Вибір правової форми ведення бізнесу




Головна | комерційне право У більшості ініціативних людей, які бажають зайнятися бізнесом, сьогодні виникає цілий ряд юридичних питань. І одним з них є питання - "В якій же формі найкраще вести бізнес?". Можливий варіант, наприклад, займатися так званим "чорним" або "підпільним" бізнесом, тобто ніде не реєструвати свою справу і ніде не вставати на облік. Однак в даному випадку слід мати на увазі, що законодавство і, зокрема, Кримінальний кодекс не заохочує таку самодіяльність. Хто сумнівається, той може сам ознайомитися з статтею 171 (Незаконне підприємництво), статтею 173 (Лжепредпринимательство) Кримінального кодексу Російської Федерації .

Також можна не пояснювати, що деякі види "підприємницької" діяльності не варто афішувати взагалі. Йдеться про торгівлю зброєю, наркотиками, краденими автомобілями тощо. Подібні види діяльності є прямим порушенням закону. Але все перераховане вище швидше виняток з правил, ніж норма. Що б нормально здійснювати свою підприємницьку діяльність Вам потрібно, перш за все, зареєструвати свою справу. І тут у вас є альтернатива. Можна призначити будь-яка юридична особа, а можна зареєструватися в якості індивідуального підприємця (підприємець без утворення юридичної особи). В чому різниця? І якщо засновувати юридичну особу, то в якій організаційно-правовій формі найкраще його заснувати?

За великим рахунком, особливої ​​різниці між громадянином, зареєстрованим як підприємець, і юридичною особою, що здійснює комерційну діяльність, в обсязі цивільних прав та обов'язків немає. Тобто відмінностей саме в частині того, що юристи називають правоздатність - здатність мати права і нести обов'язки. У той же час можна вказати на ряд відмінностей статусу підприємця від юридичної особи, зокрема, особливості оподаткування підприємців, а також те, що підприємець не має права здійснювати деякі види діяльності. Так страхової, банківської і рядом інших видів діяльності має право займатися лише юридичні особи.

Переваги ведення бізнесу з використанням статусу індивідуального підприємця:

  1. Можливість ведення справи особисто. Немає необхідності ставати генеральним директором і / або учасником (акціонером) будь-якого суспільства, або призначати когось генеральним директором.
  2. Простота реєстрації Процедура реєстрація статусу індивідуального підприємця досить проста. Потрібно мінімум документів для її початку: паспорт і свідоцтво про постановку платника податків на податковий облік (ІПН).
  3. Економія на податках. У індивідуального підприємця немає необхідності виплачувати дивіденди і обкладати виплачені дивіденди податком. Велика, ніж у юридичних осіб, можливість легальної економії на податках.
  4. Відсутність бухгалтерського обліку, простота податкового. Закон встановлює для індивідуального підприємця можливість не вести бухгалтерський облік.
  5. Відсутність статутного капіталу та юридичної адреси. Немає необхідності формувати і сплачувати статутний капітал, надавати або купувати юридична адреса для реєстрації.
Разом з тим є у статусу індивідуального підприємця є і один юридичний "недолік", на який слід звернути увагу. Справа в тому, що на відміну від учасників ТОВ або акціонерів АТ, індивідуальний підприємець за зобов'язаннями, що виникли в результаті підприємницької діяльності, відповідає в тому числі особистим майном.

Переваги ведення бізнесу з використанням юридичної особи:

  1. Оформлення колективних інтересів. Будучи приватним підприємцем ви ведете свою справу в поодинці, в той час як беручи участь в юридичній особі, ви можете мати партнерів, об'єднаних єдиною метою і єдиними інтересами.
  2. Об'єднання капіталів. Зрозуміло, що якщо кілька людей складуться наявними у них грошима, то вийде більш значна сума, ніж та, яку може внести одну особу. Як відомо "один в полі не воїн".
  3. Обмеження підприємницького ризику (і відповідальності). Якщо Ваш бізнес не піде, то ви втратите тільки те, що вклали в капітал конкретного юридичної особи. Якщо ж Ви є приватним підприємцем, то за своїми зобов'язаннями відповідаєте всім належним Вам майном, за винятком того, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення ( статті 24 і 25 Цивільного кодексу Російської Федерації ).
  4. Управління капіталом. У юридичної особи ширші і гнучкі можливості для управління капіталом в різних сферах підприємницької діяльності. Цьому сприяє велике законодавство про юридичних осіб, в тому числі про акціонерні товариства, цінні папери і біржах.

Що стосується видів юридичних осіб, то їх російській правовій системі відомо безліч, хоча в дійсності широко поширені лише деякі. Законодавець в Цивільному Кодексі розділив всі юридичні особи на дві великі категорії: комерційні і некомерційні. Відповідно метою перших є отримання прибутку, а метою друге - досягнення будь-яких суспільно корисних цілей. На некомерційних юридичних осіб зупинятися не будемо (вони мало підходять для легального ведення комерційної діяльності), тому відразу перейдемо до комерційних організацій.

Комерційні юридичні особи поділяються на:

  • господарські товариства (повне товариство і товариство на вірі)
  • господарські товариства (товариство з обмеженою відповідальністю, товариство з додатковою відповідальністю, акціонерне товариство)
  • виробничі кооперативи
  • державні та муніципальні унітарні підприємства

В даний час найбільшого поширення в Росії отримали товариства з обмеженою відповідальністю і акціонерні товариства (Відкриття і закриті). Пов'язано це з тим, що дані організаційно-правові форми юридичних осіб є найбільш доцільними, безпечними і зручними для ведення комерційної діяльності в Росії, в тому числі вони надають можливість легального обмеження відповідальності учасників та акціонерів товариства за зобов'язаннями самого суспільства.

Зваживши всі pro et contra (за і проти) Ви самі визначаєте, що для Вас зручніше і вигідніше: статус підприємця або своє юридична особа. Також, будь ласка, ознайомтеся з юридичними можливостями відкриття бізнесу .

Актуальність інформації: 20.09.2010

наверх Версія для друку


© 2002-2018 Інформаційно-юридичний портал FLEXA.RU. Контакти
При передруці або частковому передрукуванні матеріалів сайту FLEXA.RU посилання на сайт і на автора обов'язкове.

І одним з них є питання - "В якій же формі найкраще вести бізнес?
В чому різниця?
І якщо засновувати юридичну особу, то в якій організаційно-правовій формі найкраще його заснувати?

Новости