Вибір дзеркального фотоапарата для початківця фотографа

Колись дзеркальні фотоапарати вважалися межею мрій для будь-якого початківця фотографа. Далеко не всі любителі фотографії могли дозволити собі покупку «дзеркалки». І справа була не тільки у високій вартості подібної фотоапаратури, а й в складності управління, громіздкість апарату і необхідності пристосовуватися до можливостей дзеркальної камери. Однак за останні роки провідні виробники фототехніки зробили чимало для того, щоб дзеркальні фотоапарати стали набагато компактніше і зручніше в управлінні, а найголовніше, більш доступними за ціною для «простого смертного». В результаті, буквально на очах з'явився і зміцнів клас аматорських «дзеркалок», орієнтованих на масову аудиторію. Пропонуємо вам чотири, кращих на наш погляд, аматорських дзеркальних фотокамер, які підійдуть починаючому фотографу і мандрівникові.

Чи варто купувати дзеркальний фотоапарат? Таким питанням напевно задаються сьогодні багато початківці любителі фотографії. Адже в багатьох смачних ситуаціях цілком можна обмежитися компактної цифровою камерою або беззеркалка з просунутими функціями зйомки. Дійсно, «зеркалка» зовсім не потрібно, якщо Ви, головним чином, фотографуєте своїх друзів і знайомих або хочете відобразити на світлинах яскраві моменти відпочинку на природі.

Однак якщо початківець фотограф хоче вдосконалюватися в своїй майстерності, активно знімає пейзажі і портрети, прагнучи підвищити якість своїх фотографій, то дзеркальна камера йому просто необхідна. Адже вона володіє великим фізичним розміром матриці, що забезпечує більш широкий динамічний діапазон, найменшу глибину різкості і низький рівень шумів на зображенні. «Зеркалка» дозволяє фотографувати в різних умовах освітленості і знімати контрастні об'єкти в відмінній якості.

Крім того, вона надає фотографу можливість повністю оперувати різними ручними настройками, що дозволяє йому набиратися досвіду і по-справжньому удосконалюватися в відточуванні техніки зйомки. І, звичайно, одне з головних переваг дзеркального фотоапарата - це використання широкого набору змінної оптики для різних знімальних ситуацій.

Треба сказати, що покупка першої дзеркальної камери - це, безумовно, важлива подія в житті будь-якого фотографа-любителя. Тому так важливо не помилитися у виборі, щоб перша «зеркалка» не розчарувала. А вибирати дійсно є з чого, адже виробники фототехніки в даний час приділяють найпильнішу увагу цьому сегменту ринку, оскільки аматорські «дзеркалки» приносять відчутний прибуток.

Нові моделі дзеркальних фотоапаратів початкового і середнього рівня випускаються провідними виробниками практично щорічно, що не може не радувати. В принципі, краща зеркалка для початківця фотографа - це та, яка буде оптимальною з точки зору співвідношення «ціна - якість - функціональність». Які ж дзеркальні фотокамери з лінійок відомих виробників можна сьогодні рекомендувати початківцям фотографам? Звернемо свою увагу на кілька моделей.

Pentax Kr

Pentax Kr

Pentax Kr - це дзеркальна камера початкового рівня, яка відрізняється хорошим співвідношенням доступної ціни і пристойних функціональних можливостей. Вона має досить компактний і легкий корпус з полегшеною нержавіючої сталі, що має сподобатися початківцям фотографам, ще не звикли носити з собою громіздку фотоапаратуру. У цій моделі використовується 12-мегапіксельний сенсор формату APS-C і фірмовий процесор PRIME II, який відповідає за високу швидкість обробки даних.
Апарат здатний записувати до 25 кадрів зі швидкістю аж до 6 кадрів в секунду в режимі серійної зйомки. Камера Pentax Kr підтримує досить великий діапазон світлочутливості ISO - від 200 до 12800 одиниць, з можливістю розширення до значень ISO 100 і 25600 при додаткового налаштування.

