вентиляція складу

  1. Вимоги до зберігання
  2. Вимоги економії енергії
  3. Рішення технічних проблем вентиляції
  4. Від чого потрібно відштовхуватися при виборі вентиляційної системи?
  5. види вентиляції
  6. Переваги та недоліки тієї чи іншої установки
  7. Про воздухообмене
  8. Класифікація вентиляційних систем, придатних для різних складських приміщень
  9. Конструкційні відмінності в різних типах вентиляційних систем
  10. Принцип створення перепадів тиску, може бути застосовано до складу
  11. Природна вентиляція стосовно до складів
  12. Основні правила по монтажу природної припливно-витяжної вентиляції
  13. Норми вентиляції складів
  14. Норми кратності обміну повітряних потоків для складів
  15. проектування
  16. Вентиляція складу з металоконструкцій
  17. вологість Повітря
  18. Розрахунок вентиляції складу з прикладом

Вентиляція складу - це одне з ключових вимог щодо забезпечення збереження товарів в складських приміщеннях. Оптимальний режим зберігання розробляється для кожної конкретної групи товарів і описується в відповідної нормативної документації (наприклад, «Проект наказу Росалкогольрегулювання ...» для складів алкогольної продукції, «Інструкція N 9-7-88» для зерна і круп, «Відомчі будівельні норми ...» для зберігання будівельних матеріалів та ін.).

Наші переваги:

10

10 років стабільної та успішної роботи

500

Виконано більше 500 000 м2

Чому у нас найкраща ціна?

24

мінімальні терміни

100

100% контроль якості

5

5 років гарантії на виконані роботи

1500

1500 м2 площа власних складських приміщень

В кожному окремому випадку на систему вентиляції лягає пряме завдання щодо забезпечення необхідних режимів температури і вологості, тому для кожного складського об'єкта розробляється індивідуальний проект вентиляції - відповідно до поставлених цілей і особливостями складського приміщення.

Існує кілька основних способів організації складських приміщень:

  • Складські приміщення найпростішого типу - захист від атмосферних опадів під навісом.
  • Запобігання впливу атмосферних опадів і високих температур в утеплених складах.
  • Захист від низьких температур в утеплених опалювальних складах.
  • Запобігання товару від впливу високих і низьких температур, температурних перепадів і коливань вологості в складах з штучно підтримуваним мікрокліматом.

Вимоги до зберігання

Для коректного зберігання більшості груп товарів необхідні капітальні будови Для коректного зберігання більшості груп товарів необхідні капітальні будови. Складські приміщення повинні бути сухими, чистими, добре провітрюваних, без сторонніх запахів. Відносна вологість в приміщенні повинна становити від 50 до 70%, температура - від +5 до +180 С. Контроль температури і вологості здійснюється відповідальними співробітниками (лабораторія, ВТК). У складах повинні бути встановлені повірені гігрометри психометричні - їх свідчення щодня вносяться до відповідних журнали реєстрації показань.

Різкі коливання температури і вологості навіть в межах допустимих діапазонів неприпустимі - стабільність показань забезпечується системами вентиляції, опалення та кондиціонування.

Вимоги економії енергії

Вимоги максимальної економії енергії офіційно закріплено в Постанові по тепловому захисту будівель, розробленому на основі чинного Закону про енергію, а також у відомому Федеральному законі про повітряних викидах. З урахуванням цієї вимоги повинні проектуватися і створюватися всі системи інженерного устаткування будівель і складів. На тлі підвищеної уваги до теплоізоляції об'єктів, що зводяться все більшого значення набуває техніка вентиляції і кондиціонування повітря, перш за все у знову споруджуваних будинків. Ці системи повинні повною мірою відповідати рівню техніки.

У той час як звичайні опалювальні установки обумовлюють лише тепловий режим будівлі, системи кондиціонування повітря здатні виконувати більш широкі спеціальні завдання за якістю повітря приміщень, впливаючи не тільки на його температуру, але також на вологість і чистоту. Тим самим, безумовно, робиться істотний внесок у справу збереження здоров'я і працездатності людини, причому одночасно досягається і інший позитивний ефект, а саме вирішується проблема захисту будівель від скупчень вологи в стінах конструкцій і на самих стінах і помітно підвищується звукоізоляція будівель. З міркувань гігієни і з урахуванням ряду фізичних аспектів з області будівельної справи необхідно в обов'язковому порядку відводити з приміщень повітря, просочений вологою і містить шкідливі речовини і запахи.

