Вибір методу течопошук

Е

Е.А. Богданов Основи технічної діагностики нафтогазового обладнання

Терміни та визначення течопошук, кількісна оцінка течі

Методи течопошук, як і методи капілярного контролю, відносяться до виду неруйнівного контролю проникаючими речовинами.

Течеісканіем називають вид неруйнівного контролю, що забезпечує виявлення наскрізних дефектів у виробах і конструкціях, заснований на проникненні через такі дефекти проникаючих речовин. Течами називають канал або пористий ділянку перегородки, що порушує її герметичність, т. Е. Течі бувають наскрізні і пористі. Часто термін «течеісканіем» замінюють терміном «контроль герметичності». Всі судини, апарати і трубопроводи нафто-газохімічної промисловості, призначені для зберігання, переробки і транспортування рідких і газоподібних речовин, підлягають випробуванню на міцність і герметичність.


Герметичністю називають властивість конструкцій перешкоджати проникненню через їх стінки рідини, газу або пари. Абсолютно герметичних конструкцій не буває, так як навіть при відсутності течі проникнення пробних речовин через перегородки конструкції може бути обумовлено і чисто дифузними процесами. Тому конструкцію називають герметичній, якщо проникнення газу або рідини через неї настільки мало, що ним можна знехтувати. В умовах експлуатації вводять поняття норми герметичності, яке характеризується сумарним витратою речовини через течі конструкції, при якій зберігається її працездатний стан.
Герметичність конструкції може бути порушена внаслідок ряду причин:

• хімічної взаємодії матеріалу з технологічної
середовищем;
• механічних пошкоджень, зносу тертьових елементів і ущільнень;
• корозії металу і зварних з'єднань;
• розкриття рознімних з'єднань або течі, закритих в нормальному стані, через температурних деформацій або перевищення внутрішнього тиску;
• деградації властивостей конструкційних матеріалів (основного
металу, ущільнень).


В процесі випробувань виробів на герметичність використовують пробні, індикаторні й баластні речовини. Пробним називають речовина, проникнення якого через текти виявляється при течеісканіем. Баластні речовини використовують для створення великого перепаду тиску і, відповідно, підвищення чутливості випробувань при малих концентраціях пробних речовин. Індикаторними називають речовини, що застосовуються для індикації (виявлення) виходу пробних речовин через текти на іншу сторону конструкції (проявник, люмінофори).
Як пробних речовин застосовують рідини, гази, пари легколетких рідин. Залежно від пробного речовини методи поділяють на рідинні або газові. Ширше використовують гази, що забезпечують більш високу чутливість. Як пробних застосовують, як правило, інертні гази (гелій, аргон), що мають низький вміст в атмосфері і не взаємодіють з матеріалом об'єкта контролю або речовиною всередині нього. Роль пробного речовини може також виконувати газ, що заповнює контрольований об'єкт при експлуатації або зберіганні (фреон, хлор, аміак).
У деяких випадках в якості пробних речовин застосовують легколетучие рідини: спирт, ацетон, бензин, ефір. Зазвичай індикатори вловлюють пари цих рідин, тоді способи контролю такими рідинами відносять до газових.
До рідких пробним речовин відносять воду, яка застосовується при гідровипробувань (гідроопрессовке), воду з люминесцирующими добавками, що полегшують індикацію течі, а також змочують рідини - пенетранти.
Для кількісної оцінки течі при застосуванні рідини в якості пробного речовини використовують обсяг рідини, проникаючої через текти в одиницю часу. При використанні газових пробних речовин кількісну оцінку здійснюють в одиницях потужності.
При контролі герметичності конструкції зазвичай (за винятком випадків використання пенетрантов) створюють за її сторонам різниця тисків. Кількість газу q, Н-м, визначають за формулою

q = pV,

де p - тиск газу, Па або Н / м2; V - об'єм газу, м3.
Потік газу Q, Вт, через текти дорівнює кількості газу за одиницю часу t:
де p - тиск газу, Па або Н / м2;  V - об'єм газу, м3 .
Фізичний сенс того, що потік вимірюється в одиницях потужності, полягає в тому, що твір тиску на обсяг - енергія, запасені в газі, а зміна енергії в часі - потужність.
В суміші газів концентрацію кожного компонента qk до кількості q газу в цілому:

. .

Обсяг, займаний сумішшю і всіма її компонентами, має постійне значення, тому

Звідси   ,   де рк - парціальний тиск компонента в суміші газів, т .
Звідси
,
де рк - парціальний тиск компонента в суміші газів, т. е. такий тиск, при якому тільки цей компонент суміші газів займає весь об'єм.

