Вибір похилій витяжки для кухні: переваги і характеристики

  1. Критерії вибору похилих витяжок
  2. Як працюють похилі моделі?
  3. Переваги і недоліки
  4. Рівень шуму
  5. Система очищення повітря
  6. Габарити
  7. Як встановити похилу витяжку
  8. Асортимент витяжок Elikor

Красива і чиста кухня - гордість кожної господині. А скільки неприємностей і клопоту завдає кіптява і жир на стелі і стінах, неприємний запах, наприклад, від риби або цибулі, що витає по квартирі і в'їдається в штори. І як же складно все це відтирати і відмивати. Тому в необхідності мати на кухні витяжку питань не виникає. Питання в іншому - яку вибрати: класичну Т-образну або похилу?

На відміну від класичних, похилі витяжки мають сучасний дизайн і розташовану під гострим кутом до стіни робочу площу. Вони дивують різноманітністю конструкцій, форм і кольорів, а також матеріалів, з яких виготовлені, і, звичайно ж, привертають до себе увагу покупців. Але дана конструкція витяжок є відносно новою, тому доцільність їх покупки викликає масу питань.

Саме про переваги і недоліки, а також про особливості установки і роботи похилих витяжок піде мова в цій статті.

Критерії вибору похилих витяжок

При виборі необхідно враховувати розміри, принцип роботи, продуктивність, режими, рівень шуму і зовнішній вигляд. Важливий також і набір додаткових функцій. Дуже часто більшість з них просто не використовується, а їх наявність суттєво збільшує ціну техніки. Тому уважно читайте інструкції і визначитеся, які конкретно функції вам точно необхідні, а від яких можна відмовитися, заощадивши гроші.

При виборі похилій витяжки для кухні велику роль відіграє також її зовнішній вигляд. Часто саме дизайн стає визначальним критерієм при покупці. Завдяки різноманітності дизайнерських рішень, форм, кольорів, розмірів і матеріалів прилад для вентиляції стає елементом декору кухні.

Далі ми розглянемо всі ці критерії більш докладно.

Як працюють похилі моделі?

Похила форма повітроочисника вирішила зразу кілька завдань. По-перше, підвищилася функціональність приладу, по-друге, поліпшився їх зовнішній вигляд, а по-третє, спростилося управління.

За принципом роботи витяжки діляться на три категорії - відвідні, циркуляційні та змішані. Відвідні вважаються найбільш ефективними. Вони видаляють забруднене повітря, виводячи його в вентиляційний канал або назовні через спеціальний отвір в стіні. А в кухню надходить потік чистого повітря.

Циркуляційні пропускають повітря через фільтри і повертають назад на кухню. Підійдуть тим, у кого немає можливості зробити відведення у вентиляцію або на вулицю. Перевагою є збереження температурного режиму на кухні.

Змішаний тип поєднує в собі обидві технології. Пристрій може як очищати повітря, так і відводити його. Це особливо зручно при різних режимах приготування їжі.

Витяжка всмоктує повітря в отвори, розташовані по контуру декоративної панелі. Тому їх ще називають периметральної. Принцип дії заснований на законах аеродинаміки, згідно з якими потік повітря, що проходить крізь вузьке місце, збільшує швидкість. Тому бруд не осідає на корпусі, а потрапляє відразу на фільтри.

Крім головного завдання - очищення повітря, похилі очищувачі повітря виконують масу інших функцій. Їх можна використовувати для вентиляції кухні, а завдяки вбудованій підсвічуванні в деяких моделях - і для освітлення робочої поверхні. Прилад можна налаштувати на автовключение - покладаючись на вбудований детектор вологи, витяжка сама вирішить, коли потрібно включитися, і навіть самостійно відрегулює потужність роботи.

Є моделі, в яких плита і витяжка пов'язані між собою дією інфрачервоних променів. У момент початку приготування прилад сам включається, а в міру готовності страви регулює потужність своєї роботи.

У момент початку приготування прилад сам включається, а в міру готовності страви регулює потужність своєї роботи

Переваги і недоліки

Як і інша побутова техніка, похилі витяжки мають плюси і мінуси. Головна перевага - економія робочого простору. Завдяки похилому розташуванню робочої панелі виходить вільний доступ до плити. Над головою не нависає важка конструкція, працювати на кухні стає набагато зручніше.

Моделі оснащені потужними моторами, які забезпечують більшу продуктивність і при цьому мають низький рівень шуму. Робоча поверхня не перекриває потік повітря, що піднімається від плити, і не розбиває його на кілька окремих потоків. Вона вловлює його в ході природного руху вгору уздовж робочої площини.

Серед переваг можна не відзначити і зовнішній вигляд. Для створення нестандартного і ненудного простору кухні ці моделі підходять як не можна краще. У виробництві власних ліній витяжок брали участь багато відомих дизайнерів і шеф-кухаря. Вони стають не просто приладами для очищення повітря, а й елементами декору, прикрасою кухонного інтер'єру.

