Вести.Ru: Побий мене Thunderbolt. Тест пристрої зберігання даних Promise Pegasus R4

Перспективний і виключно продуктивний інтерфейс передачі даних Thunderbolt нарешті представлений на російському ринку не тільки у вигляді порожніх роз'ємів на комп'ютерах Apple або великих і дорогих дисплеїв, але і у вигляді пристроїв зберігання даних, які можна до цих комп'ютерів підключити. Вести.Ru випробували всю міць "грому і блискавки" і спробували припустити, що чекає технологію в доступному для огляду майбутньому.

Коротко нагадаю, про що йде мова. Thunderbolt є ринковою реалізацією довгий час розроблялися Intel технології надшвидкісний передачі даних Light Peak. По суті, в одному кабелі об'єднуються протоколи передачі даних PCI Express і DisplayPort. Пропускна здатність інтерфейсу - 10 Гбіт / с, що в 20 з гаком разів швидше наймасовішого на сьогодні аналога - USB 2.0 і в 12 разів швидше завоював широку популярність лише в професійному середовищі FireWire 800. Інтерфейс дозволяє "нанизувати" поспіль до семи пристроїв, два з яких можуть бути дисплеями високого дозволу.

Apple стала першою компанією, що оснастила новим інтерфейсом Thunderbolt свої продукти в лютому 2011-го. Крім того, в Купертіно взяли участь в розробці цього мідного варіанти інтерфейсу замість початково розробленого Intel більш дорогого оптоволоконного, а також "поділилися" роз'ємом MiniDisplay Port, з яким Thunderbolt сумісний.

Спочатку (в кінці лютого 2011-го, рік назад) Thunderbolt з'явився в MacBook Pro, потім - в iMac і, нарешті, в найдоступніших комп'ютерах компанії - MacBook Air і Mac mini. Влітку, через кілька місяців після прем'єри, в продаж в США стали надходити пристрої зберігання даних, що підключаються по новому інтерфейсу, а також перший сумісний монітор - Apple Thunderbolt Display. Власне, навіть в онлайн-магазині Apple пристроїв зберігання даних з Thundrbolt поки негусто - лінійка RAID-масивів від Promise, та кілька більш доступні (але при цьому більш дорогі в сенсі ціни за терабайт) і менш місткі Little Big Disk з Thunderbolt від LaCie.

На російський ринок такі пристрої зберігання даних прийшли не відразу, тільки до кінця 2011-го року. До речі, хочу подякувати компанії ProVideo Systems , Яка є авторизованим постачальником рішень на Thunderbolt від Promise, за наданий на тест дисковий масив Promise Pegasus R4. У Вестях.Ru побував варіант з чотирма SATA-дисками Hitachi по 2 терабайта кожен. За умовчанням вони об'єднані в масив RAID 5, який комп'ютер бачить як один диск доступним об'ємом 6 терабайт. "Загубилися" 2 терабайта служать для відновлення даних з контрольних сум в разі збою на одному з дисків. При бажанні вінчестери можна також настроїти в масив RAID рівнів 0 (найшвидший варіант, але і найбільш ненадійний, без захисту від збоїв), 1 (диски попарно "віддзеркалював" один одного), 6 (аналогічний 5, але більш надійний) або 10 ( "дзеркальні" масиви 1 об'єднані в масив 0).

Скажу відразу - я не займаюся захопленням і монтажем відео високої роздільної здатності, тому оцінити достоїнства Pegasus R4 безпосередньо "в справі" не міг. Однак для перевірки швидкості передачі даних з жорстких дисків і на них існують безліч тестів, один з найбільш поширених для Mac OS - BlackMagic . Скажу відразу, заявлену в специфікаціях R4 максимальну швидкість передачі даних в 500 мегабайт в секунду дисковий масив демонстрував не завжди, а час від часу, як правило показники були дуже близькі, приблизно ось такі (тестувалася швидкість запису і читання 5-гігабайтного файлу):

Це означає, що, скажімо, вміст стандартного одношарового DVD-диска буде скопійовано на R4 за десяток секунд, а бекап диска ноутбука з 300 гігабайтами системних файлів і даних - за десять з невеликим хвилин. Для порівняння, у звичайного зовнішнього жорсткого диска зі швидкістю обертання 5400 rpm, підключеного по USB 2.0 показник ось такий, майже в 20 разів менше:

На дисковому масиві поставляється зручна утиліта, що дозволяє в подальшому конфігурувати масив і контролювати його роботу:

Необхідно відзначити один важливий момент. Продуктивність Pegasus R4 від Promise і аналогічних йому пристроїв досить серйозно залежить від обчислювальної потужності використовуваного комп'ютера. У моєму розпорядженні був новітній MacBook Pro з 4-ядерним процесором Core i7 2,4 ГГц з 6 мегабайтами кеша L3. У жовтні Apple оновила свої професійні лептопи, встановивши трохи (на 0,2 ГГц у випадку з 15-ти і 17-дюймової моделями) більш потужні процесори, а також більш продуктивну і зі збільшеним об'ємом пам'яті (до 1 Гб) дискретну графіку від AMD.

