Вибираємо скельні туфлі: що потрібно знати перед покупкою?

Вибираємо скельні туфлі: що потрібно знати перед покупкою?

Дуже вже багато дрібниць існує, які доводиться враховувати, розмірковуючи як вибрати скельні туфлі. Взуття буде вашим першим і головною проблемою в процесі вибору скелелазного спорядження . У цій статті ми спробуємо трохи пролити світло на проблему. Дуже важливо вибрати відповідну модель, інакше є ризик зіткнутися з серйозним дискомфортом.

Як мистецтво війни радить завжди знати свого супротивника, так і ми порадимо добре подумати і визначитися зі своїми Скелелазна цілями і пріоритетами. Ви збираєтеся займатися в залі? Вашим пріоритетом буде боулдерінг або big-wall? Ви надасте перевагу швидкість і дух змагань, або хочете підкорювати маршрути, зайвий раз не ризикуючи? З цього моменту ми спробуємо максимально докладно відповісти на часто виникаючі питання і допомогти вам визначитися. Перш за все, розглянемо особливості конструкції і матеріали.

Найбільш гнучким і вдалим для початку вибором є універсальні скелелазні кросівки. Так-так, ви не помилилися - саме кросівки. Конструкція такої взуття не сфокусована на якомусь певному стилі лазіння. Прекрасно підходять для новачків-скелелазів або альпіністів. Непоганий вибір для простих за складністю скелелазні маршрутів. Так само знадобляться, коли частина маршруту на сходженні або в поході проходить через скелі - в цьому випадку не треба постійно перевзуватися в спеціальне взуття для скелелазіння.

Якщо ж ви хочете зосередитися на якомусь конкретному виді лазіння, наприклад це можуть бути маршрути, прокладені по тріщинах, стрімкі і нависає скелях, або, навпаки, швидкість і складність боулдерінгових маршрутів в залі - вам доведеться підібрати скальники для конкретного завдання.

Більш досвідчені скелелази часто володіють кількома парами скельних туфель. Починаючи з базової пари універсальних скелелазні тапочок, колекція буде рости залежно від розвитку ваших умінь і розстановки пріоритетів і цілей. Кожна модель вимагає певних навичок і «лазить» трохи по іншому, так що дуже багато залежить від вашого стилю і досконалості рухів. Використання різних моделей насамперед допомагає сдлеать для себе ідеальний вибір, а так же запобігти небезпечний знос скельних туфель, який буде посилюватися, якщо постійно «тиранити» одну і ту ж модель. Більш досвідчені скелелази часто володіють кількома парами скельних туфель

Універсальні. Найбільш гнучка і підходяща для новачка категорія скалолазной взуття. По зручності можна порівняти з кросівками і не потребує будь-яких спеціальних знань для того щоб вибрати відповідні - головне не пробити з розміром. Носок універсальних туфель часто плоский. Так як вони припускають повсякденне використання, п'ята сконструйована з розрахунком на максимальну зручність і має амортизуючий каблук. Середня по жорсткості проміжна підошва і жорстка підошва.

Спортивні скельні маршрути. У цю категорію входить спортивне скелелазіння і маршрути середньої складності. Носок туфель кілька стискає пальці, але в цілому сидить зручно. Конструкція взуття прибирає навантаження з п'яти. Збалансована жорсткість супинатора дозволяє точно і правильно направляти сили під час лазіння. Для маршрутів з великою кількістю «кишень» краще підійдуть моделі з гострим носком, широкий вибір яких ви зможете знайти у американського бренду Evolv .

Боулдерінг / скелелазіння в приміщенні. Для цього виду активності потрібні хороші скелелазні туфлі, які забезпечать надійну опору і поліпшать ваші показники. Для маршрутів з великим нависанням дуже знадобляться скальники з вигином. Доброю ідеєю буде використання скельників із застібкою-липучкою, що дозволить швидко регулювати їх і легко знімати / одягати. Відрізняються вигнутою формою, м'якою і чутливою проміжної підошвою і тонкою підошвою.

Щілинне лазіння. Для щілинного лазіння знадобляться скальники з «неагресивним» плоским носком, який буде добре чіплятися навіть за маленькі виступи і не буде прослизати. Зовнішній матеріал повинен бути досить зносостійким. Рекомендується жорстка проміжна підошва. Відмінним вибором стануть доступні і вкрай зносостійкі скальники від чеського бренду Triop .

Для внесення ясності в особливості конструкції варто розглянути, перш за все, матеріали з яких можуть бути виготовлені скальники.

Матеріали.

Шкіра без підкладки. Прекрасно тягнеться і приймає форму стопи власника. Скельні туфлі, верхня частина яких виготовлена ​​зі шкіри, дуже прості у догляді і обслуговуванні. Коли підбираєте розмір, не переборщіть і не вибирайте занадто маленькі. Ложкою дьогтю можна назвати той факт, що в процесі використання шкіряні скальники «линяють» і ваша стопа може виявитися вельми нетривіального відтінку, коли ви роззує.

Шкіра з підкладкою. Тягнуться гірше ніж виконані зі шкіри без підкладки, але комфортніше в шкарпетці. Останнім часом виробники прошивають підкладкою тільки носок, щоб підвищити надійність без відчутного подорожчання продукту. Легкі у догляді.

