«Вам надано велика честь - будувати космодром»

  1. вільний
  2. Занадто багато для них робимо
  3. «Шанхай»
  4. «Дірки є, але боремося»
  5. На пам'ять
  6. Як Рогозін сказав - так і буде

Чим живе головна будівництво країни, що ведеться на стику двох несумісних начал - незламної політичної волі і об'єктивної реальності

(Закінчення. Початок о № 71 )

вільний

Далекий Схід давно чекав проекту, порівнянного за масштабами з «Східним». Ідея побудувати космодром в Амурській області з'явилася ще на початку 90-х, коли після розвалу СРСР «Байконур» залишився за межами країни. Але тоді все обмежилося «Вільним» - невеликим випробувальним космодромом, створеним на місці дислокації розформованої 27-ї Червонопрапорної далекосхідної дивізії РВСП, в розпорядженні якої колись знаходилося 60 міжконтинентальних балістичних ракет шахтного базування (не просто ракет, а ракет з ядерними боєголовками, спрямованими на Америку, 15 хвилин - і все, «ядерний грибок варто, гойдається», із задоволенням поправляють місцеві). За десять років існування зі «Вільного» було проведено всього п'ять космічних пусків. У 2007 році космодром фактично закрили - і в тому ж році був підписаний указ про будівництво «Східного».

Місто Вільний - найближчий до «Східного» великий населений пункт - впливу нового космодрому на собі майже не відчуває. Роботи як не було, так і немає. Чим займається всенародно обраний мер, городяни не знають, але припускають, що чимось своїм. Під час повені 2013 року в області намагалися ввести «сухий закон» і заборонили продавати алкоголь з 7 вечора до 11 ранку, в Вільному його в підсумку так і не скасували, але пити все одно менше не стали. Після 8 вечора людей на вулицях немає, тому що ходити нікуди. Ознаки життя - тільки на головній площі, у покритого сріблянкою Леніна. Тут п'ють пиво, знайомляться і з'ясовують відносини.

«Торгувати або таксувати - два варіанти», - кажуть тут. Автобуси з Вільного до закритого міста ракетників Вуглегірська ходять дуже рідко, не дивлячись на те що людей, які намагаються виїхати в сторону військового містечка та будівництва, стало в рази більше.

- Будувати «Східний»? Ні дякую. Я туди-назад часто робочих вожу, про те, як там працюють і скільки платять, знаю. Їхали недавно мужики. Куди, кажу? Вони - на Ціолковський, будинки будувати. Ну я їм порадив спочатку тих, у кого вахта закінчується, розпитати. Ціолковський - саме згубне місце. Через годину дзвонять: забери нас, ми поговорили, ну на фіг таку роботу, - розповідає один з тих, хто таксує.

Разом зі мною в машині їде дівчина. Ані двадцять з невеликим, сама з Чити. На космодромі працює в їдальні. Питаю, скільки платять.

- Двадцять.

- Аня, ти в Читі не могла роботу за двадцять тисяч знайти?

- Могла, звичайно. Але в Читі ще кімнату знімати треба. А тут - не треба.


Занадто багато для них робимо

З верхнього рівня мобільного вежі обслуговування відмінно видно всю будівництво. Величезна піщана лисину в тайзі, переорали грунт, будівлі - добудовані і недобудовані, залізничні колії, вагончики вахтових містечок, виринають з клубів пилу КамАЗи, люди, люди, люди.

Нагорі вітряно, і я майже не чую моїх співрозмовників - фахівців Роскосмоса, які, здається, готові нескінченно розповідати про унікальні технічні рішення, які будуть реалізовані на новому космодромі.

50-метрова мобільна вежа обслуговування - гордість «Східного». На «Байконурі» і «Плесецьк» для обслуговування ракети, яка вже стоїть на стартовому столі, використовували відкриті ферми. Поки вежа - це скелет з металоконструкцій, але скоро вона стане повністю закритою і люди, які готують ракету до старту, будуть захищені від вітру, снігу і дощу. Таку ж вежу фахівці Роскосмосу кілька років тому зібрали на космодромі «Куру» у Французькій Гвіані. «Не« таку ж », - обов'язково б поправили вони. - Однакових не буває. Різні ракети-носії, різні умови, різні завдання ».

Стартовий стіл і вежа обслуговування - сьогодні одні з найменш проблемних об'єктів на космодромі. Ступінь готовності висока, йде монтаж устаткування. Складніше з «технічкою» - технічним комплексом, до якого входять монтажно-випробувальні корпусу.

