Важкі часи геймдева: ескпертов Nival, Alawar, Epic Games і Pruffi про можливу кризу в галузі

В середині жовтня 2015 року в Москві пройшла конференція для ігрових розробників White Nights Moscow. У числі інших спікерів на ній виступала засновниця рекрутингового агенства Pruffi Олена Володимирська. Пізніше вона привела частина тез із свого виступу в публікації на Facebook - автор замітки розповіла про те, чому в галузі настала криза.

Редакція vc.ru зібрала реакцію експертів на запис Володимирській - своїми думками про ситуацію на ринку ігрової розробки поділилися керівники таких компаній, як Nival, Alawar і інші.

14 жовтня на що проходила в Москві ігровий конференції White Nights Moscow засновник рекрутингової компанії Pruffi і курсу «Антірабство» Олена Володимирська висловила свою думку про те, що найближчим часом чекає галузь ігровий розробки.

На думку фахівця, в сфері намічається криза. Свою думку Володимирська підкріплює кількома тезами:

Отже, кілька циферок, чому все погано:

Спочатку загальну тезу: зараз в інтернеті немає підгалузі з великим кризою (НЕ кадрів), а саме кризою в цілому, ніж геймдев. Це посилюється ще й тим, що геймдев як підгалузь звик жити дуже широко. Тому рецесію і стагнацію переживає особливо неприємно (немає звички економити).

  1. Зарплати всередині геймдева не ростуть колишніми темпами вже більше півтора року.
  2. Час «смачних» опціонів пройшло: галузь уже досить стара, тому перша найсолодша хвиля опціонів пройшла, а другий і третій (ну я про значні опціони) не виникло через те, що галузь після декількох світових неуспіхів не пішла на IPO і не трапилося дуже гучних продажів стратегам. Звідси втрата ще частини грошей - геймдев став значно менш цікавий інвесторам будь-якого рівня.
  3. У галузь мало йдуть розумні кадри ззовні: перш за все, через перших двох пунктів, але ще й через те, що галузь перебуває в ментальному кризі, все шукають нову модель, але поки її немає, галузь не приваблива для божевільних геніев- новаторів, які масово туди йшли 15 років тому.
  4. Галузь вперше стала відчувати конкуренцію за кадри не тільки всередині (що було завжди), але і ззовні.
- Олена Володимирська

Останню тезу засновниця Pruffi і «Антірабства» розкрила докладніше:

Років зо три тому вперше великий інтернет виявив, що в геймдева є дуже якісні кадри. Абсолютно необхідні іншим галузям, і це не програмісти.

  • Маркетологи, які вміють монетизувати. Їх став забирати ecommerce, великі стартапи на стику онлайну і офлайна, найбільшого не онлайнові компанії, які пішли в онлайн (банки, рітейл).
  • Продюсери. Їх стали забирати великі стартапи та онлайн-освіту.
  • Піарники. У них виявився безцінний досвід виходу на азіатські ринки, який зараз конче потрібна.
  • Аналітики. Забирають все: від порталів і банків, до телекому і прігосударственних медіа.
  • Ну і мобільні розробники, звичайно.

На думку Володимирській, професіонали йдуть з ігрової розробки, так як їм пропонують більш цікаві проекти і високі зарплати і опціони. «Люди йдуть, а припливу немає. Геймдев перестав бути таким привабливим і одночасно вже вибрав (фактично викупив) ресурс провінційних студій, за рахунок яких вирішував кадрову політику в останні роки », - пише Володимирська.

Представники ігровий галузі прокоментували публікацію засновниці Pruffi на Facebook:

В середині жовтня 2015 року в Москві пройшла конференція для ігрових розробників White Nights MoscowЛеонід Сиротіннезалежний експерт

Дуже об'ємний коментар доведеться написати. А враховуючи, що фактично в країні існують кілька незалежних геймдева - ММО, мобільна і соціальна розробка, як мінімум, доведеться писати коментар за кожен з них окремо. І ще треба оскаржувати абсолютно все зокрема типу вміють монетизувати маркетологів та інших міфічних звірів, але при цьому погоджуватися з основним постулатом про кризу.

Тому я для стислості скажу - так, настають важкі роки, крепитесь.

Олександр Лисковскогозасновник Alawar

Все правильно. У геймдева стало складно народжуватися і рости новим компаніям, як було раніше - років 5-7 назад - зараз немає ніш і платформ з низьким порогом входу. А багато великих і середніх компаній в Росії відчувають кризу ідей, криза управління, криза якості. І вже точно все відчувають кризу в питаннях ліквідності та інвестицій.

Тут і загальна ситуація на ринку спрацьовує і всі ці історії про «Крим наш».

Але є маса класних команд (особливо за межами Москви), які прийшли в геймдев не тому що все перло і тому що роздавали опціони і інвестиції, а тому що можна «робити гри!». І зараз їх проекти особливо помітні - вони зроблені з любов'ю, вони знову виглядають як мистецтво, а не конвеєр, вони цікаві і свіжі - це не просто клони, якими грішили великі і стабільні.

Це саме та молода шпана, що змете великих корпоративних монстрів в ігровому бізнесі з лиця Землі. У них іноді страждає професіоналізм, але зате багато пристрасті. Професіоналізму їм можна додати, а ось пристрасть не купиш ні за які опціони.

Ми в Alawar дуже любимо з такими людьми і такими командами працювати останні місяці - це для нас теж новий шанс.

