Вентиляція басейну: норми, ціна, проектування і монтаж

  1. Вимоги до вентиляції басейну
  2. вартість вентиляції
  3. Норми повітрообміну для басейнів
  4. Параметри повітряного середовища
  5. Режими роботи вентиляційної установки
  6. рекуператор
  7. Припливно-витяжна установка з обвідним каналом
  8. Припливна і витяжна установки (роздільні)
  9. Отримати комерційну пропозицію

Повернутися до повної версії

Cравненіе товарів:

очистити
Порівняти

Щоб отримати комерційну пропозицію, зателефонуйте нам по телефону   +7 (495) 745-01-41   або   надішліть швидку заявку Щоб отримати комерційну пропозицію, зателефонуйте нам по телефону +7 (495) 745-01-41 або надішліть швидку заявку

Головною проблемою для закритих приміщень басейнів є висока вологість повітря і, в підсумку, конденсація парів вологи на холодних поверхнях Головною проблемою для закритих приміщень басейнів є висока вологість повітря і, в підсумку, конденсація парів вологи на холодних поверхнях. Це викликає корозію, гниття матеріалів і освіту на них грибкової цвілі, а також відбувається запотівання вікон.

Система вентиляції в басейні на 90% відповідає лише одній меті - видалення вологого повітря з приміщення, тобто осушення приміщення басейну. Волога згубна не тільки для несучих конструкцій, що цілком зрозуміло. Якщо допущені помилки, волога конденсується в зовнішній стіні, замерзає взимку і руйнує басейн за 4-5 років. Стіна просто тріскається і розвалюється.

Видалення вологи з приміщення басейну здійснюється за рахунок припливно-витяжної вентиляції .

Вимоги до вентиляції басейну

Для того щоб люди в басейні відчували себе комфортно, система повинна відповідати ряду вимог:

  • відсутність протягів, там де знаходяться люди;
  • температура повітря на 2-3 градуси вища за температуру води;
  • відносна вологість в межах 50-60%.

Завдання зводиться до проектування припливно-витяжної вентиляції басейнів таким чином, щоб забезпечити максимальний повітрообмін в приміщенні. Це досягається розподілом повітряних потоків уздовж стін і стелі при одночасній циркуляції повітря з мінімальною швидкістю по периметру і безпосередньо над поверхнею води.

Така схема повітрообміну дозволить уникнути:

  • виникнення конденсату на внутрішніх поверхнях приміщення басейну
  • появи неприємних відчуттів у людей
  • додаткового випаровування води

Обсяг подається в басейн повітря менше за обсягом, ніж обсяг видаляється Обсяг подається в басейн повітря менше за обсягом, ніж обсяг видаляється. Це перешкоджає надходженню вологого повітря з вулиці і поширенню запахів в сусідні кімнати. Оптимальна конфігурація припливно-витяжної вентиляційної установки повинна включати в себе модуль рекуперації тепла і автоматику, що відповідає за регулювання вологості. Рекуператор за рахунок передачі частини тепла від витяжного повітря припливному дозволяє використовувати менш потужний калорифер і забезпечує економію електроенергії і на 50-70%

Для більш ефективного контролю вологості в басейні можна також встановити осушувач . Він може бути стаціонарним або мобільним. Однією з особливостей осушувачів є виділення при роботі деякої кількості тепла. І в зимовий час це може виявитися корисним і забезпечить додаткове зниження витрати електрики.

вартість вентиляції

Тип приміщення / будівлі:

Клас обладнання:

Показати вартість


Норми повітрообміну для басейнів

Нормативні вимоги до басейнів встановлює СП 31 «Басейни для плавання» , А рекомендації видає Р НП «АВОК» 7.5-2012, по якому і проектуються сучасні басейни. Температура води в басейні 24-28 ° С.
Температура повітря в басейні на 1-2 ° С вище температури води (26-30 ° С), але не більше 35 ° С. Розрахункова вологість повітря не більше 55%.

Призначення приміщення Параметри повітрообміну в 1 годину Швидкість руху повітря, м / сек Зали ванн басейнів Не менш 80 м3 / год на 1 займається і не менше 20 м3 / год на 1 глядача Не більше 0,2 Зали підготовки занять Кратність повітрообміну в 1 годину Чи не більше 0,5 приплив витяжка Роздягальні По балансу з урахуванням душових 2 (з душових) не нормується Душові 5 10 - "- Масажні 4 5 -" - Камера сауни - 5 - "- (періодичної дії при відсутності людей)

  1. За вимогами будівельних норм і правил (СНиП-а) повітрообмін в приміщенні басейну повинен бути чотириразовим, тобто протягом години весь повітря приміщення замінюється чотири рази.
  2. Також в залах ванн басейнів з місцями для глядачів розрахунок повітрообміну слід виконувати для двох режимів - з глядачами і без них.

