Вибір зовнішнього акумулятора для планшета

  1. NEO MS50 (від 990 рублів) ...
  2. NEO MS82 (від 1490 рублів) ...
  3. NEO MS180 (від 2490 рублів) ...
  4. NEO MB208 (від 2990 рублів) ...
  5. Тестуємо ...
  6. Висновок ...

Необхідність у використанні зовнішнього акумулятора особливо актуальна для 7-8 "моделей планшетів. Виробники намагаються зробити їх тонше і легше. У цих умовах вони змушені використовувати Li-Pol вічка не дуже великої місткості. При цьому, високу швидкодію процесора планшета в поєднанні з сучасними комунікаціями і яскравими екранами високого дозволу створюють серйозне навантаження на акумулятор, що виражається в недостатньо високому часу автономної роботи.

Приблизно так сталося з моїм останнім планшетом Samsung Galaxy Pro 8.4 LTE. Він має товщину всього 7.2 мм, а вага 335 грам. Після iPad 3 він здався мені настільки комфортним, що тепер я не засмучусь з ним ні вдома, ні на вулиці. При цьому його вбудований акумулятор має ємність всього 4800 мАч. У більшості випадків цього цілком вистачає для використання планшета протягом дня, але варто включити Wi-Fi, завантажити LTE і Bluetooth, або запустити якусь ресурсномістких іграшку, наприклад Asphalt 8, то незабаром я починаю відчувати потребу в додатковому джерелі енергії.

Зауважу, що зовнішній акумулятор для планшета актуальний не тільки з точки зору збільшення часу автономної роботи в умовах, коли немає можливості підключитися до розетки, а й в домашніх умовах, де завжди є можливість підключитися до розетки. Але, незважаючи на це, зовнішній акумулятор виявляється помітно зручніше розетки. Він дозволяє раз і назавжди відв'язатися від незручно розташованих розеток і продовжити повноцінно використовувати планшет навіть під час зарядки, не звертаючи уваги ні на довжину проводу ні на які інші фактори, що обмежують його використання. Я часто кладу "батарейку" в кишеню і продовжую без обмежень пересуватися з планшетом по дому, сідаю в своею улюблене крісло або ставлю свій Samsung Galaxy Pro 8.4 LTE в зручну підставку і використовую в якості кухонного телевізора або Skype терміналу, коли щось роблю на кухні. Загалом, зовнішній акумулятор для мене став дуже важливим аксесуаром для мого планшета. Залишилося тільки правильно вибрати потрібну модель.

Вибираючи акумулятор для планшета, ми керуємося простим правилом: вихідний струм і ємність зовнішнього акумулятора повинні бути еквівалентні току зарядки і ємності акумулятора самого планшета. Однак, як показує досвід, в деяких випадках від цього правила можна відступити, і вибрати модель зовнішнього акумулятора, яка більше за інших підійде для вирішення поставленого завдання.

Наприклад, якщо ви хочете підібрати зовнішній акумулятор, який дозволить трохи зарядити планшет в кінці робочого дня, то зовсім не обов'язково вибирати масивну і важку модель, ємність якої відповідає ємності акумулятора вашого планшета. Тут цілком підійде мініатюрна і легка модель з швидкою зарядкою, що дозволяє на 30-40% підзарядити акумулятор планшета, що дасть додаткові кілька годин автономної роботи. Якщо ж зовнішній акумулятор необхідний для заміни розетки в домашніх умовах, то варто вибирати модель, яка забезпечить одну повну зарядку. І, нарешті, якщо ви підбираєте зовнішній акумулятор для поїздок, то його ємність повинна бути в кілька разів більше ємності акумулятора планшета, що забезпечить дві і більше зарядок планшета під час багатоденних подорожей.

І, нарешті, якщо ви підбираєте зовнішній акумулятор для поїздок, то його ємність повинна бути в кілька разів більше ємності акумулятора планшета, що забезпечить дві і більше зарядок планшета під час багатоденних подорожей

У цьому огляді я скористаюся чотирма моделями зовнішніх акумуляторів Rombica серії NEO , Що відрізняються один від одного ємністю, розміром, вагою і числом USB портів, але всіх їх відрізняє стильний алюмінієвий дизайн корпусу, який особливо сподобається шанувальникам мобільних пристроїв Apple. Ці моделі зовнішніх акумуляторів я протестує з планшетами, виконаними в різній форм-факторі і обладнаних акумуляторами різної ємності. Результати тесту я зведу в єдину таблицю, яка дозволить швидко зрозуміти, яка батарейка краще підходить для того чи іншого застосування з тієї або іншою моделлю планшета.

