Верстат. Види і робота. Застосування і пристрій. Особливості

  1. типи верстатів
  2. слюсарний верстак
  3. столярні верстати
  4. плотницкий верстак

Верстат - це робочий стіл, призначений для ручної обробки заготовок з різних матеріалів. Він обладнується c рядом пристосувань, що полегшують працю. Найчастіше на верстатах встановлюються лещата , Упори та інші пристрої. Під стільницею зазвичай є полки або ящики для зберігання інструменту. Габарити верстатів підганяються під потреби майстра. Для верстатів стандартна висота до рівня стільниці становить 80-90 см. Ширина столу 80 - 100 см. Довжина підбирається індивідуально. Професійні верстати мають стільниці великих габаритів, тому для їх установки потрібно простора майстерня.

типи верстатів

Залежно від призначення верстати поділяють на три групи:
  • Слюсарні.
  • Столярні.
  • Теслярські.

Вони відрізняються як за розміром, так і за конструктивними особливостями. Дані групи рясніють різними моделями, які підігнані під певні функції. Найчастіше конструкція столів мають можливість настройки. Зокрема, це стосується висоти. Завдяки цьому можливо провести регулювання під зростання майстра.

слюсарний верстак

Верстат для слюсарних справ є дуже важким. Його каркас робиться з металу, а стільниця з міцної деревної плити. Зокрема застосовується фанера або МДФ товщиною 30-50 мм. Для захисту деревна плита покривається зверху листом оцинкованого металу, товщиною від 1 мм. Це необхідно для стійкості до розвиваючих речовин, таких як масло, дизельне паливо, бензин або розчинники. Головна функція такого верстата не тільки в виконання різних робіт з максимальною зручністю, але і зберігання інструментів. На одному з кутів стільниці закріплюються слюсарні лещата. Під столом є дрібні тумбочки або ящики для зберігання напилків , гайкових ключів , викруток , плоскогубців , а також болтів і гайок .

Слюсарна конструкція верстатів робиться дуже надійною, оскільки стіл повинен витримувати механічний вплив, зокрема удари молотком . Оскільки слюсарні верстаки застосовуються для роботи переважно з короткими деталями, їх можна встановлювати під стінку або в кут. Найчастіше на приставленої до стіни частини стільниці є високий щит з поличками або гачками для кріплення додаткового інструменту. Його наявність є необов'язковим, оскільки все можна навісити і на стіну. Щит необхідний в тих випадках, коли встановлюється по кілька столів. Тоді він виконує функцію захисного екрану від летять іскор від робочого місця сусіда.

Сучасний слюсарний верстак має специфічну конструкцію ящиків. Вони рухаються на спеціальних підшипникових опорах, що забезпечує легке ковзання навіть при наявності всередині великої кількості інструментів, що створює високе навантаження. Ящики висуваються на всю довжину без ризику перекидання. У зв'язку з цим, при необхідності їх витягнути повністю, потрібно попередньо притиснути спеціальний механізм, який блокує витягування.

Такий стіл найчастіше може регулюватися по висоті, але не завжди. Його застосовують для роботи, стоячи або підставляючи табурет. Для верстатів, які використовуються на промислових підприємствах, передбачаються оснащені замком ящики і тумби. Вони призначені для зберігання документів і накладних, за які відповідає майстер.

Для роботи з великогабаритним заготовками окремі види столів мають елементи посилення, що дозволяють розміщувати на стільниці до 3000 кг вантажу.

столярні верстати

Верстат для столярних робіт є масивний дерев'яний стіл, каркас якого зазвичай роблять з недорогої деревини, такої як сосна. Особливість даної конструкції полягає в тому, що для неї застосовуються дуже товсті бруски, стягнуті між собою за допомогою клинів або гвинтів. Що стосується безпосередньо самої стільниці, то вона виготовляється з твердих порід деревини - бук або дуб. Товщина застосовуваних для збивання брусків становить близько 70 мм. Столярні столи зазвичай не фарбуються. Вони просочуються оліфою. Стіл оснащується класичними столярним лещатами. Найчастіше його стільниця має розташовані в ряд наскрізні отвори, які використовуються для фіксації знімних кілочків, в які впираються заготовки. Розмір стільниці може відрізнятися в залежності від роботи, яка на ньому виконується.

Зазвичай довжина столярного верстата не перевищує 3 м. При цьому ширина стільниці доходить до 1 м. Ніжки каркаса можуть розташовуватися як повністю вертикально, так і під нахилом, але не виступаючи за обриси стільниці.

Іноді столярні верстати мають розсовує уздовж стільницю, яка застосовується для поджима, як лещата, з метою утримання великогабаритних заготовок при струганні. Сила стиснення забезпечується завдяки застосуванню двох металевих гвинтів. Стіл може оснащуватися безліччю ящиків, але бувають і звичайні голі конструкції. Одна з особливостей столярних верстатів полягає в тому, що їх зазвичай не приставляють до стіни, а встановлюють в центрі майстерні для забезпечення можливості ходити навколо стільниці при обробленні великогабаритних заготовок.

