Вентиляція в багатоквартирному житловому будинку: схема, пристрій, розрахунок

  1. Як влаштована вентиляція в панельних будинках?
  2. схеми систем
  3. Розрахунок вентиляції житлового будинку
  4. Як чистять вентиляцію в багатоквартирному будинку?
  5. висновок

Від того, наскільки ефективно функціонує вентиляція в багатоквартирному будинку, залежить якість повітряного середовища в приміщеннях, а значить, і здоров'я проживаючих там людей. Багато мешканців, самі того не розуміючи, порушують повітрообмін, хоча насправді прагнуть поліпшити умови і підвищити комфорт свого проживання. Мета нашої статті - пояснити, як діють різні схеми вентиляції багатоквартирних будинків і вказати на нюанси, які порушують їх роботу. Також ми торкнемося питання обслуговування і періодичної очистки систем для подачі і видалення повітря.

Як влаштована вентиляція в панельних будинках?

Більшість громадян країн СНД проживають в багатоповерхових будинках, побудованих за часів радянського союзу, хоча за останні роки деяка частина населення перемістилася в квартири новобудов. Але більшість нових будівель за рівнем комфорту не набагато краще радянських. Відповідно, і повітрообмін в них організовано по бюджетним принципом.

У більш дорогих новобудовах опалення та вентиляція влаштовані за сучасними стандартами і з урахуванням використання нових матеріалів і конструкцій. На даний момент можна зустріти наступні види вентиляції в житлових будинках:

  • з природним припливом і витяжкою;
  • з примусовим рухом повітря за допомогою вентиляційних установок.

Примітка. Зустрічаються і комбіновані системи, де задіяна природна припливна вентиляція і механічна витяжка.

Якщо вести мову про житло панельного типу, то в ньому використовується тільки природний повітрообмін. Те саме можна сказати і до цегельних житлових будинків радянської епохи, а також сучасним малобюджетним будівлям. Приплив в приміщення повинен здійснюватися через нещільності притворів дерев'яних вікон або спеціальні канали і клапани, зроблені в металопластикових склопакетах.

Відповідно, витяжка відбувається завдяки природній тязі, що виникає всередині вертикальної шахти, що виходить над покрівлею або на горище. Свіже повітря, потрапляючи в кімнати через вікна, під впливом тяги в шахті спрямовується до її виходу на кухні або у ванній. Таким чином, він проходить через всю квартиру, поступово забруднюючи, після чого видаляється назовні через вентканали. Як це відбувається, добре відображає схема системи вентиляції квартири:

Якщо перекрити шлях цього потоку в будь-якому місці, то оновлення повітря в квартирі припиниться. Це і роблять багато мешканців в процесі ремонтних робіт, помилково вважаючи, що витяжка зможе працювати без припливу. Ось перелік типових помилок, що призводять до порушення повітрообміну:

  • установка глухих склопакетів з металопластику;
  • усунення просвіту між дверним полотном і підлогою при заміні міжкімнатних дверей;
  • монтаж періодично працюють осьових вентиляторів в туалеті.

установка глухих склопакетів з металопластику;   усунення просвіту між дверним полотном і підлогою при заміні міжкімнатних дверей;   монтаж періодично працюють осьових вентиляторів в туалеті

Щоб робота вентиляції з природним спонуканням не порушувалася, не можна перекривати шлях приточування. У нові вікна треба врізати спеціальні клапани або організувати подачу з вулиці окремо. В полотна міжкімнатних дверей ставляться переточні решітки, а вентилятор не повинен перекривати переріз всього витяжного каналу.

схеми систем

Дуже добре, коли в панельному будинку вентиляція влаштована з індивідуальними витяжними каналами. Тобто, з кухні, туалету та ванної на кожному поверсі веде на дах окрема шахта. Тоді немає перетікання запахів від сусідів, тяга більш стабільна і не схильна до перекидання. Інший варіант - вертикальні канали з усіх квартир збираються в один горизонтальний колектор, розташований на горищі, а вже з нього повітря потрапляє на вулицю. Нижче на малюнку зображені різні способи, як може бути організована схема вентиляції панельного будинку:

Найбільш невдалий спосіб показаний на варіанті «б», де з кожної квартири виходить невеликий канал - супутник, що входить вище в загальну вертикальну шахту. Даний метод дозволяє економити корисну площу кімнат і дешевий в реалізації, але при експлуатації створює масу проблем проживають в будинку людям. Найпоширеніша з них - перетікання запахів з квартири в квартиру. Найбільш наочно подібний пристрій вентиляції показано на зображенні:

