Ваша кар'єра. Що вибрати: ступінь МВА або кваліфікація АССА? Повна версія результатів дослідження

Ступінь МВА набагато більш популярна серед менеджерів в нашій країні, ніж кваліфікація АССА Ступінь МВА набагато більш популярна серед менеджерів в нашій країні, ніж кваліфікація АССА. Однак в деяких областях - фінансах і аудиті - остання річ потрібна і необхідна. Такі дані опитування, проведеного E-xecutive спільно з компанією Ernst & Young. Де і кому може знадобитися диплом АССА і який вплив на кар'єру він надає, читайте в матеріалі за результатами дослідження.

Що таке кваліфікація АССА? Наскільки вона популярна і затребувана в професійному середовищі: як серед менеджерів, так і серед роботодавців? Чи справді АССА і МВА роблять позитивний вплив на вашу кар'єру? І це далеко не повний список питань, які стоять перед тими менеджерами, які замислюються про отримання додаткового профільної освіти. E-xecutive в партнерстві з Центром професійного навчання Ernst & Young провели дослідження, покликане виявити ставлення менеджерів до АССА та МВА, а також з'ясувати, чи готові компанії-роботодавці підтримувати співробітників в отриманні міжнародної освіти.

Так як МВА було присвячено наше попереднє дослідження, з результатами якого ви можете ознайомитися тут , - в даному опитуванні більш детально зачіпаються питання, які стосуються кваліфікації АССА. Нагадаємо, АССА Professional Scheme - міжнародна бізнес-кваліфікація, для отримання якої необхідно здати 14 іспитів, що в середньому може зайняти від трьох до п'яти років, середня вартість очного навчання у зовнішніх провайдерів становить $ 15 тис.

Основні цілі опитування:

  • з'ясувати ставлення менеджерів до професійної кваліфікації АССА (АССА Professional Scheme) (далі - «кваліфікація АССА»);
  • з'ясувати ставлення менеджерів до ступеня МВА;
  • дізнатися, якою мірою МВА і кваліфікація АССА присутні на порядку денному у тих, хто прагне до динамічного кар'єрного росту.

Всього в опитуванні взяло участь 1 045 респондентів.

Регіональне розподілення учасників опитування склалося наступним чином: 54,1% - Москва, 0,9% - Московська область, 10% - Санкт-Петербург, Новосибірськ і Сибір - 5,3%, Єкатеринбург і Урал - 4,2%, інші міста Росії - 14,5%, Україна - 5,6%, інші країни ближнього і далекого зарубіжжя - 5,5%.

Говорячи про приналежність респондентів до тій чи іншій сфері діяльності, варто зазначити, що розкид вийшов значним, учасники опитування представляють 34 напрямки, але найбільша кількість респондентів працюють в області консалтингу - 13,9%, далі йде FMGG - 9%. У сфері інформаційних і високих технологій працюють 8,3% респондентів, в нафтогазовій промисловості - 6,3%, в роздрібній торгівлі 5,2%, а в комерційних банках - 5,1% з взяли участь в нашому опитуванні. Представники всіх інших напрямків набрали менше 5% від загального числа учасників опитування.

Якщо розглядати розподіл респондентів з функціональної спеціалізації, то 27,1% взяли участь в опитуванні працюють в сфері фінансів, 26,8% ставляться до генерального керівництву, 17% до роботи з персоналом, 9,2% припадають на стратегічне планування, 5,4 % і 3,8% на управлінський консалтинг та консультування відповідно. Також, але в значно меншому обсязі представлені: право (17 осіб - 1,6%), аналітичне управління (15 осіб - 1,4%), маркетинг (1,1%) і профільне страхування (0,9%). Решта спеціалізації представлені менш, ніж 10 респондентами.

Ваше ставлення (причетність) до АССА?

Виходячи з отриманих даних, можна зробити висновок, що більшість респондентів не цікавляться кваліфікацією АССА. 26,1% взагалі не знають про існування такої кваліфікації, 15,6% вважають, що для професійного і кар'єрного розвитку їм це не потрібно, ще стільки ж не замислювалися над цим питанням. Однак близько 35, 5%, тобто трохи більше третини пройшли опитування, цікавляться АССА і хотіли б пройти навчання і сертифікацію. Лише 2,3% від числа учасників опитування є членами АССА.

