Вентиляція приватних будинків або котеджів: вимоги, норми, проектування, монтаж

  1. Ціна вентиляції і кондиціонування в приватному будинку під ключ (за м2)
  2. Загальні вимоги до систем вентиляції
  3. П'ять основних помилок щодо вентиляції
  4. Принцип роботи природної вентиляції
  5. механічна вентиляція
  6. Типи систем вентиляції за призначенням
  7. Плюси припливно-витяжної системи
  8. Основне обладнання, яке використовується для вентиляції в житлових приміщеннях
  9. Приклад організації повітрообміну в приватному будинку
  10. Що потрібно знати для підбору системи вентиляції?
  11. Розрахунок вентиляції. Методи, приклади.
  12. Розрахунок за площею приміщення
  13. Розрахунок по санітарно-гігієнічним нормам
  14. Розрахунок по кратності
  15. Кратності повітрообміну в приміщеннях житлових будинків
  16. Розрахунок основних параметрів при виборі обладнання
  17. Продуктивність по повітрю
  18. потужність калорифера
  19. Робочий тиск, швидкість потоку повітря в повітроводах і допустимий рівень шуму

Вентиляцію будинку або котеджу Ви можете замовити "під ключ", зателефонувавши по телефону в Москві: +7 (495) 241-17-30. Здійснюємо проектування і постачання систем вентиляції для будинку по Росії. Вентиляцію будинку або котеджу Ви можете замовити під ключ, зателефонувавши по телефону в Москві: +7 (495) 241-17-30

Надішліть швидку заявку

Ціна вентиляції і кондиціонування в приватному будинку під ключ (за м2)

Дані для зразкового визначення вартості під ключ системи кондиціонування і вентиляції наводяться в таблиці:

Вид вентиляції / Варіант виконанняEconomStandartPremium

Общеобменная вентиляція під ключ ~ 3 000 руб. Кондиціонування на базі обладнання канального типу 1 200 руб. 2 100 руб. 3 300 руб. Кондиціонування на основі мультізональних систем, vrf і vrv ~ 3 000 руб. Кондиціонування на базі обладнання Чиллер-Фанкойл За результатом виконання проекту На основі побутових кондиціонерів 700 руб. 1500 руб. 1900 руб.

Якщо Ви тільки плануєте будівництво, то про забезпечення свого будинку припливом здорового свіжого повітря варто задуматися з самого початку. Не повторюйте помилок тих, хто, захоплюючись зовнішнім оформленням і проектуванням систем опалення та каналізації, забуває про головне: комфортно в новому будинку ми будемо відчувати себе тільки при дотриманні певних параметрів повітрообміну (санітарних норм здоров'я):

  • Гармонійний баланс між кількістю витяжного і припливного повітря (забезпечує застосування припливно-витяжної вентиляції);
  • Комфортна температура повітря: влітку оптимальна температура 22-24 ° С, взимку - відповідно 18-22 ° С (забезпечують кондиціонери, опалювальні прилади);
  • Строгий баланс відносної вологості повітря: влітку - 30-60%, взимку - 30-45% (забезпечують зволожувачі в зимовий час і осушення за допомогою кондиціонерів влітку)
  • Рухливість повітряної маси: літо - не більше 0,2 м / с, взимку - не більше 0,1-0,15 м / с.

ВИСНОВОК: коли система кондиціонування відсутній, вентиляція та опалення повинні забезпечувати необхідні параметри повітря - взимку температура повинна знаходитися в межах 18-24 ° С, допустима відносна вологість не опускатися нижче 30%, а швидкість руху повітряних мас обмежена значенням 0,2 м / с .

"Інвест Буд" - професійна кліматична компанія, готова реалізувати рішення будь-яких завдань по кліматичному і іншому інженерному устаткуванню "під ключ". Виконаємо повний цикл робіт: підбір обладнання, проектування, монтаж, постачання та обслуговування.
Телефонуйте зараз: 8 (495) 241-17-30. Надішліть заявку

Загальні вимоги до систем вентиляції

  • Витяжної повітря викидаємо назовні вище покрівлі. При природної витяжної вентиляції, всі канали виводять вище покрівлі. При механічної витяжної вентиляції - повітропровід так само виводять вище покрівлі або всередині будівлі, або зовні.
  • Забір свіжого повітря при механічній системі припливної вентиляції здійснюється за допомогою забірної решітки. Її необхідно розміщувати мінімум на два метри вище рівня землі.
  • Рух повітря необхідно організовувати таким чином, щоб повітря з житлових приміщень рухався в напрямку приміщень з виділенням шкідливих речовин (санвузол, ванна, кухня)

Для розміщення будь-якої вентиляції, в будь-якому приміщенні, слід звернутися до фахівців. Від правильного інженерного рішення, залежить комфортний мікроклімат приміщень.

