. В результаті співпраці було випущено кілька унікальних моделей, 83-го, 84-го і 85-го рр. випуску, з оригінальними колірними рішеннями.

У 1983 році була запущена лінія Oliver для молодого покоління.

У 1985-му Валентино Гаравані удостоївся Ордена ступеня Великого офіцера за заслуги перед Італійською Республікою. В цьому ж році чоловічі колекції Valentino з'явилися в нью-йоркському універмазі Bergdorf Goodman.

В цьому ж році чоловічі колекції Valentino з'явилися в нью-йоркському універмазі Bergdorf Goodman

У 1986 році Валентино Гаравані удостоївся нагороди Кавалер Великого хреста за заслуги перед Італійською Республікою.

У 1988 році жіноча колекція Valentino була представлена ​​в студії 20th Century Fox в Лос-Анджелесі.

У 1989 році Valentino представив першу колекцію Haute Сouture на Тижні Високої моди в Парижі.

У 1989 році Валентино Гаравані відкрив в Римі Accademia Valentino, призначену для художніх виставок і модних заходів.

У 1990-му Валентино Гаравані, Джанкарло Джамметті і Елізабет Тейлор заснували благодійний фонд LIFE для надання допомоги хворим на СНІД. В цьому ж році на честь 30-річчя роботи Гаравані в Valentino, Марі-Поль Пеле і Патрік Морьес випустили книгу «Валентино: 30 років магії».

В цьому ж році на честь 30-річчя роботи Гаравані в Valentino, Марі-Поль Пеле і Патрік Морьес випустили книгу «Валентино: 30 років магії»

У 1991-му Елізабет Тейлор вибрала блідо-жовта сукня Valentino на весілля з Ларрі Фортенскі. Софі Лорен одягла чорну сукню Valentino на церемонію вручення Оскара. В цьому ж році протягом 3 днів у палаці Медічі-Ріккарді, Валентино Гаравані відзначав 30-річчя роботи в Модному будинку. На заході були присутні понад 1600 гостей: Пласідо Домінго, Крісті Тарлінгтон , Лінда Євангеліста , Клаудія Шиффер , Джина Лоллобриджида, Елізабет Тейлор і ін. До цієї події мер Рима ініціював виставку «Валентино: 30 років магії». Потім експозиція перемістилася в Нью-Йорк.

У 1994 році Валентино Гаравані створив костюми для опери «Мрія про Валентино», заснованої на життя кіноактора Рудольфа Валентино. Постановка Домініко Ардженто була представлена ​​в Кеннеді-центрі на Манхеттені.

У 1995-му Valentino уклали ліцензійну угоду з Warnacо на виробництво нижньої білизни. В цьому ж році для весілля Марі Шанталь з грецьким принцем Павлосом Модний будинок виготовив шовкову сукню кольору слонової кістки з 4-метровим шлейфом.

В цьому ж році для весілля Марі Шанталь з грецьким принцем Павлосом Модний будинок виготовив шовкову сукню кольору слонової кістки з 4-метровим шлейфом

У 1996 році Валентино отримав Орден за заслуги у праці перед Італійською Республікою.

У 1997 році принцеса Діана з'явилася на обкладинці Vogue в червоному елегантній сукні від Valentino з вирізом американська пройма .

У другій половині 1990-х рр. дизайнери Марія Грація Кьюрі і П'єр Паоло Піччолі почали співпрацювати з Valentino.

Нові власники Модного дому. розвиток Valentino

У 1998 році Модний будинок Valentino придбав італійський конгломерат HdP за 300 мільйонів доларів. креативним директором як і раніше був Валентино Гаравані.

креативним директором   як і раніше був Валентино Гаравані

У 1999 році Кортні Кокс вибрала біле лаконічне елегантне плаття від Valentino для весілля з Девідом Аркеттом.

У 2000 році на честь 40-річчя Модного дому Валентино влаштував показ на Piazza di Spagna в Римі. Дизайнер представив 40 суконь червоного кольору. В цьому ж році Валентино Гаравані отримав премію Джеффрі Біна «За внесок в розвиток моди» від Ради модних дизайнерів Америки .

У 2001 році на церемонію вручення Оскара Джулія Робертс одягла чорну сукню від Valentino. На вечорі Робертс отримала нагороду Краща жіноча роль за фільм «Ерін Брокович» (2000 р)

У 2001 році Валентино Гаравані створив весільну сукню для Дженніфер Лопес, що поєднується з Крісом Джадом. Наряд кольору слонової кістки був виконаний з шовку і мережива.

«Вона зателефонувала мені, коли я був на човні і сказала: Слухайте, Валентино, я б хотіла виглядати, як принцеса. Ви зможете мене одягнути? ».

Валентино Гаравані

У 2002-му миланская текстильна корпорація Marzotto Group викупила Valentino Fashion Group SpA у конгломерату HdP за 210 мільйонів доларів. На цей момент річний оборот Valentino становив 180 мільйонів доларів. В цьому ж році Модний будинок виготовив весільну сукню з 5-метровим шлейфом для Максими Соррегьети, обруч з принцом Віллем-Олександр (з 2013-го є королем Нідерландів).