Оцінити композицію або різкість напрямної рамки можна за допомогою видошукача з великим збільшенням 0,85 Х, а подивитися відзняті кадри фотограф може за допомогою вбудованого РК-монітора з діагоналлю 3 дюйми. У Pentax Kr застосовується система фокусування з 11 датчиками, в тому числі з 9-ю високочутливими хрестоподібними елементами. В умовах недостатнього освітлення задіюється спеціальна лампа підсвічування автофокусу. Фотографу надається можливість самостійно відкалібрувати систему автофокусування для кращого наведення на різкість.

У цій дзеркальній камері також використовується фірмова стабілізація зображення SR (Shake Reduction), покликана компенсувати негативний вплив вібрацій камери під час зйомки з ефективністю до чотирьох ступенів експозиції. Камера Pentax Kr здатна знімати HDTV-відеоролики з дозволом 1280 x 720 пікселів і частотою 25 кадрів в секунду. Користувачам також доступна функція HDR для створення красивих зображень з розширеним динамічним діапазоном.

З особливостей «дзеркалки» Pentax можна відзначити можливість використання в якості джерела живлення не тільки стандартний літій-іонний акумулятор, але і чотири елементи живлення типу AA. Такі елементи живлення можна знайти повсюдно, тому користуватися камерою можна в дорозі, далеко від електричної розетки. Крім того, камера Pentax Kr дає можливість застосовувати різноманітні творчі ефекти з забутої епохи плівковою фототехніки, щоб домогтися більш насичених колірних відтінків на відзнятих кадрах.

Для новачків, які тільки осягають хитрощі ручної настройки параметрів зйомки, передбачений режим Auto Picture, в якому вбудована автоматика фотоапарата може самостійно підібрати ту чи іншу сюжетну програму з оптимальними настройками на основі аналізу сцени.

Nikon D5200

Більш функціональний варіант дзеркальної фотокамери для любителя - це модель Nikon D5200, яку можна віднести як до початкового, так і середнього рівня. Дана камера прийшла на зміну популярній у початківців фотографів і любителів моделі D5100. Для любительської бюджетної «дзеркалки» Nikon D5200 може похвалитися досить вражаючими технічними характеристиками.

Це камера з продуманою ергономікою, в якій використовується 24,1-мегапіксельний CMOS-сенсор формату DX (23,6 × 15,7 мм) і потужний процесор Expeed 3, завдяки якому забезпечується висока швидкість роботи апарату і точна передача кольору. Nikon D5200 добре справляється з умовами недостатнього освітлення завдяки високій світлочутливості - від 100 до 6400 одиниць ISO з можливістю розширення до еквівалента 25 600 одиниць.

Одним з переваг «дзеркалки» D5200 є чудова система фокусування з 39 точками фокусування, дев'ять з яких - перехресного типу. Камера може фокусуватися навіть на найменших об'єктах, як би непередбачувано вони не рухалися. До речі, з D5200 можна без проблем знімати найдинамічніші сюжети завдяки безперервній зйомці зі швидкістю 5 кадрів в секунду.
У «зеркалке» встановлено 3-дюймовий ЖК-дисплей з розподільчою здатністю 921 000 точок і змінним кутом нахилу. Він доповнений оптичним видошукачем, що має 0,78-кратне збільшення. Перевагою всієї лінійки дзеркальних фотоапаратів Nikon, звичайно, є підтримка широкого асортименту змінних об'єктивів Nikkor.

За допомогою камери D5200 можна записувати відеокліпи у форматі Full HD, а також отримувати приголомшливі HDR-знімки в умовах висококонтрастного освітлення. Новачкам дзеркальний фотоапарат пропонує 16 сюжетних режимів, в яких оптимізовані такі настройки, як витримка, чутливість ISO і діафрагма. Доступний і широкий спектр ручних налаштувань параметрів зйомки, благо зручний призначений для користувача інтерфейс забезпечує швидкий доступ до всіх необхідних налаштувань.

Сanon 650D

Прямим конкурентом дзеркальних фотокамер Nikon D5200 в цьому сегменті ринку можна назвати модель 650D від Canon. У лінійці японської компанії вона прийшла на зміну «зеркалке» 600D, яка була визнана європейською асоціацією EISA «кращою камерою 2011/2012». Модель 650D- це високоякісна дзеркальна фотокамера початкового рівня, яка має CMOS-сенсор формату APS-C (22,3 × 14,9 мм) з роздільною здатністю 18 мегапікселів. За обробку зображення тут відповідає процесор Digic 5. Чутливий сенсор і потужний процесор забезпечують камері широкий діапазон ISO - от100 до 12800 одиниць з можливістю розширення до ISO 25600.

