Вибір фокусної відстані | Сайт професійного фотографа в Києві | Olegasphoto

Вибір об'єктива для фотографа навіть важливіший, ніж вибір фотоапарата. У цьому огляді ви знайдете опис фокусних відстаней від 14мм до 300мм. Кожне фокусна відстань має свою специфіку, це потрібно враховувати при виборі об'єктива. Починати, я вважаю, потрібно з китового об'єктиву. Можна навіть з зуму на кшталт 18-135, а вже потім підходити до вибору більш спеціалізованої оптики. Це процес індивідуальний і творчий.

Оптимальне фокусна відстань залежить від:

  • жанру зйомок
  • місця зйомок
  • специфіки роботи
  • творчого бачення кожного фотографа

З усім цим можна визначитися лише вже маючи певний досвід у фотографії. Нижче я поділюся своїми спостереженнями. Вся інформація стосується роботи з повним кадром . Якщо у вас камера з кроп матрицею, множте цифри фокусної відстані на півтора.

Риб'яче око (fish eye)

Риб'яче око (fish eye)

Кадр зверху зроблений на об'єктив Samyang 8mm t3.8 . Цей об'єктив дає повне покриття кадру на кроп камері і коло з чорними краями на повному кадрі . Кут зору - 180 градусів по діагоналі. Кадри, грамотно зроблені на фишай, виглядають заворожуюче. Особливість цього фокусної відстані (бувають від 4 мм до 15 мм) в тому, що у нього дуже вузька сфера застосування. Фишай - об'єктив з максимально широким кутом огляду, але при цьому без корекції дисторсії. У підсумку ми маємо закруглені лінії, які повинні бути прямими, і дуже специфічну перспективу. Такий об'єктив береться з собою заради кількох яскравих кадрів. Користуватися ним довго важко.

14мм

Об'єктив з фокусною відстанню 14мм також дуже специфічний. Це стосується геометрії отримуваного зображення. Найменший невірний нахил камери викликає сильні спотворення. Особливо це відчувається при інтер'єрної зйомки . На природі ж легко завалюється горизонт. Кут зору дуже широкий - потрібно розуміти, чи потрібно це вам. У ньому є плюси: можна, наприклад, зняти салон машини зсередини цілком; в будь-якому тісному приміщенні вас не буде проблем з кутом огляду; на природі можна робити цікаві панорами з об'ємним переднім планом. Знімати портрети з таким фокусною відстанню можна тільки дуже обережно і в повний зріст. Взагалі, знімати людей на об'єктив з такою фокусною потрібно вкрай вдумливо. Це, втім, стосується будь-яких зйомок - тут перед тим як зробити кадр потрібно думати. Об'єктив 14мм - що щодня інструмент.

24мм

24мм

24мм - досить широкий кут. Працюючи з ширококутним об'єктивом завжди потрібно думати про те, що повинно потрапити в кадр, а що не повинно. З цим фокусною відстанню працювати простіше. Він не так викривляє простір і більше відповідає звичайному сприйняттю. На 24мм дуже комфортно знімати в приміщенні. Захопити кімнату цілком не складе проблеми. У той же час, геометричні спотворення куди менш виражені. Це зручне фокусна відстань, з ним можна подорожувати (що я не радив би робити маючи тільки 14мм), знімати репортаж всередині невеликих приміщень, робити пейзажні знімки. Для портретів об'єктив 24мм, знову ж таки, малопридатний.

28мм

28мм - одне з дуже зручних фокусних відстаней на повному кадрі (що відповідає 18мм на кроп матриці). На об'єктив 28мм дуже просто будувати кадр. Цей кут досить широкий. Задкувати з ним ніколи не доведеться. У той же час, геометричні спотворення відчуваються слабо. Звичайно, розміщувати людей по кутах кадру на такій фокусній не варто. Але на 24мм знімати складніше через специфічної перспективи. 28мм дає дуже зручний кут зору. У мене особисто відчуття, що це фокусна відстань відповідає зоровому сприйняттю оточуючого простору. Тому, такий об'єктив зручний для зйомок загальних сцен. Але це - однозначно не портретний об'єктив (навіть з великою світлосилою).

35мм

35мм

35мм на повному кадрі вже не відчувається широким кутом. Це одне зі стандартних фокусних відстаней. Воно зручно для різного репортажу. Фікс 35мм може цілком замінювати зум 24-70мм в репортажних цілях. Годиться для поясних портретів. Якщо знімати ближче, це викличе спотворення на обличчі портретованого - в першу чергу у вигляді подовженого носа. 35мм - це все ще широкоугольник. Для лицьових портретів потрібно використовувати 85мм і більше. На 35мм також можна знімати портрет на природі або на вулиці, якщо потрібно передати атмосферу місця зйомок. На цьому фокусній відстані зберігається баланс між акцентами на людину і на навколишньої місцевості. На 35мм зручно знімати групові портрети (на випускні , наприклад). Він досить широкий, щоб занадто далеко не задкувати, і в той же час, люди по краях кадру не постраждають від перспективних спотворень. Також з цим фокусною дуже добре працювати в інтер'єрної студії . Для зйомок природи мені особисто це фокусна не подобається. Цей кут недостатньо широкий, щоб зробити багатоплановий пейзаж, і, в той же час, це - не телевик, що дозволяє зробити акцент на деталях або красиво стиснути перспективу.