У 2003 році була запущена лінія одягу RED Valentino для молодого покоління. Вона відрізнялася більш демократичними цінами в порівнянні з основною - Valentino. В цьому ж році Модний будинок випустив першу колекцію годин Valentino Timeless, створену за ліцензією з Sector Group.

В цьому ж році Модний будинок випустив першу колекцію   годин   Valentino Timeless, створену за ліцензією з Sector Group

У 2005 році на церемонію вручення Оскара Кейт Бланшетт наділу жовта сукня від Valentino з чорним поясом на талії. На вечорі Бланшетт отримала нагороду Краща жіноча роль другого плану за фільм «Авіатор» (2004 р). У 2005-му Гаравані знявся в ролі запрошеної зірки в епізоді картини «Диявол носить Prada». В цьому ж році Модний будинок був оцінений на італійській біржі в 1 мільярд доларів.

У 2006 році Валентино Гаравані був удостоєний звання Кавалер ордена почесного легіону Франції. Модельєр отримав нагороду з рук 22-го президента Франції Жака Ширака. В цьому ж році президентом і виконавчим директором Valentino Fashion Group SpA був призначений Стефано Сассо.

У 2007 році лондонська приватна інвестиційна компанії Permira придбала контрольний пакет акцій групи Valentino Fashion Group SpA у корпорації Marzotto Group. Згодом Permira викупили Valentino Fashion Group SpA за 3, 5 мільярда доларів. У червні 2007 року в Римі відбулося триденне святкування 45-річчя творчої діяльності Валентино Гаравані. На вечері в храмі Венери були присутні прем'єр-міністр Італії Романо Проді з дружиною, мер італійської столиці Вальтер Вельтроні з дружиною і дочкою, міністр спорту Джованна Меландрі, міністр у справах міжнародної торгівлі та європейської політики Емма Боніно, принцеса Монако Каролін з дітьми, Сільвіо Берлусконі а також Гвінет Пелтроу, Дональд Трамп, Клаудія Шиффер, Ель Макферсон та ін.

«Valentino - це не тільки італійська, але і світова мода. Всі великі люди носили створені ним моделі одягу, це частинка історії. В даний момент мода - це наш основний орієнтир. Уряд повинен підтримувати структури, які стосуються світу моди ».

Романо Проді

На честь 45-річчя творчої діяльності Валентино Гаравані був випущений жіночий аромат Valentino Rock 'n Rose Couture.

Valentino після відходу Валентино Гаравані

У вересні 2007 року Валентино Гаравані оголосив про свій відхід з модної індустрії.

У вересні 2007 року Валентино Гаравані оголосив про свій відхід з модної індустрії

«Настав чудовий момент для того, щоб попрощатися зі світом моди. Я завершу діяльність в кінці січня 2008 року. Зараз я працюю над колекціями прет-а-порте, яка буде представлена в Парижі в жовтні, і від-кутюр, яку покажуть в січні ».

Валентино Гаравані

У 2007 році Valentino Fashion Group SpA придбали 45% акцій американського бренду Proenza Schouler .

У 2007 році Valentino і Wolford створили спільну колекцію з п'яти боді і декількох пар колгот і панчіх . Вироби були представлені в кольорі слонова кістка, а також в чорному і червоному тоні.

«Цією виключної колекцією ми маємо намір залучити найвимогливіших клієнток, які цінують шик і витонченість».

Хольгер Дамен, президент Wolford

У січні 2008 року в Парижі на Тижні Високої моди відбувся прощальний показ Валентино Гаравані. Під час фінального проходу все моделі вийшли в сукнях червоного кольору, що став знаковим для Модного дому. Глядачі аплодували Гаравані стоячи. Серед гостей були присутні Ума Турман, Люсі Лью, Клаудія Шиффер, Катрін Деньов, Альбер Ельбаз , Жан-Поль Готьє , Міучча Прада , Єва Герцигова , Надя Ауерманн та ін.

Після відходу Валентино з Модного дому посаду креативного директора жіночій лінії отримала Алессандра Факкинетті , Художнім директором чоловічих колекцій Valentino був призначений Ферруччо Поццоні. Відповідальними за лінію аксесуарів стали Марія Грація Кьюрі і П'єр Паоло Піччолі.

У 2008 році Модний будинок уклав ліцензійну угоду з Timex Group на виробництво годинників під брендом Valentino.

В кінці 2008 року Олександра Факкинетті була звільнена з посади художнього директора жіночій лінії Valentino. У ЗМІ обговорювалося кілька версій. Згідно з однією з них, Факкинетті попросили залишити бренд, так як вона не слідувала традиціям Модного дому. Відповідно до іншої, дизайнер не проявила свого індивідуального стилю, «її моделям не вистачало сміливості і оригінальності, колишнього шарму Valentino». Її посаду зайняли Марія Грація Кьюрі і П'єр Паоло Піччолі.