Рішення технічних проблем вентиляції

Для вирішення пов'язаних з вентиляцією технічних проблем існує безліч різних можливостей. При цьому, вибираючи ту чи іншу установку, доводиться враховувати особливі граничні умови, що відносяться до даного будинку або приміщенню, бо тільки рішення стосовно конкретної проблеми дасть шуканий результат - економічний, екологічно чистий, енергозберігаючий спосіб будівництва. Тому всі інженерні комунікації, системи обладнання будівель, і техніка кондиціонування повітря зокрема, неодмінно повинні розглядатися в тісному зв'язку з архітектурно-будівельними рішеннями споруджуваного об'єкта.

Від чого потрібно відштовхуватися при виборі вентиляційної системи?

Кожен замовник хоче не тільки заощадити, але і домогтися максимальної ефективності. Для правильного вибору комплектних установок (систем) або їх окремих елементів необхідно мати певну інформацію, в більшій чи меншій мірі характеризує ці установки. Йдеться перш за все про об'ємних витратах повітря; потужності, що йде на нагрівання та охолодження; різниць тисків.

Відштовхуватися потрібно і від площі приміщення, висоти стель, кількості приміщень з різними температурами, ступеня забруднення повітря, розрахункового рівня шуму.

Але один з основних факторів є те, що ви збираєтеся зберігати на складі.

Наприклад якщо це склад з продовольством, то важливо враховувати санітарні норми зберігання, постійну температуру повітря, певну вологість.

Якщо ж на вашому складі є виділення шкідливих речовин то необхідно застосувати інтенсивну вентиляцію враховуючи норми пожежної безпеки.

За санітарними нормами бажано встановити вентиляцію таким чином, що б забезпечити 100% обмін повітря протягом 1 години.

види вентиляції

  • обігрів припливного повітря електрикою
  • обігрів припливного повітря водою

обігрів припливного повітря електрикою   обігрів припливного повітря водою

Переваги та недоліки тієї чи іншої установки

Припливно-витяжна установка з електричним нагрівачем

Як правило в таку установку монтується рекуператор, робиться це для зменшення витрат електро-енергії. Розумним рішенням установки рекуператора на складському приміщенні від 1000 м2. Рекуператори бувають роторні і пластинчасті. Як правило більшість використовують пластинчасті рекуператори, через через його не складного пристрою, невеликій вартості, і високим ККД. Недоліком є ​​обмерзання пластіт при низьких температурах, в такому випадку краще встановити роторний рекуператор.

Припливно-витяжна установка з водяним нагрівачем

Для установки такої системи необхідно мати свою котельню, або власну трасу з гарячою водою (90-70 З) Початкова вартість установки буде дорожче ніж ПВУ з електричним нагрівачем, але в подальшому його експлуатація не тільки себе окупить, а й буде економити ваш бюджет.

Так само при бажанні замовника можуть бути встановлені секції охолодження в ПВУ з водяним і електричним нагрівачем.

Повітряно-теплові завіси

Установка повітряно теплових завіс необхідна як мінімум при в'їзді на склад. Вони встановлюються над воротами. Якщо у вас склад розділений на різні приміщення з різною температурою, то необхідно між ними встановити повітряно-теплові завіси. Працює як перешкода не дозволяючи теплому повітрю проникати в приміщення з більш низькою температурою і навпаки, так само вона не дозволяє просочуватися газам, пилу.

опалення складів

Опалення складів важлива частина при проектуванні складу, система опалення повинна розташовується в легкодоступному місці, для його безпосереднього обслуговування. Системи опалення бувають повітряні і водяні. Водяне опалення встановлюється як правило уздовж стін, де проходить опалення, що дозволяє швидко і зручно встановити його. Мінусом є повільність перепаду температур. Повітряне опалення використовується повсюдно і підключається до припливної системою вентиляції, що дозволяє нам забезпечити склад теплом і свіжим повітрям за невеликий проміжок часу. Так само таку систему вигідно використовувати в приміщеннях з високими стелями, що не можна сказати про систему з водяним опаленням. Високий ККД до 95%. Недоліком є ​​його габаритність через велику транспортування повітря.

Цілі і завдання

Завдання, які можуть бути реалізовані шляхом монтажу в одному або декількох приміщеннях, а так само в будівлях в цілому, завжди визначаються вимогами, що пред'являються до якості мікроклімату на той чи інший об'єкт. Одна з найважливіших завдань полягає в заміщенні відпрацьованого повітря свіжим (тобто воздухообмене). Завдяки досить простим способам вентиляції тут вже досягнуті досить хороші результати.

