Вибір оптичних дисків

  1. Ера DVD
  2. Скільки «х»?
  3. Двошарові диски: ars pro arte1
  4. Підтримка DVD-RAM
  5. висновки

Сергій Асмаков

Ера DVD

Скільки «х»?

Двошарові диски: ars pro arte

Підтримка DVD-RAM

висновки

При покупці нового або модернізації старого комп'ютера перед багатьма користувачами постає проблема вибору оптичного приводу. З одного боку, хочеться придбати найбільш сучасний пристрій, а з іншого - не переплачувати за непотрібні функціональні можливості.

Ера DVD

історії оптичних накопичувачів 2003 рік став своєрідним Рубіконом: саме в минулому році кількість проданих DVD-приводів вперше перевищило аналогічний показник CD-накопичувачів історії оптичних накопичувачів 2003 рік став своєрідним Рубіконом: саме в минулому році кількість проданих DVD-приводів вперше перевищило аналогічний показник CD-накопичувачів. Таким чином, стало абсолютно ясно, що ера DVD - нехай і з деяким запізненням - нарешті настала.

Треба сказати, що об'єктивні передумови для цього дозріли значно раніше. Уже в середині 2002 року стало очевидно, що резерви для подальшого розвитку CD-приводів вже вичерпані - з одного боку, в цьому вже не було ніякого практичного сенсу, а з іншого - подальше підвищення швидкісних характеристик зажадало б розробки і впровадження якісно інших рішень, що призвело б до значного подорожчання цих пристроїв.

Однак процес переходу до більш ємним і швидкісним DVD затягнувся. Основною перешкодою, який гальмує поширення цього виду накопичувачів, стала боротьба між трьома групами виробників, що підтримують різні формати записуваних і перезаписуваних DVD-носіїв (DVD-R / RW, DVD + R / RW і DVD-RAM). Паралельне існування кількох конкуруючих і при цьому несумісних між собою форматів записуваних і перезаписуваних DVD призводило до того, що багато користувачів, потенційно готові придбати записуючі DVD-приводи, зайняли вичікувальну позицію.

На щастя, в певний момент виробники все-таки усвідомили, що подальше протистояння форматів може привести до повного забуття записуваних і перезаписуваних DVD-носіїв. У 2003 році стала швидко зростати частка приводів DVD dual, що підтримують повноцінну роботу (читання і запис) з DVD-носіями як «мінусового», так і «плюсового» стандарту. До початку 2004 року приводи DVD dual вже складали переважну більшість від вироблених в світі DVD-накопичувачів.

Помітне зростання популярності записуючих DVD-приводів в нинішньому році обумовлений декількома факторами. Істотне збільшення обсягів виробництва дозволило значно знизити ціни - як на самі пристрої, так і на чисті диски. Був подоланий психологічно важливий рубіж: ціни на багато моделей записуючих DVD-приводів опустилися нижче за позначку в 100 дол. Крім того, завдяки зниженню цін на чисті диски, зберігати дані на записуваних DVD стало вигідніше, ніж на CD-R. Не можна також не відзначити помітне збільшення частки побутових пристроїв (DVD-плеєрів, цифрових відеомагнітофонів, ігрових приставок і т.п.), що дозволяють використовувати записувані і перезаписувані DVD-носії.

Таким чином, в сучасних умовах найбільш логічним варіантом при виборі нового оптичного накопичувача є вибір DVD-приводу - причому це відноситься як до зчитує, так і до записуючих приводів. Наприклад, різниця в ціні між накопичувачами CD-ROM і DVD-ROM часто становить всього 200-300 руб.

Аналогічна тенденція простежується і в сфері записуючих приводів. Якщо ще пару років тому записуючі DVD-приводи коштували в кілька разів дорожче накопичувачів CD-RW, то в даний час ця різниця стрімко зменшується. Так, привід CD-RW у внутрішньому виконанні можна придбати сьогодні за 30-40 дол., А молодші моделі які пишуть DVD - за 65-70 дол. (Мова йде про роздрібні ціни). При цьому будь-який сучасний пишучий DVD дозволяє крім DVD-носіїв записувати диски CD-R і CD-RW.

В даний час у продажу представлено досить велику кількість різних моделей записуючих DVD-приводів, що відрізняються один від одного швидкісними характеристиками, набором підтримуваних форматів носіїв і іншими параметрами. Нижче ми розглянемо ряд важливих аспектів, які необхідно враховувати при виборі записуючого DVD-приводу.

Скільки «х»?

про міру вдосконалення конструкції DVD-приводів поступово збільшувалася максимальна швидкість запису на DVD-носії про міру вдосконалення конструкції DVD-приводів поступово збільшувалася максимальна швидкість запису на DVD-носії. Якщо перші моделі DVD-приводів дозволяли записувати DVD-диски з максимальною швидкістю 2х, то на цей момент цей показник виріс до 16х.

Невисокі в порівнянні з CD відносні значення швидкості пояснюються різними величинами «х», що використовуються в якості еталонної (одноразової) швидкості для CD і для DVD. У разі компакт-дисків 1х відповідає швидкості 150 Кбайт / с, а в разі DVD - вже 1350 Кбайт / с. Таким чином, DVD-привід на швидкості 4х дозволяє (принаймні теоретично) записати за рівний час той же обсяг даних, що і CD-привід, що працює зі швидкістю 36х.

Вибір оптимальних швидкісних характеристик записуючого приводу є не настільки простим завданням, як це може здатися на перший погляд. В принципі, цілком очевидно, що привід, що володіє більш високою максимальною швидкістю запису, дозволяє зберегти той же обсяг даних за більш короткий проміжок часу. Однак з практичної точки зору придбання приводу з максимальною на даний момент швидкісною формулою не завжди доцільно.