Прилад можна застосовувати і керувати ним дуже просто. Для установки не потрібно залучати майстра, це цілком можна зробити самостійно. Роботу з пристроєм значно полегшує дистанційне і сенсорне управління. У новітніх моделей є і додаткові можливості у вигляді вбудованої підсвічування, таймера, функції відкладеного старту, датчика забрудненості фільтрів. В основному управління відбувається за допомогою сенсорних екранів. У минулому залишилися старі перемикачі, механізм яких часто заїдав і ламався. Але для любителів ретро випускаються моделі і з кнопковим управлінням.

Важлива деталь пристрою - жирові фільтри. Незважаючи на те, що їх регулярно чистять і миють, згодом вони набувають неприємну жовтизну і псують зовнішній вигляд приладу і кухні. У похилих витяжок жирові фільтри приховані за спеціальним відкидним віконцем. А завдяки периметральної всмоктуванню повітря, жир відразу потрапляє на фільтри, які не осідаючи на робочій поверхні. Тому догляд за витяжкою став набагато простіше.

Тепер поговоримо про недоліки. Основний мінус - це висока ціна. Вартість дизайнерської похилій витяжки з підсвічуванням і додатковими функціями майже дорівнює вартості хорошою посудомийної машини. Тому дозволити собі таке чудо техніки можуть не всі. Але є і моделі економ-сегмента, вартість яких не дуже висока. Вони мають стандартний набір функцій, необхідних для повсякденної роботи.

Другий недолік - потужний двигун споживає досить багато електроенергії. Тому при активному використанні може привести до перевитрати електрики. При нинішніх тарифах це стає істотним мінусом, часто утримує від покупки. Але при правильному підборі та встановлення приладу необхідність роботи в максимальному режимі з'являється рідко.

Як бачимо, переваги похилих витяжок все-таки значно переважують їх недоліки.

Рівень шуму

Виробники техніки прагнуть до того, щоб звести рівень шуму до мінімуму, адже тиха витяжка має ряд переваг, які впливають на вибір покупця. Адже ніхто не хоче готувати їжу, обідати або вечеряти на кухні під гучний шум вентилятора. До того ж на кухнях часто встановлені телевізори, перегляду яких цей фоновий звук також заважає. Для квартири-студії або кухні, суміщеної з вітальнею, рівень шуму також має велике значення.

Завдяки вдосконаленій системі всмоктування повітря і наявності двох вентиляторів замість одного в стандартних моделях, кухонні пристрої для вентиляції стають практично безшумними. Два вентилятора дозволяють знизити кількість обертів двигуна, а значить, і гучність. З цією ж метою в конструкції застосовуються сучасні матеріали і спеціальні антивібраційні прокладки.

Система очищення повітря

Техніка для очищення повітря в кухні забезпечена двома типами фільтрів - жировим і вугільним. Розглянемо кожен з них більш детально.

Жировий фільтр захищає внутрішні частини витяжки від частинок жиру, затримуючи їх. Буває як одноразовим, так і багаторазовим. Одноразові фільтри виготовляються з флізеліну, акрилу, поролону та інших синтетичних матеріалів. По виду нагадують килимок. Такі фільтри використовуються в основному в моделях економ-класу. Міняти їх потрібно раз в два місяці.

Багаторазові фільтри використовуються в більш дорогих витяжках. Робляться вони з металу і являють собою каркас, в який вставлений фільтруючий елемент з декількох шарів перфорованої фольги. Кращими вважаються фільтри, повністю виготовлені з нержавіючої сталі. Вони більш довговічні і ефективні, ніж моделі з алюмінію або оцинкованої сталі. Металеві фільтри можна мити навіть в посудомийній машині. Для зручності очищення і установки замість одного великого фільтра в витяжці , Як правило, знаходяться декілька касет невеликого розміру. Багаторазовий металевий фільтр прослужить стільки ж, скільки і сама витяжка.

У витяжках циркуляційного і змішаного типу обов'язковим є наявність вугільного фільтра. Він прибирає з повітря неприємні запахи і розташовується відразу за жировим. Кількість вугільних елементів залежить від кількості моторів в очищувачі повітря.

Виглядати вугільний фільтр може по-різному - буває прямокутним або круглим. Це залежить від конструкції фільтра повітря. Корпус його виготовлений із пластику, а вміст (вугільний порошок або гранули) утримується за допомогою сітки.

При виборі фільтра важливим показником є ​​підсумовувана площа поверхні гранул. Чим вище цей показник, тим краще очисник повітря справляється з роботою. Показник зменшується, якщо вугілля злежався або щільно покладений.

На жаль, вугільні фільтри бувають тільки одноразовими. Частота його заміни залежить від інтенсивності використання витяжки. Якщо ви включаєте витяжку всього на півгодини в день, його вистачить приблизно на 4 місяці, а при інтенсивному використанні - менше, ніж на 2. Щоб продовжити термін служби, рекомендується включати витяжку не раніше, ніж через 5 хвилин після закінчення приготування їжі, щоб випарувалася волога. Тоді вугілля в фільтрі збереже свої адсорбуючі властивості довше.

