Вибір автомобільного GPS-навігатора, на що звернути увагу

  1. Для чого служить автомобільний GPS-навігатор
  2. Як працює
  3. Відео: GPS Навігатор - опис і тест
  4. критерії вибору
  5. На що ще варто звернути увагу при виборі автомобільного навігатора

Кожен автомобіліст, по крайней мере, раз в житті опинявся в обстановці, коли без допомоги карти відшукати маршрут руху було просто неможливо. Зараз прості карти з паперу відступили на задній план, поступившись місцем нинішнім електронних пристроїв - GPS-навігаторів, здатним не тільки визначити ваше місцезнаходження, а й при необхідності розрахувати кращий шлях руху в задану точку. Кожен автомобіліст, по крайней мере, раз в житті опинявся в обстановці, коли без допомоги карти відшукати маршрут руху було просто неможливо

Від проблеми орієнтації в незнайомому місті можна позбутися, якщо придбати GPS навігатор

Для чого служить автомобільний GPS-навігатор

Навігатор - це електронне пристосування, що дозволяє досить просто і швидко зорієнтуватися, незважаючи на те, де ви опинилися: в населеному пункті, на природі, пересуваєтеся по країні або виїхали за кордон. Цей прилад легко знайде ваше місце розташування і вкаже подальший шлях прямування. Тому будь-якому автолюбителю необхідно розбиратися, який же модифікації GPS-навігатора віддати перевагу.

Сьогоднішній навігатор для автомобіля здійснює:

  • знаходження місця розташування авто з похибкою 1-2 метра;
  • обчислення ідеального шляху проходження, враховуючи категорію доріг, знаки і розмітку, а також проведення корекції при зміні маршруту;
  • підказку напрямків об'їзду пробок, заторів, ДТП та інших проблемних місць на маршруті;
  • розрахунок повної тривалості маршруту і часу приїзду в намічене місце;
  • обчислення допустимих витрат палива.

Разом з тим автомобільні GPS навігатори оснащуються великою кількістю допоміжних можливостей. Вони дають можливість автовласникові слухати магнітолу, використовувати Bluetooth, дивитися відео, використовувати флешки і електронні книги. Окремі моделі мають календар, органайзер, вбудовані ігри і калькулятор.

Але головна функція GPS навігатора - своєчасна передача водієві вірних і правильних даних про місцезнаходження його авто. Тому перш ніж віддати перевагу тому чи іншому влаштуванню, зверніть увагу на параметри, що впливають на виконання цієї функції.

Як працює

Розглянемо, як працює автомобільний GPS навігатор. Щоб дізнатися, де ви опинилися, він використовує координати, в яких ви перебуваєте, і відповідну їм карту. Координати визначаються довготою, широтою і висотою. Щоб їх знайти, пристрій звертається до Глобальної Системі Позиціонування (Global Position System), що має мережу супутників на земній орбіті. Отримавши сигнал від супутників з зашифрованими даними, навігатор встановлює своє місце розташування.

Для стійкого зв'язку на менш 4-х супутників повинні бути в зоні постійної видимості.

Точність розпізнавання координат залежить від рельєфу місцевості і погодних умов. Хмарність та дощ не дають забезпечити хороший канал зв'язку з супутниками, а тунелі і висотні будівлі сильно спотворюють сигнали.

Відео: GPS Навігатор - опис і тест

Який автомобільний GPS навігатор краще купити

Перш ніж придбати навігатор, необхідно:

1. Ознайомитися з його навігаційною програмою. Саме вона визначає місце розташування, вибирає оптимальний маршрут, попереджає про необхідному зміні руху, відображає поточні проблеми на дорозі. Зазвичай програма вже встановлена ​​при покупці пристрою. Необхідно тільки активувати його і можна вирушати в дорогу. Фірма - виробник навігатора і встановлена ​​на ньому програма в реальності часто можуть не збігатися. Тобто сам прилад випускає одна фірма, а навігація і карти на ньому інший компанії. Хоча, наприклад, Навітел або Garmin самі випускають навігатори, на яких встановлені свої навігаційні програми і карти.

Детальніше почитати і подивитися про навігаційних програмах і картах можна тут . Як оновити навігатор можна дізнатися тут .

2. До навігаційної програмі прикріплюється комплект використовуваних карт. Варто переконатися, що карти сумісні з програмним забезпеченням даної моделі. Навігатори якраз і варто вибирати, виходячи з можливості прив'язати до них хороші якісні карти більшості країн. Основна характеристика будь-якої карти - її деталізація. Крім того карта повинна бути основним незалежним складання і відстеження маршруту - бути маршрутизуються. Здатність складання необхідного маршруту в незнайомій місцевості обов'язкове. Інакше ваш навігатор не зможе створити маршрут від точки вашого перебування до необхідного місця на карті.