Способи «в» і «г» зустрічаються в панельних будинках невеликої поверховості, що мають горище. Їх теж не можна назвати бездоганними, так як в першому випадку колектор створює додатковий опір тязі, а в другому все запахи з квартир збираються на горищі. Тому найкращі варіанти - це сучасні схеми вентиляції з механічною подачею і видаленням повітря. Такі застосовуються в нових будинках, приклад проілюстровано нижче:

Тут є припливна установка, яка перебуває в підвалі і подає очищений і підігрітий (чи дуже охолодженим) повітря в усі приміщення. На покрівлі будинку розміщений витяжний вентилятор такий же продуктивності, справно видаляє забруднену повітряну суміш з квартир. Це найпростіша схема, вентиляція в багатоповерховому будинку може бути влаштована і з застосуванням енергозберігаючого обладнання - рекуператорів. Їх завдання - віднімати тепло (або холод) від повітря, що викидається і передавати його припливному.

Розрахунок вентиляції житлового будинку

Необхідно відзначити, що примусова і природна вентиляція багатоповерхового будинку розраховується серйозними проектними організаціями. Мешканцям же вона дістається в готовому вигляді і щось в ній змінити без втручання в будівельні конструкції будівлі не вдасться. Проте за допомогою різного додаткового устаткування можна поліпшити повітрообмін, для чого буде потрібно простий розрахунок.

Наприклад, вентиляція в панельному будинку працює погано, а ви хочете мати в межах свого житла сприятливу для здоров'я повітряне середовище. Тоді вам слід запам'ятати одну закономірність: кількість припливного повітря повинна бути не меншим, ніж видаляється усіма витяжками. Мається на увазі, що для підвищення тяги на виходах в шахту вже встановлені осьові вентилятори. Щоб вони не молотили повітря на місці і витяжна вентиляція функціонувала нормально, слід поставити агрегати тієї ж продуктивності на приплив.

Порада. Не встановлюйте на кухні та у ванній занадто потужні вентилятори. Для однокімнатної квартири вистачить продуктивності 50 м3 / год для кожного, двох - або трикімнатній - до 100 м3 / год.

Організувати примусовий приплив з очищенням і підігрівом можна за допомогою невеликих установок, що вбудовуються в стіну. Зазвичай система вентиляції житлового будинку складається з декількох подібних агрегатів, розташованих в різних кімнатах. Своєю роботою вони забезпечують баланс повітряного середовища в приміщеннях і її чистоту. До речі, кількість припливу може навіть переважати над витяжкою в межах 15%, шкоди від цього не буде.

Як чистять вентиляцію в багатоквартирному будинку?

Нерідко буває, що причиною слабкої витяжки є засмічення вентиляційної шахти взагалі і решіток в квартирі - зокрема. Виявити це допоможе проста перевірка вентиляції: треба запалити сірник або свічку і піднести полум'я до грат. При наявності тяги воно повинно впевнено відхилятися в сторону потоку, в іншому випадку треба зняти решітку і повторити перевірку. Якщо і тепер полум'я не відхиляється, треба спробувати прочистити шахту.

Порада. Є ще спосіб випробування за допомогою аркуша паперу, але він неточний, оскільки часто тяга вентиляції не в змозі утримати папір на решітці. Краще проводити перевірку полум'ям.

Зазвичай в панельних будинках повну очистку каналів виконують професіонали, використовуючи різні засоби і устаткування. До них відносяться спеціальні гирі, йоржі з вантажем і інші пристосування. Рядовим мешканцям цим займатися не рекомендується, щоб через незнання не нашкодити замість того, щоб принести користь. Ви можете, знявши ґрати, очистити стінки вентиляційної шахти в межах, куди дотягнеться рука з віником або іншим інструментом.

висновок

Необхідно відзначити, що природна вентиляція багатоквартирних будинків не дуже ефективна, але і засмічується не так вже й часто. Правда, іноді канали забивалися будівельним сміттям ще на стадії зведення будівлі і це створювало велику проблему згодом. У звичайних умовах очищення шахти від нальоту і павутини проводиться 1 раз в декілька років.

Рекомендуємо:

Як влаштована вентиляція в панельних будинках?
Як влаштована вентиляція в панельних будинках?
Як чистять вентиляцію в багатоквартирному будинку?

Новости