Весільна сукня в російській стилі: фото та рекомендації щодо вибору нарядів з вишивкою і слов'янськими візерунками, види народних сарафанів, підбір аксесуарів

  1. Особливості
  2. Кольори, тканини, крій
  3. Моделі в народному стилі з фото
  4. стилізоване біле
  5. Сарафан
  6. З вишивкою і візерунками
  7. слов'янські аксесуари
  8. рекомендації стилістів
  9. Корисне відео
  10. висновок

Серед принцес в пишних білих сукнях наречена в наряді «а-ля рус» неодмінно прикує до себе увагу присутніх. Весільна мода пропонує різноманітні варіанти для прихильниць російського народного стилю, і кожна модель легко складе конкуренцію італійським або французьким класичним сукням. Залишилося вибрати ідеальний для себе варіант.

Особливості

На Русі кожна дівчина на виданні була зобов'язана заздалегідь підготувати для себе весільне вбрання, що складається з декількох суконь - для сватання, викупу, вінчання, бенкету
На Русі кожна дівчина на виданні була зобов'язана заздалегідь підготувати для себе весільне вбрання, що складається з декількох суконь - для сватання, викупу, вінчання, бенкету. Майстрині власноруч шили і прикрашали сарафани, намагаючись продемонструвати всі вміння і перевершити подружок.

Найчастіше дівчата настільки захоплювалися декором - камінням, перлами, золотим шиттям, що загальна вага наряду досягав півпуда. Ходити в ньому було важко і незручно, зате така краса дозволяла продемонструвати достаток і багатство сім'ї.

Сучасна мода не вимагає подібних жертв, змінюючи і адаптуючи народні традиції під вимоги покупців. Оригінальні та зручні весільні сукні «а-ля рус», часто лише стилізовані під національний колорит, відрізняються різноманітністю і дозволяють виглядати неординарно.

Цікаво! Весільна сукня передавалося від матері до дочки і зберігалося як цінна сімейна реліквія.

Характерні прикмети сукні для весілля в національній російської стилістиці:

  • простота крою;
  • ручна вишивка з традиційними мотивами;
  • багатошаровість: на натільну сорочку дівчини надягали сарафан і душегрею - подобу сучасної кофти з багатою обробкою.

Кольори, тканини, крій

Колірна гамма для весільних суконь в слов'янському стилі включає весь спектр відтінків, але переважаючими є чисті і насичені:
Колірна гамма для весільних суконь в слов'янському стилі включає весь спектр відтінків, але переважаючими є чисті і насичені:

  • червоний;
  • синій: від небесно-блакитного до темного кобальту;
  • золотий;
  • білий;
  • зелений;
  • срібний.

Фантазія дизайнерів нічим не обмежена. Як весільний варіанту вони готові запропонувати плаття з синьо-блакитними гжельскими візерунками або наряд, сміливо прикрашений червоно-чорно-золотий хохломой. На подіумах можна побачити весільний образ купецької дочки, загорнутий в розкішні хутра і павлопосадскій хустку, або стрункою гімназистки в приталенном сіро-блакитній сукні з муфтою в руках і в м'яких Валеночки.
Фантазія дизайнерів нічим не обмежена
Для весільної сукні в російській стилі вибирають натуральні тканини, фактура яких залежить від фасону: від демократичних бавовняних і лляних до розкішного атласу, шифону, шовку, шантунга, парчі, тафти, органзи і оригінальних двошарових стьобаних тканин.

Етнічний колорит підкреслюють характерні особливості крою:

  • рукав-ліхтарик;
  • об'ємна спідниця з довгим шлейфом;
  • широкий розшитий пояс;
  • ліф з вишивкою;
  • розкльошені від талії поділ.

Футболка в російській стилі має одну довжину подолу з усіх боків. Як правило, спідниця доходить до підлоги або до середини гомілки. Фасон ж може бути будь-яким - розкльошені, завужені, прямим, А-образним.