Плани по будівництву постійно коригуються, вже довелося відмовитися від третини об'єктів, які повинні були повністю ввести в експлуатацію до першого запуску. Але урочистий пуск 25 грудня обов'язково відбудеться, кажуть в керівництві Спецстроя і Роскосмоса. Хоча б тому, що затягування будівництва - це додаткові гроші, яких ні в кого немає.

Зараз роботи майже на всіх об'єктах пускового мінімуму доводиться вести цілодобово. Будівельників завжди не вистачало: замість 15 тисяч чоловік тут навіть в найкращі часи працювало трохи більше 9 тисяч. Багато «комерційні» субподрячікі йшли, замість них доводилося заводити будівельні управління Спецстроя з усієї країни. Робочі підтверджують, що в Спецстрое завжди платять зарплату (іноді з невеликою затримкою), але скромніше, ніж обіцяють. Наприклад, люди працюють по 10 годин, а враховують при виплаті - тільки 8.

На «технічки» зі мною намагався познайомитися і поговорити один з робітників Спецстроя. Його відразу ж «відсікла» супроводжувала мене дівчина, прес-секретар «Дальспецстроя». Записала його ім'я, прізвище, будівельне управління, на яке працює. У той же вечір робочого «прилетів» догану від начальства - і це просто за спробу поспілкуватися.

- Найпростіший спосіб дізнатися правду про те, як живуть будівельники, - це приїхати сюди. Ми показухи не влаштовує, як є, так і показуємо, - говорить Кирило, комендант одного з вахтових містечок, де живуть робітники. І його, і весь Спецбуд дуже дратують чутки про те, що робітники живуть на космодромі в «нелюдських умовах».

- хуліганів, яке взимку хуліганів, якби я вам показав, в якому стані вони здали нам об'єкти ... Он там, бачите? Ми цю частину міста називаємо «Шанхай». Постійне пияцтво було, поножовщина, бійки. Ми ходили рейдами, після 9 вечора, перенесли туди пост поліції. Ці хлопці мало того що писали всякі пасквілі, вони ще й все порушували ...

«Хуліганів» Кирило називає робочих з розорилися на будівництві «приватників»: «Будіндустрії-С», «ДСС» і «Ідеалу», які навесні влаштовували страйки і оголошували голодування через невиплату зарплат.

У тій частині містечка, яку мені показує комендант - не в «Шанхаї», - чисто і тихо.

- Це туалети. Навіть Волосов (глава «Дальспецстроя». - З. Б.) відвідував наш туалет! Чи не з перевіркою, звичайно, а так ... Он жіночий душ, це лазня. Гаряча вода завжди є ... Будівництво - НЕ п'ятизірковий готель, але все є для життя.

В іншому вахтовому містечку, зовсім новому, мені показують медичний кабінет. Ввічлива жінка-медпрацівник каже, що виробничих травм тут майже не буває, ліків і всього іншого вистачає.

- Але якщо можна, передайте, будь ласка, начальству, може бути, можна було б який-небудь аптечний пункт маленький на космодромі відкрити? Робочим треба - кому бінтік, кому що ...

Дівчина прес-секретар присікає і цей діалог.

- Що, робочі самі не можуть з'їздити купити? У них є вихідні, у мене є відчуття, що ми і так занадто багато для них робимо! А вони все вимагають ще, ще і ще ...

«Шанхай»

Як тільки я заходжу в один з вахтових містечок сама, без співробітників прес-служби, мене швидко оточують робочі. У багатьох - тюремні наколки і невиразна мова (на будівництві працює багато відсиділи). Здається, саме цю частину міста комендант Кирило зневажливо називав «Шанхай».

«Шанхай» живе чутками. Мужики з серйозним виразом обличчя розповідають про те, що під час заливки стартового столу бетон пішов тріщинами, а коли його стали «расколупивать», в порожнині знайшли трупи двох робітників. Що куплено все: прокуратура (тому в неї немає сенсу звертатися), менти і навіть ФСБ. Ще кажуть, що попереднього коменданта містечка замочили за справу - тому що не мужик був, а говно (53-річного коменданта забили до смерті під час п'яної бійки).

Двоє сидять на сходах битовки, курять. Підходжу.

- У нас вчора закінчилася вахта, а зараз ні начальства немає, нічого ...

- Вчора видали листки ...

- Які? Розрахункові?

- Ні. Папірець, в якій зазначено, що розрахунок у нас буде протягом 30 днів, і то безготівково. А обіцяли налом, на руки.

- Додому коли поїдете?

- Коли гроші отримаємо. Якщо звідси виїхати, взагалі нічого не отримаєш.