Одна з особливостей столярних верстатів полягає в тому, що їх зазвичай не приставляють до стіни, а встановлюють в центрі майстерні для забезпечення можливості ходити навколо стільниці при обробленні великогабаритних заготовок

Габарити такого верстата цілком дозволяють тимчасово встановлювати на його поверхні різні інструменти для проведення обробки заготовок. На нього зазвичай ставлять торцювальні пилку або компактний переносний рейсмус. Завдяки довгій стільниці, через рейсмус можна протягувати довгі дошки без перекидання обладнання, оскільки на виході вони матимуть підтримку.

Досить часто столярні верстати виготовляються майстром власноруч під свої смаки і переваги. Дана традиція має багату історію. Це пов'язано більше з підтвердженням кваліфікації майстра, а не необхідністю зекономити. Варто відзначити, що столярні верстати не так невбивані як слюсарні, оскільки при сильному механічному впливі деревина все-таки деформується. Крім того, вона боїться вологи. На такому столі небажано проводити фарбування заготовок, оскільки це його забруднить.

При роботі зі столярним верстатом зазвичай доводиться стояти. Висота стільниці підганяється під зріст майстра і не передбачає застосування табурета. Це пояснюється тим, що для виконання робіт, які робить столяр, вимагає постійного знаходження на ногах. Працюючи за верстатом потрібно уникати застосування надмірної механічної дії. При забиванні різних елементів покладених на стільницю важливо уникати застосування металевого молотка. У разі промаху він залишає вм'ятини на деревині. Оптимальним варіантом буде використання киянок.

Столярні столи досить великі, тому можуть розміститися тільки в просторих майстерень. Провести установку в куточку звичайного гаража або комори не вдасться. У зв'язку з цим для любителів, які цікавляться столярним справою, але не мають просторого приміщення, випускаються компактні розкладні столики. Вони мають металеву основу і маленьку стільницю, яка складається з двох дощок. Спеціальний гвинтовий механізм дозволяє стягувати стільницю, застосовуючи її як лещата. На такому столику можна виконувати найпростіші столярні роботи. Хоча площа його поверхні не дозволяє склеювати великі щити, але її цілком достатньо для підготовки і збивання дрібних деталей, для складання поличок або табуретів.

плотницкий верстак

Верстати для теслярських робіт є найбільш габаритними, але при цьому і простими. Вони являють собою довгий стіл, габарити стільниці якого складають 6х1 м. Він застосовується для укладання довгомірних заготовок для стругання. Потрібно відзначити, що зустріти в продажу подібне обладнання вже стало рідкістю, оскільки ті види робіт, які раніше виконували майстри вручну на подібних столах, тепер набагато швидше роблять рейсмуси і фуганки.

Каркас верстата даного типу виготовляється з бруса м'яких дешевих порід деревини зокрема хвойних дерев. Стільниця робиться з твердого дерева. Верстат просочується оліфою або маслом. Найчастіше він не має ящиків або полиць для зберігання рубанків , Напилків, сокир , стамесок та іншого плотницкого обладнання.

Такі столи не оснащуються лещатами. Для фіксації довгих заготовок застосовується найпростіший механізм, яким є упор з трикутним вирізом, в який забивається клин підтискає деталь. Плотницкий верстак дуже габаритний, тому його складно транспортувати і не можна взяти з собою на майданчик під час проведення будівництва зрубу. У той же час, наявність такого верстата в майстерні особливої ​​користі не несе, враховуючи займану площу.

У наш час теслярські верстати в основному застосовуються майстрами, які наносять художню різьбу на довгі заготовки, призначені для будівництва зрубів, дерев'яних лазень і інших будівель з дерева. Іноді такі великі стільниці застосовують столяри як рівної основи для склеювання великих щитів.

Теслярські верстаки розраховані для колосальних навантажень, оскільки часто в обробку надходить цілий стовбур дерева. Такі столи ще використовуються майстрами, які роблять масивні елементи з дерев'яних стовбурів, зокрема лавки або балки, які обробити за допомогою рейсмуса неможливо, у зв'язку з їх масивністю.

Плотницкий верстак, так само, як і столярний, часто виготовляється самостійно. Оскільки він застосовується для обробки дуже довгих деталей, то в майстерні торець столу не можна встановлювати до стіни. Безпосередньо сама стільниця може прийняти на себе 6 м. Деталі, в той час як інші її частини будуть звисати. Завдяки великій площі жорсткої фіксації на столі, обробка можлива і на тих частинах заготовки, що не підпираються внизу.

Схожі теми:

Новости