Лише 2,3% від числа учасників опитування є членами АССА

Ваше ставлення (причетність) до МВА?

Ступінь МВА серед респондентів більш впізнаваною, популярна, ніж кваліфікація АССА. Кількість людей, які планують навчання, більш ніж удвічі перевищує кількість учасників опитування, відповіли позитивно на аналогічне питання стосовно АССА, - 32,6% проти 13,3%. Спираючись на отримані дані, можна зробити висновок, що респонденти вважають ступінь МВА більш доступною і здатною вплинути на їх кар'єру, ніж кваліфікацію АССА. Сукупна кількість проходять навчання і мають диплом МВА на третину перевищує кількість студентів і володарів кваліфікації АССА. З цікавих відповідей, що не увійшли в загальну статистику, можна відзначити, що деякі учасники опитування вибирають між ступенем МВА, Президентської програмою і другою вищою освітою, вважаючи їх рівнозначними. Також деяка кількість респондентів збираються отримувати МВА тільки при гострій необхідності, якої поки немає. І традиційне думка про те, що якщо і отримувати МВА, то тільки західний, теж присутній, але воно не яскраво виражено.

Актуальність кваліфікація АССА

Більше половини респондентів вважають, що кваліфікація АССА однаково актуальна і для роботи на заході і в Росії - 55,3%. Майже 10% (9,2%) вважають, що цей диплом АССА потрібен лише для роботи на Заході. Третина опитаних важко відповісти, що, можливо, пов'язано з тим, що АССА мало відома широкому колу менеджерів.

Третина опитаних важко відповісти, що, можливо, пов'язано з тим, що АССА мало відома широкому колу менеджерів

Кому необхідно отримання кваліфікації АССА?

38,1% пройшли опитування вважають, що кваліфікація АССА в першу чергу необхідна менеджерам середньої ланки, а також молодим фахівцям, які розпочинають кар'єру - 24,3% і топ-менеджерам - 21,6%. В цілому можна відзначити, що респонденти вважають:

АССА необхідна менеджерам незалежно від їх статусу. Аналізуючи альтернативні відповіді, можна виділити дві тенденції: 1) чверть респондентів (з 5,4%) вважає, що кваліфікація корисна менеджерам будь-яких категорій, що підтверджує зроблений раніше висновок; 2) половина опитаних (з 5,4%) вважають кваліфікацію АССА необхідної виключно людям, які працюють в сфері фінансів і аудиту. Також потрібно взяти до уваги думку респондентів про те, що АССА і МВА необхідні менеджерам середньої ланки виключно для кар'єрного зростання.

Також потрібно взяти до уваги думку респондентів про те, що АССА і МВА необхідні менеджерам середньої ланки виключно для кар'єрного зростання

Кому необхідно навчання на МВА?

На думку респондентів, ступінь МВА однаково необхідна і топ-менеджерам і менеджерам середньої ланки - 47,7% проти 41,4%. Цю думку підтримує і майже половина опитаних менеджерів, яка запропонувала альтернативний варіант відповіді, який з'єднав ці дві категорії в одну. В цілому, на відміну від аналогічного питання по кваліфікації АССА, можна відзначити, що ступінь МВА не прив'язана до конкретної сфери діяльності і більш поширена. Серед альтернативних відповідей лідирує наступний: МВА необхідна всім, хто хоче зробити успішну кар'єру незалежно від спеціалізації і позиції).

Оптимальний вік для навчання на МВА

Найоптимальнішим віком для отримання МВА, на думку опитаних, є період від 26 до 30 років, з цим згоден 41,2%. Ще 32,3% вважають, що найкращий вік від 31 року до 36 років. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що, на думку респондентів, ступінь МВА потрібна не початківцям менеджерам, а тим, хто вже досяг певних кар'єрних успіхів і для подальшого розвитку, кар'єрного стрибка або для розширення і узагальнення знань потребує МВА, тобто . менеджерам середньої ланки і топ-менеджерам. Однак п'ята частина опитаних вважає, що вчитися ніколи не рано і ніколи не пізно - 207 осіб (19,8%) відповіли, що для навчання МВА вік значення не має.