П'ять основних помилок щодо вентиляції

  1. У заміському будинку вентиляція не потрібна. Можна просто відкривати вікна, двері та кватирки.
  2. Вентиляція займає корисний простір будинку, шумить і неестетично виглядає.
  3. Дерев'яні будинки «дихають самостійно» і не потребують оснащенні додатковим вентиляційному обладнанні.
  4. Чим більше приміщення, тим більше в нього треба подавати повітря.
  5. Вентиляція - це те, на чому можна заощадити.

Насправді: Насправді:

1. Грамотно влаштована вентиляція необхідна в будь-якому будинку (котеджі, квартирі). Регулярний повітрообмін в приміщенні вирішує такі завдання:

  • Знижує концентрацію вуглекислого газу, що видихається людиною;
  • Видаляє надлишкову вологість.
  • усуває:
  • кухонні запахи;
  • Тютюновий дим;
  • стійкі запахи забруднення;
  • шкідливі виділення сучасних будматеріалів і побутової хімії.

Провітрювання за допомогою вікон і кватирок може вирішити проблему лише частково, і то - влітку. Причому, справа ця досить клопітка і некомфортне: протяги викликають простудні захворювання; з вулиці в будинок потрапляє гар, машинні вихлопи, а також пил і пилку - найсильніші алергени. Не приносять задоволення і проникаючі ззовні шуми, а в літній час - комахи. А взимку таке провітрювання перетворюється в істотний удар по бюджету, тому що 50% тепла йде на вулицю, що зводить "нанівець" будь-яку енергоефективність.

2. Використання системи гнучких повітропроводів робить системи розподілу повітря невидимими: все обладнання розташовується всередині стін, а зовні - тільки вентиляційні решітки, які, як раз, можуть стати ефектним елементом декору. Що ж стосується шуму, то сучасні установки безшумні.

3 3. Міф про "дихаючі будинку» міцно прижився на просторах інтернету, проте, з потребою людини в свіжому здоровому повітрі, він нічого спільного не має. Ті, хто ввели це поняття в ужиток, мали на увазі той факт, що деревні будівельні матеріали не накопичують усередині вологу. Що ж стосується людини, то його потреби в свіжому повітрі складають від 25 м³ / год. Причому, в залежності від виду діяльності, (наприклад, при активному занятті спортом) і кількості людей, що знаходяться в приміщенні, приплив свіжого повітря повинен бути значно більше. А такий приплив свіжого повітря жоден "дихаючий дім" не забезпечить.

4. Насправді спостерігається зворотна залежність. Чим менше приміщення, тим воно більш вимогливо до вентиляції, оскільки обсяг повітря невеликий, і він швидко витрачається. Тому невеликі за площею приміщення з низькими стелями потребують додаткового припливу свіжого повітря (природна вентиляція, коли повітрообмін здійснюється за рахунок різниці температур, атмосферного тиску зовні і всередині квартири, певної сили і напряму вітру, - вкрай неефективна!)

5. Ми дихаємо щодня 24 години на добу, і від того, яким буде повітря, що потрапляє в наш організм, безпосередньо залежить наше самопочуття. А економити на своєму здоров'ї вкрай невигідно!

Принцип роботи природної вентиляції

Природна вентиляція - це провітрювання приміщення шляхом відкривання вікон і кватирок, коли повітрообмін здійснюється за рахунок різниці температур, атмосферного тиску зовні і всередині квартири, певної сили і напряму вітру. Такий спосіб вкрай неефективний! У цьому варіанті вентиляція житлових будинків і багато в чому залежить від погодних умов.