NEO MS50 (від 990 рублів) ...

Свій огляд я хочу почати з молодшої моделі, що отримала назву NEO MS50 . Це одна з найменших і легких моделей в лінійці NEO. Вона має розмір 118 * 63 * 11.6 мм, а її вага не перевищує 150 грам. У поєднанні зі стильним алюмінієвим корпусом, малі розміри і вага, роблять її дуже зручною для повсякденного використання незалежно від умов, в яких мені доводиться заряджати планшет.

Навіть в самих незручних ситуаціях, наприклад, в транспорті, я можу вільно заряджати планшет, підклавши мініатюрний і легкий зовнішній акумулятора під руку. При цьому, ємність її батареї дорівнює 5000 мАч. Це дещо менше ємності більшості планшетів, які беруть участь в моїх тестах. Є тільки одна модель планшета, яку "батарейка" зможе зарядити на 100%, але це не завадило розглядати її і для інших моделей планшетів, для яких NEO MS50 може стати відмінним доповненням для підзарядки планшета в кінці робочого дня.

Мініатюрні розміри NEO MS50 не дозволили реалізувати два USB порту, при цьому, єдиний порт має силу струму 2.1 A, що дозволяє без проблем використовувати цю "батарейку" як з простими моделями планшетів, для зарядки яких потрібно не більше 1 А, так і для більш серйозних моделей, що вимагають більше 2 А для ефективної і швидкої зарядки.

1 A, що дозволяє без проблем використовувати цю батарейку як з простими моделями планшетів, для зарядки яких потрібно не більше 1 А, так і для більш серйозних моделей, що вимагають більше 2 А для ефективної і швидкої зарядки

На торці корпусу, крім єдиного USB порту для підключення зовнішніх пристроїв, розташований порт MicroUSB для підключення до зовнішнього джерела живлення, кнопка включення і набір мініатюрних точкових індикатора красивого білого світіння, що дозволяють визначити поточний стан зовнішнього акумулятора.

У комплект NEO MS50, крім самого зовнішнього акумулятора, входить єдиний кабель з роз'ємом MicroUSB, який може використовуватися як для зарядки самої "батарейки", так і для підключення більшості моделей мобільних пристроїв.

Відсутність додаткових перехідників в комплекті NEO MS50 я не розглядаю як недолік. Справа в тому, що якісні перехідники та кабелі можуть помітно вплинути на ціну пристрою. При цьому вони не дають реального переваги перед "рідним" проводом, що входять в комплект планшета. Якщо ж, виробник укомплектує свою "батарейку" дешевими кабелями, то вони можуть не забезпечити необхідного струму зарядки, що негативно позначиться не тільки на часу зарядки, але і може негативно позначитися на часі життя акумулятора вашого планшета. Так що, я вибираючи який кабель використовувати для зарядки планшета, я віддаю перевагу "рідним" кабелям, які гарантовано забезпечать необхідні струми зарядки.

NEO MS82 (від 1490 рублів) ...

Наступна модель, що одержала назву NEO MS82 , Зовні дуже схожа на попередницю, але помітно велику ємність - 8200 мАг, що робить її більш цікавою з точки зору використання для вирішення більш широкого кола завдань. Габарити цієї моделі дещо збільшилися і становлять 125 * 64.8 * 14.8 мм при вазі в 205 грам. Але, не дивлячись на це, з точки зору комфорту, вона не поступається моделі NEO MS50. "Батарейка" займає мінімум місця в сумці, легко влізе навіть в кишеню сорочки і ніщо не заважає просто підкласти її під планшет, що дозволить повноцінно використовувати його не перериваючи процес зарядки навіть в умовах, коли доводиться обидва пристрої тримати в одній руці.

Як і попередня модель, NEO MS82 обладнана одним USB портом з вихідним струмом 2.1 А і MicroUSB портом для підключення зовнішнього зарядного пристрою. Тут же розташована кнопка включення і традиційний точковий індикатор з приємним білим світлом, що полегшує розуміння поточного стан зовнішнього акумулятора.