Моделі в народному стилі з фото

Моделі в народному стилі з фото

стилізоване біле

Ніжна вишивка ідеально вписується в концепцію вінчального плаття. Сьогодні дизайнери пропонують різні варіанти оформлення вишивки:

  • надання їй обсягу;
  • декорування стрічками;
  • прикраса стразами, перлами, коштовним камінням.

Кожен з них гарна по-своєму, але всі вони, без сумніву, створюють святковий образ в слов'янському стилі.

Класичне весільне плаття витримується в білих тонах. Успішно прижилася мода на білий колір прийшла до нас лише в 19 столітті, тоді як до цього весільні наряди шилися в червоному кольорі.

Цікаво! Білий - колір чистоти і невинності. Червоний на Русі - символ краси і життя.

Для слов'янської стилізованої весілля прекрасно підійде біле лляне чи бавовняне плаття прямого крою з вишитими червоними або синіми візерунками, які стануть родзинкою образу. Розшиває як плаття цілком, так і окремі елементи - поділ, рукави, ліф, пояс. Доповнити вбрання можна ниткою перлів або поясом в тон вишивці.

Щоб ніщо не відволікало увагу від приголомшливого декору, крій сукні повинен бути максимально простим, без надмірної кількості рюшів і воланів. Саме вишивка стане центральною прикрасою сукні (якщо не брати до уваги наречену, звичайно).

Доповнити розшитий наряд можна накидкою з мережива. На Русі воно високо цінувалося, адже мереживне полотно дозволяло дівчатам демонструвати власні таланти управлятися з коклюшками.

Силует слід вибирати найбільш комфортний для нареченої. Дуже популярні білі лляні сукні з вишивкою А-силуету, який підкреслюють достоїнства фігури і приховують недоліки, виглядають жіночно і легко.
Силует слід вибирати найбільш комфортний для нареченої

Сарафан

Сарафан - найбільш наближений до етнічного варіант весільного плаття. Нареченим пропонуються різні моделі сарафанів:

  • облягаючий в підлогу;
  • з пишною спідницею по гомілку;
  • вільного крою;
  • розкльошені від грудей.

Всі фасони об'єднує одне - красива вишивка (стрічками, бісером або шовкової ниткою) або набивний малюнок в традиціях хохломи або гжелі, які роблять весільну сукню оригінальним і ошатним.

для літнього весілля ідеально підійде легкий сарафан з глибоким декольте. Плечі можна залишити відкритими або надіти сарафан поверх шовкової або бавовняної сорочки.

Весільний сарафан в комплекті з душегрея підійде для свята в холодну пору року. Можна вибрати як традиційні кольори (білий, червоний, синій), так і небанальні поєднання зелено-золотого, синьо-срібного, жовто-червоного.

Оригінально і незвично виглядають сарафани з об'ємним мереживом, яке нашивається:

  • вертикальними смужками по всій довжині;
  • по лифу або спідниці;
  • на рукава.

Ідея! Довгий мереживний рукав і спідниця в підлогу перетворять наречену в бояриню - самодостатню і впевнену у власній красі.

Одним з популярних матеріалів для сарафана вважається льон, і така модель чудово поєднується з вінком з польових квітів. Якщо хочеться додати образу розкішні нотки, виберіть сарафан з парчі.

Якщо ви захочете здивувати гостей, придбайте або зшийте на замовлення яскравий червоний сарафан прямого крою, в якому виходили заміж дівчата на Русі. Вплетені в косу стрічки доповнять ніжний образ, а великі перлинні сережки і намиста стануть завершальним штрихом.
Якщо ви захочете здивувати гостей, придбайте або зшийте на замовлення яскравий червоний сарафан прямого крою, в якому виходили заміж дівчата на Русі

З вишивкою і візерунками

Весільна сукня «а-ля рус» з вишивкою і візерунками може мати пишну або облягаючий спідницю з шлейфом або без нього. Деталі моделі йдуть на другий план, поступаючись авансцену обробці.