Відзначимо, що при використанні сучасних конструкцій рам, які забезпечують високу щільність закриття вікон, виникає дисбаланс між кількістю витяжного і припливного повітря в приміщенні. Це призводить до зниження концентрації кисню, підвищення вологості і, як наслідок, в приміщенні стає душно, а в зимовий період отпотевают вікна. Крім того, в будинку накопичуються:

  • неприємні запахи,
  • Тютюновий дим,
  • надлишок СО2,
  • випаровування від засобів побутової хімії,
  • вологість.

А в квартиру через розкрите вікно потрапляють пил і бруд. Все це негативно позначається на здоров'ї.

Схожа ситуація спостерігається в заміських будинках і котеджах, де проектом не була передбачена грамотна вентиляція повітря. Використання пластикових вікон, які не пропускають свіже повітря в приміщення, призводить до некомфортних умов, задусі і вогкості. Особливо це помітно в більярдній, гаражі, спортзалі і камінної кімнаті, де пропадає тяга.

Грамотне рішення!

Оскільки природне розподіл повітря, що здійснюється за допомогою відкривання кватирок, вікон і дверей, не вирішує проблеми, а лише додає їх у вигляді потрапляння в будинок алергенної пилку від квітучих рослин, кіптяви, бруду; проникненню зовні небажаних звуків, охолодження повітря і протягів, то розглянемо більш ефективні способи вентиляції.

механічна вентиляція

При механічній вентиляції повітрообмін відбувається за рахунок різниці тиску, що створюється вентилятором або ежектором. Цей спосіб вентиляції більш ефективний, так як повітря попередньо може бути очищений від пилу і доведений до необхідної температури і вологості. У механічних системах вентиляції використовуються такі прилади та обладнання, як: вентилятори, електродвигуни, повітронагрівачі, шумоглушители, пиловловлювачі, автоматика і ін., Що дозволяють переміщати повітря у великих просторах. Такі системи можуть подавати і видаляти повітря з локальних зон приміщення в необхідній кількості, незалежно від умов навколишнього повітряного середовища. При необхідності повітря піддають різним видам обробки (очищенню, нагріванню, зволоженню і т.д.), що практично неможливо в системах природної вентиляції.

Типи систем вентиляції за призначенням

  • витяжна система

Служить для видалення з приміщення відпрацьованого повітря. Найпростіше і найменш витратне рішення для вентиляції заміського будинку, котеджу, квартири. Витяжну систему просто необхідно монтувати в таких приміщеннях, як кухня і санітарно-гігієнічні вузли (туалетна та ванна кімнати).

  • припливна система

Система, що подає в приміщення певну кількість повітря, який може підігріватися в зимовий період і охолоджуватися в літній. Припливна вентиляція - більш серйозне рішення для забезпечення комфортного повітрообміну.

  • Припливно-витяжна система

Об'єднала плюси двох систем вентилювання, ставши самим грамотним рішенням! Припливно-витяжна система здійснює як приплив свіжого повітря, так і видалення вже відпрацьованого. Крім цього, вона дозволяє підігрівати повітря, що подається або охолоджувати його, використовуючи спеціальні функції рекуперації тепла і систем центрального кондиціонування.

Досить часто в заміських будинках і котеджах використовується автономна система водяного обігріву, в цьому випадку, для підігріву припливного повітря взимку можна використовувати тен (водяний калорифер). Його застосування в конкретних випадках буває економічно вигідніше, на відміну від застосування електричного калорифера, що вимагає додаткових енергетичних витрат.

Плюси припливно-витяжної системи

  • Постійний повітрообмін, незалежний від примх погоди.
  • Економія електроенергії до 80%
  • Підвищений комфорт: влітку - охолодження, взимку - обігрів, плюс очищення повітря.
  • Мінімальна вірогідність поломки обладнання
  • Простота монтажу, легкість і зручність в експлуатації. Будь-яка припливна вентиляція приміщення (квартири, котеджу) комплектується системою автоматики, яка управляє роботою вентилятора, калорифера або, інакше, пристрої для підігріву вуличного повітря взимку, а також інформує про ступінь забрудненості фільтруючих елементів.

Будь-яка припливна вентиляція приміщення (квартири, котеджу) комплектується системою автоматики, яка управляє роботою вентилятора, калорифера або, інакше, пристрої для підігріву вуличного повітря взимку, а також інформує про ступінь забрудненості фільтруючих елементів

Яку систему вибрати, залежить від кожного конкретного об'єкта, і ваших особистих переваг.

