Вбудована витяжка для кухні (39 фото): відео-інструкція по монтажу своїми руками, 45, 50, 60, 90 см, ціна, фото

  1. види витяжок
  2. За принципом дії
  3. За формою і методом установки
  4. Шість особливостей витяжок вбудованого типу
  5. потужність
  6. кількість швидкостей
  7. Рівень шуму
  8. фільтри
  9. управління
  10. освітлення
  11. Додаткові поради щодо вибору
  12. Поради по монтажу
  13. висновок

Кухонна вбудована витяжка заслужила величезну популярність завдяки своїм компактним розмірам і можливості органічно вписати в будь-який інтер'єр. Які існують різновиди вбудованих конструкцій, який принцип їх дії і як правильно підібрати розмір конструкції? Всі ці моменти ми докладніше розглянемо в нашому матеріалі. Кухонна вбудована витяжка заслужила величезну популярність завдяки своїм компактним розмірам і можливості органічно вписати в будь-який інтер'єр

Вбудовані моделі компактні і добре очищають повітря

види витяжок

Перш ніж приступати до вибору кухонної витяжки, необхідно визначитися із завданнями, які вона повинна виконувати. Головна мета таких конструкцій - видаляти запахи, що виникають в процесі приготування їжі, очищати повітря від частинок жиру і кіптяви.

Головна мета таких конструкцій - видаляти запахи, що виникають в процесі приготування їжі, очищати повітря від частинок жиру і кіптяви

Головні функції витяжки - видалення запаху їжі, що готується з кухні і усунення частинок кіптяви і жиру

За принципом дії

За принципом дії подібні побутові прилади діляться на дві групи:

  • Рециркуляційні. Як зрозуміло з назви, рециркуляційні витяжки проганяють через себе повітря і повертають його назад в кухню. Системи фільтрів цих приладів непогано справляються з очищенням повітря від жирів і гару, але не завжди допомагають вирішити проблему запахів. Оскільки ресурс фільтрів не нескінченний, їх необхідно регулярно міняти. Рециркуляційні моделі встановлюють, коли немає можливості здійснити монтаж витяжної вентиляції.

На фото продемонстрований принцип роботи рециркуляційних і проточних витяжок

  • Проточні. Такі конструкції виводять забруднене повітря в систему загальдомовий вентиляції через спеціальний відвід. Таким чином, ці агрегати не тільки усувають невидимі людському оку продукти горіння і частки жиру, але і сприяють циркуляції повітря, його оновленню в приміщенні.

Приєднуючи повітропровід витяжки до вентиляційного отвору на кухні, потрібно пам'ятати, що в такому випадку вентиляція в кухні буде функціонувати тільки при включеній витяжці.

За формою і методом установки

Широкий асортимент сучасних конструкція пропонує безліч моделей, які відрізняються не тільки принципом своєї роботи, але і формами, а також методом їх кріплення.

Широкий асортимент сучасних конструкція пропонує безліч моделей, які відрізняються не тільки принципом своєї роботи, але і формами, а також методом їх кріплення

Між собою конструкції відрізняються не тільки формами, але способом кріплення, принципом роботи і потужністю

Найбільшою популярністю користуються такі варіанти:

  • Підвісні. Підвісні витяжки для кухні кріпляться до кухонного шафі або прямо до стіни над плитою, вони вимагають дуже мало місця для установки, їх досить часто можна побачити на дуже маленьких кухнях. Вони в свою чергу діляться на похилі, плоскі, купольні і кутові моделі.

Купольні варіанти - найбільший варіант серед підвісних приладів, але і ціна у нього відповідна

Головний недолік підвісних конструкцій в тому, що вони мають малу потужність.

Підвісні моделі компактні, але не відрізняються особливою потужністю

  • Острівні. Закріплюються на стіні або стелі (найчастіше над кухонним островом). Вони досить громіздкі, тому при виборі подібної конструкції необхідно уважно поставитися до її зовнішнього вигляду, постаратися вписати її в загальний дизайн приміщення.

Острівну конструкцію можна встановити де завгодно

  • Вбудовувані. Кухонні вбудовані витяжки, як і вся вбудована техніка, монтуються в кухонну шафу таким чином, що на очах залишається невелика частина агрегату. Вони не займають багато місця, зручні у використанні і практичні. Тому ми розглянемо цей вид витяжки більш докладно.

Вбудовувані варіанти займають мінімум корисного простору

Шість особливостей витяжок вбудованого типу

Вбудована кухонна витяжка встановлюється в спеціальну шафу, який розташовується над варильною поверхнею. Це дуже зручно, так як є можливість після готування засунути екран витяжки назад у шафу. За рахунок висувної панелі збільшується площа, з якої відбувається забір повітря. Це забезпечує чисте повітря в кухні при приготуванні їжі.

