Вентиляція в басейні

  1. Осушувачі
  2. Припливно-витяжна вентиляція басейну
  3. Припливно-витяжна вентиляція басейнів з осушенням повітря
  4. Автоматизація систем вентиляції

Вентиляція і система осушення басейну є одним з центральних елементів будь-якого аквапарку, басейну в спортивному комплексі або невеликого приватного басейну. Максимальний комфорт, довговічність і надійність басейну, а також інші корисні якості залежать від того, наскільки грамотно спроектована система вентиляції і осушення басейну.

Наші переваги:

10

10 років стабільної та успішної роботи

500

Виконано більше 500 000 м2

Чому у нас найкраща ціна?

24

мінімальні терміни

100

100% контроль якості

5

5 років гарантії на виконані роботи

1500

1500 м2 площа власних складських приміщень

ИНТЕХ пропонує проектування, монтаж, автоматизацію і сервісне обслуговування систем вентиляції та осушення для басейнів і аквапарків.

  • потрібна температура;
  • потрібна вологість;
  • швидкість руху повітря;
  • якісний склад повітря.

Всі ці фактори створюють мікроклімат приміщення, а з ним і комфорт.

Для підтримки комфортних умов і розумного рівня випаровування води вологість в приміщенні басейну повинна складати 50-60%. У такому випадку при температурі повітря 28-30 ° С температура точки роси знаходиться між 16 ° С і 21 ° С (відображено на графіку). Це значно вище, ніж в звичайних кондиціонованих приміщеннях, де температура повітря підтримується на рівні 24 ° С, вологість становить 50%, і точка роси знаходиться на рівні 13 ° С. У закритих басейнах абсолютне вологовміст повітря може на 3/4 перевищувати влагосодержание в звичайних кондиціонованих приміщеннях.

У критих басейнах рекомендується підтримувати такі режимні параметри:

  • Температура води в басейні 24-28 ° С;
  • Температура повітря на 2-3 ° С вище температури води (26-31 ° С). При більш низьких температурах повітря виникають небезпека застуди. При дуже високій відносній вологості повітря виникає відчуття задухи. Не слід знижувати температуру повітря в нічний час, так як через зростання випарів підвищується витрата енергії;
  • Відносна вологість повітря в приміщення 55-65% (макс 70%). При більш високій вологості повітря на конструкціях приміщення басейну з'являється конденсат;
  • Швидкість руху повітря 0,15-0,3 м / с. При великих швидкостях в зоні купання можливі протяги.

Все це і багато іншого враховується при проектуванні, на підставі цього вживаються заходи для зменшення конденсації вологи на поверхнях огороджувальних конструкцій. Ситуація ще більше ускладнюється тим, що тепло і вологість не зникають, коли з басейну йдуть люди. Не можна ж просто "вимкнути" басейн на ніч. Звичайно, якщо в неробочі години використовувати покриття поверхні води, можна значно знизити кількість вологи, що випаровується. Але ці пристрої рідко використовуються тривалий час, незважаючи на кращі наміри проектувальників, виробників і операторів басейнів.

Проблеми повітря в басейнах (наскільки необхідна вентиляція і осушення)

Випари з поверхні води, з вологого статі навколо басейну, і з вологих тіл купаються відбувається безперервно. Обсяги випаровування залежать від температури води і навколишнього повітря, загальної вологості і величини поверхні випаровування. Волога конденсується і випадає у вигляді крапель. Надлишки води необхідно осушувати. Надлишок вологи і конденсат негативно позначається на здоров'ї людей і стан будівельних конструкцій, допомагає розвиватися цвілі.

На жаль, повністю уникнути випаровування з поверхні води неможливо, але обмежити його і знизити до оптимального розміру вологість повітря можна за допомогою комплексу заходів:

  1. Місцеві осушувачі басейну;
  2. Припливно-витяжна вентиляція басейну;
  3. Припливно-витяжна вентиляція басейну з осушенням повітря.

Маючи правильно спроектовану систему припливно-витяжної вентиляції і осушення басейну, можна домогтися мінімального випаровування води з поверхні басейну, запобігши руйнуванню конструктивних елементів будівлі.

Осушувачі

Встановлюють осушувачі повітря в окремому приміщенні, або по периметру приміщення.

Принцип роботи осушувача досить простий - вологе повітря проходить через осушувач і повертається в приміщення з низьким змістом вологи. Конденсат, що утворюється при осушенні повітря в осушувачі, відводиться по дренажній системі в каналізацію.

Осушувач, як окрема система, сам не в змозі забезпечити вентиляцію басейну. Подачу свіжого повітря він не здійснює і працює на 100% рециркуляцию. Осушувач не може позбутися від запахів в басейні, не подає повітря для дихання. Подачу свіжого повітря здійснює окрема припливно-витяжна вентиляція.

Припливно-витяжна вентиляція басейну

Дві завдання системи вентиляції:

  1. видалити вологу з приміщення, щоб уникнути випадання вологи на стінах і т.п .;
  2. забезпечити людей достатньою кількістю свіжого повітря.

Одним з важливих умов якісної вентиляції басейну є правильний розподіл припливного і витяжного повітря.

Припливне повітря, маючи вищу температуру і низьку відносну вологість, направляється по периметру приміщення уздовж стін і вікон. Така схема вентиляції басейну дозволяє більш ефективно «поглинати вологе повітря», підтримувати температуру біля стін вище температури точки роси.

