Ви медик і дуже хочете в Австралію ...

Медицина (включаючи радіологію і радіотерапію) Медицина (включаючи радіологію і радіотерапію)   Антон Мусієнко, автор статті   Давайте почнемо з хороших новин: в офіційній заяві Австралійської Медичної Асоціації від 28 липня 2004 року (AMA Position Statement: Overseas Trained Doctors - 2004,   www

Антон Мусієнко, автор статті

Давайте почнемо з хороших новин: в офіційній заяві Австралійської Медичної Асоціації від 28 липня 2004 року (AMA Position Statement: Overseas Trained Doctors - 2004, www.ama.com.au ) На чистій англійській мові написано, що в країні лікарів з багатьох спеціальностей, а особливо в малозаселених районах не вистачає. Поганих новини дві. Перше, ніякої країні емігранти не потрібні за визначенням, тим більше всім зрозуміло, що ви Австралію їдете не в селі працювати, а щоб, за прикладом греків, азіатів і італійців, побудувати собі затишний будиночок в Мельбурні, Сіднеї або, на худий кінець, Брісбені . А кількість затишних будиночків обмежена; виходить побудуєте Ви-не збудує австралієць. Друге, в тій же заяві АМА сказано, що в гонитві за дешевими російськими, пакистанськими або бразильськими лікарями, ніяк не можна знижувати стандартів австралійського охорони здоров'я. Тому дозвіл на практику відповідальна організація, Австралійський Медична Рада (Australian Medical Council, AMC), видає важко і довго.

Формальні вимоги до International Medical Graduates (далі IMG) наступні:

1. Англійська: як правило, це IELTS (мінімум 7 в кожному з 4 модулів); також визнають австралійський OET, британський PLAB і новозеландський NZREX. TOEFL не визнають. Природно, результат повинен був бути отриманий не пізніше 2 років від моменту подачі документів, якщо тільки Ви не практикували до останнього часу в англомовній країні. У виняткових випадках, зазвичай якщо ваша професія не передбачає контактів з пацієнтами (наприклад, викладання або дослідження), за рішенням Комісії Вам можуть зарахувати і найгірший результат.

2. Диплом лікаря отриманий в медичному університеті, який визнаний ВООЗ (www.who.org зараз World Directory of Medical Schools тимчасово недоступна) або FAIMER (Foundation for Advancement of International Medical Education and Research , http://imed.ecfmg.org /). Більшість університетів колишнього Союзу визнані.

3. Іспит AMC, що складається з паперової частини (у формі тестів (multiple-choice questions, MCQ)) і, якщо пройдете паперову, з клінічного іспиту. Паперовий тест можна, і потрібно (а раптом провалитеся), пройти за межами Австралії: наприклад, в Дубліні, Парижі, Лондоні або Каїрі.

4. Другу частину іспиту, клініку, приймають тільки в Австралії і її доводиться зазвичай чекати від 9 до 16 місяців від дати отримання результатів MCQ. Вам запропонують продемонструвати весь спектр клінічних навичок: прийом і огляд пацієнта, діагноз, призначення лікування, вміння працювати з апаратурою итд (більш детально: www.amc.org.au)

5. Вартість всього цього: оцінка документів-225 АUD, MCQ іспит-1830 АUD, клінічний іспит-2510 АUD.

Якщо Ви успішно все це проходите, то ... Вам ще нічого не можна, хіба що отримуєте право на наступний номер програми: подача документів в Медичну Комісію Штату або Території (State or Territory Medical Board). В Австралії шість штатів і дві території Північна Територія з крокодилами і аборигенами, а так же столична територія. Ось в одну з них Вам і треба. У комісії на Вас і Ваші документи пильно дивляться і пропонують пройти 12-місячну тренування (Supervised Training) як правило в великому государевому госпіталі (з мінімальною зарплатою інтерна в 750 АUD в тиждень). По закінченню, якщо все добре і ваш керівник залишився Вами задоволений, Вас нарешті реєструють як лікаря загальної практики (General Practitioner, GP). Щоб спеціалізуватися доведеться далі проходити курси і здавати іспити відповідних коледжів (див. Мою статтю про медичну освіту в Австралії). Як у зареєстрованого лікаря у Вас з'являються відмінні шанси отримати ПМЖ і знайти роботу. Де? Залежить тільки від вас: чи можете мозолі різати австралійським фермерам в містечку Вогга-Вогга, можете вступити в змагання з кращими австралійцями за місце в Royal Hospital of Melbourne.

Важливо відзначити, що вид на проживання ви швидше за все отримаєте тільки по закінченню Supervised training. Тобто понад рік до цього (від Вашого в'їзду в країну для проходження клінічного іспиту до закінчення supervised training) Ви будете перебувати в країні по туристичній, гостьовий або інший тимчасовою візою, АЛЕ завжди дійсної і правомочною: візу у вас будуть питати завжди і всюди. Питання візи я тут навмисно не обговорюю, це, напевно, предмет окремої статті; сайт Відділу з питань еміграції та Громадянства www.immi.gov.au .

