Вентиляція в офісі: кратність, норми, ціна, проектування, монтаж

  1. Вимоги до вентиляційної системи офісів
  2. Норми повітрообміну при розрахунку (БНіП)
  3. Можливі варіанти системи вентиляції про офісі
  4. вартість вентиляції
  5. Припливно-витяжна система
  6. Приточна вентиляція
  7. канальний кондиціонер
  8. центральні кондиціонери
  9. Чи можна зробити вентиляцію в офісі, де вже зроблений ремонт і працюють люди?
  10. Чи буде шуміти вентиляція
  11. витрата електроенергії
  12. Витрати на обслуговування
  13. Чи обов'язкова витяжка?
  14. Чи обов'язковий проект по вентиляції?
  15. Як швидко можна зробити вентиляцію в офісі?
  16. Особливості проектування офісної вентиляції
  17. Порядок дій при установці вентиляції
  18. Вентиляційне обладнання
  19. Отримати комерційну пропозицію

Повернутися до повної версії

Cравненіе товарів:

очистити
Порівняти

Щоб отримати комерційну пропозицію, зателефонуйте нам по телефону   +7 (495) 745-01-41   або   надішліть швидку заявку Щоб отримати комерційну пропозицію, зателефонуйте нам по телефону +7 (495) 745-01-41 або надішліть швидку заявку

Вентиляція офісу - це незамінний фактор, який сприяє до поліпшення працездатності колективу і умов праці.

Проблемою офісних приміщень є зниження концентрації кисню, з одного боку, і збільшення вуглекислого газу, неприємних запахів, з іншого. Це призводить до задухи, втоми, поганого самопочуття, зниження працездатності співробітників і, в підсумку, виливається до втрати часу і доходів компанії. При проектуванні вентиляції слід пам'ятати про те, що офіс, зокрема, і адміністративна будівля, в цілому, - це виробничі приміщення, в яких перебуває значна кількість людей і оргтехніки.

Вимоги до вентиляційної системи офісів

  • постійне постачання приміщень свіжим повітрям в необхідних кількостях

  • висновок відпрацьованого повітря

  • очищення припливного потоку від пилу та інших забруднень

  • низький рівень шуму

  • економічне енергоспоживання

  • можливість регулювання параметрів системи

  • компактність, зручне управління

  • можливість монтажу без серйозних ремонтних робіт

Норми повітрообміну при розрахунку (БНіП)

Проект системи створюється згідно з такими будівельним правилам і нормам (СНіП): № 2.09.04.87 , № 2.08.02.89 , № 204.0591 .

При розрахунку вентиляції офісів виходять з того, що в загальному на одну людину потрібно від 30 до 40 метрів кубічних свіжого повітря.

Офісні приміщення

норма повітрообміну

Робоча кімната

60 м³ / год · чол.

кабінет

60 м³ / год · чол.

Приймальна

40 м³ / год · чол.

переговорна

40 м³ / год · чол.

зали нарад

30 м³ / год · чол.

Коридори і холи

1 + 1 / ч

туалети

75 м³ / год · чол.

курильні

100 м³ / год · чол.

ПеріодКатегорія офісуТемпература ° С (оптимальна)

Вологість,%Рух повітряного потоку, м / сЛітній

I (перша) 19-21 30-45, максимум 60 0,2-0,3 II (друга) 20-21 30-45, максимум 60 0,2- 0,3 Зимовий Постійне перебування людей

23-25

30-60, максимум 60

0,3-0,5

За найкращим практикам необхідний рівень вологості представлений наступними параметрами:

  • 40-60% при t = 22-24 ° С
  • 70% при t = 25 ° С
  • 65% при t = 26 ° С
  • 60% при t = 27 ° С

Можливі варіанти системи вентиляції про офісі

Самим традиційним і поширеним рішенням при обладнанні офісів є припливно-витяжна система вентиляції . За допомогою неї повітря в приміщенні організовано подається і видаляється, а також здійснюється його підпір або розрідження. Якщо офіс розташовується поруч з кімнатою для куріння або кухнею, то вентиляція в офісі повинна створювати підпір повітря, щоб забруднені повітряні маси з сусідніх підсобних приміщень не могли проникнути в кімнату, де працюють люди.