3. Чимале значення мають актуальні дані про дорожні пробки. Від цієї функції навігатора безпосередньо залежить його ціна - навігатори з пробками (здатністю визначення "пробок" на дорогах, камер ГИБДД, об'їздів, знаків та ін.) Стоять в півтора, два рази дорожче. Можна придбати дешевий прилад, що не показує "пробок", але їздити з ним, можливо, можна буде виключно за містом і в далеких поїздках. А які проживають в містах має сенс купувати модель, яка вміє завантажувати інформацію про дорожні пробки. 4. Тільки вибирати краще трохи дорожче, але з модулем GPRS. Пояснюється це тим, що пристрої, що використовують Bluetooth, потребують існування сумісного телефону, а більшість нових смартфонів показувати "пробки" не мають можливості. Причому, навіть маючи такий телефон, при включенні навігатора доводиться досить довго налаштовувати меню цих пристроїв, щоб встановити зв'язок. А трафік оператора на таку послугу досить не найдешевший. Якщо ж в навігаторах використовується модуль GPRS, основна частина з них налаштовується на підключення до Мережі автоматично, не потребуючи додаткового гортанні меню. Крім того, використання окремої SIM-карти дозволяє вам вибрати дешевий тариф без абонентської плати.

критерії вибору

  • Дисплей GPS-навігатора
    Всі пристрої, що випускаються, перш за все, поділяють за розміром дисплея. Вони бувають: - маленькі (дисплей до 3,5 дюймів з роздільною здатністю 320х240) - досить компактні, малих розмірів, з відмінним акумулятором, можна брати з собою на прогулянку;
    - середні (дисплей близько 4,3 дюйма з роздільною здатністю 480х272 або 800х480) - найбільш затребуваний розмір навігаторів, досить велике меню і карта, не перекриває огляд водієві;
    - великі (дисплей від 5 дюймів з роздільною здатністю 800х480) - великі пристрої, що показують на своєму екрані велику кількість інформації, хоча можуть бути проблеми з оглядовістю.
    Чим більше дозвіл дисплея, тим краще і чіткіше його картинка.
  • Продуктивність GPS-навігатора
    За продуктивність навігатора насамперед відповідає процесор, керуючий швидкістю функціонування пристрою. Процесора на 400 МГц цілком достатньо для ведення навігації, якщо ж ви хочете переглядати відео і чекаєте від пристрою швидкої «чуйності», знадобиться 600 МГц і більше.
  • Далі слід обсяг пам'яті
    ніж її більше, тим більше додатків може зберігати і обробити пристрій. І якщо базова комплектація пам'яті зазвичай йде 128 Мб, то для нормального функціонування необхідно як мінімум 256 Мб. А при завантаженні додаткових карт необхідно ставити ще й додаткову пам'ять, для чого більшість навігаторів оснащують спеціальними слотами.
  • Зовнішній вигляд навігатора автомобільного
    Виділяють знімні і інсталюються моделі навігаторів. Знімні навігатори зазвичай встановлюють в салоні автомобіля, використовуючи спеціальну підставку з присоскою. Кріплять їх на передню панель або на лобове скло. Розташувати його намагаються так, щоб екран пристрою був доступний водію, не обмежуючи при цьому сектор огляду і забезпечуючи якісний прийом сигналів з супутників. Якщо остання вимога важко здійснимо, можна підключить навігатор до зовнішньої антени автомагнітоли. Такі автомобільні пристрої укомплектовані акумулятором для автономної роботи і шнуром для підключення до прикурювача. Їх легко знімати і переносити.

Вбудований навігатор. Сумний зазвичай кріпиться присосками до лобового скла

Інстальована навігатори випускаються зазвичай як вбудовані пристрої і за зовнішнім виглядом нагадують звичайну магнітолу. Вони оснащуються системою GPS і підключаються до бортової мережі автомобіля.

На що ще варто звернути увагу при виборі автомобільного навігатора

- Кнопки - краще, коли вони середнього розміру, не дуже великі і не дуже маленькі, звертатися з таким пристроєм буде найбільш комфортно. Комплектація кабелем для підключення пристрою до прикурювача автомобіля - теж важлива деталь, так як багато пристроїв мають специфічні роз'єми і швидко відшукати такий перехідник в разі потреби не завжди відразу вдається.

- Додаткові і корисні опції GPS навігаторів залежать від їх виробників, але на них теж можна звернути певну увагу. У навігаторі можна перегорнути фотографії, послухати улюблену музику, вийти в інтернет, переглянути відеофільм. Деякі моделі оснащені різними вбудованими іграми, FM-приймачами і трансмітерами, конвертером іноземних валют. При наявності Bluetooth в навігаторі і поєднаному з ним телефоні його можна використовувати як в пристрій для гучного зв'язку.

- Наявність в окремих моделях датчика освітленості, дозволяє не напружуватися водієві при проїзді тунелю чи інших слабоосвещенних місць. Вночі такі автомобільні навігатори приглушують підсвічування свого дисплея, а в яскравий сонячний день, навпаки, виставляють на максимум.

Новости