Вентиляція в санвузлі приватного будинку. варіанти рішень

  1. Як перевірити інтенсивність вентиляції в санвузлі
  2. Способи поліпшення вентиляції в санвузлах
  3. Вентиляція в санвузлі приватного будинку своїми руками
  4. Цікаві пропозиції статей:

Ванна кімната і туалет є приміщеннями, до яких пред'являються підвищені гігієнічні вимоги і є особливі умови експлуатації. Санвузли мають роздільну (на ванну кімнату і туалет) або поєднану планування. Часто в цих кімнатах відзначається підвищена вологість і відсутність циркуляції повітря. Найчастіше у ванній кімнаті може бути відсутнім вікно. Через користування душем утворюється підвищена кількість пара, що викликає запотівання дзеркал, плитки та інших поверхонь, збільшується вогкість, з'являється загроза розвитку цвілі або грибка. Для запобігання появи конденсату на стінах ванної кімнати, видалення надмірної вологи або пари, а також для швидкого видалення неприємних запахів з туалету, повинна добре працювати вентиляційна система.

Вентиляція в санвузлі може бути декількох видів. Природна вентиляція - найпоширеніше рішення, її можна охарактеризувати як вентиляція в санвузлі приватного будинку своїми руками. Повітря в таке приміщення потрапляє крізь щілини в конструкції, вікно і по вентиляційних каналах, які виводяться при Строітельсво в обов'язковому порядку. Але такий вид є абсолютно неефективним, адже вологість і відпрацьовані повітряні маси майже не йдуть, а ось новий повітря є забрудненим через пил і бактерій з вулиці. Часто для поліпшення мікроклімату встановлюють витяжні вентилятори, які дають можливість свіжому повітрю надходити швидше, але така дія не завжди вирішує проблеми.
Вентиляція в санвузлі може бути декількох видів Іншим видом вентиляції в такому приміщенні є припливна вентиляція. У ванну або в туалет встановлюють припливний вентилятор, віконний або стіновий клапан, які працюють на приплив повітря з вулиці, очищаючи його від забруднень. Таким чином, кисень витісняє погане повітря, а останній виходить крізь ті ж щілини або вентиляційний канал. Але вологість, поганий запах і задуха можуть залишатися в приміщенні і не залишати його ще дуже довгий час.
Найефективнішим рішенням є механічна вентиляція у ванній кімнаті приватного будинку. Вона працює і на приплив, і на витяжку повітря, автоматизуючи процеси. Таким чином, Ви не докладаєте жодних зусиль до відновлення мікроклімату, а повітрообмін здійснюється регулярно.

Як перевірити інтенсивність вентиляції в санвузлі

Найбільш просто перевірити працездатність вентиляції цих приміщень можна за допомогою свічки, піднесеної до витяжного вентиляційного отвору. Якщо її полум'я нахилиться в бік вентиляційного каналу більш ніж на 45 градусів, то це є показником відмінного функціонування вентиляції. Але якщо воно не зрушиться з місця або буде ледве-ледве коливатися, то це означає, що інтенсивність природного тяги недостатня і необхідно продумати заходи по примусової вентиляції, тобто в цих приміщеннях необхідно провести апгрейд вентиляційної системи.

Способи поліпшення вентиляції в санвузлах

Для інтенсифікації повітрообміну можна встановити:

1. В итяжние вентилятори

2. стінові клапана
3. віконні клапана


Найбільш поширені витяжні настінні осьові вентилятори. Це довговічні і надійні пристрої, які оснащені зворотним клапаном, що запобігає зворотне попадання повітряних потоків в приміщення туалету або ванній. Вентилятори такого типу монтують, як правило, в наявний витяжний вентиляційний канал. Зазвичай їх випускають в бризко- і вологозахищеного, іскробезпечному виконанні, що виключає коротке замикання і потрапляння вологи в повітропровід. Такі вентустановки для ванної часто укомплектовуються датчиком вологості або таймером. Вентиляція в туалеті буде продовжувати працювати поки показник вологості не досягне нормативного значення. Витяжний пристрій можна підключати до мережі освітлення в санвузлі і включатися при включенні освітлення. Після того, як людина покинула ванну або туалет, вентилятор працює ще якийсь час і вимикається. Комфорт і зручність такої схеми роботи очевидні. Про вогкості і неприємних запахах можна забути.