При наявності скляній покрівлі необхідна подача частини припливного повітря настилали струменем уздовж покрівлі та видалення повітря з протилежного від припливу боку для підвищення температури поверхні скління в холодний період року і охолодження в жаркий період року.

Вентиляція басейну повинна забезпечувати невелику різницю між кількістю повітря, що видаляється і витратою припливної системи. Завдяки цьому досягається невеликий підпір з сусідніх приміщень і запобігає поширення повітря з басейну в коридори, роздягальні та інші прилеглі кімнати.

Стимулом для створення системи вентиляції на базі припливно-витяжної установки з рекуперацією тепла, як правило, є її високі показники енергоефективності. Потоки свіжого і витяжного повітря рухаються в установці по двох каналах, які проходять через утилізатор тепла (пластинчастий, роторний, тепловий насос), який дозволяє підігрівати або охолоджувати (в залежності від сезону) припливне повітря за рахунок тепла або холоду викидається в навколишнє атмосферу витяжного повітря. Економія енергії, що витрачається на підігрів припливного повітря в холодний період, може становити 60-85% (в порівнянні зі звичайною припливної установкою). Крім утилізатора, в корпусі приточно-витяжною установки розташовуються припливний і витяжний вентилятори, фільтр, що забезпечує очистку припливного повітря від пилу, електричний або водяний нагрівач, який необхідний для додаткового підігріву припливного повітря в сильні холоди і ін.

Припливно-витяжна вентиляція басейнів з осушенням повітря

Оптимальним вирішенням завдання підтримки відносної вологості повітря в приміщенні басейну є об'єднання обох способів: вентиляція повітря + осушення повітря басейну.

В цьому випадку, система вентиляції подає стільки повітря, скільки необхідно для комфорту людей, а система осушення видаляє вологу з повітря і подає сухе повітря назад. Ця система споживає мало енергії, ефективна навіть при ста процентної вологості на вулиці і не створює протягу.

1. Припливно-витяжна вентиляція басейну з окремими осушувачами повітря.

Цей метод вентиляції басейну дорожчий в капітальних витратах, ніж з використанням вентиляційних агрегатів з осушенням, але використання окремих осушувачів повітря дозволяє зменшити продуктивність припливно-витяжних установок, а відповідно і щорічні енерговитрати.

Дана схема вентиляції басейну є доцільною при вентиляції басейну в приватному будинку, як економічніша, вимагає невеликих щорічних енерговитрат ..

  • вентиляції та осушення;
  • нагрівання та охолодження;
  • рекуперації тепла.

Модульність конструкції і численні варіанти компоновки дозволяє підібрати індивідуальну установку, що відповідає будь-яким вимогам, що пред'являються.

Автоматизація систем вентиляції

Звичайно ж існують і менш затратні способи автоматизації, але й не такі ефективні.

Можливості систем автоматики:

  • вчасно включає і вимикає систему або окремі елементи. Можливо включення за таймером, температурі, вологості, освітленості;
  • підтримує необхідні технологічні параметри: температуру, вологість, продуктивність;
  • реалізує функції захисту системи в цілому і її елементів зокрема. Захист від перенапруги і падіння напруги. Захист водяних калориферів від заморожування. Експлуатувати систему без цих захистів не можна, а реалізувати вищезазначене вручну просто неможливо;
  • реалізує правильну послідовність технологічних операції наприклад при запуску установок або при їх зупинці;
  • сигналізує про аварії або відхилення в робочих параметpax системи;
  • можливість інтегрування в систему розумний будинок або інтелектуальний будинок.

Неважко помітити, що правильно підібрати обладнання і грамотно його встановити - це тільки половина справи. Знати, що і в якій послідовності включати, вибрати потрібні режими, погодивши роботу припливно-витяжної установки з системою обігріву й осушення, доцільно доручити автоматиці. Без неї система працювати не зможе. Рівень автоматизації повинен відповідати рівню складності системи, але основні захисні і технологічні функції повинні бути реалізовані.

Приклади, наведені вище, не охоплюють і не можуть охопити всі можливі варіанти і приведені, як найбільш часто використовувані. Не варто забувати, що проблема вологості вирішується складним інженерно-технічним рішенням, над проектуванням якого повинні працювати професіонали.


Як правило вибір того чи іншого рішення залежить від Ваших фінансових можливостей.


До речі кажучи, після катастрофи в аквапарку «Трансвааль-парк», в спеціалізованій літературі по вентиляції кондиціонування з'явилися аналітичні статті про можливі причини. Одним з факторів катастрофи стала система вентиляції, що не осушують повітря в достатній мірі, тому волога вбиралася в бетон і робить важчою його. У аквапарках інших країн використовуються системи, виконані по другій концепції - система вентиляції оснащується потужною системою осушення.

P. S. Якісна система вентиляції є важливим фактором експлуатації басейну.
Недостатня увага до питань забезпечення мікроклімату при будівництві та реконструкції приміщень басейнів призводить до негативних наслідків в процесі їх експлуатації.

Отримайте комерційну пропозицію на email:

Потрібна консультація? Телефонуйте:

8 (495) 118-27-34


Відгуки про компанію ТОВ "ИНТЕХ":

Інформація, розміщена на сайті, носить ознайомчий характер і ні за яких умов не є публічною офертою.

Новости