50мм

50мм і 35мм - родинні фокусні відстані. На 50мм і раніше не варто знімати великі лицьові портрети (в принципі можна, але я б цього не робив). На нього, так само як і на 35мм, добре робити поясні портрети. Взагалі, я б сказав, що це - жанрове фокусна відстань. Маючи фікс 50мм приємно знімати невеликі сценки з участю кількох людей. Він дозволяє зануриться в атмосферу, що відбувається, перебуваючи на пристойній відстані. Також 50мм, за моїми відчуттями, непоганий для пейзажів. Але тут вже треба думати, як далеко відходити від об'єкту, що знімається. Цей кут зовсім широкий, але ще досить зручний. Недарма 35мм і 50мм часто використовуються як штатники. При зйомках в приміщенні 50мм часто може викликати незручність, пов'язане з бажанням відійти подалі. А це не завжди можливо. У приміщенні їм нормально знімати людей крупним планом, але зняти кімнату цілком не вийде ніяк.

70мм

70мм

Сімдесятьма міліметрами я користуюся на об'єктиві Canon 24-70 f2.8L при зйомках в студії. На 70мм добре знімати портрети. Загалом скажу, фокусна оптимальна відстань портретного об'єктиву знаходиться в межах 70-200мм (Хоча це не означає, що потрібно купувати такий об'єктив, але про це в окремій статті). Відстань в 70мм ще дуже зручно для предметної зйомки. З цієї цифри починається територія телеоб'єктивів.

85мм

85мм , На мою думку, ідеальна відстань для портретної зйомки. Чи не 135мм, а саме 85мм. Саме на цій відстані зручно працювати з моделлю. Воно дозволяє стояти від людини на відстані 2-3 метрів. По-перше, це зручно в плані комунікації з моделлю. По-друге, якщо ви знімаєте портрет в парку на щось подібне до 135мм або 200мм, то між вами і моделлю буде відстань метрів 5-6. Між вами і моделлю вже будуть ходити випадкові люди, що вкрай незручно. Якщо ж ви знімаєте на 85мм, то стороннім буде простіше обійти вас за спиною. Якщо ж знімати модель на 50мм, доводиться стояти до неї дуже близько (близько метра, може і менше), що може викликати дискомфорт у моделі. І, звичайно ж, яскравий об'єктив 85мм дасть гарне розмиття заднього плану, що важливо при портретній зйомці. На 85мм людей можна знімати і в приміщенні. При бажанні можна знімати і пейзажі. Це короткий телевик - він дає компресію простору і їм зручно користуватися. Ще на 85мм можна використовувати щодо тривалі витримки (до 1/80). Довші фокусні відстань в цьому плані стають куди більш вибагливими.

135мм

135мм

135мм - кут менш універсальний в порівнянні з 85мм. У приміщенні з ним не розвернутися. І на вулиці він вимагає більше простору. Хтось може сказати, що в порівнянні з 85мм, 135мм це всього лише ще пару кроків назад. Це так, якщо ви знімаєте в безлюдній місцевості. Для портретної зйомки в лісі він дуже зручний. Втім, в лісі можна взагалі знімати на що завгодно :) Але якщо ви знімаєте в межах міста, завжди буде відчуватися необхідність триматися на відстані від моделі. В першу чергу, через сторонніх пішоходів, про що я вже писав вище. По-друге, на 85мм куди зручніше будувати кадр. Перевага 135мм в тому, що він сильніший розмиває фон і дає велику компресію простору. Наскільки це важливо судити можна тільки суб'єктивно. 135мм вимагає відчутно коротші витримки (без стабілізатора менше 1/200 не раджу ставити). Важливий нюанс: 135мм знаходиться на кордоні, після якої незнайомі люди не будуть помічати, що ви їх знімаєте. На 85мм складно зняти людини, щоб вона вас не помітив. 135мм вже дає вам достатньо відстані від об'єкта зйомки, щоб він на вас не звертав уваги.

200мм

200мм відповідно ще більш специфічний кут. Для об'єктивів від 50мм діє правило: чим довше фокусна відстань, тим вже сфера його застосування. Що можна знімати на 200мм? Можна як і раніше знімати портрети. Перевага 200мм в дуже приємному боке і сильному стисненні заднього плану. Це фокусна дозволяє дуже добре ізолювати об'єкт, відокремивши його від заднього плану. Інша справа - зручність використання. На 200мм вже можна знімати спорт і дику природу. Витяги повинні бути дуже короткими, руки не тремтячими. Об'єктив з фокусною відстанню 200мм і більше повинен мати стабілізатор, інакше вам буде дуже некомфортно. Як варіант - користуватися штативом або монопод, але це також зручності не додає.

300мм

300мм

300мм - це вже дуже специфічне фокусна відстань. Головне призначення таких об'єктивів - зйомка спорту і дикої природи. Я особисто купив об'єктив Таїр 33В 300мм 4.5 для проби. Знімати портрет на такій фокусній - мука. Комунікація з моделлю виключно жестами. Щоб картинка не тремтіла - штатив обов'язковий. Щоб скомпонувати кадр потрібно бігати на 3-4 метра назад / вперед / вправо / вліво. Інша справа, якщо ви знімаєте когось, хто про це не підозрює. В цьому плані 300мм цілком доречно.

Відео тест різних фокусних відстаней:

У цьому огляді я поділився своїми враженнями від роботи в основному з фікс об'єктивами від 14 до 300мм. Можна купувати якісні зуми начебто 24-70 або 70-200, а можна обходиться виключно фіксами. Вибір зуму або фікса - окрема тема . Цей матеріал дає уявлення про різні фокусних відстанях, що має допомогти визначиться з вибором оптимальної оптики.

На цьому сайті ( http://dofsimulator.net/en/ ) Можна погратися з різними фокусними відстанями і побачити, як вони передають перспективу.

Корисні статті:

Що можна знімати на 200мм?

Новости