Про вогкості і неприємних запахах можна забути


Витяжна система в туалеті витяжна установка в суміщеному санвузлі


Але не варто також і забувати про джерела припливного повітря - до загального обсягу квартири повинен надходити повітря - через кватирки, провітрювачі, щілини вікон і дверей або через канали припливної вентиляції. Розрідження, створюване витяжним вентилятором, підсилює втягування в санвузол повітряних мас з обсягу квартири. Для достатнього проникнення повітря під дверима у ванну кімнату або туалету необхідно забезпечити щілину в розмірі не менше 2 см у висоту або спеціальні отвори або сітчасті ґрати внизу дверей. Це допоможе гарантувати необхідний повітрообмін, в результаті якого не будуть відволожуватися стіни і пітніти дзеркала.

Вентиляція в санвузлі приватного будинку своїми руками

Якщо Ви задумали організувати повітрообмін без допомоги фахівця і самостійно підібрати обладнання, Вам потрібно озброїтися деякими знаннями. По-перше, при налагодженні системи вентиляції важливо розрахувати обсяг приміщення (висота, ширина) і врахувати рівень герметічносності конструкції. По-друге, передбачити скільки людина живе в будинку. По-третє, звернути увагу на рівень забруднення повітря та навколишнього середовища (це вкаже на необхідність повітряного фільтра).

Так само існують норми, яких слід дотримуватися.

Кратність повітрообміну для приміщень:

Для ванних кімнат - 7-9 крат.

Для душових - 7-9 крат.

У туалетах - 8-10 крат.

У постірочних (побутових кімнатах) - 7 разів.

* Крат (кратність) - воздохообмен приміщення в 1 годину. Обсяг повітрообміну в годину дорівнює повітрообміну приміщення.
Якщо говорити про потрібної продуктивності для кожного типу, то важливо дотримуватися такі параметри при підборі обладнання:
* Крат (кратність) - воздохообмен приміщення в 1 годину Обмін повітря для ванної кімнати - 25 м3 / год;
Для суміщеної ванни з санвузлом - 50 м3 / год;
Для туалету - 50 м3 / год;
Для біде і раковини - 25 м3 / год;
Для джакузі і душовою - 75 м3 / год.
З огляду на ці знання можна підібрати потрібну продуктивність, що допоможе при самому підборі вентиляційної системи. Але при цьому, не потрібно забувати про те, як важливо враховувати розміри приміщення, а не відштовхуватися тільки від встановлених середньостатистичних норм. Так само при розрахунку вентиляції потрібно знати деякі моменти. Наприклад, швидкість повітря, що вентилюється, не повинна бути вище, ніж 0,3 м / сек. А ось вологість не повинна виходити за діапазон від 50% до 65% RH (норма для здорового мікроклімату). Так само далеко не секрет, що перепади темепература дуже шкідливі для людини, тому важливо дотримуватися і температуру: влітку +18, а взимку +25.


Виходячи з цих значень і величини обсягу вентильованого приміщення визначають орієнтовну продуктивність, а по ній і потужність вентилятора, інші технічні характеристики і важливі додаткові функції.


Коли в будинку порушені вентиляційні канали, в результаті чого може виникати протівотяга, повітряні потоки потрапляють з вентканала назад в приміщення, або коли рух повітряних мас відсутня зовсім, фахівці рекомендують ставити припливно-витяжну вентиляційну систему (може бути частиною системи на цілий будинок або квартиру) . Така вентустановки видаляє вологий і забруднене повітря з приміщення і паралельно заповнює його свіжим повітрям з вулиці. Реалізація такого проекту - справа трудомістка і дороге, вимагає грамотного проектування і розрахунків довжини і опору повітропроводів. Необхідно виводити назовні нові вентиляційні канали для припливу і видалення використаного повітря, підбирати обладнання, монтувати і обслуговувати його. Це ціна 100% -ного комфорту і в цій справі немає нічого неможливого.

У будь-якому випадку питання правильної організації повітрообміну для санвузла легше вирішуються після консультації і за допомогою фахівців. Ви можете завжди підібрати обладнання самі, визначити важливі функції і технічне наповнення, важливе для Вас і спроєтірованних вентиляцію своїми руками, яка добре підійде для Вашого приміщення. Але найкращий варіант завжди зможуть підібрати тільки фахівці - і по дизайну, і по механізмам, і по оснащенню.
Якщо Ви хочете отримати консультацію, або купити вентиляційне обладнання, Ви можете зателефонувати на Вентбазар по телефону (044) 50 000 53, або замовити Зворотній дзвінок в шапці.

Цікаві пропозиції статей:

Як правильно вибрати витяжний вентилятор в ванну і санвузол
Вентиляція у ванній кімнаті і санвузлі
Ароматизація для поліпшення мікроклімату
Тихі побутові вентилятори

Новости