Вертушка на щуку: види, техніка лову, особливість проводок

  1. Сприйняття вертушки щукою
  2. Види вертушок на щуку
  3. Топ виробників вертушок на щуку
  4. Вплив розміру і ваги, кольору вертушки на ловлю щуки
  5. На що звернути увагу при покупці вертушки на щуку
  6. Коли встановлюється вертушка. Підбір правильного варіанту для щуки залежно від умов
  7. Техніка лову щуки на вертушку
  8. особливості проводок
  9. Поради
  10. Корисне відео

Ловля щуки на спінінг залишається не тільки найбільш азартної, а й результативною для багатьох рибалок, при цьому її успішність багато в чому залежить від правильного вибору приманки. Вертушки на щуку не втрачають своєї популярності навіть при значному збільшенні асортименту блешень останнім часом. У чому ж полягає секрет її успіху? Як правильно підібрати обертову блешню для лову річкової хижачки?

Сприйняття вертушки щукою

Найпершим з усіх органів чуття, яким наділена   щука   , Рух майбутньої видобутку фіксує бічна смуга на тілі щуки Найпершим з усіх органів чуття, яким наділена щука , Рух майбутньої видобутку фіксує бічна смуга на тілі щуки. З її допомогою хижачка дізнається про близькість вірогідною жертви - і тільки лише потім прагне зловити її в поле зору.

Саме на цьому принципі сприйняття щукою видобутку грунтується привабливість для неї блешень, що обертаються - вертушки, перш за все, створюють коливання води, які визначаються щукою, як близькість можливої жертви і на цьому тлі вони «звучать» голосніше, ніж всі інші види приманок. Якщо ви бажаєте провести розвідку на будь-якому водоймі або ж ловите в каламутній воді , Обертається блешня підійде для цього якнайкраще.

Деякі виробники додають до тіла вертушки так звану «брязкальце», яка, за їх твердженням, видає додаткові коливання води, які залучають щуку. Однак на практиці багатьма рибалками помічено, що в водоймах, де щука полохлива, брязкальце лише відлякує хижачку. Точно так само йдуть справи і з вертушками, оснащеними декількома пелюстками - це не більше, ніж маркетинговий хід, який на практиці не дає ніякої вигоди.

Види вертушок на щуку

Обертові блешні, в залежності від своєї форми, поділяються на такі види: Обертові блешні, в залежності від своєї форми, поділяються на такі види:

  • Лонг. Ця конструкція вертушок відрізняється малим рівнем лобового опору завдяки вузькому пелюстці, що нагадує за формою вербовий лист, і невеликого куту відхилення пелюстки - 30 градусів. Застосовуються такі вертушки при сильній течії і ловлі щуки у самого дна.
  • Комета. Це універсальна обертається блешня, якої при різній інтенсивності проводки можна ловити на різній глибині в стоячій воді і при перебігу, однак найкраще вона поводиться при глибоководної ловлі. Її пелюстка ширше, ніж у блешень «лонг» і розташований під гострим кутом до корпусу блешні.
  • Аглія. Пелюстка даного виду вертушок практично цілий і розташований під кутом в 60 градусів відносно корпусу, що забезпечує найбільш сильне лобове опір. При збільшенні інтенсивності проводки дані блешні різко злітають вгору, що робить можливим ловлю ними при відстані від поверхні води до верхівок донної рослинності або корчів близько 30 см.

Також, в залежності від розташування центру тяжіння, що обертаються блешня діляться на наступні:

  • Переднеогруженние. Такі вертушки додатково огружают важком «черепашкою», який заводиться за допомогою кільця в передню частину тіла блешні. При такій огрузке вертушка починає гру ще при зануренні. Особливо зручно це при лові щуки, коли рельєф дна водойми вимагає ступінчасту проводку.
  • Заднеогруженние. Вантажем в даному випадку є надітий на дротяну вісь сердечник, зміщений в задню частину вертушки.

Топ виробників вертушок на щуку

Найбільше повагу і довіру у рибалок за якість і уловістость своєї продукції отримали наступні виробники вертушок:

  • Mepps. Заснована в 1938 році інженером PEUGEOT, в даний фірма Mepps є одним з лідируючих в усьому світі виробників блешень, що обертаються для лову різної риби, в тому числі і щуки. Пізнання засновника в механіці дозволили з перших днів ретельно підійти до ідеальної збалансованості маси блешень, форми пелюстки і динаміці їх гри в воді. Для лову щуки призначені моделі Aglia, Aglia Long, Comet, Lusox.
  • Lukris. Дана фірма також присутній на ринку більше 50 років. Основна спеціалізація - виробництво обертових блешень. Загальний асортимент продукції включає в себе більше 700 найменувань приманок. Для упіймання щуки застосовується модель DEVA.
  • Blue Fox. Американська фірма, яка виробляє блешні, специфічно орієнтовані на який-небудь конкретний вид риби. Серед рибалок ходить каламбур про дані принадах - «розумні, як лисиця». Для лову щуки використовують моделі Piker і Super Vibrax, які прекрасно поводяться при проводці на низькій швидкості.
  • Pontoon21. Досить молода фірма, виробничі потужності якої знаходяться в Китаї. Пропонує найширший асортимент продукції, серед якої особливою популярністю користуються блешні. Для лову щуки представлені моделі Synchrony і Trait, відмінно провідні себе при низькій швидкості проводки, що дозволяє обловлювати практично всі горизонти водної товщі.
  • Panter. Дана фірма була заснована в 1958 році в Італії - і з тих пір міцно зміцнилася на європейському, американському та російському ринку. Весь асортимент представлений більш 170 моделями блешень. Для лову щуки використовують моделі вертушок Martin і Martin Tandem. Стверджується, що дані моделі виготовляються вручну. Принади відмінно тримають заданий горизонт проводки - це дозволяє успішно використовувати їх при лові в водоймах з течією.

