Вибір по діагоналі: як підібрати телевізор відповідного розміру

тонкощі вимірювання

При виборі одного з сучасних LED телевізорів важливим критерієм неодмінно виявляється діагональ екрану. Нинішній асортимент телевізійної техніки представлений широким розмаїттям моделей різного розміру. І визначитися з оптимальним "калібром" може бути непросто. Особливо тим, хто давно не стежив за свіжими тенденціями цієї галузі.

Ще шість років тому найкращим варіантом, який пропонували виробники, були дисплеї Full HD. Цей стандарт був максимумом, на який можна було орієнтуватися при виборі домашнього телевізора. А моделлю великого розміру вважався екран з діагоналлю близько 46 дюймів.

Але з 2012 року ринок почали завойовувати дисплеї 4K Ultra HD. Ця технологія стала новою сходинкою розвитку телевізійної техніки. Вона фактично розсунула межі можливостей виробників. Тепер нікого не дивують панелі розміром 65-80 дюймів, які можна встановити в звичайній вітальні.

Таким чином, при виборі нової панелі покупці стикаються з непростим завданням. Перед ними з'являється величезний асортимент моделей. Розмір найдоступніших і компактних не перевищує 20 дюймів. На іншому краю цього діапазону - преміальні гіганти з діагоналями 80 і більше дюймів. А між ними знаходиться різноманітність пристроїв на будь-який смак. Залишається визначитися, який саме ЛІД телевізор найкраще підійде для тих чи інших умов.

Залишається визначитися, який саме ЛІД телевізор найкраще підійде для тих чи інших умов

Яку діагональ телевізора вибрати для будинку?

Найпоширеніша завдання - вибір телевізійної панелі в зал. При цьому зазвичай передбачається, що екран буде встановлено прямо навпроти дивану або крісел. Таким чином, виходить затишна зона відпочинку для тривалого перегляду кіно чи телепрограм.

Щоб підібрати правильний розмір телевізійної панелі, необхідно врахувати два основних параметри. По-перше, це дистанція від дисплея до глядачів. Найчастіше яку можна визначити ще до покупки. Досить уявити, де саме буде перебувати панель і де сидить людина. А потім заміряти дистанцію між глядачем і передбачуваним центром екрана.

Другий важливий фактор - це дозвіл. Екрани з більш високою роздільною здатністю забезпечують більш чітку картинку. Тому LED телевізори з роздільною здатністю Full HD поблизу дивитися комфортніше, ніж HD моделі того ж розміру. Просте правило - чим нижче дозвіл, тим далі від дисплея потрібно перебувати, щоб зображення було "гладким".

Екрани з дозволом HD рекомендують дивитися з відстані, яке приблизно в 2,5-3 рази більше його діагоналі. Для Full HD коефіцієнт буде менше - приблизно 1,56-2. А для НАДЧІТКЕ моделей UHD, на думку фахівців, коефіцієнт дорівнює 1. Простіше кажучи, їх можна дивитися з дистанції, рівній діагоналі екрану.

Простіше кажучи, їх можна дивитися з дистанції, рівній діагоналі екрану

Яку діагональ телевізора вибрати при відстані 3 метри

На практиці для розрахунку потрібного розміру використовується нескладна формула. Необхідно відстань до екрану (в метрах) розділити на коефіцієнт, який залежить від дозволу. А щоб отримати приблизне значення в дюймах, результат потрібно помножити на 39,37.

Наприклад, у вітальні відстань від глядача до панелі становить 3 метри. Для розрахунку діагоналі Full HD екрану можна прийняти коефіцієнт, що дорівнює 2. Тоді формула буде виглядати наступним чином:

3: 2 * 39,37 ≈ 59 дюймів

Як було сказано вище, відстань до екранів UHD може дорівнювати їх діагоналі. Тому для визначення розміру 4K дисплея буде досить перевести відстань в дюйми:

3 * 39,37 ≈ 118 дюймів

Звичайно, не обов'язково купувати найбільшу модель з можливих. На сьогоднішній день особливим успіхом користуються середньоцінові ЛІД телевізори розміром 55-65 дюймів. Така панель підійде для кімнати стандартного розміру.

Яку діагональ телевізора вибрати на кухню

Вибір ТВ-екрану для кухні, спальні або їдальні заснований на тому ж принципі. Перш за все, варто врахувати специфіку установки і перегляду. У кухні телевізійний пристрій найчастіше грає роль "фону". Швидше за все, на екран будуть дивитися з близької відстані і під різними кутами. Тому для розрахунку можна вибрати якусь правдоподібну усереднену дистанцію.

Другий момент - якість екрану. Для кухонь нерідко вибирають бюджетні моделі з невисоким дозволом. Отже, щоб при близькому перегляді картинка виглядала досить чітко, дисплей повинен бути невеликим.

Так, можна розглянути панель HD Ready з роздільною здатністю 1366x768 пікселів, яку планують змонтувати на стіну. Наприклад, відомо, що на неї найчастіше будуть дивитися з відстані близько 1,5 м. Якщо для обчислення діагоналі екрану взяти коефіцієнт 2,5, результат буде таким:

1,5: 2,5 * 39,37 ≈ 24 дюйма

1,5: 2,5 * 39,37 ≈ 24 дюйма

підсумковий розрахунок

Звичайно, подібні підрахунки не дуже точні. Можна помітити, що думки різних експертів з приводу коефіцієнтів для різних дозволів трохи відрізняються. Але розрахункові значення допоможуть зрозуміти діапазон діагоналей, які варто розглядати. Це значно спрощує вибір.

Плануючи придбання, потрібно продумати, де саме буде перебувати панель. Врахувати, в якому просторі вона буде розташовуватися, скільки людина найчастіше будуть сидіти перед екраном. Крім цього, на вибір діагоналі, безумовно, вплине бюджет. Як показує практика, є сенс вибирати найбільшу діагональ з тих, які дозволяють кошти і простір. Вже через пару днів вона не буде здаватися величезною.

Великий вибір телевізійної техніки провідних марок представлений в інтернет-магазині "Розетка". Тут можна розглянути широкий асортимент моделей і вибрати найбільш підходящий LED телевізор .


Яку діагональ телевізора вибрати для будинку?

Новости