Вибір гумового амортизатора

Навіть досить досвідчені рибалки нерідко губляться при виборі гуми для штекерного вудилища перед майбутньою риболовлею. Звичайно, завжди можна, маючи досвід лову на даній водоймі, зорієнтуватися заздалегідь. Але що робити, якщо його немає і немає інформації про водоймі?

Досвід спортивної риболовлі показує, що потрібно бути готовим до будь-якої ситуації на водоймі; і до відсутності клювання, і до необхідності вимучувати дрібну плотву, і до підходу великої риби. Кожен варіант вимагає відповідної підготовки штекерного вудилища - підбору оптимальної гуми для амортизатора.

критерії вибору

Перш за все, слід враховувати величину і силу риби Перш за все, слід враховувати величину і силу риби. Зрозуміло, що ловити плотву , Використовуючи товсту коропову гуму, справа невдячна, тому що буде багато сходів. І навпаки, навіть дрібний короп легко витягне тонкий еластик буквально до «дзвону» і з легкістю обірве поводок або амортизатор. Тому передбачувана величина трофея - найважливіший критерій вибору гуми. Звичайно, нерідко буває незапланована клювання великої риби на легку, не призначену для неї снасть, але якщо така ймовірність існує, треба заздалегідь бути до неї готовим і ставити гуму як мінімум на один номер більше. У трофейної риболовлі, коли часом чекають одну-єдину клювання, а упіймання дрібниці розглядають швидше як перешкоду, гуму встановлюють виключно в розрахунку на трофей, дрібницями в цьому випадку свідомо нехтують.

Вельми приблизно при виборі можна керуватися наступними співвідношеннями: для риби до 200 г - діаметр еластика 0.7-0.9 мм: до 500 г - 0,9-1,2 мм; до 1 кг 2-1,6 мм; понад 1 кг - 1.5-1.8 мм; для великої, сильної риби 1.8-2,2 мм. Діаметр амортизатора 2,5 мм і більше застосовуються для лову крупного коропа.

умови лову

Вільна від трави, корчів і іншого підводного сміття акваваторія не вимагає більш потужної снасті в порівнянні з звичайно застосовується для лову даної риби. Якщо ж ловити доводиться в умовах обмеженого простору, наприклад поруч з корчами або біля кромки очерету, купа може піти риба при виведенні, це обов'язково треба враховувати. Іноді при лові карася це взагалі вирішальний фактор: не надавши рибі опору, еластик дозволить піти їй в траву, зійти з гачка або обірвати снасть.

Особливо уважним треба бути з рибами, сильно чинять опір при виведенні коропом і карасем. При ловлі цих риб потрібно ставити еластик на пару номерів більше а для особливо важких випадків навіть більше. До умов лову можна віднести і силу течії. На сильному риба пручається значно активніше; нерідко той же лящ в прагненні звільнитися використовує потік води.

снасть

Необхідно враховувати як товщину волосіні (повідця), так і потужність вудилища. Снасть із значним запасом міцності, розрахована на силове або швидкісне виведення, погано поєднується з тонкою гумою, що дає свободу рибі. Однак хоча і рідко, але такий варіант застосовують. Гірше, коли вудилище оснащене жорсткої гумою, ставлять оснащення з тонким повідцем. Це загрожує або частими сходами при лові дрібниці або обривами повідця. Дуже важливо правильне співвідношення потужності штекерного вудилища і використовуваного еластика. Виробники нерідко вказують приблизний діапазон обраного еластика для даного вудилища, на який слід орієнтуватися і верхню межу якого не варто перевищувати, щоб не зламати вудилище. Верхня межа безпосередньо залежить від міцності вудилища. Якщо цей параметр для вудилища не вказано (наприклад, в каталозі), то можна орієнтуватися на наступні співвідношення. Для штекерних вудилищ класу матч (найлегші і жорсткі моделі) максимальний еластик не повинен перевищувати № 12, для олраунд (універсальні) - № 14, для коропових - № 16, для моделей типу екстрим-короп можна використовувати саму товсту гуму. Однак часто матчеві вудилища комплектують легкими короповими китами, універсальні вудки - повноцінними короповими. У таких випадках на них можна ставити еластик на пару номерів більше. При цьому все ж варто обов'язково дотримуватися обережності при виведенні, завжди пам'ятаючи про те. що в руках не повноцінна коропова вудка, а легка і жорстка спортивна модель.