Про воздухообмене

Обмін повітря - це процес заміни відпрацьованого (забрудненого, нагрітого) повітря чистим для створення оптимального мікроклімату в складському приміщенні. Розрізняють природний і штучний повітрообмін.

Повітрообіг здійснюється за рахунок перепаду тиску всередині і зовні повітря - без застосування спеціального обладнання. Він здійснюється шляхом природного провітрювання (через вікна, кватирки) - аерації, а також за рахунок руху потоків повітря через щілини і пори в стінах, вікнах, дверях і покрівлі - інфільтрація.

Штучний повітрообмін здійснюється під впливом спеціального обладнання, об'єднаного в системи вентиляції та кондиціонування.

Кратність повітрообміну - показник, що визначає, скільки разів на годину потрібно повністю замінити все повітря в приміщенні, щоб досягти допустимих параметрів санітарно-гігієнічних норм в частині забрудненості повітря (ГДК).

Кратність повітрообміну N визначається за формулою: N = V / W раз в 1 годину., Де:

  • V (м3 / ч) - необхідна кількість чистого повітря, що надходить в приміщення протягом 1 години;
  • W (м3) - обсяг приміщення.

Класифікація вентиляційних систем, придатних для різних складських приміщень

Вентиляція забезпечує:

  • Обмін повітря для комфортних умов роботи.
  • Обігрів або охолодження приміщення для дотримання умов зберігання товару.
  • Усунення сторонніх запахів, надлишку вологості, вогкості.

Залежно від конструктивних особливостей складського приміщення та необхідного режиму зберігання товарів розрізняють кілька великих груп вентиляційних систем. Вони класифікуються:

  • За типом - природні та штучні.
  • За сферою дії - місцеві і загальнообмінні.
  • За призначенням - припливні і витяжні.
  • За конструкцією - безканальні і канальні.

За конструкцією - безканальні і канальні

Конструкційні відмінності в різних типах вентиляційних систем

Природні і штучні системи вентиляції.

Природна вентиляція складських приміщень здійснюється за рахунок конструкційних особливостей будівлі і розташування повітроводів, для штучної вентиляції використовуються спеціальні механічні прилади. Найчастіше застосовуються змішані системи - з елементами механічної та природної вентиляції.

Припливна, припливно-витяжна і витяжна вентиляція.

Завдання припливної вентиляції - подати в приміщення чисте повітря паралельно з витісненням забрудненого або гранично холодного / гарячого повітря.

Витяжна вентиляція, навпаки, забезпечує відтік з будівлі забрудненого або нагрітого повітря. Замість нього в приміщення поступає свіже повітря, який часто додатково очищають або нагрівають.

Припливно-витяжна система поєднує аерацію приміщення з відведенням відпрацьованого повітря.

Загально обмінна і локальна вентиляція

Загально обмінна система вентиляції забезпечує необхідний мікроклімат в масштабах всього складу, місцеві системи виконують точкові втручання (наприклад, видалення забрудненого повітря на конкретній ділянці).

Канальні і безканальні системи вентиляції

Канальна система вентиляції характеризується значною кількістю повітроводів, за якими назустріч рухається чистий і відпрацьоване повітря. У безканальних системах подібних повітроводів немає, найчастіше в них використовуються вентилятори, вбудовані в стіни, стелі або перекриття. Природне провітрювання також відноситься до безканальної системі вентиляції.

Принцип створення перепадів тиску, може бути застосовано до складу

Принцип створення перепадів тиску, може бути застосовано до складу

Переміщення повітря при природній вентиляції здійснюється за рахунок тиску, створюваного внаслідок різниці температур всередині і зовні складського приміщення. Аерація успішно використовується в тих випадках, коли немає необхідності в додатковому очищенню припливного повітря. При цьому обов'язковою умовою успішного повітрообміну є високий перепад по висоті між повітрозабірником і дефлектором, який випускає відпрацьоване повітря - різниця в висоті повинна бути не менше 3 метрів.

Природна вентиляція стосовно до складів

Природна вентиляція проста у використанні і не вимагає додаткових економічних витрат по обслуговуванню. При розробці системи повітропроводів необхідно ретельно розрахувати їх розташування (довжина горизонтальних ділянок має бути щодня понад 3м), висоту і розташування вентиляційних шахт, розу вітрів і метеорологічні дані регіону - природна вентиляція дуже сильно залежить від атмосферних показників може виявитися малоефективною, якщо ГДК пилу, газів або суспензій перевищує 30% від санітарної норми або потрібна додаткова очищення повітря.