Однак завжди нудно враховувати:

  • Думка грамотного консультанта.
  • Особливості приміщення, його професійну оцінку, виконану фахівцем.
  • Точність в підборі обладнання
  • Якісність монтажу.

Основне обладнання, яке використовується для вентиляції в житлових приміщеннях

Основне обладнання, яке використовується для вентиляції в житлових приміщеннях

  • Побутові витяжні вентилятори + Канальні кондиціонери (комбінований спосіб, який полягає в тому, що б об'єднати системи вентиляції та кондиціонування)
  • Складальні припливно-витяжні установки (потрібна наявність вентиляційної камери)
  • Компактні припливно-витяжні установки (це системи, які повністю виконують функцію вентиляції будинку. При використанні їх в системі вентиляції здійснюється приплив, видалення повітря, часткова фільтрація повітря, при мінімальній кількості використовуваної електроенергії, за рахунок впроваджених енергозберігаючих технологій).

При використанні їх в системі вентиляції здійснюється приплив, видалення повітря, часткова фільтрація повітря, при мінімальній кількості використовуваної електроенергії, за рахунок впроваджених енергозберігаючих технологій)

Приклад організації повітрообміну в приватному будинку

На горищі будинку монтується припливна установка ВУТ Г або ВУТ ЕГ. На момент оздоблювальних робіт в будинку, прихованим способом (на горищі, в стінах, за підвісними стелями) монтуються припливні і витяжні магістральні повітроводи. У приміщеннях з перебуванням людей встановлюються повітророзподільні пристрої. Свіже повітря забирається з вулиці через зовнішню решітку, в припливної установці повітря фільтрується, за рахунок тепла витяжного повітря підігрівається і по розгалуженій системі воздуховодов поступає в приміщення. Забруднене повітря по витяжним воздуховодам надходить в рекуператор, віддає тепло повітрю приточування і викидається на вулицю через дефлектор, встановлений на даху будинку. Таким чином, будинку спостерігається постійна присутність свіжого повітря, відбувається контрольований повітрообмін, відсутність протягів при відкритті вікон, відсутність проникнення ззовні пилу і стороннього шуму.

Що потрібно знати для підбору системи вентиляції?

Як показує практика і вироблені розрахунки, природна вентиляція не впорається з поставленими завданнями - забезпеченням внутрішнього простору будинку здоровим чистим і свіжим повітрям - занадто велика кількість повітряних мас потрібно спочатку подавати, а після виводити з приміщення. Тому штучна вентиляція - кращий вихід для створення комфортного мікроклімату.

Важливі дрібниці ...

Що ж важливо знати, щоб оптимально грамотно створити систему вентиляції?

Для проектування конфігурації механічної вентиляції важливо отримати обдумані відповіді на наступні питання:

  • Кількість людей, які перебувають в приміщенні.
  • План приміщення. Необхідно скласти детальну схему розташування кімнат із зазначенням їх призначення, особливо, якщо можливе перепланування.
  • Товщина і матеріал стін.
  • Особливості скління.
  • Тип і висота стель. Розмір межпотолочного простору при підвісних, підшивань, натяжних системах. Можливість монтажу фальшбалок.
  • Розташування меблів і тепловиділяючою побутової техніки.
  • Потужність і розташування освітлювальних та опалювальних приладів.
  • Наявність, тип і стан вентиляційних шахт.
  • Особливості та продуктивність інфільтрації, природної вентиляції.
  • Наявність місцевої витяжної вентиляції - шафа, парасольку.
  • Бажана конфігурація припливної системи - складальна або моноблок.
  • Необхідність застосування шумоізоляції.
  • Потрібна чи ні підготовка припливного повітря.
  • Тип розподільників - регульовані або нерегульовані решітки, дифузори.
  • Місця установки розподільників повітря - стіна або стеля.
  • Характер управління системою - клавіші, щит, пульт, комп'ютер, розумний будинок.

