Вибір трансформатора струму

Для підключення вимірювальних приладів з струмовими обмотками до потужнострумових ланцюгах у розтин силового ланцюга встановлюють трансформатори струму. Трансформатори струму вибирають по номінальній напрузі і по струму первинної ланцюга. Необхідно прагнути до того, щоб максимальний струм навантаження був лише трохи менше номінального струму первинної обмотки. Номінальний струм вторинної обмотки завжди в мережах 380 В дорівнює 5 А. Для живлення лічильників електроенергії необхідно вибирати трансформатори струму з класом точності 0,5 (табл. 9.2, 9.3).

Трансформатори струму, на відміну від силових трансформаторів і трансформаторів напруги, працюють з короткозамкненою вторинною обмоткою. Розмикання вторинної обмотки небезпечно для роботи самого трансформатора струму, через перегрів желе-за внаслідок його насичення. Крім цього через насичення заліза на розімкнутої вторинної обмотці з'являються піки перенапруг з амплітудою до декількох кВ, що небезпечно для обслуговуючого персоналу. Тому необхідно прагнути, щоб навантаження, підключена до вторинної обмотки трансформатора струму (табл. 9.1), мала якомога менше опір. Для цього виконують умову:

Таблиця 9.1. Опір струмових котушок приладів і реле

Опір проводів знаходять по перетину і по довжині від трансформатора струму до самого віддаленого приладу без урахування їх індуктивного опору.

де ρ - питомий опір проводів де ρ - питомий опір проводів. У мережах 380 В в ланцюгах трансформаторів струму використовують алюмінієві дроти ρAl = 0,0283Ом · м, ρСu = 0,0172 Ом · м;
F - площа поперечного перерізу, в ланцюгах трансформаторів струму найчастіше застосовують дроти перетином 2,5 або 4 мм2, при більшому перерізі сполучних проводів потрібні перехідні клеми для підключення до лічильників.

У мережах 380 В в ланцюгах трансформаторів струму використовують алюмінієві дроти ρAl = 0,0283Ом · м, ρСu = 0,0172 Ом · м;   F - площа поперечного перерізу, в ланцюгах трансформаторів струму найчастіше застосовують дроти перетином 2,5 або 4 мм2, при більшому перерізі сполучних проводів потрібні перехідні клеми для підключення до лічильників

Таблиця 9.2. Технічні дані трансформаторів струму

Якщо при розрахунку вторинної навантаження трансформатора струму виявиться, що вона перевищує допустиму, то необхідно збільшувати перетин проводів, зменшувати протяжність вторинних ланцюгів або зменшувати кількість цих приладів.

Таблиця 9.3. Опору первинних обмоток котушкові трансформаторів струму, в мОм

Новости