У моделях NEO MS50 і NEO MS82 використовується ідентичний контролер, який підтримує функцію автоматичного включення акумулятора при підключенні планшета і автоматичне вимикання після відключення зовнішнього пристрою. Причому, контролер повністю відключає живлення батареї, а не переводить її в стан очікування. Такий підхід до управління живленням зовнішнього акумулятора вимагає натиснення кнопки на корпусі акумулятора в разі, якщо він тривалий час перебував у вимкненому стані, але при цьому він помітно довше зберігає заряд зовнішнього акумулятора.

Залежно від схеми зарядки, використовуваної в планшеті, зовнішній акумулятор може відключатися після закінчення процесу зарядки зовнішніх пристроїв або залишатися включеним, продовжуючи працювати в якості розетки. Якщо ваш планшет не вміє відключатися від зовнішнього зарядного пристрою, я рекомендую встановити утиліту, яка буде сигналізувати про завершення зарядки.

Якщо ваш планшет не вміє відключатися від зовнішнього зарядного пристрою, я рекомендую встановити утиліту, яка буде сигналізувати про завершення зарядки

Якість перетворення напруги досить високо. Без навантаження, напруга на виході складає 5.05-5.07 В. При підключенні планшета, відбувається падіння напруги до 4.87 - 4.97 В, що є допустимим значенням для зарядки сучасних мобільних пристроїв.

97 В, що є допустимим значенням для зарядки сучасних мобільних пристроїв

При цьому, зовнішній акумулятор стабільно видає на вихід обіцяні 2.1 А, і в цих умовах абсолютно не гріється. Чому це важливо? Пам'ятайте, вище я говорив про те, що компактні розміри і вага цих двох моделей, дозволяють підкласти "батарейку" під планшет і тримати два пристрої в одній руці. Якби батарейка сильно грілася, то тримати комбінацію з двох пристроїв в руці було б не комфортно і довелося б придумувати інші варіанти, при яких я міг би зручно використовувати планшет не перериваючи процесу зарядки.

NEO MS180 (від 2490 рублів) ...

"Батарейка", що отримала назву NEO MS180 , Має, куди великі розміри, ніж дві попередні моделі, що обумовлено її помітно більшою ємністю, що дорівнює 18000 мАг. NEO MS180 виконана в алюмінієвому корпусі із закругленими гранями. Її розміри становлять 157,4 * 59 * 21.5 мм, а вага - 378 грам. Завдяки своєму витягнутому корпусу, "батарейка" дуже зручно лежить в руці. Мені навіть вдалося підкласти її під планшет і тримати обидва пристрої в одній руці. Звичайно, збільшена товщина зовнішнього акумулятора і дещо більші вага роблять такий "бутерброд" не настільки комфортним, як у випадку з моделями NEO MS50 і NEO MS82, але він цілком допустимо.

Зовнішній акумулятор NEO MS180 обладнаний двома USB портами з вихідним струмом 1 і 2.1 А. Поруч з цими портами розташований порт MicroUSB для підключення зовнішнього зарядного пристрою, кнопка включення і набір точкових індикаторів, що дозволяють оцінити поточний стан "батарейки".

Комплектація NEO MS180 не відрізняється від моделей NEO MS50 і NEO MS82 і включає єдиний кабель з роз'ємом MicroUSB, який можна використовувати як для зарядки мобільних пристроїв, так і для зарядки самого акумулятора.

Контролер-перетворювач напруги, що лежить в основі моделі NEO MS180, відрізняється високою ефективністю і розвиненим функціоналом. Він підтримує короткочасну роботу в режимі очікування, протягом якого відбувається автоматичне визначення забезпечення функціонування пристроїв і перехід в режим зарядки. У разі, якщо протягом цього часу зовнішній пристрій не було підключено, то "батарейка" вимикається. Ця особливість дуже актуальна для цієї та інших моделей, що відрізняються великою ємністю, що дозволяє використовувати їх під час багатоденних подорожей, коли повне відключення зовнішнього акумулятора гарантує тривале зберігання заряду батареї.

З точки зору якості перетворення, модель NEO MS180 дещо відрізняється від інших моделей цієї серії. При підключенні одного або двох зовнішніх пристроїв напруга опускається до 4.75 В до 4.97 В. При цьому вихідний струм на USB виходах повністю відповідає заявленим. При підключенні пристроїв Apple на порти точно видаються заявлені струми 1 А і 2.1 А. Якщо ж до "батарейці" підключити два пристрої Samsung з струмом зарядки 1.5 А кожне, то NEO MS180 видасть необхідний струм на кожен порт. Я до сих пір не розібрався з чим пов'язана така поведінка більшості моделей зовнішніх акумуляторів, але мені це подобається.