Параметри повітряного середовища

  • Температура. Від неї залежить не тільки комфорт людей, а й швидкість випаровування вологи з поверхні води. Тому температура повітря повинна бути трохи (на 1-2 ° С) вище температури води (якщо вода тепліша за повітря, то випаровування вологи значно посилюється). Для приватних басейнів рекомендовані значення температури повітря і води складають 30 ° С і 28 ° С відповідно. Для нагріву припливного повітря до заданої температури в недорогих прямоточних системах використовують водяні або електричні калорифери. У припливно-витяжних установках для економії енергії в доповненні до калорифера можуть встановлюватися рекуператори тепла виконані, як правило, на базі пластинчастих рекуператорів і теплових насосів (рекуператори нагрівають припливне повітря за рахунок тепла повітря, що видаляється). Якщо температура зовнішнього повітря може тривалий час перевищувати температуру повітря в приміщенні, то необхідно використовувати вентиляційну систему з функцією охолодження.
  • Вологість. Це один з найбільш важливих параметрів повітря, який впливає на збереження обробки і конструктивних елементів приміщення басейну. Якщо протягом тривалого часу вологість повітря буде перевищувати безпечний рівень, конструктивні елементи можуть прийти в непридатність - покритися іржею і цвіллю через утворення конденсату. Тому в неробочий час для зменшення випаровування з дзеркала води рекомендується закривати поверхню басейну плівкою. Зауважимо, що контролювати і управляти потрібно відносної, а не абсолютної вологістю (влагосодержанием). Відносна вологість при незмінному влагосодержании сильно залежить від температури, так зниження температури на 1 ° С призводить до збільшення вологості на 3,5%. Для зменшення вологості повітря використовують два методи:
    • Асиміляцію вологи зовнішнім повітрям, тобто подачу в приміщення зовнішнього повітря з низьким вмістом вологи і видалення з приміщення вологого повітря. Цей метод добре працює взимку при низькому влагосодержании зовнішнього повітря. Влітку в середній смузі Росії асиміляція вологи зовнішнім повітрям також можлива, але слід мати на увазі, що при жаркій і дощовій погоді влагосодержание зовнішнього повітря може бути вище, ніж внутрішнього, і тоді цей метод працювати не буде.
    • Конденсаційне осушення на поверхні випарника. На цьому принципі працюють осушувачі повітря для басейнів. Осушувач повітря може бути виконаний у вигляді окремого агрегату або бути вбудованим у вентиляційну установку. Зауважимо, що назва осушувач для цього агрегату не зовсім точне. Правильніше буде більш загальна назва: холодильна машина або холодильний контур, оскільки цей агрегат не тільки знижує вологість повітря, а й переносить тепло від повітря, що видаляється до припливному (тепловий насос), а при зміні напрямку руху холодоагенту може охолоджувати припливне повітря.
    Вологість в приміщення басейну повинна підтримуватися на рівні 40-65%, при цьому в теплий період року допускається більш високий рівень вологості, оскільки в приміщенні немає холодних поверхонь, на яких може конденсуватися волога. Виходячи з цього, рекомендовані значення відносної вологості повітря: влітку до 55%, взимку до 45%.
  • Кількість свіжого повітря. Мінімальний обсяг подаваного свіжого повітря визначається санітарними нормами (80 м³ / год на людину) і необхідністю асиміляції вологи з повітря (при відсутності конденсаційного осушувача повітря). Влітку обсяг повітря, що подається зазвичай вище, ніж взимку, оскільки в теплий період різниця вологовмісту внутрішнього і зовнішнього повітря нижче.
  • Співвідношення припливного і витяжного повітря. У приміщенні басейну рекомендується підтримувати незначне розрядження (витрата повітря витяжної системи повинен бути на 10-15% вище, ніж припливної). Це запобігає поширення вологого повітря і запахів з басейну по інших приміщеннях.
  • Рухливість повітря. На відміну від житлових приміщень, де вентиляція може бути на деякий час відключена, в приміщенні басейну повинна забезпечуватися постійна рухливість повітря виходячи з 6-и кратного повітрообміну. Це пов'язано з тим, що в нерухомому повітрі, навіть при нормальній середньої вологості, біля холодних поверхонь утворюються застійні зони, де температура опускається нижче точки роси і відбувається випадання конденсату. Щоб уникнути цього, повітря повинне постійно перемішуватися. Взимку для асиміляції вологи зазвичай не потрібна така кількість зовнішнього повітря, тому для забезпечення необхідної рухливості використовують вентиляційну установку з камерою змішання (в ній зовнішній і внутрішній повітря змішуються в заданій пропорції і подаються в приміщення). Відзначимо також, що при виборі розташування розподільників повітря потрібно враховувати, що потік повітря повинен проходити вздовж холодних поверхонь (зазвичай вертикально уздовж вікон), але при цьому в зоні купання не повинно бути протягів, оскільки це не тільки створює дискомфорт для відвідувачів басейну, а й істотно посилює випаровування вологи.