У 2009 році Феруччо Поццоні і Valentino Fashion Group SpA не стали продовжувати контракт на подальшу співпрацю. Художніми директорами чоловічій лінії були призначені Марія Грація Кьюрі і П'єр Паоло Піччолі. Дизайнери також стали відповідальними за колекції Haute Couture.

У 2009-му Валентино Гаравані удостоївся іменної зірки на Алеї стилю на Родео-Драйв в Беверлі Хіллз. Ця подія співпала з виходом документального фільму «Валентино: Останній імператор», який розповідає про життя і творчість великого модельєра.

У 2010-му Valentino Fashion Group SpA підписали ліцензійну угоду з барселонської компанією Puig на виробництво парфумерії під брендом Valentino. У цьому ж році відбулася колаборація Valentino for Gap. У жіночій колекції присутні парки , Жакети, спідниці і брюки . Всі предмети одягу були прикрашені оборками. В цьому ж році Марія Грація Кьюрі і П'єр Паоло Піччолі створили жіночу капсульну колекцію білих топів з мереживними рукавами. вартість однієї футболки склала 395 доларів. Виручені кошти від продажу були перераховані в фонд Francesca Rava Foundation, який надає медичну допомогу населенню Гаїті.

Виручені кошти від продажу були перераховані в фонд Francesca Rava Foundation, який надає медичну допомогу населенню Гаїті

У 2010 році на прем'єру фільму «Секс у великому місті 2» Сара Джессіка Паркер вибрала лимонне сукню Valentino Couture.

В цьому ж році Valentino, Sonia Rykiel, Giorgio Armani , Lanvin , Vivienne Westwood, Donna Karan , Givenchy та інші Будинки у співпраці зі Swarovski взяли участь у благодійній акції 22 Ways To Say Black. Бренди представили колекцію з 22 маленьких чорних суконь , Прикрашених кристалами Swarovski . Виручені кошти були перераховані французькому фонду по боротьбі з онкологічними захворюваннями La Ligue Nationale Contre le Cancer.

У 2011 році Валентино Гаравані схвалив творчість Марії Грації Кьюрі і П'єр Паоло Піччолі. Після показу Valentino Гаравані сказав: «Спадкоємці навчилися у мене найголовнішого - робити жінок красивими і сучасними».

У 2012 році корпорація Mayhoola for Investments SPC, яка фінансується катарським інвестором, королем Шейх Хамад Аль-Тані, придбала повне право власності на Valentino Fashion Group SpA у лондонського інвестиційного фонду Permira. Сума угоди склала 858 мільйонів доларів.

Сума угоди склала 858 мільйонів доларів

У 2012 році дизайнери Модного дому випустили капсульну колекцію Valentino Noir. До неї увійшли взуття, рукавички , сумки , браслети , Виконані в чорному кольорі. Всі предмети були декоровані шипами.

29 вересня 2012 відбулося весілля Енн Хетеуей і Адама Шульмана. Наречена була одягнена в сукню від Valentino без бретелей, виконане з шовкового тюлю. Верхня частина наряду мала обробку з мережива, поділ і шлейф були вручну тоновані в блідо-рожевий колір. Фата Енн Хетеуей в стилі 1920-х рр . складалася з вуалі і мереживний стрічки у вигляді квітів, які оперізують голову. Весільне вбрання особисто виготовив Валентино Гаравані.

У квітні 2014 року в продаж надійшла капсульна жіноча колекція аксесуарів Valentino Garavani Rouge Absolute Signature. Робота Марії Грації Кьюрі і П'єр Паоло Піччолі присвячена трьом відтінкам червоного: рубінового, червоному і класичного кольору. До колекції увійшли сумки, туфлі, сонцезахисні окуляри, ремені, рукавички, браслети і візитниці. Більшість предметів були прикрашені металевими заклепками. Як декор Марія Грація Кьюрі і П'єр Паоло Піччолі також використовували леопардовий принт, квіткові мотиви, лаковану шкіру і хутро. Із взуття в колекції були представлені класичні човники з ремінцем навколо щиколотки, шкіряні сандалі з ремінцями різної ширини.

На 2014 рік Valentino представлений більш ніж в 125 монобрендових і 1250 мультибрендових бутиках в 70 країнах світу.

У липні 2016 року Марія Грація Кьюрі покинула Модний будинок, ставши креативним директором Christian Dior. П'єр Паоло Піччолі залишився одноосібним керівником Valentino.

вибір знаменитостей

Одяг від Valentino воліють Енн Хетеуей, Кейт Бланшетт, Джессіка Альба, Дакота Феннінг, Емма Стоун, Хлоя Севіньї, Діана Крюгер, Гвінет Пелтроу, Дженніфер Лопес, Софі Лорен, Джулія Робертс, Клаудія Шиффер, Хеллі Беррі , Наомі Уоттс, Дженніфер Еністон, Кім Кардашян , Сара Джессіка Паркер, Ольга Куриленко, Наталія Водянова , Ніколь Кідман, Елізабет Херлі, Камілла Белль, Кетрін Хейгл, Крістіна Агілера і ін.

Офіційний сайт: www.valentino.com

Ви зможете мене одягнути?

Новости