По-перше, необхідно враховувати, що запис на DVD-носії з відносно високими швидкостями (8х і 16х) проводиться в режимі Z-CLV. В цьому випадку диск ділиться на кілька зон, в межах кожної з яких привід працює на певній швидкості. Запис починається на мінімальній швидкості у внутрішній зоні, розташованій в центрі диска, і стрибкоподібно підвищується при переході з однієї зони в іншу. На максимальній швидкості запис проводиться лише в самої останньої (зовнішньої) зоні. З цієї причини DVD-привід з максимальною заявленою швидкістю 8х навіть теоретично не дозволить записати диск вдвічі швидше, ніж 4-швидкісний привід.

По-друге, вартість носіїв DVD-R і DVD + R значно варіюється в залежності від максимальної швидкості запису, для якої вони сертифіковані. Так, диски DVD + R, сертифіковані для запису зі швидкістю 8х, коштують майже вдвічі дорожче в порівнянні з аналогічними носіями, сертифікованими для запису на швидкості 4х.

Крім того, існує проблема забезпечення надійності при запису з високою швидкістю. У багатьох приводах є функція автоматичного підстроювання швидкості запису в залежності від характеристик використовуваного носія. Як показує практика, досить часто фактична швидкість запису на носії 8х і 16х буває нижче номінального значення.

Беручи до уваги все вищевикладене, на даному етапі навряд чи виправдано купувати привід з максимальною швидкістю запису 16х, оскільки це зажадає додаткових витрат і навряд чи дозволить отримати скільки-небудь відчутні вигоди.

У той же час різниця в ціні між 8- і 4-швидкісними приводами сьогодні вже мінімальна, і з урахуванням цього вибір 8-швидкісної моделі буде цілком логічним. Якщо ж розглядати необхідність модернізації, то замінювати вже наявні 2- або 4-швидкісні DVD-приводи на 8- і 16-швидкісні моделі зараз не має практичного сенсу.

Двошарові диски: ars pro arte1

Арядом з нарощуванням швидкості запису виробники роблять спроби збільшити максимальний обсяг носіїв Арядом з нарощуванням швидкості запису виробники роблять спроби збільшити максимальний обсяг носіїв. В середині нинішнього року на ринку з'явилися перші моделі приводів, що дозволяють проводити запис на двошарові носії «плюсового» формату (DVD + R DL, або DVD + R9). За рахунок додавання другого шару обсяг носіїв вдалося збільшити майже вдвічі.

Однак на даному етапі використання двошарових носіїв приносить користувачам більше проблем, ніж вигод. По-перше, запис на другий шар здійснюється з меншою швидкістю (не більше 2,4х), що призводить до значного збільшення необхідного для запису двошарового диска часу, яке в цьому випадку навіть в найсучасніших моделях приводів становить не менше 45 хвилин.

По-друге, все ще залишається актуальною проблема надійності: досить часто при читанні даних з другого шару виникають збої (перш за все це відноситься до таких побутових приладів, як DVD-плеєри). І по-третє, використання двошарових носіїв недоцільно з економічної точки зору: в даний час двошарові диски майже в десять разів дорожче одношарових - це пояснюється складністю технологічного процесу і високим (близько 50%) рівнем шлюбу при виробництві. Навіть з урахуванням майже дворазового переваги в ємності питома вартість збережених на двошарових дисках даних виходить в п'ять разів вище в порівнянні з одношаровими.

1 Ars pro arte (лат.) - мистецтво заради мистецтва.

Підтримка DVD-RAM

ассказивая про записуючих DVD-приводах, ми говорили про двох родинах форматів - DVD-R / RW і DVD + R / RW ассказивая про записуючих DVD-приводах, ми говорили про двох родинах форматів - DVD-R / RW і DVD + R / RW. Тим часом існує ще один вид перезаписуваних DVD - це DVD-RAM. Історично склалося, що DVD-RAM завоював популярність лише в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону (головним чином в Японії). Що стосується Європи і США, то тут домінують формати DVD-R / RW і DVD + R / RW. З цієї причини в багатьох приводах DVD Dual, що поставляються в європейські країни і в Росію, підтримка носіїв DVD-RAM не передбачена. В общем-то, для переважної більшості вітчизняних користувачів сумісність з DVD-RAM дійсно не потрібна. Винятком з цього правила є нечисленні власники відеокамер і побутових відеорекордерів, які виробляють запис безпосередньо на диски DVD-RAM.

висновки

ВВ висновок сформулюємо найбільш важливі міркування, які слід брати до уваги при виборі оптичного накопичувача:

  • До теперішнього часу різниця в ціні між CD- і DVD-приводами скоротилася до мінімуму. При цьому DVD-накопичувачі є більш універсальними пристроями і надають можливість роботи з повним спектром CD-носіїв.
  • Для забезпечення сумісності з найбільш поширеними форматами записуваних і перезаписуваних DVD-носіїв має сенс купувати мультиформатні приводи (DVD Dual), здатні працювати як з DVD-R / RW, так і з DVD + R / RW.
  • Підтримка DVD-RAM є необхідною умовою тільки в тому випадку, якщо у користувача є інше обладнання, що працює з цим видом носіїв.
  • Подвоєння максимального заявленого значення швидкості не означає дворазового скорочення часу, необхідного для запису диска. Оскільки на даному етапі DVD-диски для запису зі швидкістю 8х і 16х коштують значно дорожче аналогічних носіїв, розрахованих на запис зі швидкістю 4х, далеко не завжди доцільно купувати привід з максимально можливою швидкісною формулою.
  • Можливість запису на двошарові диски поки не дозволяє отримати помітних переваг - через обмеження по максимальній швидкості запису і дорожнечі двошарових носіїв.

КомпьютерПресс 12'2004


Скільки «х»?

Новости