5.2. Способи контролю і засоби течопошук
Для контролю герметичності різних конструкцій за допомогою пробних речовин (за винятком пенетрантов) необхідно створення різниці тисків по різні боки їх стінок. При цьому крім пробних речовин потрібні пристрої для створення і вимірювання різниці тисків (компресори, насоси, манометри і ін.), А також засоби виявлення виходу пробного речовини через течі. Для виявлення течі застосовують як спеціальні прилади - течєїськателі, так і непріборние кошти, наприклад використовують лю-мінесцірующіе речовини або методи капілярного контролю.
Об'єкти нафтогазової промисловості, контрольовані методами течопошук, є незамкненими і дозволяють впливати як на їх зовнішню, так і внутрішню поверхні. Відповідно за способом створення різниці тисків розрізняють схему з внутрішнім і зовнішнім надлишковим тиском. При цьому не обов'язково створювати по різні боки конструкції різниці абсолютних тисків газової суміші. Досить різниці парціального тиску пробного газу.
Спосіб, при якому для створення різниці тисків об'єкт контролю відкачують, називають вакуумним. Спосіб, який передбачає створення внутрішнього надлишкового тиску вище атмосферного, називають обпресуванням. При опрессовке газом внутрішній тиск приймається завжди значно нижче розрахункового за умовою міцності, що обумовлено можливими катастрофічними наслідками від розриву об'єкта контролю. При гідроопрессовке розліт осколків не відбувається і її проводять з тиском на 25 ... 50% вище номінального робочого. Обов'язковою умовою при цьому є відсутність повітряних скупчень ( «подушок», «пробок»).
Тому перед гідроопрессовкой повітря з вентильованих порожнин відкачують, а з металевих вентильованих випускають через вентиль, встановлений у верхній частині порожнини (видалення повітря). У загальному випадку перелік небезпечних і шкідливих факторів, які супроводжують процеси випробувань на герметичність, вимоги промислової та екологічної безпеки приведені в ГОСТ 30703-2001.

Мал. 5.1. Комплект контролю герметичності

І для опресовування, і для вакуумного способу можливі дві схеми контролю: інтегральна і локальна. При інтегральній схемі аналізують склад і кількість газу, що проникає в об'єкт контролю ззовні або, навпаки, зсередини. При локальної схемою пошуку кожну текти виявляють окремо за допомогою щупа, що уловлює поява пробного газу, вакуумної камери-присоски або візуально.
Наприклад, при контролі герметичності зварних швів вертикальних циліндричних резервуарів для нафти і нафтопродуктів застосовують локальні вакуумкамерах, в яких створюється розрідження над контрольованим ділянкою з перепадом тиску не менше 250 мм вод. ст. Нещільність зварного шва виявляється за освітою бульбашок в нанесеному на зварні з'єднання мильному або іншому пінно-створюючому розчині. Контроль герметичності при цьому здійснюється за допомогою комплекту обладнання, що складається з набору плоских і кутових вакуумних камер-присосок, вакуумного насоса і арматурного блоку з вакуумметром. Загальний вигляд такого комплекту, що випускається НІКІМТ, наведено на рис. 5.1.
Локальна схема контролю шляхом опресування застосовується, наприклад, відповідно до ПБ 03-605-03 для контролю герметичності зварних швів приварки підсилюють листових накладок люків і патрубків на стінці резервуарів для зберігання нафти і нафтопродуктів. Контроль проводиться шляхом створення надлишкового повітряного тиску 400 ... 4000 мм вод. ст. в зазорі між стінкою резервуара і підсилює накладкою з використанням для цього контрольного отвори з різьбленням М10х1,5 в підсилює накладки (рис. 5.2). При цьому на зварні шви як всередині, так і зовні резервуара наноситься мильна плівка, плівка лляної олії або іншого пенообразующего речовини, що дозволяє виявити витоку.
Основні характеристики найбільш часто використовуваних методів течопошук наведені в табл. 5.1 (за даними Волгоградського НІІхімнефтеаппаратури).

