Вибір лижного костюма - на що звернути увагу

Заняття будь-яким активним видом спорту припускають підвищене навантаження на всі системи організму. І, щоб попередити травми, інші небажані наслідки, важливо задуматися про свій комфорт: порівняйте ступінь зручності бігу в кросівках чи туфлях на високих підборах. Крім того, спортивний результат безпосередньо залежить від підбору якісної і зручною екіпіровки: кросівки з анатомічної устілкою знімають частину навантаження зі стопи, завдяки чому ми менше втомлюємося, а рельєфна підошва з шипами збільшує стійкість і зчеплення з асфальтом, що в підсумку відбивається на швидкості бігу. Те ж саме стосується будь-якого виду спорту, який передбачає активні навантаження.


Незалежно від того, наскільки професійно ви займаєтеся лижним спортом, він також передбачає навантаження на опорно-руховий апарат, переохолодження, намокання, потіння і падіння. І звичайні куртка, штани не збережуть ваш організм від усіх негараздів, будуть заважати руху і через більшої ваги приводити до втоми.

До основних деталей лижного екіпірування відносять:
лижну куртку - що не утрудняє руху, легку, дихаючу, що володіє необхідним ступенем вологозахисту і непродуваемость на сильному вітрі.
Лижні брюки - вимоги аналогічні, плюс захист від попадання снігу між брюками і взуттям.
Комбінезон - альтернатива лижної куртці і штанів, вимоги комплексні.
Термобілизна (Шкарпетки, труси, майки) - зручне, еластичне, що дихає і зберігає тепло.
Флиска, толстовки, светри - добре зберігають тепло і легко віддають зайву вологу (піт).
Лижні рукавички - захист від попадання снігу, вологозахист, максимальне збереження тепла при відсутності сковування рухів пальців.
Лижна взуття - припускає зручність, тепло, влагонепроницаемость, підтримку стопи і гомілки.
Шапка - захист від вітру, хороший теплообмін, захист від швидкого намокання, відсутність подразнення шкіри при тривалому носінні.
Лижні окуляри (маска) - захист від сльозоточивості при сильному вітрі, корекція зору при необхідності, захист від яскравих сонячних променів, ударостійкість.

Основні вимоги при виборі лижного екіпірування .
Вимог при виборі лижного одягу, як і будь-якої спортивної, кілька:
Зручність у носінні - комфортні відчуття, відсутність сорому при русі, правильний підбір розміру.
Відповідність якісних характеристик - водозахист, ветрощащіта, збереження тепла, обтічність і т.д. Багато в чому залежать від виду спорту (хобі, активні заняття, професійний спорт і його напрямки: стрибки з трампліну, гірськолижні спуски, сноуборд).
Якість матеріалів, що визначає довговічність і максимальне виконання заявлених властивостей.
Естетика - індивідуальна підгонка по фігурі, насичені кольори, приємний дизайн.
Вартість - мінімальна при максимальній якості, тут жоден покупець не буде оригінальним.

Звичайно, якщо основний ваш маршрут на гірськолижній трасі пролягає по пунктам «кафе-готель-подивитися на ялинки», то дорога і максимально пристосована до навантажень гірськолижна екіпірування вам ні до чого: можете піти на компроміс між естетикою і ціною, вибравши мінімальні рівні вологозахисту і інших корисних властивостей, але - «зате вона мені йде». Такий вибір передбачає ваше перебування в лижних черевиках не більше 1 спуску в кілька днів.
У випадках активного катання і, тим більше, спортивного призначення, не сподівайтеся обійтися «малою кров'ю» і купити щось якісне за безцінь: найчастіше ви, продешевив, через деякий час купите вже дорогу і якісну екіпіровку. Будьте готові до вартості від 400 доларів і вище: адже не тільки ваш стиль, але і ваша безпека, здоров'я залежать від даного вибору. Звертати увагу варто на матеріал, маркування ступенів захисту, якість швів, розташування і властивості блискавки, наявності спеціальних захисних кишень і «спідниць». Вибір кожного виду амуніції - лижної куртки , брюк , термобілизни , толстовок і флісок , Взуття, лижних масок та окулярів має свої особливості, і не менш тісно пов'язаний з індивідуальними особливостями вашого організму.

Новости