Характер управління системою - клавіші, щит, пульт, комп'ютер, розумний будинок

Взагалі проектування і реалізацію вентиляції краще здійснювати на етапі будівництва котеджу (будинку) або під час капітального ремонту квартири. Тоді є можливість безболісно вирішити багато конструктивних завдання, наприклад пристрій вентиляційної камери, монтаж обладнання, розводка вентканалов і приховування їх підвісними стелями. Важливо, щоб вентиляційна система мала мінімум точок перетину з іншими комунікаціями, такими як система опалення та водопостачання, електричні мережі, слабкострумові кабелі. Тому, якщо у вас йде ремонт або будівництво, для пошуку спільних технічних рішень необхідно запросити на об'єкт і представників підрядника - монтажників, електриків, сантехніків, інженерів.

Від правильної постановки завдань залежить результат спільної роботи.

На підставі отриманих даних фахівець здійснить підбір обладнання певної продуктивності, враховуючи параметри вентиляційної мережі і способи монтажу.

Розрахунок вентиляції. Методи, приклади.

Для того щоб вибрати необхідну нам систему вентиляції, потрібно знати, скільки ж повітря треба подавати або видаляти з того чи іншого приміщення. Простими словами, необхідно дізнатися повітрообмін в приміщенні або в групі приміщень. Це дасть зрозуміти як розрахувати систему вентиляції, вибрати тип і модель вентилятора і провести розрахунок повітроводів.

Існує багато варіантів як розрахувати повітрообмін, наприклад, на видалення надлишків тепла, на видалення вологи, на розведення забруднень до ГДК (гранично допустимої концентрації). Всі вони вимагають спеціальних знань, вміння користуватися таблицями і діаграмами.

Слід зазначити, що існують державні нормативні документи, такі як СанПіН, ГОСТи, БНіП та ДБНи, в яких чітко визначено, які повинні бути системи вентиляції в тих чи інших приміщеннях, яке обладнання повинно в них використовуватися і де воно має розташовуватися. А також, яка кількість повітря, з якими параметрами і за яким принципом має в них подаватися і віддалятися.

При проектуванні систем вентиляції кожен інженер проводить розрахунки згідно вищезазначених норм. Для розрахунку повітрообміну в житлових приміщеннях слід керуватися цими нормами. Розглянемо найпростіші методи знаходження повітрообміну:

  • по площі приміщення,
  • по санітарно-гігієнічним нормам,
  • по кратності

Розрахунок за площею приміщення

Це найпростіший розрахунок. Розрахунок вентиляції по площі робиться на підставі того, що для житлових приміщень норми регламентують подавати 3 м3 / год свіжого повітря на 1 м2 площі приміщення, незалежно від кількості людей.

Розрахунок по санітарно-гігієнічним нормам

За санітарними нормами для громадських і адміністративно-побутових будівель на одного постійно перебуває в приміщенні людини необхідно 60 м3 / год свіжого повітря, а на одного тимчасового 20 м3 / год.

Розглянемо на прикладі: Розглянемо на прикладі:

Припустимо, в будинку живуть 2 людини, проведемо розрахунок за санітарними нормами згідно з цими даними. Формула розрахунку вентиляції, що включає потрібну кількість повітря виглядає так:

L = n * V (м3 / год), де

  • n - нормована кратність повітрообміну, годину-1;
  • V - об'єм приміщення, м3

Отримаємо, що для спальні L2 = 2 * 60 = 120 м3 / год, для кабінету приймемо одного постійного мешканця і одного тимчасового L3 = 1 * 60 + 1 * 20 = 80 м3 / год. Для вітальні приймаємо двох постійних жителів і двох тимчасових (як правило, кількість
постійних і тимчасових людей, визначається технічним завданням замовника) L4 = 2 * 60 + 2 * 20 = 160 м3 / год, запишемо отримані дані в таблицю.

