Валюта взаєморозрахунків

1С: Підприємство 8.2 /
Управління торговим підприємством для України /
управління взаєморозрахунками

Зміст

Валюти управлінського і регламентованого обліків налаштовуються для всієї облікової програми (верхнє меню → Сервіс → Налаштування параметрів обліку)

Валюти управлінського і регламентованого обліків налаштовуються для всієї облікової програми (верхнє меню → Сервіс → Налаштування параметрів обліку)

Таким чином, налаштовані два види валюти:

  • регламентованого обліку;
  • управлінського обліку.

регламентованого обліку;   управлінського обліку

У підсистемі взаєморозрахунків є ще одне значення « Валюта взаєморозрахунків »→ це валюта договору з контрагентом, зазначена в налаштуванні« Валюта ».

В не залежності від того, чи є контрагент резидентом або нерезидентом, валютою договору може бути будь-яка валюта. Але в ситуації, коли дії проводяться із зовнішньоекономічним договором, валютою договору не може бути гривня. Це означає, що ми можемо скласти договір з резидентом, або з будь-яким фізичною особою в будь-якій валюті взаєморозрахунків.

Наприклад. Ми знаємо, що в конфігурації для цілей регламентованого обліку завжди застосовується валюта «гривня». Управлінський облік підприємство хоче вести в доларах. У договорі з контрагентом, наприклад, ми призначили валюту → гривню. У цьому випадку вся звітність по взаєморозрахунках буде відображати розрахунки з контрагентом в розрізі цього договору, як в гривні, так і в доларах.

У цьому випадку вся   звітність   по взаєморозрахунках буде відображати розрахунки з контрагентом в розрізі цього договору, як в гривні, так і в доларах

Дані в звіті показуються в валюті взаєморозрахунків, записаної в договорі з контрагентом і в валюті управлінського обліку.

Таким чином, в управлінському обліку взаєморозрахунки проводяться паралельно в двох валютах:

  • у валюті управлінського обліку (див. настойки параметрів);
  • у валюті взаєморозрахунків (валюта договору або валюта взаєморозрахунків).

Господарську операцію в документі програми можна скласти тільки в валюті взаєморозрахунків. Одночасно борг по взаєморозрахунках перераховується в валюту управлінського обліку. Це дозволяє приводити розрахунки в різній валюті до однієї → управлінської, що допомагає в аналізі і зіставленні даних. Для перекладу даних в валюту управлінського обліку за замовчуванням застосовуються курси валют на дату вчинення певної дії. Інформація проводиться з встановлених користувачем курсів в регістрі відомостей. Але курс можна призначати і відразу в документі (верхнє меню документа → ціни і валюта → курс взаєморозрахунків → кратність взаєморозрахунків). Це означає, що курс може бути договірним по конкретній операції, і програма при перерахунку в управлінському обліку застосовує курс з документа.

Увага! У грошових документах управляти курсами забороняється, оскільки в них однакові валюта операції і валюта платежу. (А валюта платежу однозначно встановлюється валютою того розрахункового рахунку або каси , Для якої відбувається платіж.)

)

Нижче показана таблиця, в якій зібрані варіанти складання договорів в різних валютах взаєморозрахунку та наведено приклад, як цей параметр договору впливає на дію документів і на створення звітів.

Нижче показана таблиця, в якій зібрані варіанти складання договорів в різних валютах взаєморозрахунку та наведено приклад, як цей параметр договору впливає на дію документів і на створення звітів

Для підтвердження сказаного зробимо звіт « Відомість по взаєморозрахунках з контрагентами »За зовнішньоекономічним договором з валютою взаєморозрахунку EUR.

