Валюта рахунку та оплата в іноземній валюті: в якій валюті відкрити рахунок і як зробити переклад без його відкриття

  1. Оплата рахунку в валюті: нюанси і обмеження
  2. В якій валюті відкрити рахунок вигідніше?
  3. Де відкрити рахунок в іноземній валюті?
  4. Що робити, якщо рахунок у валюті, оплата в рублях?
  5. Хто може здійснювати переказ валюти без відкриття рахунку?
  6. Paypal: валюта рахунку та особливості конвертації
  7. Позначення валюти рахунку
  8. Операції по валютному рахунку
  9. Призначення валютного рахунку
  10. Види валютних рахунків
  11. Рахунок 52 «Валютні рахунки»
  12. Валютні рахунки юридичних осіб
  13. Валютні рахунки фізичних осіб

Яка валюта рахунку приймається для поповнення карти? Як розрахувати суму платежу? Виходити з поточного курсу або дійсного в період угоди? Відповіді - в статті.

Оплата рахунку в валюті: нюанси і обмеження

Є 4 способи, коли оплата рахунку в валюті максимально спрощена:

  1. Відкриття в кредитній (банківської) організації спеці валютного рахунку.
  2. Оплата без спецрахунки безпосередньо зазначеному адресату.
  3. Переклад через електронну банківську систему.
  4. Використання терміналу.

Використовуючи дистанційний банкінг, необхідно врахувати комісію безпосередньо за вироблену транзакцію,% за перекидання грошей між гаманцями (при обмінних операціях).

Пам'ятайте, поповнити картковий рахунок може хто завгодно, валютний рахунок - ви особисто.

В якій валюті відкрити рахунок вигідніше?

Фактори, які безпосередньо впливають на майбутній вибір валюти, яка обслуговує р / с:

  • інструменти виведення;
  • центри обслуговування;
  • мета оформлення рахунку;
  • ціна за обмінні, інші операції.

Вирушаючи до Європи, врахуйте, яка валюта знаходиться в обраній країні в пріоритеті, розуміючи, в якій валюті відкрити рахунок? Краще зорієнтуватися по тривалості використання валюти.

У Польщі вам однаково знадобляться і долари, і євро, у Франції - долари, в Німеччині - євро. Менеджер фінансової установи доведе кілька пропозицій і ви зробите значну економію.

Де відкрити рахунок в іноземній валюті?

Відкрити рахунок в іноземній валюті законно ви зможете в будь-якому акредитованому банку. Підготуйте:

  1. Паспорт.
  2. Шаблонне заяву.
  3. Суму для мінімального вкладу .

Грошей може знадобитися менше, але зазвичай потрібно близько 5 доларів. Вони є активатором рахунки і належать власнику рахунку. Процедура займає 2-7 хвилин.

Може бути запропонований універсальний рахунок. Завдяки чому ви будете безпроблемно розраховуватися в іноземних бутиках, магазинах, салонах. Пам'ятайте, вам повинні оформити відповідну карту (Visa, Master Card).

Спираючись на закон, ви отримуєте право створити кілька особистих рахунків. Використання різних рахунків служить діверсіфікатором ризиків і часто практикується вітчизняними підприємцями.

Що робити, якщо рахунок у валюті, оплата в рублях?

З таким запитанням може стати не тільки при розрахунку зі звичайним продавцем, а й з постачальником при оптових відвантаження. Контракт може передбачати різні варіанти оплати, зручні юридичним особам.

Як правило, методику використовують під час кризи або форс-мажору. Вам надано рахунок у валюті, а оплата в рублях більш зручна фірмі. Сплачуйте товар за поточним курсом.

Окремим пунктом договору можуть бути передбачені інші умови з закріпленням курсу валют до конкретної дати. Таким чином, різниця в сумі платежу виникає при розбитті оплати на частини і відсутня при одноразової передоплаті.

Різницю в виручці підприємство може відображати на субрахунку «Сумові різниці», допомагаючи бухгалтеру бачити джерело розбіжностей в податковому і господарському обліку.

Хто може здійснювати переказ валюти без відкриття рахунку?

Будь-який громадянин може здійснювати переказ валюти без відкриття рахунку в РФ.
Однак іноземний капітал можуть переводити лише нерезиденти. Для останніх осіб сума транзакції необмежена.

Росіяни іноземну валюту переводять за допомогою спеціального валютного рахунку.

Для звичайного внутрішнього перекладу досить знати:

  • реквізити отримувача;
  • дані банку;
  • номер відділення.

Пам'ятайте, розрахунки між юридичними особами, нерезидентом і резидентом можуть здійснюватися лише безготівковим способом.

Paypal: валюта рахунку та особливості конвертації

Займаючись торгівлею на інтернет-майданчиках, підприємці, приватні особи часто стикаються з тим, що платежі котируються лише в USD.

Нашому співвітчизнику доводитися платити двічі за покупку валюти в Paypal:

  1. При списанні суми з рублевого рахунки.
  2. При здійсненні операції взаєморозрахунків між контрагентами.