NEO MB208 (від 2990 рублів) ...

І, нарешті, найпотужніша "батарейка" в цьому огляді NEO MB208 , Що має ємність 20800 мАг. Це, звичайно, не сильно більше, ємності моделі NEO MS180, але, як ви побачите нижче, в деяких випадках додаткові 2800 мАг виявляються дуже до речі.

Як і всі інші "батарейки" в цьому огляді, модель NEO MB208 також виконана в цілісному алюмінієвому корпусі, але відрізняється чорним кольором корпусу і злегка округленими гранями. Очевидно, що розміри цієї моделі (177 * 76 * 22 мм) і її відносно велику вагу, близько 470 грам, не дозволять мені використовувати її так само, як і інші моделі. Її було потягаєш в одній руці з планшетом, та й в сумці вона займе якийсь місце. Однак, для зарядки планшета в домашніх умовах і особливо для подорожей ця модель підходить якнайкраще.

На торці зовнішнього акумулятора розташовані два USB порту з вихідним струмом 1 і 2.1 А. Якби я розглядав дану модель "батарейки" для харчування різних типів мобільних пристроїв, то міг би зауважити, що для пристрою з настільки великою ємністю можна було б додати ще USB порт, що дозволило б одночасно заряджати відразу три пристрої. Але, так як я розглядаю зовнішні батарейки виключно для зарядки планшетів, то вважаю оптимальним два USB порту. Вони дозволять заряджати не тільки планшет, але і смартфон. Поруч з USB портами розташований традиційний порт MicroUSB для підключення до зовнішнього зарядного пристрою, індикатор стану "батарейки" і кнопка включення.

У цій моделі зовнішнього акумулятора використовується просунутий контролер-перетворювач. Він підтримує функції автоматичного включення і виключення, а також визначення підключення і відключення зовнішнього пристрою. Остання особливість дозволяє автоматично вимикати зовнішній акумулятор при повній зарядці планшета. Ця функція працює тільки в тому випадку, якщо схема зарядки планшета автоматично відключає пристрій від зовнішнього джерела живлення. В іншому випадку для того, щоб заощадити заряд зовнішнього акумулятора рекомендується встановити утиліту, яка сповістить звуковим сигналом про завершення зарядки.

В іншому випадку для того, щоб заощадити заряд зовнішнього акумулятора рекомендується встановити утиліту, яка сповістить звуковим сигналом про завершення зарядки

З точки зору ефективності перетворення напруги модель NEO MS180 продемонструвала дещо несподіваний результат. Навіть при підключенні до iPad3 з струмом зарядки 2.1 А, напруга на USB виході практично не "просіла". При цьому, ток зарядки залишався в діапазоні до 2.1 А.

1 А

При підключенню до другого порту планшета Samsung напруга на виходах знижується до 4.93-5.02 В. При цьому робочий струм на обох портах повністю відповідає специфікації.

При цьому робочий струм на обох портах повністю відповідає специфікації

Як і у випадку з "батарейкою" NEO MS180, при підключенні двох пристроїв Apple струми на виходах знаходилися в межах до 1А і до 2А, відповідно. При підключенні пристроїв Samsung з струмом зарядки 1.5 А, кожне, NEO MB208 без проблем видавала потрібні струми на обидва виходи.

Комплектація моделі NEO MB208 не відрізняється від інших моделей серії NEO. Крім самої "батареї" в комплект входить єдиний кабель, обладнаний MicroUSB портом, який використовується для підключення зовнішніх пристроїв і зарядки зовнішнього акумулятора. Я вже не раз висловлював свою думку щодо застосування такого кабелю, тому не буду витрачати ні свого, ні ваш час і перейду до головного питання - що вміють, розглянуті моделі зовнішніх акумуляторів?

Тестуємо ...

Перш за все, потрібно згадати, що заявлена ​​ємність відповідає напрузі 3.7 В. На USB виході необхідно мати напругу 5 В, для отримання яких необхідно затратити частина енергії вбудованого акумулятора. Тому фактична ємність, доступна для зарядки зовнішніх пристроїв, буде дещо менше. Як показує досвід, ефективність перетворення в більшості сучасних моделей зовнішніх акумуляторів становить 70-80%. Звідси випливає, що фактична ємність розглянутих моделей становить:

  • Rombica NEO MS50 - 3700 мАг;
  • Rombica NEO MS82 - 6000 мАг;
  • Rombica NEO MS180 - 13300 мАг;
  • Rombica NEO MB208 - 15400 мАг.