Більш докладно про параметри повітряного середовища і правилах проектування систем вентиляції в приміщенні басейну можна прочитати в уже згадуваних рекомендаціях АВОК 7.5-2012 .

Режими роботи вентиляційної установки

В сучасних спеціалізованих припливно-витяжних установках з цифровою системою автоматики настройка всіх режимів роботи проводиться один раз при пуско-налагодження. Користувачеві в подальшому не потрібно щось змінювати в налаштуваннях системи: для управління йому буде досить перемикати робочий і черговий режим роботи (це можна робити як з пульта, так і використовувати для цих цілей звичайний вимикач).

Якщо ж для вентиляції басейну застосовується вентустановки зі спрощеною системою автоматики або ж модель, що не призначена для цих цілей, то користувачеві доведеться самостійно управляти швидкістю вентилятора і режимом роботи калорифера, задавати вологість повітря в залежності сезону, змінювати інші настройки. І така система вентиляції через неоптимальних настройок, швидше за все, не дозволить підтримувати комфортний мікроклімат при мінімально можливому енергоспоживанні.

Спеціалізовані моделі припливно-витяжних установок для басейнів працюють в двох основних режимах:

  • Робочий режим (може також називатися Денний режим). В цьому режимі вентустановки працює під час експлуатації басейну, коли в приміщенні є люди, при цьому в приміщення постійно подається задану кількість зовнішнього повітря (не нижче санітарної норми). Осушення може проводитися як асиміляцією вологи зовнішнім повітрям, так і комбінованим способом (асиміляція + конденсаційне осушення повітря). У другому випадку енергоспоживання буде нижче.
  • Черговий режим (може також називатися Нічний режим). В цьому режимі вентустановки працює при відсутності в приміщенні людей. Зовнішнє повітря в приміщення не подається, вентустановки працює в режимі рециркуляції (це дозволяє економити енергію, не витрачаючи її на нагрів зовнішнього повітря). Автоматика при цьому постійно контролює вологість повітря і при її підвищенні вище заданого рівня включає компресор холодильного контуру для конденсаційного осушення (якщо в складі вентустановки є осушувач), або подає зовнішнє повітря для асиміляції вологи (якщо осушувача немає). Вентиляційна установка може мати настроюється режим провітрювання в Черговому режимі - один раз на добу в приміщення ненадовго подається свіже повітря, щоб там не накопичувалися неприємні запахи.

Деякі моделі мають аварійний режим роботи. Якщо виникає несправність вбудованого або автономного осушувача, і вологість повітря підвищується вище критичного рівня, подача зовнішнього повітря збільшується для асиміляції вологи.

Більш детально з кожним режимом роботи і особливостям обладнання ви можете ознайомитися в документації на сайтах виробників.

рекуператор

Рекуператор (теплообмінник «повітря-повітря») - сталевий короб, через який по каналах, розділеним тонким сталевим листом, проходять зустрічні потоки свіжого вуличного і брудного повітря, що видаляється. Відбувається обмін теплом, за рахунок якого холодний вуличне повітря трохи нагрівається за рахунок минає забрудненого.

Головна функція рекуператора - економити тепло, яке необхідно для нагрівання припливного повітря взимку Оскільки ми забираємо повітря з вулиці холодним. Економія тепла рекуператором просто колосальна, але ефективний він тільки на басейнах з дзеркалом води більш 40м2.