Приміщення Lпр, м3 / год Lвит, м3 / год Кухня - ≥ 90 Спальня 120 120 Кабінет 80 80 Вітальня 160 160 Коридор - - Санвузол - ≥ 50 Ванна - ≥ 25 Σ 360 525

Склавши рівняння повітряних балансів Σ Lпр = Σ Lвит: 360 <525 м3 / год, бачимо, що кількість витяжного повітря перевищує припливне на ΔL = 165 м3 / год. Тому кількість припливного повітря необхідно збільшити на 165 м3 / год. Оскільки приміщення спальні, кабінету і вітальні збалансовані то повітря необхідний для санвузла, ванни і кухні можна подати в приміщення суміжне з ними, наприклад, в коридор, тобто в таблицю додасться Lпріт.корідор = 165 м3 / год. З коридору воздухбудет перетікати в ванну, санвузли та кухню, а звідти за допомогою витяжних вентиляторів (якщо вони встановлені) або природної тяги втечуть з квартири. Таке перетікання необхідно для запобігання розповсюдженню неприємних запахів і вологи. Таким чином, рівняння повітряних балансів Σ Lпр = Σ Lвит: 525 = 525м3 / год - виконується.

Розрахунок по кратності

Кратність повітрообміну - це величина, значення якої показує, скільки разів в течение однієї години Повітря в пріміщенні Повністю замінюється на новий. Вона безпосередно Залежить від конкретного приміщення (его обсяг). Тобто, одноразовий повітрообмін це коли протягом години в приміщення подали свіжий і видалили «відпрацьований» повітря в кількості, що дорівнює одному об'єму приміщення; 0,5 -крани повітрообмін - половину обсягу приміщення.

У нормативному документі ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки» є таблиця з наведеними кратностями по приміщеннях. Розглянемо на прикладі, як проводиться розрахунок за даною методикою.

Кратності повітрообміну в приміщеннях житлових будинків

Приміщення Розрахункова температура (взимку), ºС Вимоги до повітрообміну Приплив Витяжка Загальна кімната, спальня,
кабінет 20 1-кратний - Кухня 18 - Кухня-їдальня 20 1-кратний За повітряному
балансу квартири,
але не менше,
м3 / год 90 Ванна 25 - 25 Вбиральня 20 - 50 Суміщений санвузол 25 - 50 Басейн 25 За розрахунком Приміщення для пральної машини в квартирі 18 - 0,5-кратний Вбиральня для чищення та
прасування одягу 18 - 1,5-кратний Вестибюль, загальний коридор,
сходова клітка, передпокій квартири 16 - - Приміщення чергового
персоналу
(Конс'ерж / конс'ержкі) 18 1-кратний - Незадимлювана сходова
клітина 14 - - Машинне приміщення ліфтів 14 - 0,5-кратний Мусоросборная камера 5 - 1-кратний Гараж-стоянка 5 - За розрахунком Електрощитова 5 - 0,5-кратний

Послідовність розрахунку вентиляції по кратності наступна:

  1. Вважаємо обсяг кожного приміщення в будинку (обсяг = висота * довжина * ширина).
  2. Підраховуємо для кожного приміщення обсяг повітря за формулою: L = n * V (n - нормована кратність повітрообміну, годину-1; V - об'єм приміщення, м3)

Для цього попередньо вибираємо з таблиці "Санітарно-гігієнічні норми. Кратності повітрообміну в приміщеннях житлових будинків" норму по кратності повітрообміну для кожного приміщення. Для більшості приміщень нормується тільки приплив або тільки витяжка. Для деяких, наприклад, кухня-їдальня і те й інше. Прочерк означає, що в дане приміщення не потрібно подавати (видаляти) повітря.

Для тих приміщень, для яких у таблиці замість значення кратності повітрообміну вказаний мінімальний повітрообмін (наприклад, ≥90м3 / ч для кухні), вважаємо необхідний повітрообмін рівним цьому рекомендованому Для тих приміщень, для яких у таблиці замість значення кратності повітрообміну вказаний мінімальний повітрообмін (наприклад, ≥90м3 / ч для кухні), вважаємо необхідний повітрообмін рівним цьому рекомендованому. В самому кінці розрахунку, якщо рівняння балансу (Σ Lпр і Σ Lвит) у нас не зійдеться, то значення повітрообміну для даних кімнат ми можемо збільшувати до необхідної цифри. Якщо в таблиці немає будь-якого приміщення, то норму повітрообміну для нього вважаємо, враховуючи що для житлових приміщень норми регламентують подавати 3 м3 / год свіжого повітря на 1 м2 площі приміщення. Тобто вважаємо повітрообмін для таких приміщень за формулою: L = Sпомещенія * 3. Всі значення L округляємо до 5 в більшу сторону, тобто значення повинні бути кратні 5.