Мал. 5.2. Конструкція люка-лазу круглого в першому поясі стінки резервуара: 1 стінка резервуара; 2 - прокладка; 3 - днище; 4 - підсилює накладка
Крім перерахованих в табл. 1.3 і 5.1, в ряді специфічних випадків застосовують і інші методи, наприклад радіоактивний, акустико-емісійний, електронозахватний, плазмовий і ін.
Для виявлення течі можуть одночасно або послідовно використовуватися кілька методів течопошук. При контролі герметичності в обов'язковому порядку використовують перш за все методи, які реалізують інтегральну схему контролю. На практиці найбільше застосування знайшов манометрический метод, що відрізняється максимальною простотою, доступністю і дозволяє встановити наявність або відсутність течі в усьому обсязі контрольованої конструкції, а також її величину. Встановлення місця розташування течі виробляють з використанням методів, що реалізують локальну схему контролю. Нижче коротко розглядається сутність деяких з них.

Таблиця 5.1


методи течопошук

пробне речовина

індикація течі

Максимальна чутливість, Вт

Мас-приналежност-річескій (гелевий)

Гелій, гелієво-повітряна суміш

збільшення показань гелиевого течеискателя

10 14

галогенний

Хладон (фреон) -повітряні суміші

Збільшення показань галогенового течеискателя

1,3 1,3   10 -8 10 -8

бульбашковий

Повітря, азот, вакуум

Бульбашки при тиску 0,2 ... 1 МПа

6,6 6,6   10-6 10-6 ... 2,6 10 -9

хімічний

Аміачно повіт-
ні суміші, вуглекислий газ

Плями на проявнику, індикаторного стрічці, крейдяний масі

1,3 1,3   10 -7 10 -7 ... 1,3 10-8

манометрический

Вода або технологічна рідина

Текти, видима неозброєним оком, падіння манометричного тиску

1,3 1,3   10 -3 10 -3

Люмінесцентно-гідравлічний

Вода і люмінофор

Текти і світіння в променях УФС

6,6 6,6   10 -9 10 -9

Гідравлічний з люмінесцентним покриттям

вода

Світіння в променях УФС

6,6 6,6   10 -8 10 -8

акустичний

Повітря, азот, вакуум

Збільшення звукового сигналу течеискателя

6,6 6,6   10 -6 10 -6

5.3. Мас-спектрометричний метод
Метод заснований на створенні підвищеного парціального тиску пробного речовини (газу) в суміші речовин з одного боку поверхні об'єкта контролю та відбору проникаючого через течі пробного речовини з іншого боку для мас-спектрометричного аналізу на присутність молекул пробного газу. Аналіз здійснюється шляхом іонізації пробного речовини з подальшим поділом іонів по відношенню їх маси до заряду під дією електричного і магнітного полів. Основні вимоги щодо проведення мас-спектрометричного неруйнівного контролю регламентовані ГОСТ 28517-80.
Завдяки серійного випуску мас-спектрометричних течошукачів метод знайшов широке застосування в практиці промислових випробувань. Метод дозволяє крім якісної оцінки провести кількісні вимірювання газового потоку через текти з точністю до 10%. Разом з тим цей метод технічно складний, вимагає вакууму і по можливості його замінюють більш простими методами.
Мас-спектрометричний течеискатель складається з трьох основних частин: мас-спектрометрической камери з магнітом, вакуумної системи і електричних блоків живлення і вимірювання. Своєю вакуумної частиною він може приєднуватися до самого об'єкту або до щупа в залежності від обраної схеми контролю.

Своєю вакуумної частиною він може приєднуватися до самого об'єкту або до щупа в залежності від обраної схеми контролю

Мал. 5.3. Схеми способів реалізації мас-спектрометричного методу течопошук:
а - спосіб обдування; б - спосіб щупа; в - спосіб рознімних місцевих камер (чохлів); Про - випробуваний об'єкт; З - течеискатель; К - щуп; УР - клапан регулювальний; N - насос; К - балон з пробним газом; В - обдуватель; З - камера, наповнена пробним газом