Щоб це зрозуміти, потрібно звернутися до режимам роботи вентиляції басейну. Система вентиляції басейну розраховується для 4 режимів роботи:

  • Літо зима.
  • День / Ніч (або експлуатація / режим простою)

Літо. Влітку повітря на вулиці теплий і вологий, тому подається в приміщення басейну без нагріву, минаючи нагрівач і рекуператор. Зміст вологи в вуличному повітрі влітку дуже велика - 12,8 г / кг. Тому, щоб видалити вологу з басейну і без того вологим вуличним повітрям доводиться продувати приміщення басейну великим об'ємом повітря, тобто брати не якістю, а кількістю.

Зима. Ситуація зворотна. Повітря на вулиці холодний, і його потрібно нагрівати для подачі в басейн, але ось що головне - він дуже сухий. Його вміст вологи всього 0,39 г / кг, тобто в 32 рази сухіше, ніж повітря влітку, а значить і кількість такого повітря для осушення басейну потрібно в кілька разів менше. Так, для осушення повітря вентиляцією в басейні з площею води 25м2, влітку потрібно приблизно 3000м3 / ч повітря, а взимку - всього 400 м3 / год., Що в 7.5 разів менше.

Припливна установка взимку просто знижує обороти. Нагріти потрібно всього 400м3 / ч, а ефективність і окупність рекуператора настає при обсягах повітря більш 1000м3 / ч. Такий обсяг повітря для осушення басейну взимку може знадобитися тільки при площі поверхні води більше 40м2.

Варто добре подумати і купувати рекуператор для басейну тільки з пластифікованими пластинами. Вони захистять рекуператор від вологи. А окупність рекуператора настає як мінімум через 2 роки використання.

Якщо ви дійсно хочете економити тепло в системі вентиляції, передбачте жалюзі для закриття дзеркала води басейну в неробочий час. Так Ви зможете знизити вологовиділення басейну, а значить зменшити і обсяг повітря, і споживання системи вентиляції на 70%.

Припливно-витяжна установка з обвідним каналом

Обвідний канал або рециркуляція від слова «циркуль» - коло. Повітря, що видаляється ми просто підмішуємо до припливному. Навіщо? - Це питання варто поставити мені по телефону, якщо Ви будете замовляти проектування комерційного басейну з площею дзеркала води більше 80 м2.

Припливна і витяжна установки (роздільні)

В цьому випадку у нас з'являється можливість більш гнучко підійти до розміщення обладнання системи вентиляції. Ми робимо окремо приточную і витяжну установки. Вони займають значно менше місця, ніж системи з рекуператором. Можуть розташовуватися в різних приміщеннях, наприклад на горищі, в підвалі і навіть в підвісній стелі самого басейну. Припливна установка, працюючи в 2 режимах, подає влітку 3000м3 / ч, а взимку нагріває і подає всього 400м3 / ч. Витяжна установка викидає вологе повітря на вулицю, а нагріває кабель на вуличних решітках захищає їх від утворення бурульок.

Це найпростіша і найефективніша схема вентиляції басейну. Осушення повітря - технологічно досить клопіткий процес. Повітря потрібно спочатку охолодити, потім нагріти.
Навіщо нам це потрібно, якщо вологе повітря можна просто викинути на вулицю? Для нагріву 400м3 / ч повітря потрібно всього 7,5 кВт теплової енергії від котла (не плутати з електроспоживання балансується) і це при -25 ° С на вулиці.


Група компаній «ЄВРОХОЛОД» готова реалізувати комплексні рішення по влаштуванню внутрішніх інженерних систем і мереж будівель Група компаній «ЄВРОХОЛОД» готова реалізувати комплексні рішення по влаштуванню внутрішніх інженерних систем і мереж будівель. Ми надаємо гарантію на куплену у нас техніку і всі монтажні роботи!

Наші менеджери безкоштовно проконсультують Вас з будь-яких питань:

Чекаємо Вашого дзвінка по телефону: +7 (495) 745-01-41

Наш email: [email protected]

Про компанію, Відгуки, Наші об'єкти, Контакти

Роздрукувати

Отримати комерційну пропозицію

Отримайте комерційну пропозицію по вашому об'єкту, відправивши зараз швидку заявку.

Опишіть коротко суть завдання:

Навіщо?
Навіщо нам це потрібно, якщо вологе повітря можна просто викинути на вулицю?

Новости