Вибір IP-телефону - покрокове керівництво

  1. 1. Телефонні системи і VoIP сервіси
  2. 2. Хто використовує телефон
  3. 3. Особливості використання та фізичні характеристики
  4. 4. Функціональні можливості, протоколи і кодеки
  5. 5. Кількість ліній
  6. 6. Особливості підключення, підтримка PoE і Gigabit Ethernet
  7. 7. Виробник, сервіс, гарантії
  8. 8. Ціна IP-телефону

IP-телефон сьогодні є невід'ємним інструментом практично будь-якого бізнесу, який не може обходиться без внутрішніх комунікацій між персоналом компанії та зовнішніх між співробітниками і партнерами або клієнтами. Багато в чому якість бізнес комунікацій залежить саме від правильного вибору терміналу, в якості якого як раз і виступає IP-телефон.

У даній статті ми допоможемо вам не розгубитися у величезній кількості представлених на ринку апаратів і пройшовши крок за кроком, допоможемо зробити максимально вірний вибір VoIP-телефону.


1. Телефонні системи і VoIP сервіси

Перше, що потрібно розуміти при виборі IP-телефону - в якому середовищі він буде працювати.

Незважаючи на загальне схожість, існують різні системи IP телефонії. Багато IP АТС і VoIP провайдерів використовують відкритий вихідний код і дозволяють використовувати будь-які SIP телефони, проте не варто забувати про існування систем, що використовують власні розробки. Деякі подібні системи вимагають використання виключно власного обладнання і не дозволяють використовувати телефони розроблені з використанням відкритих стандартів, кодеків і протоколів. Не забудьте поцікавитися у співробітників, які обслуговують корпоративну АТС про сумісні з нею телефонах або запросите рекомендації у вашого VoIP провайдера.


2. Хто використовує телефон

У будь-якій компанії існують різні співробітники, що мають свої посадові обов'язки і функції. Варто звернути увагу для кого купується телефонний апарат. Так, для звичайного співробітника підійде класичний телефон з мінімумом можливостей, секретарю напевно буде потрібно телефон з великих кількостей ліній і розширеною клавіатурою для швидкого перемикання викликів і відстеження статусів співробітників. Співробітникам Call-центрів буде важлива сумісність телефону з якісними гарнітурами, працівники складу та сервісні співробітники, напевно, віддадуть перевагу бездротові IP-телефони, керівник зможе дозволити собі використання більш дорогого статусного апарату. На щастя, зараз майже всі виробники IP-телефонів представляють продуктові лінійки в яких представлені: телефони співробітника, телефони секретаря, телефони керівника, бездротові телефони або відеотелефони.


3. Особливості використання та фізичні характеристики

При виборі телефону іноді варто приділити особливу увагу тому, де буде використовуватися телефон. Деякі галузі вимагають спеціальних характеристик телефону, таких як стійкість до погодних умов, підвищена надійність, вандалозахищеність, вибухобезпечність і т.п. Деякі компанії приділяють особливу увагу зовнішньому вигляду обладнання, наприклад кольором телефону. Інші вимагають обов'язковості настінного монтажу або наявності спеціальних клавіш відповідальних за конкретні функції. Багато компаній вимагають від обладнання поліпшених звукових характеристик при розмові через трубку або вбудовану систему гучного зв'язку, наявність порту під гарнітуру або підтримку використання бездротової гарнітури, наявності більшої кількості клавіш BLF або можливості підключення додаткового модуля розширення клавіатури. Чи не мале значення може грати наявність дисплея і його характеристики, такі як підсвічування, розмір, кольоровість, дозвіл або можливість управління через Touch Screen.


4. Функціональні можливості, протоколи і кодеки

Практично всі сучасні телефони мають підтримку більшості телефонних функцій, таких як голосова пошта, переадресація або утримання виклику, парковка виклику, конференції та ін. Але при виборі телефону в будь-якому випадку варто звернути особливу увагу на підтримку функціоналу, якого вимагає ваша телефонна система або локальна мережа . Це може бути підтримка роботи системи coll-центру або спеціального шифрування, можливість роботи з віддаленими записні книгами або функціями CRM системи.

Особливу увагу варто приділити підтримці необхідних протоколів і кодеків. Якщо для більшості телефонних систем і провайдерів буде досить використання протоколу SIP, інші можуть зажадати сумісність з H.323, MGCP або SCCP. Також важливо звернути увагу на підтримку кодеків, наприклад широкосмугового G.722 для більш комфортної роботи або вузькосмугового G.729 для роботи з мережах з обмеженою пропускною здатністю.

Ну і звичайно не варто забувати про якісну локалізацію телефону.


5. Кількість ліній

Кількість ліній або одночасних реєстрацій є однією з найважливіших відмінних рис IP-телефону. Так, якщо звичайному співробітнику досить мати телефон з підтримкою від однієї до трьох ліній, то для секретаря, оператора телефонного центру, адміністратора або керівника цілком може згодитися телефон з підтримкою безлічі ліній і одночасних викликів.