Ці робочі - з компанії «Строймоноліт-14». Як з'ясували журналісти РБК, заступник директора «Строймоноліта» Сергій Мордовець є братом заступника начальника Спецстроя Олександра Мордовця (після публікації цієї інформації директор "Строймоноліт - 14" повідомив РБК, що Сергій Мордовець вже не є його заступником). У 2014 році компанія отримала від Спецстроя замовлень по космодрому на 656 млн рублів.

- Зараз гроші отримує бригада, яка в лютому працювала. А ми за два місяці вахти отримали тільки два авансу за дві тисячі рублів. Ні сигарет купити, нічого. Тільки ось талончики ці є - показує талон на обід.

Якраз в цей час повз нас робочі в будівельних спецівках і касках йдуть зі своїх ділянок в їдальню.

Читайте також: Читайте також:

«Зарплату не тіло, нічого не пояснюють». Перший етап чергової головного будівництва країни - космодрому «Східний» - входить в завершальну стадію

Майже всі, хто зі мною говорить, відмовляються представлятися - впевнені, що тоді точно не отримають зароблені гроші.

- Я тут півроку майже, - розповідає ще один. - Відпрацював з середини лютого до середини квітня. Два місяці сиджу, чекаю грошей. До нас сам генеральний приїжджав, була розмова. А тепер два дні трубку не бере.

До розмови приєднується виконроб.

- Я ось кожен раз своїм робочим пояснюю: вам надана велика честь - будувати космодром! Ха-ха-ха! - виконроб починає розкотисто сміятися. Решта мовчать. - Зарплати? Які зарплати? Якби Спецбуд не був таким жадібним, він би нам нашийники всім наділ. Як рабам.

Ще один виконроб, з якими мені вдалося поспілкуватися, стверджує, що ставлення на «Східному» до людей гірше, ніж було в Сочі.

- Особливо важко взимку, без гарячої води ... А взагалі, у нас тут санаторій. Оренда ліжко-місця в містечку - 850 рублів на добу, талон на харчування - 250 рублів. (Комендант Кирило називав мені іншу цифру - 240 рублів за койко-місце - і говорив, що безкоштовний гарячий душ є завжди. - З. Б.) Тобто перебування кожного робочого на космодромі на добу - більше тисячі. А взимку ми майже не могли працювати кілька тижнів - не було потрібних будматеріалів. Просто порахуйте, які це збитки - простий. Як ми ще не збанкрутували - навіть боюся припустити. У нас не приймають роботи, ми не отримуємо грошей і не можемо розплатитися з робітниками ...

Питаю, чи добудують вчасно космодром.

- Чи добудують, звичайно. Але якою кров'ю ... До речі, про кров. Машина «Швидкої допомоги» в Вуглегірську одна за все. Вона одна на всіх - і на місто, і на всю будмайданчик. Важко травмованих везуть зазвичай в Вільний. Від Вуглегірська до будівництва - 40 кілометрів, від будівництва до Вільного - ще 70-80. Тобто якщо машина повезла когось, то в найближчі два-три години допомоги ніхто вже не отримає.

«Дірки є, але боремося»

- «Байконур» - це пустеля. Там дерева довго не живуть. Доростають до певного віку, починають чіпляти корінням сіль і гинуть ... Дуже багато розрухи там зараз. Сумно. А у нас такий туги немає. Перспективи у нас зараз. Немає нічого більш цікавого і зачаровує, ніж перспектива. Жити заради перспективи, зробити крок вперед, щоб щось залишити після себе ...

Микола Кохно, можливо, найщасливіша людина на «Східному». Відставний військовий лікар, «військовий в анамнезі», як він сам про себе говорить, старанно посміхається - всім особою, від губ до брів. Так посміхаються мріють змінити світ студенти і закохані.

Але Кохно вже вписав себе в історію - він останній мер закритого міста Вуглегірська і перший мер Ціолковського (населений пункт повинні перейменувати восени).

Каже, що в Москві він заробляв в шість разів більше, але «відчути себе в історичному моменті становлення космодрому - безцінне».

Вуглегірськ (місцеві частіше називають його «Вільний-18») - закрите місто для військових-ракетників. До корисних копалин, природно, ніколи відношення не мав - просто будівництво шахт для ракет намагалися замаскувати під видобуток вугілля, щоб збити з пантелику ворога.

По периметру місто обнесений парканом. На в'їзді - КПП, потрібно пред'являти пропуск.

- Чи є дірки в паркані? Є. Але ми боремося.

Усередині все своє: свої дитячі сади, школа, магазини, поліклініка, ввічливі поліцейські. Місто непогано зберігся (хоча з інженерними мережами, звичайно, біда). Тихий, світлий, чистий, з дитячими майданчиками мало не в кожному дворі. Не видно покинутих будинків і забитих дошками вікон (типова ознака середньостатистичного російського військового містечка).