Однак п'ята частина опитаних вважає, що вчитися ніколи не рано і ніколи не пізно - 207 осіб (19,8%) відповіли, що для навчання МВА вік значення не має

Оптимальний вік для отримання кваліфікації АССА

Згідно з даними опитування, найоптимальнішим віком для отримання кваліфікації АССА є період з 26 до 30 років. Цей варіант відповіді обрали 37,7% респондентів. 15,9% визнали, що вік 31-35 років найбільше підходить для отримання АССА, ніж решту часу. Порівнюючи ці дані з даними за аналогічним відповіді про ступінь МВА можна сказати, що особливих відмінностей немає. Але є два моменти, на які варто звернути увагу. На думку менеджерів, кваліфікація АССА більш корисна і необхідна на початковому етапі кар'єри, ніж МВА (за вік до 25 років проголосували 13,2% проти 2,6% у МВА).

Які компанії зацікавлені у фахівцях, що мають кваліфікацію АССА?

Статистика відповідей виявилася такою: 75,8% переконані в тому, що міжнародні аудиторські та консалтингові компанії найбільше зацікавлені у фахівцях АССА. Якщо взяти до уваги різницю в співвідношенні між обрали цю відповідь і займають другу позицію російськими аудиторськими та консалтинговими компаніями (49,5%), то можна сказати, що респонденти схиляються до думки про те, що кваліфікація АССА має велику цінність в західних компаніях, ніж в російських. Якщо подивитися на три лідируючих відповіді (в сумі вони зібрали 160,4% проти 52,5%, які отримали інші варіанти відповідей) напрошується висновок, що кваліфікація АССА в поданні респондентів має чітко задану спрямованість - аудиторську та фінансову.

Якщо подивитися на три лідируючих відповіді (в сумі вони зібрали 160,4% проти 52,5%, які отримали інші варіанти відповідей) напрошується висновок, що кваліфікація АССА в поданні респондентів має чітко задану спрямованість - аудиторську та фінансову

Які компанії зацікавлені у фахівцях, які отримали МВА?

Більшість респондентів (73,7%) вважають, що в фахівцях зі ступенем МВА найбільше зацікавлені виробничі і торговельні компанії. Відрив цього варіанту відповіді від другої позиції становить 19,2% (!). Решта три позиції такі ж, як і в попередній відповіді: міжнародні аудиторські та консалтингові компанії (54,5%), банки та кредитні установи (45,8%) і російські аудиторські і консалтингові компанії (45%). Особливу увагу варто звернути на той факт, що всупереч сформованій думці про те, що державні підприємства і установи не мають потреби у фахівцях подібного роду, цей пункт набрав 21,1%.

Критерії вибору провайдера послуг з підготовки до здачі іспитів на отримання АССА

На перше місце більшість опитаних ставлять репутацію і бренд провайдера - 43,4%. Вартість навчання теж важливий критерій - так вирішили 37,7% респондентів. В цілому дані, тобто незначні розриви між відповідями і то кількість відсотків, які вони набрали, дозволяють припустити, що вибір провайдера менеджери роблять, спираючись на сукупність зазначених причин, однак вага, визначальне значення критеріїв різні. Серед учасників опитування, які дали альтернативні відповіді, чверть схиляється до самостійного навчання; також важливими критеріями менеджери порахували наявність навчальних центрів в регіонах, відгуки слухачів і результативність складання іспитів після навчання у провайдера.

Серед учасників опитування, які дали альтернативні відповіді, чверть схиляється до самостійного навчання;  також важливими критеріями менеджери порахували наявність навчальних центрів в регіонах, відгуки слухачів і результативність складання іспитів після навчання у провайдера

Як впливає отримання МВА або АССА на просування по службі?