Для підтвердження сказаного зробимо звіт «   Відомість по взаєморозрахунках з контрагентами   »За зовнішньоекономічним договором з валютою взаєморозрахунку EUR

У звіті документи операцій надходження продукції і повернень склали «Суми взаєморозрахунків» в валюті договору → EUR, так як в налаштуваннях параметрів обліку валюта взаєморозрахунків обрана USD, то і всі рухи за цим договором переводяться у валюту управлінського обліку USD → «Сума (USD)». В одному з документів надходжень можна побачити, що суми по діям складаються в валюті договору.

В одному з документів надходжень можна побачити, що суми по діям складаються в валюті договору

«Ціни і валюта» користувачем не змінювалися на дату документа:

«Ціни і валюта» користувачем не змінювалися на дату документа:

звіт « карточка счета »Наочно відображає, що в регламентованому обліку суми документа перераховані по курсу в гривні, можна побачити і валютна частина розрахунків.

звіт «   карточка счета   »Наочно відображає, що в регламентованому обліку суми документа перераховані по курсу в гривні, можна побачити і валютна частина розрахунків

Увага! Якщо ми складаємо операції у валюті договору, що не є валютою управлінського обліку, програма переводить всі суми операцій з валюти операції в валюту управлінського обліку таким способом:

  • переклад в валюту регламентованого обліку;
  • отримані суми перераховуються в валюту управлінського обліку (обрану в загальних налаштуваннях параметрів обліку ).

приклад:

  • валюта регламентованого обліку → гривня;
  • валюта договору (взаєморозрахунків) → євро, курс 11,00 грн. ( "З регістра відомостей« Курси валют »на дату проведення операції);
  • валюта управлінського обліку (з налаштувань параметрів) → долар, курс 8,00 грн. (Береться з регістра відомостей «Курси валют» на дату проведення операції).

Припустимо, що сума угоди → 100 євро. У документі, наприклад, продажу на вкладці «Ціни і валюта» ми встановили свій курс євро → 10,00 грн.

Тоді операція буде показана:

  • сума операції у валюті договору (взаєморозрахунків) → 100 євро;
  • сума операції у валюті регламентованого обліку → 11,00 грн. х 100,00 грн. = = 1100,00 грн .;
  • сума операції у валюті управлінського обліку буде підрахована: 10 грн. х 100 євро = 1000, 00 грн .; 1000,00 грн .: 11,00 = 90,909 долара.

рекомендації фахівців

Якщо суб'єкт господарювання передбачає в управлінському обліку застосовувати курс валют, який відрізняється від курсу НБУ при проведенні господарських операцій , То:

  • в системі потрібно контролювати актуальність курсу валюти управлінського обліку.

Інші матеріали по темі:
валюта взаєморозрахунків , кін. залишок , відомість по взаєморозрахунках , відомість по взаєморозрахунках з контрагентами , прихід. , картка рахунку , взаєморозрахунок , налаштуваннях параметрів обліку , валюти , курс , ціни і валюта , відомість , залишок , валюта , ціни , надходження товарів і послуг , 00 , договір , рахунки , контрагент , сума , операції , дії , документа , облік , рахунок , документ

Матеріали з розділу: 1С: Підприємство 8.2 / Управління торговим підприємством для України / Управління взаєморозрахунками

Інші матеріали по темі:

Загальні механізми товарних документів

Джерела даних для розрахунків бюджетування

Загальносистемні механізми і принципи

Взаєморозрахунки з підзвітними особами. Особливості управлінського обліку.

Облік безготівкових грошових коштів. Надходження грошових коштів


Нас знаходять: чому сума в 1с в євро а має буті в гривні, взаєморозрахунки за курсом нбу, як в бух 8 2 відрегулювати розрахунок валют в євро, возможео чи в 1с 8 вести закупівельні ціни і в гривні і в доларі, де вказується валюта взаєморозрахунків 1С erp, взаєморозрахунки в валюті склад облік, звіт продажу в 1с в валюті взаєморозрахунків, закупівельна ціна в доларі і закупівельна в грівнеут 1с 8 3, 1с 8 3 борги переводяться в гривні, 1c8 долари гривня


Новости