ГОСТ 28517-80 передбачає вісім схем реалізації мас-спектрометричного методу течопошук. Деякі з них наведені на рис. 5.3.
Найбільш ефективний і зручний метод виявлення течі реалізується за допомогою щупа, з'єднаного вакуумним гумовим шлангом з течошукачем. При методі обдування пробним газом зовнішньої поверхні виробу з нього відкачується повітря до отримання тиску 10-5 ... 10-8 МПа і виріб з'єднується з вакуумною частиною течеискателя.
Застосовують також метод спеціальної камери, який полягає в тому, що на випробуваний ділянку вироби встановлюють герметичну камеру-муфту, з'єднану з системою відкачування і течошукачем. Повітря з камери і вироби одночасно відкачують до необхідного вакууму. Потім в виріб під тиском подається пробний газ і після витримки (не менше 3 хв) проводиться контроль. Цим методом контролюють течі трубопроводів і виробів невеликого діаметру.
В якості пробного газу зазвичай використовують гелій. Він має малу молекулярної масою і добре проникає через малі течі. Гелій хімічно інертний, дешевий і безпечний в застосуванні. В атмосферному повітрі він міститься в дуже малих кількостях (10-4%), тому фонові ефекти при роботі з ним позначаються значно менше, ніж при застосуванні інших речовин. Крім того, за співвідношенням маси іона до його заряду (т / e) гелій дуже сильно (на 25%) відрізняється від найближчих іонів інших газів, що полегшує його виявлення і виконання вимірювань. Тому мас-спектрометричні течєїськателі часто називають гелієвими.
Схема мас-спектрометрической камери течеискателя приведена на рис. 5.4 [3, 4]. Гази, що підлягають аналізу, з випробовуваного об'єкта або від щупа надходять в камеру іонізатора. Від накального катода в камеру, що знаходиться відносно катода під позитивним зарядом, направляється пучок негативно заряджених електронів, які, стикаючись з молекулами газу, іонізують їх. Фокусування електронів при цьому здійснюється магнітним полем напруженістю H1 ,. З утворилися в камері іонів за допомогою діафрагми формується іонний пучок, який розганяється завдяки різниці потенціалів U 0 між діафрагмами 3 і 4.

Мал. 5.4. Принципова схема мас-спектрометрической камери течеискателя:
1 - накальний катод ; 2 - камера іонізатора; 3, 4 - вихідні діафрагми; 5 - вхідна діафрагма; 6 - колектор іонів

Діафрагма 4 при цьому електрично з'єднана з катодом і заряджена негативно щодо діафрагми 3. Іони пучка розганяються до однакової енергії 8, яка визначається за формулою:
Діафрагма 4 при цьому електрично з'єднана з катодом і заряджена негативно щодо діафрагми 3
звідки

де v - швидкість іонів; е -заряд іона; m - маса іона.
З огляду на, що маса іонів різних компонентів аналізованого газу неоднакова, швидкість іонів різних елементів також буде відрізнятися. Далі іони потрапляють в спектральну камеру, в якій діє магнітне поле напруженістю H, спрямоване перпендикулярно руху іонів. Під дією сили Лоренца F л = е vh, напрямок якої визначається за правилом лівої руки, іони будуть переміщатися по траєкторіях у вигляді кола радіусом R, а сама Fл при цьому буде врівноважуватися відцентровою силою.
Звідси

Висловивши R і підставивши v, отримаємо
Висловивши R і підставивши v, отримаємо

Висловивши R і підставивши v, отримаємо

Так як радіус траєкторії Rзавісіт від відносини т / е, в спектральної камері іонний пучок розділяється на ряд пучків, відповідних фіксованим значенням масових чисел (m 1 m 2 ... mi) Виділивши пучок іонів пробного газу (гелію) діафрагмою і розташувавши за нею колектор іонів, виробляють вимірювання інтенсивності цього пучка і, відповідно, інтенсивність течі (Вт).
Проведення течопошук мас-спекрометріческім методом включає наступні етапи: визначення порогу чутливості апаратури й течопошук; подача пробного газу на (в) контрольований об'єкт; визначення ступеня негерметичності об'єкта і (або) місця течі; обробка та оцінка результатів течопошук. Поріг чутливості течопошук повинен контролюватися по каліброваним течам перед початком випробувань і в процесі їх проведення відповідно до технічної документації, затвердженої в установленому порядку.

