Вибір універсального блоку живлення для дому та автомобіля: KS-is Poad

Нещодавно зіткнувся з, здавалося б, банальної проблемою організації харчування моїх численних гаджетів поза домом. Зовсім не хочеться тягати з собою кілька блоків живлення для того, щоб в потрібний момент зарядити ноутбук, мобільний телефон, e-book або інтернет-планшет. На щастя, останнім часом, у мене з'являється все більше пристроїв, харчування і зарядка яких здійснюється по шині USB, що дозволяє використовувати одну компактну зарядку для всіх пристроїв. Проте, зарядити ноутбук або будь-які інші гаджети, обладнані потужними акумуляторами, по шині USB неможливо, і тут необхідно використовувати якесь універсальне пристрій, в якому висока потужність поєднувалася б з компактними розмірами і можливістю використання не тільки вдома, на дачі або в офісі, але і в автомобілі.

Сьогодні можна знайти безліч різних пристроїв, за допомогою яких можна, так чи інакше, вирішити поставлену задачу. Наприклад, якщо мова йде про автомобілі, то перше, що спадає на думку, компактний малопотужний інвертор, обладнаний однією або двома розетками. З одного боку таке рішення є найбільш універсальним, але з іншого боку, воно не дозволяє вирішити проблему великої кількості зарядок і блоків живлення, які все одно доведеться тягати з собою. Можна використовувати універсальні автомобільні адаптери в прикурювач, обладнані декількома типами вихідних роз'ємів, але в цьому випадку невирішеною залишається проблема харчування численних пристроїв в стаціонарних умовах, де, можна порадити придбати додаткові зарядки для всіх пристроїв і зберігати їх на роботі або на дачі. Але в цьому випадку, виходить дорогувато, тим більше що оригінальні блоки живлення для ноутбуків стоять пристойних грошей.

Пристрій, про який я розповім нижче, дозволяє практично на 100% вирішити задачу харчування всіх моїх пристроїв, при цьому воно відрізняється дуже компактним розміром і вагою, і може використовуватися як в стаціонарних умовах, так і в автомобілі. Йдеться про універсальному блоці живлення KS-is Poad .

Йдеться про   універсальному блоці живлення KS-is Poad

Насправді, універсальні блоки живлення не є чимось новим, але так як до сих пір я не цікавився цією темою, то для мене це нове і дуже цікавий пристрій, враженням про який, я поділюся в цьому огляді з усіма, кому ця тема актуальна.

Якщо звернутися до історії, то досить довго універсальні блоки живлення, використовувалися в якості заміни блоків живлення різних пристроїв. Дійсно, куди простіше купити один блок живлення для живлення різних пристроїв, ніж купувати для кожного оригінальний блок живлення, що, до речі, часто зробити просто нереально. В цьому випадку, універсальний блок живлення, часто, є єдино-правильним рішенням, що дозволяє за цілком помірні гроші вирішити цілий ряд проблем.

Однак, останнім часом, завдяки деяким схемотехническим і конструктивних рішень, універсальні блоки живлення стали куди більш функціональними, і KS-is Poad є відмінним прикладом їх еволюційного розвитку.

Отже, традиційно, знайомство з KS-is Poad почну з його конструктивних особливостей. Як ви можете бачити, зовні, KS-is Poad дуже схожий на звичайнісінький блок живлення. Що ж робить його настільки універсальним?

Перш за все, цей блок живлення може працювати як від мережі 220В, так і від "прикурювача" 12В, для чого на корпусі передбачений відповідний роз'єм, а в комплект входить додатковий кабель.

Зі зворотного боку, крім вихідного дроти, довжиною близько метра, розташований маленький перемикач, за допомогою якого користувач може вибрати одне з семи значень вихідної напруги (12В, 15В, 16В, 18В, 19В, 20В, 24В). Другий момент, пов'язаний з використанням змінних роз'ємів на виході блоку живлення. Всього в комплект входить вісім насадок різного зовнішнього і внутрішнього діаметра.

Поєднання доступних напруг і змінних роз'ємів, гарантує сумісність блоку живлення з 95% ноутбуків, нетбуків, неттопів, моніторів, принтерів і інших пристроїв, що використовують зовнішнє джерело живлення. Мої експерименти з цим обладнанням, показали, що з чотирьох наявних у мене ноутбуків, KS-is Poad підійшов до трьох моделей. Винятком став DELL, в якому використовується роз'єм великого діаметру. На сайті www.ks-is.ru є повний список сумісних блоків живлення.

Додатково, блок живлення KS-is Poad обладнаний USB портом, який дозволить вирішити проблему харчування і зарядки по цій шині, що позбавило мене від необхідності тягати з собою окремий USB адаптер.

Вибираючи KS-is Poad для свого обладнання, необхідно звертати увагу не тільки на вольтаж і тип роз'єму, а й на споживану потужність. Дана модель має потужність 90Вт, чого вистачить для забезпечення нормальної роботи більшості пристроїв, проте, в деяких випадках цього може не вистачити, тому перш, ніж купити його, варто подивитися на потужність оригінального блоку живлення. Зазвичай, виробники пишуть вихідна напруга і струм. Для того щоб отримати потужність досить просто перемножити ці два значення. Якщо значення виявляється нижче 90Вт, то можна без побоювань підключати його до пристрою. Якщо ж значення дорівнює або трохи більше 90Вт, то все залежить від того, що за пристрій ви плануєте живити. Часто, пристрої комплектуються блоками живлення з запасом потужності, тому, в більшості випадків пристрій буде працювати і з KS-is Poad. Якщо ж, навантаження виявиться могутніше блоку живлення, то спрацює внутрішня схема захисту від перевантаження, короткого замикання і перегріву.

Говорячи про те, на що варто звернути увагу при покупці KS-is Poad, не можу не сказати про полярності вихідного роз'єму. Тут використовується типова схема, коли на зовнішній контакт подається мінус, а на внутрішній - плюс. Проте, я не можу виключати ситуації, коли виробник використовує зворотний схему подачі живлення на виході, що може привести до виходу пристрою з ладу. Закінчуючи розмову про одне з найбільш універсальних блоків живлення, за допомогою якого я вирішив проблему харчування майже всіх своїх ноутбуків в офісі і в автомобілі, не можу не сказати пару слів про ціну. Сьогодні KS-is Poad можна назвати одним з найбільш доступних рішень на ринку. KS-is Poad обійшовся мені менш ніж в 1200 рублів . Для порівняння, схожі пристрої інших виробників коштують близько 1500-1900 рублів. При цьому вони не можуть похвалитися якимись істотними особливостями. Хіба, що найдорожчі моделі мають цифровий екран, на якому відображається вихідна напруга. Як показує мій досвід, при використанні KS-is Poad з різними пристроями, доводиться постійно пам'ятати яка напруга для якого пристрою необхідно встановити. Більш того, я постійно переживаю, що можу в поспіху забути або неправильно встановити значення на виході, і в цьому сенсі, екранчик дозволив би зайвий раз звернути увагу на те, яке напруга виставлено на виході. Проте, якщо ви нечасто міняєте пристрою, і вважаєте себе акуратним людиною, то можна не переживати. Тим більше що ви навряд чи зможете підключити блок живлення без зміни роз'єму на виході.

Що ж робить його настільки універсальним?

Новости