Судячи з результатів різних тестів, опублікованих в Мережі, продуктивність подібних дискових масивів з підключенням по Thunderbolt на менш потужних системах - наприклад, iMac з не найшвидшим двоядерним Core i5 - може виявитися рази в півтора нижче. Так що на наведені тут результати слід орієнтуватися лише стосовно високопродуктивним комп'ютерам. Хоча в будь-якому випадку рішення на основі Thunderbolt перевершують за швидкістю роботи не тільки пристрої з інтерфейсом USB 2.0 і FireWire, а й eSATA і USB 3.0.

Сам по собі Pegasus R4 не надто портативний - важить майже 7 кілограм, та й розміри не дозволять покласти його "добавкою" в сумку для ноутбука. Зрозуміло, для роботи такого дискового масиву потрібний зовнішнє живлення. Так що професійне рішення у вигляді зв'язки MacBook Pro і Promise Pegasus можна вважати мобільним лише умовно. У той же час, у відповідних розмірів рюкзаку обидва девайса цілком помістяться і при сумарному вазі менше 10 кілограм дадуть бажаючим свободу від стаціонарних робочих станцій і RAID-масивів.

Звичайно, Promise Pegasus - пристрій далеко не масове. Більшість покупців "Пегаса" складуть професіонали, які працюють з відео, серйозною графікою і звуком. Pegasus з Thunderbolt дасть їм набагато більше можливостей, дозволить без затримок працювати з відео більшого дозволу і кольоровості, прискорить обробку великих зображень в Photoshop. Але частина покупок напевно доведеться на заможних рядових користувачів - адже якщо є зайві гроші, в господарстві вже є недешевий Mac, чому б не доповнити його надшвидким пристроєм зберігання даних?

Що ж стосується масового ринку, Thunderbolt для нього поки не готовий. По-перше, за межами екосистеми Apple цю технологію поки підтримують лише лічені пристрої, наприклад, сверхдорогой ультрапортативний ноутбук Sony Vaio Z і доступніший Aspire S5 від Acer . При цьому останній поки що навіть не надійшов у продаж, а в моделі від Sony підключення Thunderbolt реалізовано через роз'єм форм-фактора USB, так що периферію для комп'ютерів Apple з ним не використовуєш. "Маки" ж, незважаючи на зростаючу популярність, поки займають, особливо в Росії, не таку велику частку ринку в порівнянні з ПК на Windows.

До того ж, пристрої з Thunderbolt поки дороги: Pegasus R4 на 4 диска по 2 терабайта коштує майже 60 тисяч рублів, "бюджетний" варіант з 4-ма 1-терабайтними вінчестерами - від 46 тисяч. Версія на 6 дисків з максимальною сумарною місткістю в 12 терабайт коштує ще дорожче. Правда, треба відзначити, націнка на них в Росії в порівнянні з цінником на американському ринку не так вже й велика. У будь-якому випадку, порівнювати їх поки особливо нема з чим. Як такого повноцінного конкурентного ринку Thunderbolt-пристроїв ще не сформувалося, лише деякі фірми поки наважилися вкластися у виробництво цілих лінійок такого обладнання.

2012-й рік буде, мабуть, вирішальним у долі Thunderbolt. Або технологія піде в маси, або на невизначений термін залишиться цікава лише професіоналам і людям, категорично не обмеженим у засобах. Виробники і споживачі повинні будуть визначитися, чи потрібен їм цей інтерфейс в нинішньому вигляді, або для рядових користувачів за очі вистачить пристроїв з отримують все більш широке поширення USB 3.0 або eSATA. Незважаючи на те, що за Thunderbolt варто Intel з її величезними можливостями впливати на напрямки розвитку ринку, поки що (за вирахуванням згаданих вище двох винятків) виробники не поспішають реалізовувати його на комп'ютерах з Windows і в призначених для них комплектуючих.

Thunderbolt дійсно демонструє вражаючу швидкість роботи, але ціна на пристрої з ним поки робить їх недоступними для переважної більшості покупців - навіть терабайтний зовнішній диск від LaCie, далеко не професійне рішення, варто в США близько 500 доларів, еквівалент 15 000 рублів, а швидкості у такого однодискового пристрої будуть помітно нижче, ніж у 4-дискового RAID-масиву Pegasus. У той же час, терабайтнікі з USB 3.0 (який підтримується десятками моделей сучасних ноутбуків і материнських плат) стоять в Москві близько 4-5 тисяч рублів. Протягом року ми побачимо, чи вдасться Intel і Apple переконати більшу кількість виробників вкластися в випуск різноманітної, в тому числі і доступною Thunderbolt-периферії.

Інші огляди Вістей. Ru:
Майже доросла. Огляд ноутбука MacBook Air з процесором Core i5
Компактний профі. Огляд 13-дюймового ноутбука MacBook Pro
Книжка для всіх. Огляд букридера PocketBook Basic 611
Універсальний робот. Огляд платформи Android 4.0
Еталон №3. Огляд смартфона Galaxy Nexus
Суперлопата. Огляд смартфона Samsung Galaxy Note
Фінські вікна. Огляд Windows-смартфона Nokia Lumia 800
Максимальна комплектація. НТС Rhyme починають продавати в Росії
Легке метро. Огляд платформи Windows Phone і смартфона HTC Mozart
Таб другий. Огляд планшетника Samsung Galaxy Tab 10.1

Але частина покупок напевно доведеться на заможних рядових користувачів - адже якщо є зайві гроші, в господарстві вже є недешевий Mac, чому б не доповнити його надшвидким пристроєм зберігання даних?

Новости