Вибір вентиляції залежить від:

  • розміру приміщення
  • планування приміщення
  • кількості працюючих людей в приміщенні
  • кількості працюючої техніки

вартість вентиляції

Тип приміщення / будівлі:

Клас обладнання:

Показати вартість


Припливно-витяжна система

Принцип роботи: через вуличні отвори з решітками свіжий потік рухається в припливне прилад, очищається, нагрівається або охолоджується. Потім він йде крізь розгалуження в кожен офіс.

Способи подачі припливного повітря системою вентиляції і розміщення припливних отворів повітроводів повинні бути спроектовані так, щоб повністю виключити утворення «застою» в повітряному потоці і в той же час не викликати відчуття протягу. Вентиляція в таких приміщеннях повинна забезпечувати максимально рівномірний розподіл повітря, що поступає по всіх приміщеннях.

Плюси припливно-витяжної обладнання:

  • безперервна заміна в приміщеннях відпрацьованих повітряних мас свіжими;
  • подається всередину офісів повітря очищається, підігрівається;
  • зволоження воздухопритока (деякі вентиляційні пристрої використовують інформацію, що надходить в припливні повітряні маси і виділяється в каналі вологу для зволоження повітря, вирішуючи при цьому проблему скупчування конденсату);
  • що надходить свіжий приплив підігрівається;
  • економія енергоспоживання (припливно-витяжні пристрої часто оснащуються рекуператором тепла, який дозволяє нагрівати входить повітряний потік теплом відведеного з офісів. Потоки при цьому не змішуються, чистота припливного зберігається, вдається повернути до 80% відведеного тепла).

Мінуси використання припливно-витяжної вентилювання:

  • лопаті вентиляторів створюють шум;
  • при роботі постійно накопичується конденсат, який потрібно відводити;
  • в теплу пору року надходить повітряний потік не охолоджується, що змушує встановлювати додаткове кліматичне обладнання всередині офісів, будови.

Приточна вентиляція

Устаткування припливного вентилювання створює нагнітання свіжого Потік повітря всередину офісів. Відпрацьований ж під тиском виводиться через отвори вентиляційної шахти. Припливна вентиляція в офісі:

  • створює хороший воздухооборот просторового середовища;
  • забезпечує постійну подачу свіжого воздухопритока до всіх кабінетах, будівлі;
  • якісно очищає надходять повітряні маси ззовні;
  • нагріває входить повітряний потік до потрібної температури, забезпечуючи комфортний для співробітників офісу температурний баланс.

канальний кондиціонер

Канальний кондиціонер функціонує в малих офісах, забезпечуючи вентилювання і очищення повітряного потоку. Зазвичай його монтують в коридорі або санвузлі. Внутрішній блок не передбачений. Неможливо виставити конкретну температуру для кожного кабінету.

центральні кондиціонери

Центральні кондиціонери вентилюють досить великі площі і відрізняються великими габаритами. Можлива їх установка на дах будівлі або підвал. Такі пристрої мають кілька секцій: охолодження / нагрів, фільтрація, шумопоглинання, зволоження.

Чи можна зробити вентиляцію в офісі, де вже зроблений ремонт і працюють люди?

Звичайно, краще подбати про монтаж вентиляції в офісі в ході ремонтних робіт. Але якщо потрібна вентиляція в уже робочому офісі, то і це в принципі можна здійснити. Правда, це буде трохи складніше, ніж під час ремонту. Головними труднощами в цьому варіанті виявляться:
1) наявність стель;
2) наявність офісних меблів і власне самих співробітників.

З стелями справа йде простіше, якщо вони розбірні. Якщо стеля розібрати немає можливості, ми іноді пропонуємо прокласти повітроводи в відкриту (їх можна пофарбувати в будь-який колір і акуратно закріпити на хомути).

Ну а співробітникам під час проведення монтажних робіт доведеться потерпіти, а в деяких випадках зробити перерву в роботі на декілька днів. І завжди залишається варіант проведення монтажних робіт по вентиляції в вихідні дні.