У більшості випадків система природної вентиляції створюється як доповнення до загальнообмінної примусової вентиляції. Розрізняють такі види природної вентиляції:

  • Інфільтрація - неорганізована вентиляція, виконується за рахунок природного повітрообміну між приміщенням і зовнішнім простором через повітропроникні стіни, огорожі, покрівлю. Для складських приміщень значення інфільтрації півторакратної повітрообміну.
  • Витяжна - відведення повітря виконується за допомогою відвідних каналів. Компенсувати відтік повітря може інфільтрація.
  • Припливно-витяжна вентиляційна система забезпечує циркуляцію повітря в приміщенні: вводить чисте повітря через технічні отвори в стінах і відводить відпрацьоване повітря через витяжні фрамуги або шахти.

Основні правила по монтажу природної припливно-витяжної вентиляції

  • У теплу пору року технічні отвори для притоку повітря зовні приміщень повинні розташовуватися на висоті 0,3 - 1,8 м від підлоги.
  • У зимову пору року отвори встановлюються: в складах висотою менше 6 м - на рівні 3м від статі і вище; в складах висотою більше 6 м - не нижче 4 м від підлоги.
  • Рекомендоване розташування витяжних елементів - не менше 50 см вище коника даху.

Механічна система вентиляції стосовно складу

Механічна система вентиляції стосовно складу

Механічна (примусова) система вентиляції значно практичніше і надійніше, ніж природний повітрообмін:

  • Створення необхідних умов зберігання товару в будь-який час року незалежно від температури всередині і зовні приміщення.
  • Можливість додаткового очищення, зволоження, нагріву або осушення повітря.
  • Відведення повітря на будь-які необхідні відстані від складу.

Для кожного складського комплексу вентиляційна система розробляється індивідуально. Комплекс може включати наступні елементи:

  • Вентилятори. Технічна основа будь-якої примусової вентиляції. Розрізняють осьові, радіальні і діаметральні агрегати. Кожен тип конструкції має свої особливості і оптимальні умови застосування.
  • Вентиляторні агрегати. Серед широкого асортименту моделей зустрічаються конструкції, призначені для установки на дахах або в вентиляційних каналах.
  • Вентустановки припливно-витяжні, витяжні, припливні.
  • Повітряно-теплові завіси облаштовуються в промислових приміщеннях, складах, відкритих майданчиках.
  • Шумоглушники знижують рівень шуму в процесі роботи вентиляційних установок.
  • Повітряні фільтри очищають припливне повітря до рівня, встановленого санітарними нормами.
  • Повітронагрівачі (електричні, водяні) нагрівають припливне повітря для створення сприятливих умов в приміщенні.
  • Повітроводи служать для транспортування повітряних мас.
  • Регулювальні та запірні пристрої.
  • Повітророзподільчі пристрої (грати, плафони, щілинні повітроводи тощо).
  • Спеціальна теплова ізоляція.

Норми вентиляції складів

При проектуванні системи вентиляції слід керуватися будівельними нормативними документами та вимогами до умов зберігання тієї групи товарів, що планується розміщувати на складі. З проектної документації обов'язково необхідно врахувати вимоги:

  • НТП-АПК 1.10.17.001-03 «Норми технологічного проектування баз і складів загального призначення підприємств ресурсного забезпечення»
  • СНиП 21-01-97 «Пожежна безпека будівель і споруд»
  • СНиП 23-02-03 «Тепловий захист будівель»
  • СНиП 41-01-2003 «Опалення, вентиляція і кондиціювання»
  • СНиП 31-04-2001 «Складські будівлі»
  • ГОСТ 12.1.005-88 «Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони»
  • ГОСТ 12.1.004-91 "ССБТ. Пожежна безпека"

Норми кратності обміну повітряних потоків для складів

Розрахункова температура повітря в приміщенні (для холодного періоду року), ° С

Кратність повітрообміну в годину

приплив

витяжка

1. Складські приміщення для непродовольчих товарів

16

-

1

2. Складські приміщення для продовольчих товарів

14

-

1

3. Експедиції

14

2 (при відсутності повітряно-теплової завіси)

4. Цехи фасування цукру-піску і крупи

18

по балансу

2 (і додатково місцеве відсмоктування від технологич. Обладнання)

5. Приміщення передпродажної підготовки

18

2

1

6. Секції зберігання конфліктних товарів

10

-

1

7. Матеріальний склад

10

-

-

8. Комора тари

5

-

1

9. Ремонтні майстерні

16

за розрахунком

10. Залізничний дебаркадер

5

-

1

11. Закриті бокси для автомашин

5

за розрахунком

12. Зали зразків

18

-

1

Примітка. Розрахункову температуру повітря і кратність повітрообміну для службових і побутових приміщень слід приймати відповідно до БНіП "Адміністративні і побутові споруди".