У слов'ян вишивка служила оберегом, тому її мали в місцях зіткнення тіла з зовнішнім світом - розворот рукава, воріт, поділ. В даний час мало хто замислюється про це сакральне значення. Швидше, вишивка є популярним варіантом декору.

Для обробки весільного плаття використовують як класичні візерунки, так і їх переосмислення варіації. Кожен вишитий малюнок мав у слов'ян особливе значення. Так, драбинка-ялинка уособлювала древо життя і символізувала плодючість, міцний зв'язок з родичами, вміння чути світ. Сніжинка (символ слов'янського бога Белобога) здатна була запобігти розбрати і зберегти домашнє вогнище, а хрест Лади захищав від поганого пристріту, дарував душевну гармонію і обіцяв народження здорового потомства.

Сьогодні дизайнери прикрашають рукава, спідницю, ліф або пояс весільного плаття вишитими квітковими і геометричними візерунками, які лише частково нагадують староруські варіанти. Для додання образу шику вишивку доповнюють мереживом, стразами, камінням, бісером.

Порада! Особливу цінність набувають весільні сукні, розшиті вручну, але коштують такі моделі на порядок вище, ніж їх штамповані аналоги.

Шанувальникам класики, бажаючим привнести в наряд трохи оригінальності, сподобається біле весільне плаття з вишивкою в тон. У такому вбранні вдасться поєднати і сучасні тенденції, і традиції предків.
Шанувальникам класики, бажаючим привнести в наряд трохи оригінальності, сподобається біле весільне плаття з вишивкою в тон

слов'янські аксесуари

Для створення закінченого образу нареченої скористайтеся аксесуарами, які гармонійно впишуться в загальний ансамбль:

  • обруч;
  • вінок з польових квітів;
  • стрічки, вплетені в зачіску;
  • багатоярусна фата;
  • нитка перлів або великі яскраві намиста;
  • хутро;
  • хустку або шаль з китицями (чудово підійдуть для фотосесії, коли наречена накине красивий хустку на плечі або майстерно пов'яже його на голову);
  • кокошник - ідеально доповнить традиційний весільний сарафан;
  • мереживні накидки.

для зимового торжества виберіть хутра і муфти, а для літнього - красиві мереживні накидки, вінки, перлове намисто або яскраві дорогоцінні камені. Взуття краще придбати нейтрального відтінку (білу або бежеву) - під час руху вона не повинна дисонувати з чудовим платтям.

рекомендації стилістів

Кілька простих правил по вибору сукні в російській стилі:
Кілька простих правил по вибору сукні в російській стилі:

  • стиль «а-ля рус» не виключає з каталогів пишні сукні, що нагадують бальний крій часів імператорської Росії, але центральної моделлю все ж є російський сарафан;
  • наявність вишивки - обов'язкова умова, адже саме вона додає образу народність;
  • вбрання сукня має бути не тільки красивим і оригінальним, але і дуже зручним - вам доведеться провести в ньому весь день, тому обрана модель не повинна сковувати рухи і заподіювати дискомфорт;
  • наряди з натуральних тканин виглядають найбільш гармонійно в тематиці російської весілля.

Не поспішайте купувати перше вподобане сукню. Приміряйте кілька варіантів, щоб в результаті закохатися в ідеальне весільну сукню «а-ля рус».

На замітку! У старі часи сукні для весілля були витримані в строгому стилі - довгий сарафан і закриті плечі. Жінка повинна була шанувати і берегти цнотливість, честь і повагу до предків.

Корисне відео

Футболка в російській стилі ідеально підійде для організації тематичного весілля . Оформлення залу, веселі конкурси і музика створять чудовий настрій усім гостям свята. Детальніше про це у відео:

висновок

Весільна сукня в російській стилі - це не тільки оригінальний і красивий наряд. Це річ, яка здатна об'єднати покоління, закласти основу новим сімейним традиціям і нагадати про головну цінність, яку набувають наречені - щасливою і міцну сім'ю.

Новости