Це забезпечує чисте повітря в кухні при приготуванні їжі

Висувна панель збільшує площу забору повітря

Компактний дизайн вбудованих моделей радує око і заощаджує дорогоцінний місце в кухні. Крім того, вбудована витяжка на кухню відрізняється високою продуктивністю і досить тихою роботою.

Повновбудовувана витяжка для кухні встановлюється в спеціальний короб, виконаний в такому ж дизайні, що і весь меблевий гарнітур. Тому підбирати відповідну витяжку можна, спираючись виключно на її технічні параметри і характеристики, а не на зовнішній вигляд.

Тому підбирати відповідну витяжку можна, спираючись виключно на її технічні параметри і характеристики, а не на зовнішній вигляд

Вбудовані моделі ховаються в шафу і зовсім не вибиваються з інтер'єру

При виборі висувною Повновбудовувані конструкції необхідно звернути увагу на:

  • продуктивність (потужність);
  • кількість швидкостей;
  • рівень шуму;
  • застосовувані фільтри;
  • варіанти управління.

Прилади можуть відрізнятися потужністю, способом управління, рівнем шуму роботи, використовуваними фільтрами

Давайте розгляне всі ці параметри більш докладно.

потужність

При виборі вбудованого приладу необхідно порахувати необхідну потужність. Цей показник безпосередньо залежить від розміру приміщення, повітря якого необхідно очищати.

Цей показник безпосередньо залежить від розміру приміщення, повітря якого необхідно очищати

Низька потужність агрегату не буде справлятися з усіма ароматами, присутніми на кухні

При слабкій, малопотужної витяжці в великій кухні, робота її буде марною. Для ефективної роботи приладу, його потужність повинна бути такою, при якій за годину роботи витяжка здатна очистити кількість повітря дорівнює десятикратному обсязі приміщення.

Щоб розрахувати необхідну потужність, площа кухні помножте на висоту і після помножте на 10

Розрахунок необхідної потужності. Провести необхідні розрахунки досить просто: площа кухні множимо на висоту і множимо на 10. Ось такий обсяг повітря повинна очищати потрібна вам витяжка. Фахівці рекомендують брати витяжку з полуторним запасом продуктивності.

кількість швидкостей

Більшість з вбудованих агрегатів володіють декількома швидкостями роботи. Найбільшою популярністю користуються моделі з трьома і чотирма швидкостями.

Найбільшою популярністю користуються моделі з трьома і чотирма швидкостями

Найпопулярніші моделі мають як мінімум 3-4 швидкості

Можливість перемикання швидкостей допомагає регулювати швидкість всмоктування витяжкою гару і диму. Майже всі з сучасних моделей вбудованих витяжок мають один, але досить потужний мотор, за допомогою якого і відбувається робота.

Але вже зустрічаються передові моделі, які оснащені двома моторами, що робить їх роботу більш ефективною і надійною.

Але вже зустрічаються передові моделі, які оснащені двома моторами, що робить їх роботу більш ефективною і надійною

Наявність двох моторів робить витяжку більш ефективної і надійної

Рівень шуму

Як відомо, рівень шуму вимірюють в децибелах. Інструкція, яка повинна додаватися до кожної витяжці, відображає всі її технічні параметри, в тому числі і граничний рівень шуму конкретної моделі.

Інструкція, яка повинна додаватися до кожної витяжці, відображає всі її технічні параметри, в тому числі і граничний рівень шуму конкретної моделі

Рівень шуму при роботі - ще один важливий показник, на який слід звернути увагу

Для розуміння рівня шуму в залежності від децибел, наводимо наступні орієнтири:

  • 30 децибел - рівень шуму в тихій кімнаті;
  • 40 децибел - рівень шуму в кімнаті з тихою музикою;
  • 50 децибел - шум в залі ресторану при відкритих вікнах;
  • 60 децибел - середній рівень шуму при розмовної мови людини на відстані в 1 метр;
  • 70 децибел - шум всередині вагона трамвая;
  • 80 децибел - шум всередині машинописного бюро;
  • 130 децибел - межа для людини, больовий поріг.

Найкраще віддавати перевагу моделям, рівень шуму яких не перевищує 60 децибел

Погано, якщо рівень шуму, виробленого витяжкою під час її роботи, перевищує 60 децибел. Так що намагайтеся вибрати прилад з більш низьким показником.

фільтри

Дуже важливим елементом кухонної витяжки є фільтр. Вони випускаються в двох варіантах:

  • Жиру. Вони в свою чергу можуть ділитися на синтетичні (потребують періодичної заміни) і алюмінієві (не зміна). Поглиначі з алюмінію періодично, приблизно раз в три місяці, необхідно промивати теплою водою з миючими засобами або в посудомийній машині.