- Місто молодшає. Демографічний прорив у нас в цьому плані після тих провальних років.

Рівно так, як заповідав Рогозін, - під час одного зі своїх недавніх візитів на космодром він закликав усіх підвищувати народжуваність.

З початком будівництва «Східного» ціни на житло в Вуглегірську злетіли до московських. За найпростішу однушку вже просять не менше 30 тисяч рублів на місяць. У 2013 році тут було менше п'яти тисяч жителів, зараз - майже вісім.

Через кілька років в Циолковском буде справжній рай, впевнений Кохно, і підводить мене до карт, розвішаних по стінах його скромного кабінету. Квартали нових будинків на тисячі жителів, лікарня, дитячо-юнацька спортивна школа, аквапарк, льодовий палац, торговий центр ...

- Щоб залучити народ, повинні бути створені всі високорівневі умови життя. Щоб перетягнути мізки, щоб вони не роз'їжджалися за кордон. Це політика нашого Володимира Володимировича. І все її підтримали. І ми тут - теж на ура.

Кохно впевнений, що якщо з космодромом все складеться, Ціолковський виросте в справжній космічний кластер і тут буде 100 тисяч жителів.

На пам'ять

Наостанок вирішую зайти в вахтовий містечко компанії ТМК (тієї самої, яка збанкрутувала на «Східному» і припиняє своє існування, залишаючи без роботи сотні висококласних фахівців) - він у них був свій власний, окремий. Перед вагончиками - клумби, у внутрішньому дворі волейбольний майданчик. Своя їдальня. Скрізь порожньо. Людей немає. Точніше, так - є лише кілька людей, які охороняють майно компанії.

Миша сьогодні останній день на космодромі - ввечері він сяде в потяг на станції Крижана і вже вранці буде в рідному Уссурійську. Сидить в курилці, лікті вперті в коліна, обхопив голову руками.

- Голова болить кілька останніх днів. Але не в сенсі болить ... Просто не дуже розумію, що робити. Повернуся додому, там дружина, дитина. Куди працювати йти? Може, в армію? Зараз багато хто йде в армію на контракт, модно це.

Потім їде на стартовий стіл - сфотографувати на пам'ять. Питаю: хочеш побачити перший пуск, який в грудні буде?

- Та не буде його. Ти ж бачиш, скільки тут недоробленого. Чи знайдуть якусь стару запис з «Байконура», покажуть по телевізору і скажуть, що це звідси полетіла ракета. Або який-небудь «Тополь-М» запустять ...

- Ти правда думаєш, що вони так можуть зробити?

- Звичайно. Вони - все можуть.

Як Рогозін сказав - так і буде

Взагалі-то будівництво на «Східному» не закінчиться 25 грудня - після першого запуску. У планах будівництво ще двох стартових столів (в тому числі під нову ракету-носій «Ангара-5») і всіх необхідних «супутніх» об'єктів: аеродрому, десятків житлових будинків в місті Ціолковський.

- Поки будівельна документація по другій черзі перебуває в стадії розробки, але коли вона з'явиться, ніхто не знає. У всякому разі, я не знаю, - пояснює заступник начальника «Дальспецстроя» Павло Буяновський. - Напевно, в 2016-м.

- Але віце-прем'єр Дмитро Рогозін сказав, що будівництво другої черги почнеться вже в січні 2016- го. Тобто виходить, що починати доведеться без документів, як і першу чергу ...

- Якщо завдання стоїть, ми її будемо виконувати. Буде видано документацію на підготовчий період. Якщо ми в першому кварталі її отримаємо, то в другому почнемо, безсумнівно. Як віце-прем'єр сказав - так і буде.

- Може бути, підняти питання з документацією вже зараз, щоб не вийшло, як з першою чергою? Тому що так неможливо ж працювати.

- Ну якщо так міркувати, то, може, і жити нема чого? Роскосмос і Мінбуд взяли достатньо заходів, вивчили уважно упущення тієї документації, і зауважень до них вже не буде. Тому другий етап будівництва пройде легше і цікавіше.

Будувати «Східний»?
Куди, кажу?
Аня, ти в Читі не могла роботу за двадцять тисяч знайти?
Он там, бачите?
Але якщо можна, передайте, будь ласка, начальству, може бути, можна було б який-небудь аптечний пункт маленький на космодромі відкрити?
Що, робочі самі не можуть з'їздити купити?
Які?
Розрахункові?
Додому коли поїдете?
Зарплати?

Новости