Весняна ловля карася

До будь-якої риболовлі потрібно готуватися заздалегідь До будь-якої риболовлі потрібно готуватися заздалегідь. Ось і я з товаришами вирішив прислухатися до старовинної російській приказці: «Готуй сани влітку, а воза взимку». І тому весняна ловля карася почалася для нас ще з зими! Точніше сказати не сама риболовля а підготовка до неї. Справа в тому, що вже три роки ми з друзями ловимо навесні карася на одному і тому ж місці - це верхів'я Матирского водосховища, в народі - Хомут. Риболовля в цю пору року незабутня, карась ловитися практично на всі відомі наживки, одна біда - це підхід до води. Вся берегова лінія заросла глибоким очеретом, і ловити доводитися в забродніках або в хімзахисту, а це не зовсім зручно і комфортно, тому рішення побудувати мостушку прийшло само собою, а будувати її взимку виявилося справою зовсім не складним, а швидше навіть навпаки. У компанії друзів процес відбувався швидко і весело.

Забивати металеві труби в грунт на 1-1,5 метра з льоду - повірте набагато зручніше ніж з човна. Але не буду описувати весь процес тут, а пізніше розміщу статтю на цю тему а тут мабуть для затравки викладу кілька фото :.

Колектив у нас великий, тому і мостушка вийшла відповідної. взагалі, ловля карася з мостушкі досить цікава і добутлива, головне правильно вибрати місце! У нашому випадку ми вибрали досить великий луг з глибиною до 1,5 метрів, в 80 метрах від русла. Навесні карась виходить на мілководдя, тут вода прогрівається раніше, а відповідно і годуватися він починає раніше. Цей рік показав, що більш менш активно ловитися карась почав в перших числах травня! До цього мостушка непогано відпрацювала по краснопірка і плотва!

Але не про них мова, ми наполегливо чекали виходу карася, хоча звичайно і краснопірка з пліткою половити після довгої зими було дуже цікаво. Але така рибалка швидко набридала, душа просила сутички з солідним карасем! і вона не змусила себе довго чекати! Правда перше що ми робимо для цього - це готуємо підгодовування для карася! Без підгодовування зловити крупного карася навесні навряд чи вийде! Особисто я більше віддаю перевагу ловити карася на поплавкову вудку , Це більш цікавий вид лову на мій погляд, різноманітність клювань (то викладе поплавок, то стрімко потягне під воду, то ледве рухаючись обсмоктує хробака на гачку) дають більше приємних вражень від процесу лову.

Цілими днями ми сиділи на мостушке вичікуючи клювання карася, і ось він настав.

Наші експерименти привели до висновку, що найкраща приманка на карася навесні - це тваринна принада - гнойовий черв'як змочений в анісової краплях. Так само непогано працювали часникові запахи. Друге місце по принадах щільно займає опариш, неодмінно білого кольору! Червоні, сині і зелені (великодні) опариші не працювали так як білий! Природно і опариш періодично піддавався діпованію (змочування в ароматизаторах). Не можна сказати однозначно що черв'як переміг, так як в залежності від погодних умов, та й часу доби, карась міг просто відмовитися від хробака, і нам здавалося що клювання більше не буде, але варто було тільки підсадити до хробакові одну - дві личинки опариша, як клювання тут же поновлювався. Тому експериментувати на рибалці на мій погляд просто необхідно. Якщо карась не клює - це не означає що його немає, просто ви не підібрали до нього ключик.

Карась навесні непогано ловитися з самого ранку і до вечора, ненадовго припиняючи харчуватися з 12:00 до 14:00, а й в цей час можна вивудити кілька особин. Але все ж краще ловити його на зорі, ранкової або вечірньої. Особисто я не люблю прокидатися рано, поетому ловити починаю з 17:00 і до темна, а деякі мої товариші, як справжні рибалки вже в 4 ранку на водоймі! Важко сказати активніше клювання вранці або ввечері, тут скоріше все залежить від здібностей рибалки і його досвіді. Одне я знаю точно ловля карася на вечірній зорі комфортніше, так як за день повітря прогрілося і не так холодно як вранці, так і ввечері починає проявляти активність лин, який за своїми бійцівськими якостями не поступається карасю, а в чому то навіть його перевершує.

Ловився карась непогано протягом місяця, після чого луг почав сильно заростати травою, вода прогрілася повсюдно і карась по видимому пішов кудись в інше місце, але і цього часу нам вистачило щоб в задоволення половити карася на поплавкову вудку.

Новости