Чи буде шуміти вентиляція

Якщо все заздалегідь продумати і домовитися про те, то Ви і ваші співробітники не помітять роботу вентиляції в плані шуму і вібрацій. Завжди можна передбачити обладнання, виконане в шумоізольованому корпусі, шумоглушители, роботу вентиляторів на низьких оборотах. Все це і обмовляється в технічному завданні на проектування вентиляції.

витрата електроенергії

Відразу наведемо приклад з цифрами. Офіс площею 200 м2, 20 співробітників. Споживання електроенергії вентиляторами складе приблизно 0,3 кВт. У холодну пору року вентиляція буде споживати енергію на нагрівання припливного повітря. Ми настійно рекомендуємо встановлювати рекуператор, який дозволяє нагрівати припливне повітря за рахунок тепла витяжного. Якщо нагрів припливного повітря осуществялется електричним калорифером (є варіант нагріву водяним калорифером), то при наявності рекуператора для нагріву повітря скажімо з -15ºС до + 20ºС буде потрібно близько 5,4 кВт електроенергії. Таким чином в зимовий час при -15ºС на вулиці вентиляція буде споживати 0,3 + 5,4 = 5,7 кВт електроенрегіі. Влітку (коли нагрів не потрібно) - 0,3 кВт.

Витрати на обслуговування

Якщо не брати до уваги витрат на енергію для роботи вентиляторів і нагрівання повітря взимку (ці цифри для кожної системи вентиляції свої), то з витрат залишається тільки сервісне обслуговування вентиляції, яке проводиться, як правило, не рідше двох разів на рік. В середньому річне обслуговування припливно-витяжної вентиляції з рекуператором буде коштувати 15 - 20 тис. Рублів на рік.

Чи обов'язкова витяжка?

Якщо у Вас в офісі є канали природної витяжної вентиляції і за проектними розрахунками їх буде достатньо для видалення повітря, що надходить від припливної вентиляції, то механічну витяжну систему вентиляції монтувати не обов'язково. Якщо каналів немає або їх мало, то треба передбачати припливно-витяжну вентиляцію. Припливна вентиляція без наявності хорошої витяжки (механічної або природної) буде працювати менш ефективно, так як повітрю, який надходить в приміщення, діватися буде нікуди. Є один не маловажний плюс наявності механічної витяжки. Це можливість встановити рекуператор з ккд від 45 до 80% і істотно економити енергію на нагрівання припливного повітря взимку. Якщо витяжка природна, через вентиляційні канали, то рекуператор встановити не вийде; будете переплачувати в холодну пору року на нагрівання повітря.

Чи обов'язковий проект по вентиляції?

Так. Система припливно-витяжної вентиляції - це складна інженерна система, яка покликана забезпечити вас чистим, свіжим повітрям, видалити шкідливі речовини з витяжним повітрям, тобто надати вам комфортні умови мікроклімату в приміщенні.

Треба відразу зазначити, що кожна система вентиляції по-своєму унікальна. Вона проектується безпосередньо під кожне приміщення об'єкта з урахуванням всіх його особливостей, а їх досить багато:

  • кількість людей, які одночасно перебувають у приміщенні,
  • вимоги мікроклімату, наприклад, температури або вологості,
  • вимоги по чистоті повітря від пилу,
  • кількість і тип шкідливих речовин, які утворюються в приміщенні,
  • архітектурні особливості, наприклад, висота приміщення, наявність балок і т.п.,
  • наявність інших інженерних комунікацій

Врахувати всі нюанси при монтажі вентиляції без попереднього її проектування вкрай складно.