6. Особливості підключення, підтримка PoE і Gigabit Ethernet

Сучасний IP-телефон не може існувати сам по собі і зобов'язаний вписатися в існуючу мережеву інфраструктуру. Так при виборі телефону необхідно приділити особливу увагу наявності двох мережевих портів з можливістю послідовного підключення Сісти -> Телефон -> Комп'ютер. Це може бути особливо важливо при оснащенні телефонами старих офісів, мають тільки мережеве гніздо на одне робоче місце. Сучасні офіси можуть бути оснащені мережею з підтримкою харчування через Ethernet - PoE. Використання PoE дозволяє позбутися від зайвих блоків живлення і проводів, що йдуть до телефону, тому підтримка даної функції може бути вкрай важлива. Ще більш сучасні офіси використовують мережі з підтримкою Gigabit Ethernet для забезпечення робочих місць необхідною швидкістю інтернет з'єднання. Телефони з з вбудованими портами Gigabit Ethernet можуть бути включені в розрив з'єднання з ПК без втрати швидкості інтернет.

Не варто забувати про існування безлічі бездротових офісів. При підключенні телефону в такому офісі дуже важлива наявність в ньому таких протоколів як Wi-Fi або DECT.


7. Виробник, сервіс, гарантії

На російському ринку зараз представлено безліч марок IP-телефонів, що істотно розширює і ускладнює вибір. Ми рекомендуємо звернути увагу на наступні чинники:

- Якщо телефони купуються для додавання в існуючу систему, має сенс вибрати одного виробника з наявними телефонами - не варто створювати "зоопарк". При цьому звичайно не варто забувати, що даний фактор не повинен переважувати інші характеристики, такі як якість, можливості і ціна нових апаратів, які можуть бути істотно краще у телефонів іншого виробника.

- Уточніть у свого VoIP провайдера, телефони яких виробників є рекомендованими і тестувалися з даним сервісом.

- Різні виробники, незалежно від країни походження, надають різну якість продукції. При виборі варто використовувати досвід продають компаній або інтегратора. Не варто довіряти різним рейтингам і статей, які можуть бути замовлені представниками виробника. Довіряйте думку професіоналів і експертів.

- Обов'язково поцікавтеся рівнем локалізації телефонів, наявністю російської мови, російськомовної інструкції та сертифікатами.

- Уточніть, будь термін гарантії на апарат, наявність сервісних центрів, в тому числі в своєму місті.


8. Ціна IP-телефону

Незважаючи на безліч перерахованих вище факторів, найважливішим критерієм для будь-якого покупця є ціна телефону і доступний бюджет. Навіть якщо телефон підходить за всіма параметрами, але на його покупку не виділено необхідний бюджет, можливості його купити не буде, а значить доведеться вибирати більш дешеву модель, можливо, з гіршими характеристиками. Особливо важлива ціна може бути прикупанням великої кількості телефонів для оснащення або переоснащення цілої компанії. У цьому випадку нам необхідно точно розрахувати на яку ціну телефону виходячи з виділеного бюджету.

Давайте підсумуємо всі фактори, звівши до більш коротким характеристикам:

1. Телефонні системи і VoIP сервіси - переконайтеся в сумісності апаратів з наявними або запланованими системами

2. Хто використовує телефон - звичайний співробітник, оператор Call-центру, співробітник складу, секретар, керівник

3. Особливості використання та фізичні характеристики

  • Де буде використовуватися IP-телефон - офіс, виробництво, готель, медичний заклад і т.п.
  • Фізичні характеристики
  • Гарантований провідний або бездротової телефон
  • Особливості дизайну телефону, колір, матеріали
  • Особливості монтажу і установки, кріплення на стіні і т.п.
  • Наявність і якість дисплея
  • Наявність і кількість клавіш швидкого виклику, можливість використання додаткового модуля клавіатури
  • Можливість підключення гарнітури, бездротової гарнітури

4. Функціональні можливості, протоколи і кодеки. Наявність всіх необхідних функцій, підтримка необхідних протоколів і кодеків

5. Кількість ліній - кількість можливих одночасних реєстрацій і пропущених викликів.

6. Особливості підключення - кількість Ethernet портів, підтримка PoE або Gigabit Ethernet, можливість бездротового підключення Wi-Fi або DECT.

7. Виробник, сервіс, гарантії - виробник телефону, наявність представництва, сервісних центрів, гарантійні зобов'язання.

8. Ціна IP-телефону - не забувайте про можливості вашого бюджету

IP-телефон сьогодні є невід'ємним інструментом практично будь-якого бізнесу, який не може обходиться без внутрішніх комунікацій між персоналом компанії та зовнішніх між співробітниками і партнерами або клієнтами

Новости