Довжина гумового амортизатора

Існує досить проста залежність: чим коротше амортизатор, тим менше він стане розтягуватися і менше амортизувати ривки риби, тобто фактично буде жорсткіше. Тому правильніше вибрати довший амортизатор, який дасть хороший резерв при виведенні риби. Тонкі амортизатори найчастіше вбудовують в два коліна (дуже тонкі - іноді в одне, тільки в вершинку), середні - в два або три. товсті (коропові) - в три і навіть чотири коліна штекерного вудилища. З урахуванням розтягування еластика в п'ять разів і більше виходить довжина понад 20 м, тобто резерв майже як у катушечной снасті. Існує нехитрий прийом, що дозволяє трохи поліпшити роботу гуми при затриманні великої риби: коли використовують внутрішню пробку типу цангового, то нижню петлю амортизатора роблять довжиною 15-20 см. Перед зав'язуванням вузла формують скрутку, щоб амортизатор не бовтався в вудилище. Такий відрізок складеного вдвічі амортизатора включиться в роботу, коли основний вже повністю витягнеться. Але щоб уникнути заклинювання, в максимально розтягнутому вигляді вузол не повинен діставати до попереднього коліна (хлиста).

Амортизатор на махової вудки

Навіть на такому вудилище амортизатор дає значний резерв для виведення риби. Але існує обмеження по довжині амортизатора. У махову вудку не виходить встановити дуже довгий амортизатор, оскільки через вигину верхньої частини вудлища він перестає нормально працювати і починає підклинювати. Крім того, довгий амортизатор ускладнює верхню, найтоншу частину махової вудки і робить її «хлистоватой». Мої спроби об'єднати легкість конструкції і довгий, добре працює амортизатор успіху не принесли. Ідея полягала в тому, щоб в хлисті і другому-третьому колінах вудилища була пропущена товста (0,3-0,4 мм) волосінь, що з'єднує коннектор і гуму. (Щось подібне я вже робив, коли у мене з'явився перший штекерное вудилище (1995-1996 рр.), А про оснащення, не кажучи вже про необхідні аксесуари, ніхто тоді й не чув.) Основні труднощі виникла при розкладанні-складанні телескопічною вудки оснащеної таким варіантом амортизатора, а також з ризиком заклинювання вузла волосінь-гума всередині хлиста при обриві гуми. Проте схема виявилася цілком робочої і на штекері прослужила до появи фірмових аксесуарів Великий її плюс полягає в мінімальному укорочуванні хлиста вудки і малому зносі еластичної гуми.

Універсальний діаметр амортизатора для махового вудилища - 1.2-1.4 мм, максимум - 1.6 мм. Більш тонкі для лову дрібної риби ставити немає сенсу - махова вудка непогано з нею впорається з допомогою гнучкого хлиста і без амортизатора. Більш товстий амортизатор теж не зовсім виправданий, оскільки частина навантаження на себе має брати саме вудилище, а ловити великого коропа з глухим оснащенням на махової вудки - це екстрим, який може призвести до поломкою вудилища. Зрозуміло, амортизатор повинен вільно входити в хлист махової вудки, для чого його доводиться значно обрізати.

Декілька порад

Незважаючи на попередньо обраний амортизатор, на рибалці часто доводиться підлаштовуватися під реальні умови. Для цього варто брати з собою додаткові батоги для вудилища, вже оснащені амортизатором. Їх зручно зберігати і перевозити в простенькому тубусе, зробленому з пластикової сантехнічної труби. Щоб батоги в ньому не билися і не псували ніжний пластик, я їх загортаю в обрізок бавовняної тканини (можна зшити простенький органайзер з кишеньками для хлистів) або відповідний шматок тонкого поліетилену. До речі, при транспортуванні вудки на великі відстані батоги з гумою краще перевозити окремо від вудилища. Безпосередньо перед ловом при розкладанні вудки хлистики встановлюють на місце. Так можна перевозити батоги, які телескопически з'єднуються з другим ланкою. При оснащенні амортизатором двох і більше колін коропові подовжені кити доводиться возити в повноцінних тубусах, складаючи кит гармошкою. Щоб гума не ушкоджувалася при перевезенні, вирізують за розміром приклеюють в заглушки тубов пінополіетилен товщиною 4-5 мм.

Верхня частина гуми постійно знаходиться в роботі і досить швидко зношує тому треба перевіряти якість гуми перед кожною риболовлею і при необходімсті перев'язувати коннектор.

Там, де необхідно поставити хлист з іншим амортизатором, останній треба перевірити на ступінь натягу, оскільки гума трохи всихає і в разі перев'язування коннектора коротшає. Для цього хлист прибирають в коліно і дивляться, наскільки під дією власної маси він виходить з попереднього коліна. Попереднє натяг має бути близько 10 см (для довгого еластика - в три коліна - 15 см), що гарантує якісну роботу гуми - вона не буде звисати з хлиста під час лову і залипати в хлисті через води, що потрапила, і в той же час при роботі збереже її максимальну еластичність.

Але що робити, якщо його немає і немає інформації про водоймі?

Новости