Підсумовуємо окремо L тих приміщень, для яких нормується приплив повітря, і окремо L тих приміщень, для яких нормується витяжка. Отримуємо 2 цифри: Σ Lпр і Σ Lвит

Складаємо рівняння балансу Σ Lпр = Σ Lвит. Якщо Σ Lпр> Σ Lвит, то для збільшення Σ Lвит до значення Σ Lпр збільшуємо значення повітрообміну для тих приміщень, для яких ми в 3 пункті взяли повітрообмін рівним мінімально допустимого значення.

Якщо Σ Lпр> Σ Lвит, то для збільшення Σ Lвит до значення Σ Lпр збільшуємо значення повітрообміну для приміщень.

Розрахунок основних параметрів при виборі обладнання

При виборі обладнання для системи вентиляції необхідно розрахувати наступні основні параметри:

  • Продуктивність по повітрю;
  • Потужність калорифера;
  • Робочий тиск, що створюється вентилятором;
  • Швидкість потоку повітря і площа перетину повітроводів;
  • Допустимий рівень шуму.

Нижче наводиться спрощена методика підбору основних елементів системи припливної вентиляції, що використовується в побутових умовах.

Продуктивність по повітрю

Проектування системи вентиляції починається з розрахунку необхідної продуктивності по повітрю або «прокачування», яка вимірюється в кубометрах на годину Проектування системи вентиляції починається з розрахунку необхідної продуктивності по повітрю або «прокачування», яка вимірюється в кубометрах на годину. Для цього необхідний поверховий план приміщень з експлікацією, в якій вказані найменування (призначення) кожного приміщення і його площа. Розрахунок починається з визначення необхідної кратності повітрообміну, яка показує скільки разів протягом однієї години відбувається повна зміна повітря в приміщенні.

Наприклад, для приміщення площею 50 м2 з висотою стель 3 метри (об'єм 150 кубометрів) двократний повітрообмін відповідає 300 кубометрів / год. Необхідна кратність повітрообміну залежить від призначення приміщення, кількості що у ньому людей, потужності тепловиділяючого обладнання та визначається СНіП (Будівельними Нормами і Правилами).

Для визначення необхідної продуктивності необхідно розрахувати два значення повітрообміну: по кратності і по кількості людей, після чого вибрати більше з цих двох значень.

Розрахунок повітрообміну по кратності:

L = n * S * H, де

  • L - необхідна продуктивність припливної вентиляції, м3 / год;
  • n - нормована кратність повітрообміну: для житлових приміщень n = 1, для офісів n = 2,5;
  • S - площа приміщення, м2;
  • H - висота приміщення, м;

Розрахунок повітрообміну за кількістю людей:

L = N * Lнорм, де

  • L - необхідна продуктивність припливної вентиляції, м3 / год;
  • N - кількість людей;
  • Lнорм - норма витрати повітря на одну людину:

в стані спокою - 20 м3 / год;

"Офісна робота" - 40 м3 / год;

при фізичному навантаженні - 60 м3 / год.

Розрахувавши необхідний повітрообмін, вибираємо вентилятор або припливну установку відповідної продуктивності. При цьому необхідно враховувати, що через опір повітропровідної мережі відбувається падіння продуктивності вентилятора. Залежність продуктивності від повного тиску можна знайти по вентиляційних характеристиках, які приводяться в технічних характеристиках обладнання. Для довідки: ділянка воздуховода завдовжки 15 метрів з однієї вентиляційної гратами створює падіння тиску близько 100 Па.

Типові значення продуктивності систем вентиляції:

  • Для квартир - від 100 до 500 м3 / год;
  • Для котеджів - від 1000 до 5000 м3 / год;

потужність калорифера

Калорифер використовується в припливної системі вентиляції для підігріву зовнішнього повітря в холодну пору року. Потужність калорифера розраховується виходячи з продуктивності системи вентиляції, необхідної температури повітря на виході системи і мінімальною температурою зовнішнього повітря. Два останніх параметра визначаються СНиП.