Дзеркальний фотоапарат 650D відрізняє зручне сенсорне керування, здійснюване за допомогою 3-дюймового сенсорного РК-екрану зі змінним кутом нахилу. Він може повертатися на 270 градусів, дозволяючи знімати з найбільш незвичайних ракурсів і кутів. На додаток до нього передбачений оптичний видошукач з 95% -ним покриттям кадру.

У камері Canon 650D реалізована система автофокусування з дев'ятьма точками хрестового типу. Між іншим, це перша дзеркальна камера японської компанії, в якій фокус можна зберігати на об'єкті, що рухається. Для зйомки динамічних сюжетів можна задіяти серійну зйомку зі швидкістю 5 кадрів в секунду. Як і інші фотоапарати цього класу, 650D вміє знімати відео в форматі Full HD і отримувати цікаві знімки в режимі HDR.

Новачкам припаде до смаку інтелектуальний сценарний режим, в якому електроніка фотоапарата сама зробить всю роботу, пов'язану з підбором оптимальних параметрів зйомки для конкретної сцени. З дзеркальною камерою 650D можна використовувати досить широкий набір змінної оптики, сумісної з байонетом EF / EF-S, а також фірмові спалахи Speedlite.

Sony SLT-A37

І ще одна камера, гідна уваги новачка - це молодша модель в сімействі камер Sony з напівпрозорим дзеркалом під назвою SLT-A37. У своїх «зеркалках» Sony вже давно використовує напівпрозорі дзеркала замість звичайних рухливих дзеркал, що покликане забезпечити більш високу швидкість відгуку камери і більш точне автофокусування з визначенням фази. Камера Sony має матрицю формату APS-C (23,5 × 15,6 мм) з роздільною здатністю 16,1 мегапікселів і процесор обробки зображення Bionz з двоступеневою системою шумозаглушення.

Фотоапарат з напівпрозорим дзеркалом підтримує чутливість в діапазоні від 200 до 16000 одиниць ISO. Режим серійної зйомки дозволяє фотографувати зі швидкістю до 7 кадрів в секунду з безперервною фокусуванням. При цьому можна задіяти цифровий зум 1,4x для зйомки об'єктів, що рухаються крупним планом.

В Sony SLT-A37 встановлений оптичний видошукач Tru-Finder з роздільною здатністю 1440 тисяч пунктів і стовідсотковим полем огляду, а також РК-екран, правда з не найбільшою діагоналлю і дозволом - всього 2,7 дюйма і 230 000 точок відповідно. Камера оснащена функцією Clear Image Zoom, що дозволяє збільшити максимальна фокусна відстань без використання додаткового обладнання.

Природно, що SLT-A37 підтримує і відеозйомку роликів з дозволом FullHD в форматі AVCHD 1080i або MP4. Дзеркальна фотокамера Sony пропонує досить широкий набір додаткових функцій, в тому числі, наприклад, функцію Sweep Panorama для створення широких панорамних зображень і режим автоматичного кадрування Auto Portrait Framing, в якому камера самостійно визначає положення позує і формує кадр, використовуючи «правило третин». До моделі SLT-A37 пропонується великий набір об'єктивів, сумісних з байонетом А-типу.

Клас бюджетних дзеркальних камер, орієнтованих на новачків і фотографів-аматорів, сьогодні представлений великою кількістю моделей. Навіть в лінійці одного виробника можна знайти відразу кілька «дзеркалок», кожна з яких може підійти на роль першого дзеркального фотоапарата для початківця фотографа. Тому з вибором моделі, виходячи з того чи іншого бюджету на покупку, проблем виникнути не повинно.

Джерело: Фотокомок.ру - тести і огляди фотоапаратів (при цитуванні або копіюванні активне посилання обов'язкове)

Чи варто купувати дзеркальний фотоапарат?
Які ж дзеркальні фотокамери з лінійок відомих виробників можна сьогодні рекомендувати початківцям фотографам?

Новости