проектування

Для розробки детального проекту потрібні наступні дані:

  1. Тип продукції, що зберігається, а також кількість і обсяги.
  2. Кількість, потужність і тип основного освітлення, яке застосовується на складі.
  3. Технічні умови, які демонструють можливість підключення до інженерних систем.
  4. Існуючий тип нагрівача.
  5. Чи є потреба в охолодженні в літній період припливного повітря.
  6. Звичайне кількість присутнього на складі персоналу.
  7. Розташування приміщення по сторонах світу.
  8. Детальна характеристика віконних і дверних прорізів, їх тип і кількість.
  9. Наявність на території складу конструктивних елементів - балки, колони, ригелі і т.п.
  10. Тип покрівлі, а також можливість її використання для проходу деяких вузлів вентиляції.
  11. Передбачувані або можливі місця, де будуть присутні важливі елементи системи вентиляції.
  12. Категорія будівлі або приміщення по протипожежному рішенням

Вентиляція складу з металоконструкцій

Вентиляція складу з металоконструкцій

При розробці проекту вентиляції металевого складу найбільш раціональним виходом стане примусова система з ручним або автоматичним управлінням. Справа в тому, що в денний металоконструкції дуже сильно розжарюються на сонці, внаслідок чого в приміщенні більш активно випаровується волога і зростає вологість повітря. У нічний час, коли температура різко падає (що також неприпустимо для багатьох груп товарів) і на поверхні товару утворюється конденсат. Тому в нічний час потрібно більш інтенсивний повітрообмін.

вологість Повітря

Надлишкова або недостатня вологість повітря згубно позначається на якості що зберігається товару. Для того, щоб контролювати рівень вологості повітря, фахівці ВТК щодня перевіряють показання приладів і заносять дані в журнал обліку.

Протягом всього року системи вентиляції, опалення та кондиціонування спільно працюють над забезпеченням необхідних умов зберігання вантажів. Однак висока різниця між температурою зовні і всередині приміщення може призвести до утворення конденсату і зволоженню продукції. Щоб цього не сталося, необхідно більш інтенсивно провітрювати складські приміщення в осінній і весняний періоди, щоб якомога швидше вирівняти температури вантажу і повітря зовні приміщення.

Розрахунок вентиляції складу з прикладом

Розрахунок вентиляції приміщення здійснюється по кожному з видів забруднень, присутніх в повітрі.

Розрахунок ведеться за кількістю припливного повітря, необхідного для нормальних умов роботи. Розрахунок витяжної вентиляції виконується після розрахунку припливної вентиляції і грунтується на забезпеченні балансу припливного і витяжного повітря на об'єкті. Залежно від особливостей складського об'єкта розрахунок можна проводити:

  • по лишків тепла
  • при підвищеному вмісті вологи
  • розрахунок виділень від персоналу

Найбільш часто на складських об'єктах розраховують вентиляцію для зниження вологості всередині приміщення. Для розрахунку потрібно знати температуру зовнішнього повітря, внутрішнього повітря і їх відносну вологість: tн, tв, Jн, Jн. З цих показників ми можемо отримати абсолютну вологість dн і d в.

  • У випадках, коли необхідне зниження вологості повітря в приміщенні, провітрювати його дозволено, тільки якщо абсолютна вологість зовнішнього нижче абсолютної вологості в приміщенні
  • Якщо необхідно знизити вологість і температуру в приміщенні, то провітрювання допускається у випадках, коли температура і вологість повітря поза приміщенням нижче температури і відносної вологості всередині.

Приклад: нехай Jн = 60%, tн = +13 ° С, а Jв = 90%. За допомогою психометрической таблиці знаходимо dн = 6,75 г / м3; d в = 11,44 г / м3. Так як dн менше d в, то провітрювання викличе зниження внутрішньої вологості повітря.

Отримайте комерційну пропозицію на email:

Потрібна консультація? Телефонуйте:

8 (495) 118-27-34


Відгуки про компанію ТОВ "ИНТЕХ":

Інформація, розміщена на сайті, носить ознайомчий характер і ні за яких умов не є публічною офертою.

Від чого потрібно відштовхуватися при виборі вентиляційної системи?

Новости