5.4. Галогенні и катарометріческій методи
Галогенні метод течопошук Заснований на Властивості нагрітої поверхні чутлівого елемента, виготовлення з платини або з нікелю, різко збільшуваті емісію позитивних іонів при наявності в пробному газі, Проникаюча через наскрізні дефекти контрольованого об'єкта, галогенів або галогеносодержащих Речовини. На Цій Властивості побудованій галогенні течеискатель , Робота якого здійснюється наступним чином [3]: через чутливий елемент детектора шукаємо, що виконує функції анода, проганяє з допомогою відцентрового або вакуумного насоса аналізований газ. Анод, нагрітий до 800 ... 900 ° С, випускає іони содержашийся в ньому домішок лужних металів (натрію, калію). Під дією різниці потенціалів між анодом і колектором іони рухаються до колектора. Струм анод-колектор є вимірюваноївеличиною в галогенному течошукачів.
Галогени сприяють процесу іонізації лужних металів, і їх присутність в пробному газі різко збільшує струм анод-колектор. До галогенам відносяться елементи групи галоідов: фтор, хлор, бром, йод. Зазвичай в якості пробного газу використовують галогеносодержащіе речовини: фреон (що містить фтор), хладон, хлористий метил і ін. Такі речовини відносно дешеві, нешкідливі і широко застосовуються в промисловості і в побуті (наприклад, в побутових холодильниках) .Технологія контролю галогенних течошукачем значно простіше, ніж мас-спектрометрії. Галогенний течеискатель порівняно нескладний і легкий прилад. Разом з тим при проведенні контролю в приміщенні необхідна його ретельна вентиляція через виникнення підвищеного фону, що знижує точність вимірювань. Недоліком методу є також можливість втрати чутливості - «отруєння» анода течеискателя при попаданні на нього великої кількості галогенів. Відновлення «отруєного» анода здійснюється прокачуванням через течеискатель великого обсягу чистого повітря при підвищеному напруженні анода.
Катарометріческій метод течопошук заснований на реєстрації різниці в теплопровідності газу, що випливає через наскрізні отвори контрольованого об'єкта. Працюючі на цьому принципі течєїськателі мають високу чутливість і мінімальними розмірами. Так, на рис. 5.5 наведено портативний течеискатель Рhо Сhесr 5000Ех, призначений для пошуку витоків з резервуарів, посудин і трубопроводів, а також для поточного контролю навколишнього середовища на присутність летючих органічних сполук.
Основним елементом течеискателя є сенсор, миттєво визначає зміну теплопровідності газу. При включенні він автоматично калібрується по повітрю. Важливою відмінністю течеискателя є його іскробезпечне електричне виконання відповідно до міжнародного стандарту ВАSЕЕFА і можливість застосування у вибухонебезпечних приміщеннях і середовищах.

Важливою відмінністю течеискателя є його іскробезпечне електричне виконання відповідно до міжнародного стандарту ВАSЕЕFА і можливість застосування у вибухонебезпечних приміщеннях і середовищах

Мал. 5.5. Контроль навколишнього середовища за допомогою катарометріческого течеискателя

5.5. Рідинні методи течопошук
Процес гідровипробувань, якому піддаються більшість працюючих під тиском об'єктів в нафтогазохімічного промисловості, використовують одночасно як спосіб течопошук. Таким способом зазвичай вдається виявити великі течі. Індикація течі здійснюється візуально або за падінням манометричного тиску.
Для полегшення пошуку течі і зниження порогу чутливості в пенетрант або пробну рідина часто додають люмінофори.
До рідинним методам течопошук із застосуванням люмінофорів відносяться люм і несцентно-гідравлічний і гідравлічний з люмінесцентним покриттям. Обидва методи реалізуються одночасно з випробуванням об'єкта контролю на міцність гідравлічним тиском. Їх сутність полягає в виявленні просочилися або активованих водою крапель люмінофора при ультрафіолетовому опроміненні.
Люмінесцентно-гідравлічний метод здійснюється із застосуванням в якості пробного речовини розчину люмінофора в воді, що знаходиться в випробуваному виробі під тиском. При проникненні пробного речовини через течі люмінофор дає світіння при опроміненні УФС. Недолік метода- необхідність знебарвлення люмінесцентного розчину перед скиданням його в каналізацію.
При гідравлічному способі з люмінесцентним індикаторним покриттям люмінесценція при опроміненні УФС збуджується в шарі спеціального покриття в разі проникнення в нього через наскрізні дефекти води, що знаходиться в випробуваному об'єкті під тиском. Люмінесцентне индикаторное покриття містить речовину, що утримує проникаючу в нього воду і перешкоджає її випаровуванню, тому метод вимогливий до вологості повітря на ділянці випробувань і температурі води, що заливається в виріб.
Чутливість обох методів із застосуванням люмінофорів зростає зі збільшенням тиску всередині об'єкта.
Якщо гідровипробування неможливі з технологічних причин або через низьку міцності контрольованого об'єкта, для виявлення течі застосовують контроль проникаючими речовинами. Він відрізняється від розглянутого в розділі 4 тим, що пенетрант і проявник наносять на різні боки перегородки. Такий спосіб застосовують, зокрема, для контролю герметичності зварних швів вертикальних циліндричних сталевих резервуарів для нафти і нафтопродуктів. Відповідно до ПБ 03-605-03 контроль виробляють з використанням проби «крейда-гас» шляхом рясного змочування зварних швів гасом. На протилежному боці зварного шва, попередньо покритого водною суспензією крейди або каоліну, течі, при їх наявності, проявляються у вигляді плям на білому фоні після витримки протягом не менше 1 ч. Метод з використанням проби «крейда-гас» є найбільш технологічним при перевірці герметичності уторного шва, що з'єднує стінку днищем і представляющеего найбільші складності для інструментального контролю.


