Вентиляція у ванній і туалеті: причини слабкої тяги і шляхи вирішення проблеми

  1. Частка шахти ↑
  2. Вентиляція на двері санвузла ↑
  3. Установка припливного клапана ↑
  4. Канальні ↑
  5. Осьові вентилятори ↑

У висотних будинках вентиляція у ванній і туалеті найчастіше представляє собою однотрубну систему. Обидва приміщення мають вентиляційний вихід в єдину шахту, що проходить крізь усі поверхи. Вона витягує запахи і вологість з усіх санвузлів одного під'їзду. Але бувають випадки, коли мешканці проводять ремонт, а після виявляють, що вентиляція перестала працювати. Виявляється, змінивши старі вікна і двері, вони надали собі ведмежу послугу: настільки загерметизували квартиру, що для припливу свіжого повітря не залишилося жодної щілини. Ущільнювачі пластикових рам, які щільно прилягають до коробок полотна дверей створили вакуум, через що і порушилося якість припливу і відпливу повітряних мас. Як вирішити подібну проблему і усунути інші причини слабкої тяги в однотрубної системі, розберемося докладніше.

Якщо спочатку природна витяжка функціонувала нормально, але раптово перестала справлятися з поставленим завданням, причини можуть бути наступними:

  • Ви замінили двері на більш щільні, високий поріг, який створений для затримання раптових потопів, не дає повітрю проникати знизу.
  • Мешканці зверху робили ремонт випадково засмітили шахту будівельними відходами.
  • Сусіди створили сильний примусовий приплив, який спровокував зворотний приплив повітря, став перешкодою для циркуляції повітряних мас.

Погіршення може бути пов'язано з часом року. Влітку, гаряче повітря зовні блокує вихід більш холодним масам з приміщень і виходить повітряна пробка, чому доводиться тримати двері відкритими.

Влітку, гаряче повітря зовні блокує вихід більш холодним масам з приміщень і виходить повітряна пробка, чому доводиться тримати двері відкритими

Якщо природна зміна повітря погана, потрібно установка штучної

Допоміжне вентилювання допоможе вирішити проблему високої вологості. Але є сенс реанімувати природний приплив повітря. Ваша витяжка запрацює добре, якщо їй в цьому трохи допомогти.

Частка шахти ↑

Першим кроком повинна стати перевірка її чистоти. У висотних будинках даною процедурою займаються спеціальні бригади по експлуатації та обслуговуванню будівель. Їх називають по-різному: ДЕЗи, РЕУ, ЖКГ та ін. У таких фахівців є всілякі пристосування для прочищення.

Господар може сам перевірити відрізок шахти, що йде від його ванній. Для цього слід зняти решітку, заглянути всередину, підсвічуючи собі ліхтариком. Дуже часто загиблі птахи. сміття знаходяться близько, їх можна вигребти з шахти лопаткою, гаком або іншим інструментом. Не здумайте освещат запальничкою. Сухе сміття спалахує миттєво, ви навіть не встигнете добігти до води, як полум'я запалає на всіх поверхах.

Перевіряти, чи є тяга, запальничкою можна, але висвітлювати шахту - заборонено!

Вентиляція на двері санвузла ↑

Щоб посилити циркуляцію повітряних мас, іноді досить разгерметизировать двері. Якщо у вас передбачений високий поріг, не варто їм жертвувати. Він першим захистить житло, поки ви виявите потоп. Краще поекспериментувати з дверним полотном. Можна на 2 см обрізати нижню частину, щоб та нещільно прилягала до коробки. Але більш естетичний варіант - установка грат. Вони бувають довгі прямокутні, невеликі круглі. Ставлять їх у нижній частині полотна.

Ставлять їх у нижній частині полотна

На двері можна вмонтувати спеціальні кільця

Установка припливного клапана ↑

Але якщо будинок закупорений герметичними вікнами, стіни утеплені пінопластом або іншим матеріалом, погано пропускає повітря, то навіть з гратами на двері краще не відновиться. Припливу свіжого повітря просто нема звідки взятися, якщо тільки ви не будете влаштовувати провітрювання або тримати постійно відкритими кватирки. Простіше купити спеціальний припливне клапан. Одні моделі врізаються прямо в пластикові вікна (вгорі рами), цей нюанс треба обмовляти відразу при замовленні нових вікон.

Одні моделі врізаються прямо в пластикові вікна (вгорі рами), цей нюанс треба обмовляти відразу при замовленні нових вікон

Чим герметичнее вікна, тим слабкіше буде повітрообмін, тому треба вибирати моделі з припливним клапаном зверху

А якщо пошкодження, заміна віконних рам не намічається, то на допомогу прийде стіновий апарат. Для його установки доведеться наскрізь просвердлити стіну. Ставлять такі конструкції недалеко від вікон, щоб заховати клапан за гардинами. Можна встановлювати в стіні прямо за батареєю, щоб повітря встигало злегка прогрітися.

Для відновлення слід ремонтувати витяжні канали, налагодити хороший приплив свіжого повітря. Тільки після цього вирішують, чи потрібна в ванній додаткова система.

Якщо після вжитих заходів вологість не знизилася, а запахи з туалету часто проникають заважають жити - без установки вентилятора вам не обійтися. Варіантів, як це зробити може бути кілька, це залежить від типу апарату, який ви виберете.

Канальні ↑

Для однотрубної системи в приватному будинку зручніше використовувати канальний прилад, вмонтувавши його в вентиляційний канал на горищі. Він одночасно обслужить і ванну кімнату, і туалет, забезпечивши гарне провітрювання. Тільки при покупці треба грамотно прорахувати необхідну потужність. Вона буде залежати від обсягу приміщень і залишається сталою.

Вона буде залежати від обсягу приміщень і залишається сталою

У відкритому вигляді такі канали виглядають не естетично, тому багато мешканців обходяться простими моделями осьових вентиляторів

У відкритому вигляді такі канали виглядають не естетично, тому багато мешканців обходяться простими моделями осьових вентиляторів

Найкраще встановити канальний апарат під стелею і приховати його за гіпсокартонними панелями

Осьові вентилятори ↑

У квартирах попередній вигляд приладів встановлювати складніше. Канали зазвичай ховають в підвісні стелі, а якщо таких немає, то доведеться монтувати короб, що візуально зменшить приміщення, може зіпсувати інтер'єр. Мешканці багатоповерхівок встановлюють осьові системи, спочатку вирішують проблему погану вентиляцію, а якщо цього буде мало, то ставлять другий вентилятор на витяжку з туалету. Їх фіксують прямо на отворі витяжки, виміряйте її заздалегідь, щоб знайти в магазині відповідний за розміром прилад.

Шукайте моделі зі зворотним клапаном, щоб запахи із загальної шахти не турбували вас під час прийняття душу.

Для установки осьових систем використовують уже наявні витяжки

Якщо монтаж привів до того, що в туалет початок засмоктувати повітря з шахти, замість того, щоб виводити його, доведеться ставити другий осьовий вентилятор. Причому він теж повинен бути оснащений спеціальним клапаном, щоб не допустити зворотної тяги.

Будь-вентилятор працює на електриці, так що прокладати кабель по вологому приміщенню повинен електрик. Більшість людей утуалета монтує вмикач усередині, для ванною - зовні, так як під час водних процедур пропелер не включають (щоб не дзижчав під вухом). Зате в туалеті вентилятор краще запускати відразу, як тільки увійшов. Запахи вивітрюються набагато швидше, але ж саме для цього і створюють примусовий приплив і відтік повітря.

Придалася стаття? Розкажіть друзям:

Придалася стаття?

Новости