Вплив розміру і ваги, кольору вертушки на ловлю щуки

Для упіймання трофейних екземплярів щуки використовуються вертушки великих розмірів - «Комета» та «Аглія» починаючи з 3-го розміру. Обертові блешні типу «Лонг» для лову великої щуки повинні братися приблизно від 2-го до 4-го розміру. Великі особини щуки спокушаються і на невеликі за розміром вертушки, проте це слід розглядати, як виняток, а не як правіло.Однако занадто великий розмір вертушки унеможливить упіймання невеликих щук - навіть в разі, якщо вони будуть активними і намагатися заковтнути велику блешню, ймовірність порожніх клювань буде дуже висока. Тому, якщо у водоймі, в якому проводиться ловля, трофейні особини зустрічаються досить рідко, найкраще брати блешню типу «Аглія» 3-й номер.

Важливо! На блешню масою близько 50 г, буде брати щука вагою не менше 3 кг. Слід враховувати це при виборі блешні.

Також велику роль відіграє час року, в яке проводиться ловля - восени щуки активно беруть на приманку більших розмірів. колір болісно потрібно вибирати в залежності від погоди і часу доби, а також глибини лову. У сонячну погоду краще брати матові кольори, а в похмуру - з блискучим покриттям. Також слід враховувати, що при лові на глибині понад 4 5 м видимість блешні значно падає, тому на таких глибинах немає сенсу використовувати приманку темних кольорів.

На що звернути увагу при покупці вертушки на щуку

Перш, ніж зупинити свій вибір на будь-якої певної блешні на прилавку, ви повинні знати, якого розміру щука живе у водоймі, в якому ви будете проводити ловлю Перш, ніж зупинити свій вибір на будь-якої певної блешні на прилавку, ви повинні знати, якого розміру щука живе у водоймі, в якому ви будете проводити ловлю. При весняному лові можна брати вертушку трохи меншого розміру, оскільки в цей час щука буде уникати атак на великі екземпляри.

Пам'ятайте про кути нахилу пелюстка щодо осі тіла блешні - чим швидше протягом в обловлюється водоймі, тим менше повинен бути кут нахилу пелюстка. Відповідно, в стоячій воді ширина пелюстки вертушки повинна бути більше. Також зверніть увагу на якість продаваної приманки.

Підробки відомих марок часто виконані з чорного металу, тоді як якісна блешня ніколи не буде виконана з матеріалу, що піддається корозії. Також на тілі якісно виконаної вертушки не повинно бути задирок, слідів грубої штампування.

Коли встановлюється вертушка. Підбір правильного варіанту для щуки залежно від умов

Як правило, блешні використовують в теплу пору року при досить прогрітій воді Як правило, блешні використовують в теплу пору року при досить прогрітій воді. Ловля на вертушки починається пізніше і закінчується раніше, ніж на інші типи приманок. У більш холодній воді щука втрачає інтерес до обертових блешень.

Звичайно, бувають клювання на вертушки і глибокої восени , Проте в цей час вертушка за результативністю буде програвати інших принад.

Використання вертушок починається при прогріванні води помітно до 7 - 10 градусів. Найкраще використовувати вертушки в якості розвідувати приманок, коли потрібно обловить значну за площею акваторію, дізнатися місця проживання щуки.

Техніка лову щуки на вертушку

Техніка лову щуки на обертальні блешні досить проста. При лові хижачки на глибині після закидання слід почекати, поки приманка опуститься на дно і тільки потім починати проводку. При лові біля поверхні води починати проводку слід відразу після того, як вертушка впала на водну гладь.

Довідка! Багатьма рибалками найбільш результативною вважається проводка на межі обертання пелюстки.

особливості проводок

Дуже важливо навчитися контролювати поведінку приманки, що знаходиться в товщі води, відчувати, коли блешня починає гру і дотримуватися приблизно цієї швидкості. Як правило, при лові річковий хижачки вертушкою використовується рівномірна проводка, проте іноді більш результативною є хвилеподібна проводка, при якій швидкість приманки то сповільнюється, то прискорюється, проте її гра не повинна припинятися. При блеснении переднеогруженной вертушкою можлива ступінчаста проводка - в цьому випадку гра блешні може не припинятися навіть при її вільному падінні на дно.

Поради

  • Досвідчені рибалки радять використовувати обертові блешні в кар'єрах, глибина яких не перевищує 4-5 м.
  • При ловлі щуки середнього і великого розміру на вертушки обов'язково використання спеціальних щучих повідків .
  • Обов'язкове використання хороших за якістю вертлюгов, так як обертові блешня при заклинювання вертлюга будуть моментально закручувати волосінь .
  • Якщо ловля щуки відбувається в водоймі з рясною рослинністю, великою пелюстка вертушки з кутом нахилу щодо осі 60 градусів може послужити відмінним відбійником і запобігти зачіпку снасті за водорості. Особливо актуально це в найспекотніші місяці літа.
  • Якщо при лові щуки помітно, що вона супроводжує вертушку до берега, але не атакує її, слід спробувати більш повільну або швидку проводку - або ж на межі виникнення гри.

Вибір вертушок головним чином залежить від особливої водойм, в яких буде проводитися ловля щуки - наявності в ньому примірників щуки певного розміру, сили течії. Також слід враховувати, що ранній навесні і пізньої осені вертушки поступатимуться за результативністю інших принад.

Корисне відео

Оглядовий відео вертушок MEPPS:

Новости