В цілому респонденти впевнені, що наявність МВА або АССА позитивно впливає на просування по службі: 30% проголосували за те, що у фахівців МВА вище шанси на кар'єрне зростання, ніж у власників АССА. Мабуть, це обумовлено тим, що область застосування і спеціалізація у МВА не така вузька, як у АССА, і в цілому ця ступінь більш популярна і впізнавана. 28,6% учасників вважають, що у власників цих дипломів рівні шанси на просування по службі. Однак велика кількість тих, кому важко дати відповідь показує, що багато менеджерів не впевнені в тому, що наявність МВА або АССА прямо пов'язане з кар'єрним ростом.

Серед альтернативних відповідей лідирує думка, що корисність кваліфікації АССА або ступеня МВА при просуванні по кар'єрних сходах визначається сферою діяльності компанії і посадою співробітника. Щодо МВА варто відзначити, що респонденти співвідносять корисність МВА з місцем і якістю навчання.

Щодо МВА варто відзначити, що респонденти співвідносять корисність МВА з місцем і якістю навчання

Для планують отримати кваліфікацію АССА: які фактори можуть перешкоджати проходженню Вами програми підготовки?

В якості двох головні причин, що перешкоджають отриманню кваліфікації АССА, респонденти назвали недостатнє володіння англійською мовою (39,4%) і вартість навчання (38,6%). На третє місце опитані поставили відсутність часу (33%) - традиційно болюче питання для тих менеджерів, хто вирішив отримати кваліфікацію самостійно, без підтримки компанії. 11,2% впевнено заявили, що перешкод на шляху отримання АССА вони не бачать - це та категорія менеджерів, які або мають диплом АССА, або вчаться, або тільки збираються почати навчання. Серед альтернативних відповідей перше місце займає варіант «немає навчальних центрів в регіоні».

Які кваліфікації і яку освіту ви вважаєте альтернативним кваліфікації АССА?

Більшість респондентів (41,9%) не змогли вибрати повноцінну альтернативу кваліфікації АССА і зупинилися на варіанті «Важко відповісти». Однак 25,6% учасників вважають, що західний МВА є гідною альтернативою АССА.

Виходячи з цього плюс враховуючи те, що різні думки щодо перерахованих в опитуванні програм невеликий, можна зробити висновок, що більша частина відповіли на це питання впевнена, що прямий альтернативи класифікації АССА немає, і вибір програми додаткового навчання залежить від тих цілей, які ставить перед собою людина або компанія.

Серед альтернативних відповідей думки розділилися. Частина респондентів висловилася за те, що представлені програми не можна назвати взаємозамінними, і остаточний вибір програми залежить від намірів і потреб конкретного менеджера. Інша точка зору, полягає в тому, що класична освіта може гідно і без особливих втрат замінити західні програми і кваліфікації. Також було названо ще кілька програм, які могли б стати альтернативою АССА: CFM, CII, DiplFR, але найчастіше згадувалася CIA.

Також було названо ще кілька програм, які могли б стати альтернативою АССА: CFM, CII, DiplFR, але найчастіше згадувалася CIA

Як відноситься керівництво Вашої компанії до отримання кваліфікації АССА?

На жаль, російські компанії ще не прийшли до висновку про необхідність отримання кваліфікації АССА для своїх співробітників. Все-таки здебільшого навчання є самостійною ініціативою менеджера, але не ініціативою компанії, яка бажає створити собі хороший управлінський резерв, що підтверджує статистика відповідей: 35,8% респондентів впевнені, що керівництво не підтримує отримання кваліфікації, 36,2% не змогли відповісти, тобто не бачать в своїх компаніях наочних фактів, що підтверджують намір керівництва вкладати кошти в навчання співробітників за західними програмами. Однак все вищесказане стосується рядових менеджерів, в навчання керівних кадрів компанії вважають за потрібне і правильне вкладати кошти. Це підтверджують 19,2% тих, хто проголосував за доступність кваліфікації тільки для "управлінського резерву".

4,8%, що вибрали варіант відповіді "це обов'язкова кваліфікація для співробітників нашої компанії, що прагнуть до кар'єрного росту", швидше за все (якщо виходити із загальної статистики відповідей) працюють в західних компаніях, де ця кваліфікація, на думку менеджерів, цінується набагато вище і часто є обов'язковою, на відміну від російських компаній.