Жіроулавлівающие фільтри вимагають періодичної заміни

  • Вугільні. Призначаються для боротьби з кухонними запахами, змінюються в міру необхідності. Але до складу звичайної комплектації вбудованої витяжки такі фільтри, як правило, не включаються. Вони використовуються при режимі рециркуляції повітря, а вбудовані витяжки, зазвичай, проточні.

управління

У сучасних вбудованих витяжок і управління відповідає останнім словом техніки. Існує кілька систем, що дозволяють здійснювати процес управління:

  • сенсорне;
  • ползунковое;
  • кнопкове;
  • слайдерне.

Управління агрегатом може бути сенсорним, кнопковим, повзунковим або слайдерним

освітлення

Якісне освітлення робочої зони дозволяє перетворити приготування їжі в зручний і комфортний процес. Дизайн сучасних вбудованих моделей дозволяє вирішувати і цю проблему.

Вбудовані моделі можуть бути оснащені різним видом освітлення:

  • лампами розжарювання;
  • лампами денного світла;
  • галогенними лампами.

Можна підсвітити конструкцію лампами розжарювання, лампами денного світла або галогенними лампами

Найбільш ефективними є галогенові світильники. Вони коштують дорожче інших, але споживають набагато менше електроенергії при більшій ефективності освітлення.

Є моделі витяжок з можливістю фокусувати освітлення в певній точці, з можливістю зміни інтенсивності світлового потоку. Деякі сучасні витяжки оснащуються датчикам руху і починають світити яскравіше при наближенні людини.

Деякі сучасні витяжки оснащуються датчикам руху і починають світити яскравіше при наближенні людини

Чим краще висвітлення приладу, тим комфортніше буде процес готування

Додаткові поради щодо вибору

Найкраще вибирати комбіновані вбудовуються прилади, які мають два режими:

  • відведення повітря в воздуховод за межі приміщення;
  • рециркуляцию за допомогою вугільних фільтрів.

Розмір приладу безпосередньо залежить від розміру кухні і плити

Крім цього варто приділити достатню увагу розмірам агрегату. Наприклад:

  • Для маленької кухні. Чудово підійдуть вбудовані кухонні витяжки 50 см. Таких моделей вистачить для відводу неприємних запахів і гару при виручених плитах шириною в 45 см і 50 см.
  • Для невеликого приміщення. На відміну від витяжок підвісного типу, що вбудовуються витяжки для кухні 60 см шириною займають набагато менше місця, але при цьому дуже ефективно очищають повітря. Ще одна перевага, яким володіють вбудовуються кухонні витяжки 60 см, є їх практично абсолютно безшумна робота, чого не можна сказати про окремо стоячих моделях
  • Для просторій кухні. Підійдуть вбудовуються витяжки для кухні 90 см, які мають дуже високу продуктивність. Вони відмінно справляються з очищенням повітря в великих кухнях і студіях. Такі конструкції підійдуть для робочої поверхні плити від 70 см до 90 см.

Для невеликих приміщень найкраще віддавати перевагу моделям з довжиною в 60 сантиметрів

Слід пам'ятати, що поверхня варильної панелі або плити повинна повністю перекриватися робочою площиною вбудованого агрегату. Не можна над плитою шириною в 70 см встановлювати прилади 60 см або 50 см.

Поради по монтажу

Вбудована витяжка підключається до наявної в будинку вентиляційній шахті за допомогою гофрованого шланга або спеціального пластикового воздуховода. Запам'ятайте, що діаметр воздуховода не повинен ніяким чином звужуватися.

Запам'ятайте, що діаметр воздуховода не повинен ніяким чином звужуватися

Ось так виглядає вбудована в шафку витяжка

Не можна вести повітропровід трубою діаметром 150 мм, а потім через перехідник перейти на діаметр в 100 мм.
Можливо тільки зворотне рішення. При влаштуванні воздуховода своїми руками стежте за тим, щоб гофротруба ніде не зам'ялася і не створювала перешкод проходженню повітря. Більш докладну інструкцію дивіться на відео в цій статті.

висновок

Кухонні вбудовані витяжки стають з кожним днем ​​все популярнішим. Ми розповіли вам про їх потужності, способах управління, освітленні і рівні шуму, що видається в процесі роботи. З цією інформацією вам буде простіше здійснити вибір і знайти модель, яка ідеально підходить для вашої квартири.

Галерея

Статті по темі


Які існують різновиди вбудованих конструкцій, який принцип їх дії і як правильно підібрати розмір конструкції?

Новости