5.6. акустичний метод
Цей метод заснований на індикації акустичних коливань, порушуваних в контрольованому об'єкті, грунті або навколишнього газовому середовищі (повітрі) при витіканні пробного газу або рідини через наскрізні дефекти. Молекули пробного речовини взаємодіють зі стінками наскрізних дефектів об'єкта і генерують в ньому коливання звукового і ультразвукового діапазонів. Ці коливання фіксуються за допомогою встановленого на поверхні об'єкту ультразвукового або виброакустического датчика течеискателя, перетворювати ультра звукові коливання в електричні сигнали, що передаються далі на що показують і записуючі пристрої течеискателя.
В даний час акустичні методи течопошук займають найважливіше місце в контролі герметичності трубопроводів. Найбільш досконалими є акустичні кореляційні течєїськателі, датчики яких встановлюють на кінцях контрольованої ділянки труби. Акустичні коливання, що виникають при закінченні технологічного середовища і реєструються датчиками, посилюються і по кабелю або радіоканалу передаються на програмований процесор, де обчислюється їх взаємна кореляційна функція. До їх числа відноситься вітчизняний акустичний кореляційний течеискатель Т-2001, розроблений фермою ІНКОТЕС, що дозволяє визначити місця витоків на відстані до 600 м між датчиками. Положення піку кореляційної функції, візуалізіруемой на екрані течеискателя, визначає місцеположення течі. Похибка визначення місця витоку - 0,1 м на довжині обстежуваного ділянки 100 м. Для контролю герметичності; ємнісного технологічного обладнання в якості течошукачів можуть використовуватися комплекти акустико-емісійної апаратури, що дозволяють шляхом планарной локації визначати координати течі (див. 10.4).


Генерація вібрацій грунту або акустичних коливань навколишнього газового середовища при протіканні газу або рідини через течі обумовлена ​​перетворенням кінетичної енергії струменя в енергію пружних коливань. Частотний спектр цих коливань широкий: від десятків герц до сотень кілогерц. Він залежить від виду і розмірів течі, параметрів протікає через неї речовини (щільності, температури, тиску та ін.).
Принцип дії таких течошукачів заснований на перетворенні вібрації ґрунту або коливань газового середовища (повітря) в електричні сигнали, частотної та амплітудної селекції цих сигналів.

Рис 5
Рис 5.6. дистанційний контроль
іоних розрядів і пробою
ізоляції

Безпосереднього контакту датчика з об'єктом при цьому не потрібно. Наприклад, в переносному акустичному шукачі витоків в підземних трубопроводах «АІСТ-4» датчик в процесі контролю послідовно встановлюється на грунт уздовж траси.
Випускаються також універсальні прилади, що мають змінні насадки і дозволяють контролювати коливання об'єкта як контактним методом, так і дистанційно. До них відносяться, наприклад, ультразвукові локатори ULTRAPROBE, призначені для визначення місць присосов і витоків газових і рідинних середовищ, дефектоскопії підшипників, місць іскріння і коронних розрядів в електрообладнанні. На рис. 5.6 наведено робочий момент дистанційного контролю стану ізоляторів ЛЕП за допомогою ультразвукового локатора ULTRAPROBE ™ 2000, забезпеченого параболічної насадкою.
Всі сучасні акустичні течєїськателі є компактними переносними приладами, що живляться від вбудованих акумуляторів. Потужність що фіксуються коливань зростає зі збільшенням Тиску і розміру течі і зменшенням відстані до неї. Чутливість контролю може бути істотно підвищена, якщо дефектну зону об'єкта змочити рідиною, наприклад водою. Що випливає через течі газ утворює бульбашки, при руйнуванні яких утворюються потужні акустичні імпульси.
Контроль акустичним методом не вимагає застосування спеціальних пробних речовин і високої кваліфікації виконавців. Недоліком методу є відносно низька чутливість і вплив сторонніх шумів різного походження.

{Jlcomments}

Новости