Ваша думка: Чи варто купувати китайський ноутбук?

У минулому часи, коли користувач китайської техніки викликав у розуміють хлопців поблажливу посмішку, а часом і невтішну оцінку «ніщеброд»

У минулому часи, коли користувач китайської техніки викликав у розуміють хлопців поблажливу посмішку, а часом і невтішну оцінку «ніщеброд». Китайці довели, що можуть робити добротну споживчу електроніку, смартфони провідних компаній регіону нічим не поступаються лідерам ринку. Але як йдуть справи з ноутбуками?

Звучить логічно - якщо можна здорово заощадити, купивши відмінно збалансований (приємний дизайн, норм екран, продуктивне залізо, відмінна батарея, в достатку пам'яті і ще хороший софт) смартфон або планшет, то чому б не вчинити аналогічно і не взяти знатний китайський ноут? Якщо підійти до питання формально, то ми і так щосили користуємося китайськими ноутбуками. За даними найбільшої в країні майданчики оголошень OLX, в 2016 році трійки ноутбучних маренням-лідерів виглядали наступним чином:

Найпопулярніші в Україні б / у ноутбуки:

  • Asus - 20.3%
  • Acer - 16.6%
  • Lenovo - 14%

Найпопулярніші в Україні нові ноутбуки:

  • Asus - 20.4%
  • Lenovo - 25.2%
  • HP - 14.4%

У першому випадку сумарно у китайців (Тайвань туди ж) 50 відсотків ринку, у другому - 45.6%! І розкид цін у ноутбуків цих компаній досить широкий, можна переконатися, погулявши на сайті компарісона Price.ua.

Але ж ми говоримо про інше Китаї;) Наприклад, представлених в 2016 році ноутбуків Xiaomi, багато в чому нагадують культову продукцію Apple. У моделей Xiaomi Mi Notebook Air ефектні корпусу, продуктивне залізо, звук від AKG і гідна автономність. плюс є версії з 4G модулями. Але і коштують такі машинки зовсім не 200 умовних одиниць, а на рівні ноутбуків середнього або високого класу від Asus, Acer Lenovo. Ще є планшети Chuwi на Windows або відразу з двома системами, що поставляються з клавіатурними доками (або мають таку опцію). Ці пристрої цілком доступні - за топовий Chuwi Hi13 хочуть $ 389. І як же забути про вироби великих OEM виробників і малих напівпідвальних контор, що продають на китайських майданчиках цілком стерпне залізо за дуже осудні гроші.

У мене немає статистики про відсоток браку китайських ноутбуків і я не знаю, чи коректно порівнювати ноути зі смартфонами або планшетами. Але якщо ситуація з ними схожа (все це технологічна електроніка), головний ризик придбання умовно безрідної техніки - відсутність офіційного сервісу, а з ним і комплектуючих. Адже одна справа отримати діагноз «неремонтопрігоден», угробивши 85-доларовий смарт, і зовсім інше - залишитися без ноутбука за $ 300 +.

Ще один важливий момент - ноутбуку належить мати куди більший термін життя, ніж смартфону. Якщо це не ігровий майданчик (що в принципі не сумісне з ідеєю недорогого китайського ноутбука), він набувається років на 5-7. Ноут носять з собою, тиснуть в переповненому транспорті, на ньому цілодобово крутять фільми і вантажить ночами торренти. Що його можливості місцями обмежені, юзера не турбує - він бере від машинки все. І знаючи про такий вельми ймовірний сценарій, боязно брати ненадійний ноутбук без гарантії і пост-гарантійного обслуговування.

Радий би поділитися своїм досвідом в даному питанні, але у мене його немає. Я закінчений маководов і навряд чи добровільно мігрують на Windows або Linux. А морочитися Хакінтоша на ноутбуці - це для знаючих толк в збоченнях. Але чисто теоретично, топовим Mi Notebook цілком міг би спокуситися. Тим більше, що втративши шматок часу, цю машинку можна відремонтувати навіть у нас. Щось недороге, безіменне і каламутне залізом точно не візьму. Навіть дитині для навчання й ігор.

А у вас є досвід покупки істинно китайських ноутбуків? І як взагалі вважаєте - чи варто воно того? Або краще взяти перевірений народний Asus / Acer / Lenovo (в крайньому випадку вплутавшись в кредит).

Але як йдуть справи з ноутбуками?
А у вас є досвід покупки істинно китайських ноутбуків?
І як взагалі вважаєте - чи варто воно того?

Новости