Антон Аграновськийзасновник Destiny DevelopmentАнтон Аграновськийзасновник Destiny Development

Коли ми починали займатися іграми, це займало все життя, вільну від сну і роботи (в лікарнях і на швидкої) і не приносило перші чотири роки особисто мені ні копійки грошей.

Не можна займатися творчістю заради грошей.

Якщо з кіно вдалося побудувати індустрію хітів, то і з ігор вийде. Тільки залишиться три-чотири компанії, всередині яких студії будуть робити те, що їм хочеться, а не клони Clash of Clans з жорстким дедлайном за вісім місяців. Такі ігри, як показує практика, аудиторії не потрібні більше.

Для всіх гравців ринку сьогодні стоїть лише одне питання: а чи зможу я затягнути себе в ці три-чотири компанії, або доведеться змиритися з роллю студії всередині холдингу.

Сергій Орловськийзасновник Nival

Ігри повинні робити люди, які без цього жити не можуть. Це як з письменниками. Можеш не писати - Не пиши. А то, що на локальному сплеску останніх десяти років, викликаному приходом нової бізнес-моделі, в індустрію прийшло багато людей за грошима, і то, що індустрія готова була їх платити - це аномалія. Люди, які прийшли за грошима, повинні піти. Люди, які без ігор не можуть жити, залишаться. І всім буде щастя.

Сергій Бруйзасновник Vizor InteractiveСергій Бруйзасновник Vizor Interactive

Проблеми в індустрії з кадрами немає (тобто не так - ця проблема перманентна, але як константа, не особливо змінюється), як немає і кризи (для того, щоб була криза, мав бути зліт, щось підказує, що зараз індустрія на піку заробітків).

Є зміна бізнес-моделей, лідерів ринку і, як наслідок, міграція кадрів. З індустрії йдуть випадкові люди, абсолютно підтримаю Сергія Орловського.

Нам в Мінську на 99% не цікаві дорогі динозаври, що будували банківські системи в EPAM, не цікаві їхні менеджери з продажу і інше. Їх маркетологи не допоможуть просунути наші продукти і так далі. Геймдев - це пунктик, якщо він в людині є - його можна витягнути звідки завгодно.

Основою успіху ігрових компаній стає вміння знаходити і виховувати кадри, а не переманювати дорогих людей з величезним багажем (релевантного-то багажу майже ні у кого і ні).

Сергій Романенкодиректор з розвитку Playflock

Ось таки не втримався, напишу. Криза в геймдева? Рецесія і стагнація? Серйозно? Мабуть зараз викличу гнів зубрів геймдева, але ситуація представлена ​​вкрай однобоко.

Для початку, мабуть, треба відразу проставити рамки, ми адже зараз говоримо зараз про російський геймдева? А значить, ми говоримо зараз про російський ринок, на якому в цілому справи не дуже-то добре, чи не так?

Пробіжить по тез:

  1. Зарплати не ростуть як раніше? А чому вони повинні рости як раніше? Ситуація була аномальною, ринок ріс вибухово, зараз цього немає, тому зараз зростання зарплат нормальний, звичайний і краще, ніж в цілому по РФ.
  2. Час «смачних» опціонів пройшло. Тут аналогічно. Так, пройшло, разом з завершився періодом вибухового росту.
  3. Мало розумних кадрів ззовні? Кадри з іншої сфери приходять, але їх тут вже не чекають, тут вже вистачає людей з досвідом саме в геймдева. Нічого поганого в цьому немає.
  4. Конкуренція за кадри ззовні. Так, ок, знову ж таки, причина в тому, що індустрія ще не постаріла, але в ній вже накопичилися досвідчені кадри, і вони цікаві і в інших галузях. Нюанс в тому, що той, хто хоче робити гри, не піде, їм ще й платять за це гідно, і це теж нормально, кожен повинен бути на своєму місці.
  5. Теза «люди йдуть, а припливу немає». Ідуть ті, для кого це був черговий цікавий тренд, вони так і будуть стрибати по трендам, це просто стиль життя. Залишаються ті, для кого геймдев сам по собі був метою. На той обсяг проектів, що зараз є, тих, хто залишився, цілком вистачає. В результаті приплив з'явиться разом з проектами, а вони з'являться разом з тим, як ростуть фахівці всередині компаній.

І так, люди їдуть за межі РФ, але геймдев тут зовсім особливий, це в цілому для країни зараз так.

А тепер трохи про інше, позитивну сторону медалі.

  1. Обсяг російського ринку в грошах зростає, де швидше, де повільніше, але зростає.
  2. У тих, хто працює на зарубіжних ринках, все шикарно. У випадку фіфті-фіфті, теж все добре, бо ФОП в рублях, а заробітки в іноземній валюті в тому числі. Ті, хто працює тільки в Росії, помилився в стратегії, і до ринку це має мало відношення.
  3. Я не можу навести приклад галузі в РФ, де все зараз все гладко. Або хоча б краще, ніж в геймдева.
  4. За часів кризи люди грають більше, що нівелює втрати від того, що вони менше платять.
Олексій Савченкоєвангеліст Epic Games

Раз в два-три роки ми традиційно ритуально ховаємо індустрію, щоб вона ожила на ранок з новою силою.

# Ринок_ігр

Криза в геймдева?
Рецесія і стагнація?
Серйозно?
Для початку, мабуть, треба відразу проставити рамки, ми адже зараз говоримо зараз про російський геймдева?
А значить, ми говоримо зараз про російський ринок, на якому в цілому справи не дуже-то добре, чи не так?
А чому вони повинні рости як раніше?
Мало розумних кадрів ззовні?

Новости