Уникнути втрати можна трьома способами:

  • запропонувати партнеру взаєморозрахунок іншим варіантом;
  • написати в техпідтримку Paypal: валюта рахунку ідентифікується некоректно;
  • включити різницю в ціну або отримати знижку, яка дорівнює фінансової втрати від угоди.

Позначення валюти рахунку

Класифікаторів валют багато. Вони можуть бути загальносвітовими, міждержавними (наприклад, між країнами Митного союзу), національними, галузевими. Загальносвітове позначення валюти рахунку регламентує стандарт ISO 4217. Стандарт встановлює трехсімвольное позначення. Для валют використовуються три букви і три цифри (наприклад, RUB і 643 для російської валюти, USD і 840 - для американської). Застосовується ISO4217 в міжнародних угодах, а також документах і супутніх повідомленнях, в банківській і просто комерційної діяльності в якості скорочення. Чинний стандарт позначається як ISO 4217: 2008.

Операції по валютному рахунку

Операції по валютному рахунку може проводити його власник або представник (довірена особа) власника. В їх число входять:

  • перерахування грошових коштів іншій особі (юридичній або фізичній);
  • отримання коштів від резидента або нерезидента держави;
  • переказ коштів з однієї валюти в іншу.

У статті 9 закону №173 від 10.12.2003 року визначено випадки законного

проведення операцій з іноземними валютами між резидентами Російської Федерації. Операції в інших ситуаціях вважаються незаконними. Угоди між резидентом і нерезидентом можливі.

Призначення валютного рахунку

Основне призначення валютного рахунку - операції з іноземною валютою. Це може бути прийом платежів і оплата послуг / товарів резиденту або нерезиденту Російської Федерації, кредитування, накопичення коштів, гра на різниці курсів. У сфері бізнесу його відкривають для здійснення угод із зарубіжними контрагентами, короткострокового кредитування (до 180 днів), прямого або портфельного інвестування в бізнес-проекти, а також в інших цілях.

Рахунок може бути призначений тільки для переказу коштів, або для накопичення і отримання дивідендів від банку.

Види валютних рахунків

Для іноземної валюти не передбачено будь-якої окремої групи, і банки можуть відкривати будь-які рахунки в рублях, доларах, євро. Основні види валютних рахунків - поточні (для фізичних осіб), розрахункові, бюджетні, кореспондентські, депозитні - для окремих організацій, спеціальні. Існують також рахунки довірчого управління, окремі - для суден, нотаріусів, судових приставів, правоохоронних структур.

Рахунки для вкладів (депозитів) відкривають для зберігання і обліку грошових коштів, розміщених у банку з метою накопичення і отримання доходу.

Рахунок 52 «Валютні рахунки»

Рахунок 52 «Валютні рахунки» використовується в бухгалтерському обліку для позначення рахунків, відкритих в іноземній валюті, і фіксації руху коштів на них. Вони використовуються для операцій з іноземними контрагентами і погашення кредитів . Перевести в готівку кошти можна тільки для оплати відряджень за кордон. За деяким винятком, використовувати валютні рахунки можна тільки для операцій з резидентами інших країн.

Юридичні особи, зареєстровані в Російській Федерації, можуть мати валютний рахунок в будь-якому іноземному банку. Операції на ньому також фіксуються в звітності.

Валютні рахунки юридичних осіб

Валютні рахунки юридичних осіб можуть бути відкриті в російських або закордонних банках. До них відносять розрахункові, кореспондентські, спеціальні, рахунки по депозитах, а також транзитні. Основні види спеціальних рахунків: «Ф» (для надання та отримання кредитів у нерезидентів), «P1» (для кредитів і позик , Покупки-продажу цінних паперів, векселів), «P2» (для продажу і покупки цінних паперів, а також додаткових розрахунків).

Юридична особа має право оформити кредитну лінію в закордонному чи російському банку в іноземній валюті.

Валютні рахунки фізичних осіб

Валютні рахунки фізичних осіб можуть бути поточними або депозитними, а якщо особа є індивідуальним підприємцем - і розрахунковими. Крім того, існують мультивалютні рахунки, які дозволяють проводити обмін валют без комісій і затримок.

Використовують цей банківський інструмент для збереження коштів, отримання прибутку за вкладом або за допомогою гри на різниці курсів, для отримання і оплати кредиту, різних розрахунків. Знімати готівку можна в рублях, після конвертації за поточним курсом, а в окремих випадках - і в валюті.

Фізичні особи також мають право відкрити рахунок в іноземному банку.

Де відкрити рахунок в іноземній валюті?
Що робити, якщо рахунок у валюті, оплата в рублях?
Хто може здійснювати переказ валюти без відкриття рахунку?
Як розрахувати суму платежу?
Виходити з поточного курсу або дійсного в період угоди?
В якій валюті відкрити рахунок вигідніше?
Вирушаючи до Європи, врахуйте, яка валюта знаходиться в обраній країні в пріоритеті, розуміючи, в якій валюті відкрити рахунок?
Де відкрити рахунок в іноземній валюті?
Що робити, якщо рахунок у валюті, оплата в рублях?
Хто може здійснювати переказ валюти без відкриття рахунку?

Новости