Ведення домашньої бухгалтерії | Фінанси, економічні новини в світі

  1. Як вести домашню бухгалтерію - ключ до контролю фінансів
  2. Як це працює
  3. Як вести домашню бухгалтерію просто і без помилок

Як вести домашню бухгалтерію - ключ до контролю фінансів   Неконтрольоване витрата особистих коштів може призвести до банкрутства навіть саму забезпечену сім'ю, не важливо, скільки при цьому вони за сукупністю заробляють - кілька тисяч рублів або десятки тисяч доларів

Як вести домашню бухгалтерію - ключ до контролю фінансів

Неконтрольоване витрата особистих коштів може призвести до банкрутства навіть саму забезпечену сім'ю, не важливо, скільки при цьому вони за сукупністю заробляють - кілька тисяч рублів або десятки тисяч доларів.

Допомогти не тільки не розоритися, але і зробити цінні заощадження, а також в короткі терміни розрахуватися з боргами і навіть дозволити собі великі покупки в даному випадку може тільки один прийом - ведення домашньої бухгалтерії. Про те, як його організувати в кожному окремому господарстві, піде мова в даному матеріалі.

Як це працює

Ведення домашнього господарства - це багато в чому бухгалтерія для ІП , Тільки в мініатюрі. Працює вона за тим уже принципом: сім'ї потрібно визначити розмір власних витрат, доходів, а потім привести їх до балансу. Для того щоб зробити це правильно, потрібно враховувати:

• всі фінансові надходження в сім'ю: зарплати, соціальні виплати, пасивний дохід;

• дрібні і великі витрати;

• кредитні зобов'язання (якщо є).

Отримана форма може повторювати звичайний баланс підприємства. При правильному розрахунку коштів доходи сім'ї повинні повністю покривати всі витрати. Бажано, щоб у сім'ї також залишалася можливість мінімум 10% фінансів відкладати або використовувати для отримання пасивного доходу.

Якщо ж у людей також є кредити перед банком, їх розраховувати і гасити необхідно в тому ж обсязі - не більше 10% від загальної суми. Враховувати такі ваші фінансові можливості необхідно ще при розгляді позики в банку.

Планування проводять для різних часових рамок. Так людям, охочим знати, як вести домашню бухгалтерію, рекомендують починати з планування на місяць, потім - квартал, а потім переходити до річними планами, які будуть уточнюватися в кожен дрібніший період.

Ведення бюджету таким чином дозволяє сім'ї уникати боргових ям і стабільно нарощувати власні кошти, однак і воно може час від часу переглядатися. Так в обов'язковому порядку потрібно робити перерахунок коштів при скачках валюти , Підйомі цін, або зниженні доходу одного з членів сім'ї.

Для того щоб для вашого бюджету це не було значним стресом, необхідно передбачити якусь фінансову подушку. Вона може бути невеликою, в межах тих же 10% від загального рівня доходу. Однак в критичні моменти вона дозволить вам оперативно відреагувати на зміну економічної ситуації і не порушити всю систему домашньої бухгалтерії.

Як вести домашню бухгалтерію просто і без помилок

Ще кілька років тому саме для цієї мети багато господинь заводили спеціальні великі зошити, в яких ретельно фіксували всі свої доходи і витрати. При всій простоті і зручності був у даного методу один істотний мінус - в кінці цифри було дуже важко звести до спільного знаменника.

Сьогодні ж для цієї мети можна використовувати куди більш простий і зручний в роботі додаток - майкрософтовські таблиці excel. Ця програма найбільш проста і доступна.

Однак якщо вам вона здасться не дуже зручною, можете скачати спеціальні програми з мережі або користуватися сервісами онлайн. Ми ж розглянемо принцип роботи саме з цими електронними таблицями. Тут вам потрібно створити форму на зразок балансу, в яку щомісяця ви будете вносити всі грошові надходження і, зрозуміло, витрати.

Користуватися ними потрібно в такий спосіб:

• Для початку вирішіть, як вести облік витрат вам буде зручніше - об'єднуючи все в одну таблицю або розбиваючи їх посторінково. Чим більше різних статей відрахувань у вашій сім'ї є, тим більше сторінок рекомендується робити, щоб уникнути плутанини. Зводити їх до загальної кількості можна на одному аркуші.

• Чи робите розбивку по таблиці за тими статтями витрат, які у вашій сім'ї є. Внизу відразу вказуєте суму вашого бюджету. Окремо відзначаєте кошти, виділені на оплату комунальних послуг, їжу, одяг, навчання та інші послуги.

• Після кожної витрати грошей обов'язково вносите витрачену суму в таку таблицю. Дуже важливо робити це після кожної покупки, щоб не пропустити незаплановані витрати, які найчастіше і призводять до боргів.

• Після кожного тижня звіряє кількість коштів, витрачених реально, з рівнем витрат, розрахованих вами спочатку. Для того, щоб вам це було простіше зробити, на сходинку вище планованого рівня витрат залиште осередки з формулами, які будуть автоматично додавати до суми нові значення. Так ви відразу побачите, що ваша сума почала наближатися до межі і зможете скоротити власні витрати.

До кінця місяця, користуючись такою таблицею, ви зможете зрозуміти, чи вдалося вам досягти бажаного, і які саме витрати привели до перевищення ліміту (якщо воно мало місце). Можливо, в перші пару місяців вам не вдасться домогтися бажаного результату, проте ж дуже швидко ви звикнете з такою бухгалтерією і не будете виходити за рамки виділених на утримання сім'ї сум.

Користуючись подібною системою, ви зможете розподілити доходи і витрати своєї сім'ї правильно.

Це допоможе вам надалі без особливих проблем відкладати гроші на великі покупки, уникати боргів і гідно жити протягом місяця при будь-якому рівні доходів. Потрібно лише витратити трохи часу на організацію подібної системи. І вже через місяць-два вона повністю окупить витрачені на її створення зусилля.

Статті на цю ж тему

Новости