Температура повітря, що надходить в житлове приміщення, повинна бути не нижче + 18 ° С. Мінімальна температура зовнішнього повітря залежить від кліматичної зони, наприклад, для Москви вона дорівнює -26 ° С (розраховується як середня температура самої холодної п'ятиденки найхолоднішого місяця о 13 годині). Таким чином, при включенні калорифера на повну потужність він повинен нагрівати потік повітря на 44 ° С. Оскільки сильні морози в Москві нетривалі, в припливних системах допускається встановлювати калорифери, що мають потужність менше розрахункової. Але при цьому припливна система повинна мати регулятор продуктивності для зменшення швидкості вентилятора в холодну пору року.

При розрахунку потужності калорифера необхідно враховувати наступні обмеження:

  • Можливість використання однофазного (220 В) або трифазного (380 В) напруги живлення. При потужності калорифера понад 5 кВт необхідно 3-х фазну підключення, але в будь-якому випадку 3-х фазне живлення краще, так як робочий струм в цьому випадку менше.
  • Максимально допустимий струм споживання. Величину струму (А), споживаного калорифером, можна обчислити за формулою:

I = P / U, де

  • I - максимальний споживаний струм, А;
  • Р - потужність калорифера, Вт;
  • U - напруга живлення: (220 В - для однофазного харчування; для трифазної мережі розрахунок дещо інший).

У разі, якщо допустиме навантаження електричної мережі менше ніж потрібне, можна встановити калорифер меншої потужності. Температуру, на яку калорифер зможе нагрівати припливне повітря, можна розрахувати за формулою:

T = 2,98 * P / L, де

  • T - різниця температур повітря на вході і виході системи припливної вентиляції, ° С;
  • Р - потужність калорифера, Вт;
  • L - продуктивність вентиляції, м3 / год.

Типові значення розрахункової потужності калорифера - від 1 до 5 кВт для квартир, від 5 до 50 кВт для офісів і заміських будинків. Якщо використовувати електричний калорифер з розрахунковою потужністю не представляється можливим, слід встановити калорифер, що використовує в якості джерела тепла воду з системи центрального або автономного опалення (водяний або паровий калорифер). У будь-якому випадку, якщо є можливість, краще використовувати водяні або парові калорифери. Економія на обігріві в цьому випадку виходить колосальна.

Робочий тиск, швидкість потоку повітря в повітроводах і допустимий рівень шуму

Після розрахунку продуктивності по повітрю і потужності калорифера приступають до проектування повітророзподільних мережі, яка складається з повітропроводів, фасонних виробів (перехідників, разветвителей, поворотів) і розподільників повітря (решіток або дифузорів). Розрахунок повітророзподільних мережі починають із складання схеми повітропроводів. Далі по цій схемі розраховують три взаємозв'язані параметри - робочий тиск, що створюється вентилятором, швидкість потоку повітря і рівень шуму.

Необхідний робочий тиск визначається технічними характеристиками вентилятора і розраховується виходячи з діаметру і типу воздуховодов, числа поворотів і переходів з одного діаметра на інший, типу розподільників повітря.

Необхідний робочий тиск визначається технічними характеристиками вентилятора і розраховується виходячи з діаметру і типу воздуховодов, числа поворотів і переходів з одного діаметра на інший, типу розподільників повітря

Чим довше траса і чим більше на ній поворотів і переходів, тим більше має бути тиск, що створюється вентилятором. Від діаметра повітроводів залежить швидкість потоку повітря. Зазвичай цю швидкість обмежують значенням від 2,5 до 4 м / с. При великих швидкостях зростають втрати тиску і збільшується рівень шуму. У той же час, використовувати «тихі» повітроводи великого діаметру не завжди можливо, оскільки їх важко розмістити в міжстельовому просторі і коштують вони дорожче. Тому, при проектуванні вентиляції часто доводиться шукати компроміс між рівнем шуму, необхідною продуктивністю вентилятора і діаметром воздуховодов.

Для побутових систем припливно-витяжної вентиляції зазвичай використовуються повітроводи діаметром 160 ... 250 мм або перетином 400х200мм ... 600х350мм і розподільні решітки розміром 100200 мм - 1000500 мм.

Дивіться ще:

Надішліть заявку и отрімаєте КП

Підберемо обладнання, здешевімо кошторис, перевірімо проект, доставімо и змонтуємо в срок.

Що потрібно знати для підбору системи вентиляції?
Що ж важливо знати, щоб оптимально грамотно створити систему вентиляції?

Новости