Ці значення є теоретичними, але вони дуже близькі до реальної ємності зовнішніх акумуляторів, доступною для зарядки зовнішніх пристроїв. Вибираючи конкретну модель акумулятора потрібно спиратися саме на ці значення.

Для тесту я використовував популярні моделі планшетів від Samsung і Apple, виконаних в різному форм-факторі і обладнаних акумуляторами ємність від 2500 до 11666 мАч. В процесі тестування вимірювалося число зарядок, які забезпечить зовнішній акумулятор, в умовах, коли планшет перебувати в режимі очікування. На ньому не запущені ніякі ресурсомісткі завдання, які могли б вплинути на умови зарядки.

МодельЄмність, мАчNEO MS50 NEOMS82NEOMS180NEOMB208

Digma iDsD7

2500 1,5 2,4 5,3 6

iPad Mini

4400 0,8 1,4 3 3,5

Samsung GALAXY Tab 4 8.0 "

4450 0,8 1,4 3 3,5

Samsung Galaxy Pro 8.4 LTE

4800 0,8 1,3 2,8 3,2

iPad Mini Retina

6471 0,6 0,9 2,1 2,4

Samsung GALAXY Tab 4 10.0 "

6800 0,5 0,9 2 2,3

Samsung GALAXY Note 10.1 2014

8220 0,5 0,7 1,6 1,9

iPad Air

8827 0,4 0,7 1,5 1,7

iPad 4

11500 0,3 0,5 1,2 1,3

iPad 3

11666 0,3 0,5 1,1 1,3

Отже, отрімані значення дозволяють сделать следующие Висновки. Для щоденно использование, коли годину від годині вінікає необходимость швидкої підзарядкі планшета для продовження часу Автономної роботи на кілька годин (значення віділені червоним), Ідеально підходять моделі NEO MS50 и NEO MS82. Маленький, легкий і зручні в різних умовах, вони дозволяють на 60-80% зарядити акумулятор 8 "моделей планшетів Samsung і iPad Mini першого і другого поколінь, а також на половину зарядити акумулятор 10" планшетів Samsung. Не менш цікавий результат вийшов і з планшетами iPad, акумулятор якого можна зарядити до 30-40%, що забезпечить додаткові півтори - дві години автономної роботи.

З точки зору використання зовнішнього акумулятора для повної зарядки планшета (виділено жовтим), модель NEO MS50 підходить тільки для однієї моделі низкобюджетного планшета Digma iDsD7. У цьому сенсі модель NEO MS82 виявилася трохи більш універсальною, дозволивши повністю зарядити iPad Mini першого покоління і 8 "планшети Samsung. Для повної зарядки 10 "планшетів Samsung, iPad Mini другого покоління і всіх модифікацій iPad ідеально підходить зовнішній акумулятора NEO MS180. Він відносно компактний і легкий, так що проблем з зручністю не виникне.

І, нарешті, для подорожей (виділено зеленим) добре підходять моделі NEO MS180 і NEO MB208. Вони забезпечують від 3 до 5 повних зарядок планшетів з акумулятором, ємністю до 5000 мАг, і до двох зарядок деяких моделей iPad, що дозволить на кілька днів забути про розетку.

Висновок ...

Розглянувши чотири моделі "батарейок" Rombica серії NEO можна зробити висновок про те, що ємність зовнішнього акумулятора, звичайно ж, має значення, але, зовсім не обов'язково, щоб вона відповідала ємності акумулятора планшета. Багато що залежить від поставленого завдання. У більшості випадків, невеликий розмір і вага зовнішнього акумулятора є куди більш принциповим моментом, ніж його ємність.

Серед плюсів розглянутих моделей я хочу відзначити не тільки широкий діапазон ємностей, функціональний контролер, який підтримує функцію повного відключення, завдяки якій вдається помітно збільшити час в режимі очікування, висока якість перетворення напруги і практично повна відсутність нагріву, що особливо добре помітно в молодших моделях.

Чому це важливо?
Я вже не раз висловлював свою думку щодо застосування такого кабелю, тому не буду витрачати ні свого, ні ваш час і перейду до головного питання - що вміють, розглянуті моделі зовнішніх акумуляторів?

Новости