Вибір карти пам'яті для фотоапарата

У коментарях дуже багато питань по вибору карт пам'яті для цифрових фотоапаратів У коментарях дуже багато питань по вибору карт пам'яті для цифрових фотоапаратів. Насправді нічого складного тут немає, і я постараюся дати рекомендації, які допоможуть вам при покупці і подальше використання.

У сучасних камерах використовується два основних типи носіїв - карти SD (Secure Digital) і CF (CompactFlash). Перші можна знайти в широкому діапазоні пристроїв, від компактних мильниць до напівпрофесійної дзеркальної техніки. Другі залишилися справою професіоналів, але швидше за все і вони незабаром будуть замінені більш популярними на сьогоднішній день SD картами.

Поговоримо про Secure Digital, як про більш поширених, для CompactFlash всі рекомендації аналогічні. Цей формат активно розвивається і зараз в основному представлені карти третього покоління SDHC (Secure Digital High Capacity) ємністю до 32 ГБ і SDXC (eXtended Capacity) ємністю 64Гб і поки досить рідкісні на 128ГБ. Варто відзначити, що стандарт SDXC вийшов в далекому вже 2009 році, проте до цих пір зустрічаються камери, які не підтримують карти ємністю більше 32 ГБ. Крім зазначених вище, через перехідники можна встановлювати в стандартне гніздо і картки miniSD або microSD. Однак подібним варіантом я не раджу користуватися через невисоку механічної надійності.

У загальному випадку карти пам'яті відрізняються обсягом і швидкістю передачі даних. Найчастіше досить 4ГБ або 8ГБ, якщо ви знімаєте в RAW, то може знадобиться більше місця, аналогічно і з відео, 30 хвилин в максимальній якості - це приблизно 2 ГБ. Орієнтовно на сучасних камерах звичайний знімок JPG в максимальній якості займає до 10 мегабайт, а RAW близько 20.

Я завжди рекомендую розбивати необхідний вам об'єм на зйомку як мінімум в два рази. Якщо ви плануєте зняти в поїздці 16Гб матеріалу, то краще візьміть дві флешки на 8 ГБ кожна. На жаль при всій надійності, картки пам'яті ламаються в самий невідповідний момент. Якщо ви ділите знімки на кілька носіїв, то як мінімум частина фотографій у вас гарантовано залишиться, навіть в разі поломки однієї з флешок. І звичайно не варто забувати про запасне місце, коли у вас відповідальна зйомка.

Ще одна порада - перед зйомкою, після того, як ви скинули всі дані на комп'ютер, обов'язково форматуйте картку в фотоапараті. Це допоможе уникнути можливих проблем із сумісністю, а іноді виявити несправність носія ще до початку зйомки.

Друга характеристика - це швидкість запису, але не треба сліпо женуться за високими значеннями. Фотоапарат скидає знятий кадр у внутрішню пам'ять, коли цей буфер переповнюється, або користувач якийсь час не виробляє зйомки, інформація скачується на картку. Звідси можна зробити висновок, що дійсно висока швидкість потрібна тільки коли ви робите довгі швидкі серії знімків у важкому форматі RAW. Також підвищені вимоги до швидкості є і при зйомці відео, але і тут не потрібні надвисокі показники.

Рейтинг CF Швидкість (МБ / с) SDHC-клас 13 × 2 + 2 26 × 4 4 40 × 6 6 66 × 10 UHS-I, 10 100 × 15 15 133 × 20 20 150 × 22,5 22 200 × 30 30 266 × 40 40 300 × 45 45 400 × 60 60 600 × 90 90

Вище наведена таблиця швидкостей передачі даних і маркувань для карт SD і CF. Для звичайної зйомки цілком достатньо швидкості в 2 мб / с, але зараз вони вже майже вийшли з ужитку. Для відео потрібні більш високі швидкості - 4-6мб / с, якщо ви знімаєте динамічні сюжети з великою кількістю руху в кадрі, то краще підстрахуватися і взяти флешку зі швидкістю 10Мб / с. На сьогоднішній день це межа для звичайних карт SD, вони маркуються позначенням class 10 або UHS-I. Поступово з'являються більш швидкісні моделі, але поки сенсу використання їх в фотоапаратах просто немає.

Зверніть увагу, що всі можливі написи типу Extreme, Professional, High Speed ​​і інші можуть ні на що не впливати. Єдина більш-менш точна характеристика - це відповідність класу швидкості. Ще один важливий момент, великі і відомі виробники типу Transcend, Kingston, Sandisk зазвичай витримують заявлені швидкісні характеристики. Якщо ж ви купуєте продукцію маловідомого бренду, то велика ймовірність отримати більш повільну карту, ніж зазначено в описі. У таких випадках краще шукати відгуки про конкретні моделі або брати флешку на клас вище.

В кінці хочу згадати про картах Eye-Fi. Це флешки, зібрані в корпусі SD з wi-fi адаптером. Вони дозволяють передавати фотографії з фотоапарата за допомогою бездротової мережі. З одного боку це підвищує зручність, з іншого вони дуже помітно використовують акумулятор камери. Ніякого додаткового функціоналу, крім передачі файлів вони не мають, тобто керувати фотоапаратом по wi-fi ви не зможете. Єдиний на мій погляд розумний сценарій їх використання - це швидка передача зображень під час зйомки, при відсутності під рукою комп'ютера. Для професіоналів в деяких випадках було б цікаво, якби не одне обмеження, файли RAW не потрапляють, тільки JPG.

Сподіваюся описав все докладно, але якщо залишилися питання, задавайте їх у коментарях.

Мені подобається!

Новости