4,8%, що вибрали варіант відповіді це обов'язкова кваліфікація для співробітників нашої компанії, що прагнуть до кар'єрного росту, швидше за все (якщо виходити із загальної статистики відповідей) працюють в західних компаніях, де ця кваліфікація, на думку менеджерів, цінується набагато вище і часто є обов'язковою, на відміну від російських компаній

Найбільш реалістичний спосіб оплати довгострокового навчання

Найреалістичнішим способом оплати довгострокового навчання, на думку респондентів, є часткова участь компанії. Так вважають 40,2% респондентів. А 25,4% покладаються виключно на власні сили. 15,8% опитаних, навпаки, впевнені, що самому таку освіту, навіть частково, не оплатити, і вважають, що це повинна робити компанія, яка таким чином набуває цінного співробітника. 9,1% учасників збираються використовувати для цих цілей кредит.

4,2% з числа опитаних вважають, що довгострокове освіту їм не потрібно.

4,2% з числа опитаних вважають, що довгострокове освіту їм не потрібно

Яку суму в рік виділяє ваша компанія на навчання одного співробітника?

Загальний висновок, який можна зробити, дивлячись на представлену статистику, невтішний. Майже половина компаній взагалі не вкладає гроші в розвиток співробітників або робить це в мінімальному обсязі: 18,7% учасників впевнені, що їхня компанія не виділяє гроші на навчання співробітників, і 27,4%, що компанія витрачає $ 500 на одного співробітника.

Важко відповісти на це питання 21,3%. Це говорить про те, що респонденти просто не знають конкретних сум, які керівництво витрачає на навчання співробітників, але дозволяє зробити висновок, що навчання співробітників в цих компаніях проходить.

Значні суми на навчання витрачає обмежена кількість організацій. 6,7% виділяють на розвиток одного співробітника до $ 1500, 3,1% - до $ 2000, 1,9% - до $ 2500. В сумі це 11,7% від загального числа голосів.

На цьому тлі цікавим є той факт, що відсоток компаній, готових витратити на навчання співробітників понад $ 2500, різко зростає і становить 5,1%. Можна припустити, що в цю категорію потрапляють ті компанії, які дають своїм співробітникам можливість отримати міжнародний диплом або кваліфікацію.

Можна припустити, що в цю категорію потрапляють ті компанії, які дають своїм співробітникам можливість отримати міжнародний диплом або кваліфікацію

Загальноприйняті в компанії види навчання у зовнішніх провайдерів

Загальноприйняті в компанії види навчання у зовнішніх провайдерів

Виходячи з даних, представлених на діаграмі, можна сказати, що переважна більшість компаній, на думку респондентів, вважає за краще замовляти для своїх співробітників короткострокові тренінги. Цей варіант відповіді обрали 64,4%. 18,2% пройшли опитування впевнені, що компанії-роботодавці поєднують довгострокові і короткострокові програми.

Якщо подивитися на 13,8% респондентів, які проголосували за варіант відповіді «ні те, ні інше», то можна зробити висновок, що-небудь в компаніях вітаються інші форма навчання, або компанії взагалі не вважають за потрібне вкладати гроші в навчання співробітників.

На жаль, відсоток компаній, які, на думку менеджерів, готові фінансувати отримання своїми співробітниками міжнародних класифікацій дуже малий - всього 2,7%. Поки в Росії навчання за міжнародними програмами залишається самостійним справою працівника.

Також варто відзначити, що в багатьох компаніях існує практика внутрішнього корпоративного навчання за допомогою власного тренера без звернення до будь-яких провайдерам, що, звичайно, може замінити тренінги за спеціальностями, але навряд чи сприяє підготовці до здачі міжнародних іспитів.

Хто приймає рішення про навчання співробітників?