Найпоширеніші плачевні підсумки монтажу вентиляції без проекту:

  1. не були враховані всі архітектурні особливості приміщення і інші комунікації, як наслідок, перетину вентиляції з комунікаціями, балками, велике заниження стель, порушений дизайн приміщення;
  2. вентиляційне обладнання змонтовано в зоні перебування людей (або підібрано не вірно), підвищений рівень шуму від обладнання, дискомфорт від шуму при працюючій вентиляції;
  3. продуктивності вентиляції не вистачає для виконання поставленого перед нею завдання, як наслідок, вентиляція не видаляє всі шкідливі речовини або запахи;
  4. вентиляція підібрана невірно і не підтримує необхідних параметрів мікроклімату в приміщенні, наприклад, відносну вологість в басейні, і як наслідок, утворення конденсату на вікнах, стінах, освіта грибка;
  5. при монтажі вентиляції не були враховані існуючі обмеження теплових і енергетичних ресурсів об'єкта, і як наслідок, недогрев припливного повітря в зимовий період, неможливість використовувати вентиляцію взимку;
  6. мережу повітроводів змонтована без попереднього розрахунку - висока швидкість повітря в повітроводах, підвищений рівень шуму при роботі вентиляції, складність або неможливість коректної налагодження системи;

Іншими словами, вкрай не рекомендується ігнорувати етап проектування при влаштуванні системи вентиляції!

Як швидко можна зробити вентиляцію в офісі?

Розробити проект можна за 3-4 дні. На комплектацію обладнання та матеріалів йде близько 2-3 днів. Монтажні роботи займуть 5-10 днів (в офісі до 500 м2). На пуско-наладку і підготовку виконавчої документації - 2-3 дня. Всього приблизно 12-20 днів.

Особливості проектування офісної вентиляції

Параметри роботи припливно-витяжної повітрообміну регламентуються положеннями СНиП про вентиляцію офісних приміщень. На стадії розробки проекту вентиляційної системи фахівці погоджують із замовником:

  • архітектурні, конструктивні особливості офісного будови / кабінетів;
  • розташування вентиляційного обладнання;
  • можливе розташування воздуховодних каналів;
  • рівень потужності електричної установки;
  • можливість підведення води;
  • шляхи відведення конденсату;
  • забезпечення доступу до вентиляційного устаткування;
  • можливість внесення конструктивних змін.

При проектуванні вентиляційного мережі проводять розрахунки:

  • повітрообміну;
  • комунікаційної схеми;
  • теплопритоков для кожного приміщення окремо з урахуванням технічних, конструктивних особливостей будови;
  • площі перетинів воздуховодних шляхів;
  • втрати тиску по вентиляційній мережі;
  • оптимальної потужності колоріфера.

Визначається необхідне обладнання для комплектації, установки вентиляційної мережі. Готується проектна документація.

Порядок дій при установці вентиляції

На початковому етапі, слід уважно вивчити приміщення, зробити його виміри, дізнатися характер і призначення його. Слідом, шляхом вирішення нескладних математичних формул, потрібно обчислити кількість очищеного повітря, необхідне для даного приміщення. Після того, як концепція майбутньої роботи визначена, потрібно розрахувати всю систему, дотримуючись усіх вимог приміщення, його габарити і вибір устаткування.

Вентиляційне обладнання


Група компаній «ЄВРОХОЛОД» готова реалізувати комплексні рішення по влаштуванню внутрішніх інженерних систем і мереж будівель Група компаній «ЄВРОХОЛОД» готова реалізувати комплексні рішення по влаштуванню внутрішніх інженерних систем і мереж будівель. Ми надаємо гарантію на куплену у нас техніку і всі монтажні роботи!

Наші менеджери безкоштовно проконсультують Вас з будь-яких питань:

Чекаємо Вашого дзвінка по телефону: +7 (495) 745-01-41

Наш email: [email protected]

Про компанію, Відгуки, Наші об'єкти, Контакти

Роздрукувати

Отримати комерційну пропозицію

Отримайте комерційну пропозицію по вашому об'єкту, відправивши зараз швидку заявку.

Опишіть коротко суть завдання:

Чи обов'язковий проект по вентиляції?
Як швидко можна зробити вентиляцію в офісі?
Чи можна зробити вентиляцію в офісі, де вже зроблений ремонт і працюють люди?
Чи обов'язкова витяжка?
Чи обов'язковий проект по вентиляції?
Як швидко можна зробити вентиляцію в офісі?

Новости