Тоді вугілля в фільтрі збереже свої адсорбуючі властивості довше

Габарити

Розміри похилих витяжок для кухні різні, але вони стандартизовані, тому підібрати потрібний не так вже й складно. Основне, що варто враховувати при покупці, - це ширина приладу. Цей показник сильно впливає на ефективність очищення повітря. Правильно підібраний очищувач повітря навіть при роботі в слабкому режимі буде ефективний, а значить, зменшаться витрати електроенергії.

При підборі слід пам'ятати основне правило - ширина повітроочисника повинна бути рівна ширині плити, а в ідеалі - більше. Якщо вона буде менше, якість очищення значно знизиться.

Найбільш популярні похилі витяжки шириною 60 і 90 см. Вони найкраще підходять для стандартних четирехконфорочной плит. Часто зустрічаються в продажу і ультраузкіе очищувачі повітря шириною 50 см для компактних варильних панелей.

Якщо в комплекті з витяжкою йде декоративний кожух, який приховує воздухоотвод, зверніть увагу на його висоту. Вона не повинна перевищувати висоту стель на кухні.

Як встановити похилу витяжку

Перед установкою похилій витяжки уважно прочитайте інструкцію. У ній будуть обов'язково вказані нюанси установки, так як кожна модель індивідуальна. Але є і загальні правила, які ми і розглянемо.

Перше, на що варто звернути увагу, - це висота установки приладу над плитою. Якщо у вас газова плита, то очисник повітря встановлюється на висоті не менше 55-65 см від поверхні. Якщо плита електрична, то рекомендована висота 35-45 см.

На зовнішній стороні корпусу приладу знаходяться отвори, за допомогою яких він кріпиться до стіни. Слід виміряти відстань між ними і нанести мітки на стіну, до якої буде кріпиться витяжка. Робити це потрібно ретельно, вимірюючи положення за допомогою рівня. Коли прилад буде змонтований, зняти його і все переробити не вийде.

Після розмітки за допомогою перфоратора свердлити отвори. Але перед цим краще переконається, що на їх місці в стіні не проходить електричний кабель. Крім того, робляться отвори під кріплення решітки. Закріплюють прилад за допомогою шурупів.

Далі витяжку слід підключити до електромережі. При цьому обов'язково потрібно відключити її в квартирі. Після підключення перевіряють працездатність обладнання (роботу всіх функцій, наявність тяги і т. Д.).

Для відвідної витяжки слід додатково встановити вентиляційну трубу і провести герметизацію швів.

Встановити похилу витяжку нескладно, з цим цілком можна впоратися самостійно. Головне - уважно прочитати інструкцію і дотримуватися всіх рекомендацій.

Щоб очисник повітря служив довго і виглядав привабливо, варто виконувати нескладні правила догляду. При очищенні корпусу слід враховувати, з якого матеріалу він виготовлений, і використовувати спеціальні миючі засоби. Після миття корпус обов'язково потрібно насухо витерти. Не рекомендується використовувати жорсткі щітки і абразивні засоби, які можуть пошкодити покриття.

Правильно підібрана і встановлена ​​витяжка при належному догляді прослужить довгі роки і буде радувати не тільки якісною роботою, але і привабливим зовнішнім виглядом.

Асортимент витяжок Elikor

Серед виробників побутової техніки гідне місце займає Elikor - найбільший виробник кухонних витяжок, які оснащені потужними італійськими вентиляторами. Пріоритетним завданням компанії є створення сучасних воздухоочистителей для кухні, які безшумно і ефективно видалять забруднене повітря, при цьому вимагаючи мінімального догляду.

Особливу увагу компанія приділяє дизайну приладів. Витяжки Elikor здатні гармонійно вписатися як в класичний, так і в новаторський інтер'єр кухні, доповнивши і прикрасивши його. В асортименті є дизайнерські моделі , Виготовлені вручну.

Стильний зовнішній вигляд і новітні технологічні рішення дозволяють використовувати пристрої для очищення повітря не тільки для повсякденного, але і для професійної діяльності. Потужна турбіна гарантує якісне очищення повітря навіть при тривалому процесі приготування їжі.

Похилі очищувачі повітря пропонуються в різних цінових категоріях, від економ-до еліт-класу. Тому можна підібрати модель для будь-якої кухні і для будь-якого бюджету. Пристрої оснащені якісними фільтрами, які легко чистити і мити в посудомийній машині.

Ознайомитися з модельним рядом, технічними характеристиками, дизайном і вартістю похилих витяжок Elikor, а також придбати вподобану модель ви можете в нашому інтернет-магазині. На всі моделі витяжок надається гарантія від виробника.

Питання в іншому - яку вибрати: класичну Т-образну або похилу?
Як працюють похилі моделі?

Новости