Хто приймає рішення про навчання співробітників

Процентний розподіл відповідей на це питання відображає загальну тенденцію керівництва в російських компаніях: всі питання, в тому числі і питання навчання, вирішує перша особа компанії, так вважають 43,2% респондентів. Цікавим є той момент, що, на думку минулих опитування, керівники служби персоналу мають повноваження вирішувати такі питання в останню чергу (серед усіх представників середнього і топ-менеджменту) - за цей варіант проголосувало всього 18,7%. Це говорить про те, що в основному ця служба займається корпоративним навчанням, а не індивідуальним, в цьому випадку вона може тільки рекомендувати.

Альтернативна версія відповідей зводиться до наступного: неважливо від кого виходить ініціатива навчання, рішення все одно приймається по ланцюжку, проходячи всі стадії від безпосереднього начальника через керівника відділу персоналу, але остаточне рішення приймає топ-менеджер, часто безпосередньо генеральний директор.

Яких провайдерів, які проводять підготовче навчання до здачі іспитів на отримання кваліфікації АССА, ви знаєте?

Переважна більшість респондентів - 84,6% - не знають ніяких провайдерів. Мабуть це пов'язано з тим, що кваліфікація АССА не надто популярна поки серед менеджерів, тому багато хто не розглядали питання навчання детально або взагалі про таке не замислювалися (якщо згадати відповіді на попередні питання, то тільки 22, 2% опитаних мають відношення до АССА, т . Е. або мають диплом, або вчаться, або серйозно планують навчання). Відповідно, швидше за все, про провайдерів можуть говорити лише ті, хто скористався їх послугами або вивчав питання, т.е.15,4% від загального числа пройшли опитування. Якщо прийняти цю цифру за 100%, то перше місце серед провайдерів займає компанія Ernst & Young - 48, 4% (78 осіб з 1146, які відповіли на це питання), на другому місці ATC International - 38,5%. Також згадуються такі компанії: Гріффітц Коледж , HOCK Accountancy Training , Emile Woolf International , Аскер , Сукупно компанії «Великої четвірки», KPMG .

Висновки:

1) Кваліфікація АССА набагато менш популярна серед менеджерів, ніж МВА. Частково це пояснюється тим, що вона має набагато більш вузьку спеціалізацію, тобто застосовна, на думку респондентів, тільки в області фінансів, аудиту та консалтингу. Але для фахівця в цих областях АССА необхідна. Також причиною низької популярності АССА може бути той факт, що існує багато аналогічних дипломів і кваліфікацій, які більш доступні (зокрема не вимагають знання мови).

2) Ступінь МВА дуже популярна і затребувана серед професіоналів і у багатьох стоїть на порядку денному. Хоча як і раніше західний МВА цінується більше. Така популярність обумовлена ​​широкої спрямованістю цього навчання, а також тим позитивним впливом, яка вона, на думку учасників опитування, надає на просування по кар'єрних сходах. Однак, деякі менеджери розглядають другу вищу освіту або Президентську програму як гідну альтернативу МВА (принаймні російському).

3) На відміну від навчання за програмами МВА, які потрібні менеджеру, вже досягла певних результатів і кар'єрних успіхів, для подальшого розвитку, кваліфікація АССА, згідно зі статистикою опитування, необхідна молодим фахівцям і менеджерам середньої ланки.

4) На жаль, російські компанії ще не прийшли до висновку про необхідність отримання кваліфікації АССА для своїх співробітників. Все-таки здебільшого навчання є самостійною ініціативою (і в питаннях оплати навчання теж) менеджера, але не ініціативою компанії, яка бажає створити собі хороший управлінський резерв, що підтверджує статистика відповідей.

Що таке кваліфікація АССА?
Наскільки вона популярна і затребувана в професійному середовищі: як серед менеджерів, так і серед роботодавців?
Чи справді АССА і МВА роблять позитивний вплив на вашу кар'єру?
Ваше ставлення (причетність) до АССА?
Ваше ставлення (причетність) до МВА?
Кому необхідно отримання кваліфікації АССА?
Кому необхідно навчання на МВА?
Які компанії зацікавлені у фахівцях, що мають кваліфікацію АССА?
Які компанії зацікавлені у фахівцях, які отримали МВА?
Як впливає отримання МВА або АССА на просування по службі?

Новости