Пара-медицина

фізіотерапевт

Щоб мати право працювати, або навіть називатися (наприклад, для професійної еміграції) фізіотерапевтом в Австралії, потрібно отримати дозвіл Австралійського Ради фізіотерапевт (Australian Physiotherapy Council, http://www.physiocouncil.com.au/). Для початку Ви повинні підтвердити свій рівень володіння англійською мовою: IELTS 7.0, при кожному компоненті не менш 6.0. Процес визнання кваліфікації для випускників іноземних університетів складається з трьох частин:

1. Підтвердження диплома. Ви повинні були навчатися не менше трьох років. При цьому навчальна програма повинна була бути "досить схожою" кількісно (теорія і практика) і якісно на аналогічні програми австралійських ВНЗ. Розділи фізіотерапії, які повинні були вивчатися: серцево-судинна, опорно-рухова і неврологія. Достатня кількість часу мало бути також приділена навчальній практиці в клініці. Як результат, Ваш диплом на батьківщині мав давати Вам право на самостійну практику. Кожна оцінка документів APC коштує 495 АUD, гроші не повертаються незалежно від результату.

2. Письмовий іспит. Формат-звичний MCQ (multiple choice questions), по-російськи тести. Містить питання з двох областей: теорії (анатомія, фізіологія, психологія, біофізика) і клініка (як правило, на прикладі конкретної ситуації Ви повинні вибрати свою тактику поведінки, діагностики, лікування). Грошей-кожен раз по 1100 АUD, зате здавати його можна в Москві.

3. Клінічний іспит. Здається тільки в Австралії і полягає в тому, що Вам запропонують прийняти ряд пацієнтів, а комісія оцінить як Ви це робите. Варто 1760 АUD. Виділяють наступні критерії:

a. клінічний огляд і діагноз

b. розробка плану лікування

c. виконання цього плану, тобто наскільки Ви вмієте проводити фізіотерапевтичні процедури

d. спілкування з пацієнтів

e. питання комісії

Якщо Ви успішно проходите атестацію (отримуєте так званий APC Final Certificate), то це Вас повністю зрівнює в правах з тубільними фізіотерапевтами, але роботу, звичайно ж, шукайте самі. Втім, країні такі фахівці потрібні: роботу хороші фізіотерапевти зазвичай знаходять, і перспективи для ПМЖ і, з часом громадянства, у них хороші.

Мед. сестра

Реєстрація мед. сестер проходить по тій же загальній схемі, що і фізіотерапевтів (відповідальна комісія: Australian Nursing and Midwifery Council, www.anmc.org.au ). Вимоги за мовою: IELTS 7, при ні менше 7 в модулях Writing і Speaking, і від 6.5 до Reading і Listening. Вимоги по документах: сертифікат, виписка з оцінками і право на роботу мед. сестрою на батьківщині. Головний критерій: ви повинні знати не менше, ніж знає випускник австралійської 4-х річної програми Nursing, і, бажано, мати досвід роботи за фахом. Оцінка документів коштує 630 АУД.

Наступний крок: так звана Competency Based Assessment Programs / Migrant Bridging Program. Це платна, якщо тільки у Вас немає PR, програма (в районі 5-10 тисяч АUD), яка триває 3 місяці. Програму можна пройти в багатьох університетах Австралії, наприклад в Deakin University в Мельбурні (офіційний представник в Росії і СНД - Бюро "Пряма розмова" ) http://www.deakin.edu.au/hmnbs/pdu/preregistration_course.php ).

Програма включає серію лекцій з юридичних і культурних особливостей сестринської справи в Австралії, а більшу її частину (8 тижнів) займає клінічна практика в госпіталі. За успішне закінчення Вас реєструє Nurses Board відповідного штату, що, нарешті, дає право працювати.

На закінчення зазначу, що в Австралії розрізняють кваліфікації лікарняному сестри (nurse) і медсестри пологового відділення (midwifery) -так що визначайтеся хто Ви.

Дієтолог (Dietician)

Знову-таки все те ж саме: пред'являєте кваліфікації (професійні, англійська та досвід роботи) і проходите іспит (все під керівництвом Асоціації дієтологів Австралії (DAA, www.daa.asn.au )). В Австралії дієтологи вчаться 4 роки, вивчаючи основи фізіології і біохімії травлення, принципи спілкування з населенням та організації харчування в госпіталі, на роботі і сім'ї-у вас повинні бути відповідні знання. Іспит складається з письмової та усної частин, першу можна здавати в Європі. Вартість оцінки документів-650 АUD, іспиту -1400 АUD за обидві частини.

В інших парамедицинских професіях (наприклад, остеопат (chiropractor) або акупунктура) описана вище процедура зберігається: документи, англійська (IELTS 7-стандарт), іспит, зазвичай з двох частин: теорії і практичних навичок.

Антон Мусієнко
Інтерв'ю з Антоном Мусієнко читайте на нашому сайті



Де?

Новости