Синтетика. Різноманітні синтетичні матеріали використовуються для виготовлення верхній частині. Відрізняються високою міцністю, але низькою еластичністю - дуже погано тягнутися. Крім совій міцності часто можуть похвалитися додатковими властивостями, такими відведення поту від стопи і висока дишимость.

Система фіксації.

Система фіксації скельних туфель на нозі так само дуже важлива Система фіксації скельних туфель на нозі так само дуже важлива. Шнурівка стане прекрасним і вибором, так як цінується і новачками і професіоналами за свою універсальність. Дозволяє затягнути чи послабити затягування залежно від потреби. На легких маршрутах краще розв'язати шнурки для того щоб дати стопі відпочити, в той час як важкі швидкісні маршрути зажадають жорсткої фіксації. Часто використовується застібка - липучка. Основними перевагами є швидкість розстібання і застібання, а так само дуже низькі шанси довільного розкриття. Теж можна контролювати силу утяжки, але не так точно як зі шнурками.

Окремо варто зупинитися на такій категорії як еластичні скельні «тапочки». Відрізняються від звичайних скельників насамперед відсутністю шнурівки або застібки - триматися на нозі за рахунок еластичних вставок. Гарні для тренувань завдяки своєму дизайну, що припускає максимальну легкість і продуктивність. Цінуються багатьма професіоналами за свої спортивні властивості, компактність і легкість.

Гума.

Пари слів гідна гума. Нескользящая гумова підошва з високими показниками міцності і тертя створила бум в сфері скалолазной взуття в вісімдесятих роках. З тих пір, в общем-то нічого не змінилося. Якщо не вдаватися в подробиці, чим сильніше у гуми тертя - тим краще продуктивність взуття.

Форма і тип колодки скельних туфель.

Якщо не вдаватися в подробиці все скальники, за формою і колодці, діляться на три групи: традиційна пряма, напівзігнутих і, власне, зігнута. Традиційна пряма і напівзігнутих підошва практично повторює форму вашої стопи і є найбільш комфортним для лазіння вибором. Вигнута агресивна підошва формує «дзьоб» загнутий вниз. Основне призначення - екстремальне лазіння вимагає від вас вичавити на всі сто відсотків. Така форма підошви дозволяє точно контролювати і направляти зусилля.

Така форма підошви дозволяє точно контролювати і направляти зусилля

Форма стопи.

З огляду на важливість правильної посадки скельних туфель, величезну важливість має форма стопи. Найважливішим фактором є форма ваших пальців. Уважно подивіться на свою ногу перед покупкою і огляньте скальники, вам все стане ясно і без зайвих пояснень. Так само з формою варто визначатися з оглядкою на те, де ви будете використовувати скельні туфлі - від цього залежать деякі важливі фактори. Якщо розібратися, картина виходить приблизно така:

- Традиційна форма - найбільш схожа на форму вашої звичайної взуття. Сидить щільно але затишно. Найчастіше зустрічається у універсальних скельників, які самі по собі скидаються на трекінгові кросівки. Краща для легких і середніх по складності маршрутів.
- Гостроноса форма - кращий вибір для маршрутів з великою кількістю тріщин і кишень.
- Симетрична форма відрізняється тим, що найдовша частина скельників зміщена в сторону середнього пальця. Підходить для людей з «класичної грецької стопою», коли в зв'язку з анатомічними особливостями середньої палець видається трохи вперед. Так само така стопа відома в медичних колах як «стопа Мортона».
- Асиметрична форма, навпаки, повторює форму звичайної стопи і концентрує силу на великому пальці. Деякі радикально «загорнуті» моделі зроблені такими щоб концентрувати весь упор в одній точці і піднімати ваші показники на новий рівень.

Статева приналежність.

Окремо варто згадати таке явище як жіночі скальники, вони ж «моделі з низьким внутрішнім об'ємом». У багатьох людей стопа досить вузька і звичайні скальники можуть погано сидіти. Не варто вестися на те що вони жіночі, вони просто мають менший внутрішнім об'ємом і трохи іншою формою ніж скельні туфлі «унісекс». Якщо чоловік стикається з проблемою при виборі скельників - є сенс звернути увагу на ці моделі. І якщо вони не пофарбовані в рожевий колір і не мають орнаментом з квіточок, метеликів і поні - сміливо беріть.

І якщо вони не пофарбовані в рожевий колір і не мають орнаментом з квіточок, метеликів і поні - сміливо беріть

Для дітей існує окремий ряд скалолазной взуття. Розумно мати власні, а не орендувати в залі. Відрізняються дитячі скальники від дорослих набагато менш щільною посадкою - дитячої стопі краще знаходиться в більш комфортних умовах. Діти вважають за краще липучку як застібки, так як не люблять морочиться з шнурками, як це реалізовано, наприклад, в дитячих моделях скельних туфель Evolv Venga Kids і Rock Empire Kanrei Kids .

Діти вважають за краще липучку як застібки, так як не люблять морочиться з шнурками, як це реалізовано, наприклад, в дитячих моделях скельних туфель   Evolv Venga Kids   і   Rock Empire Kanrei Kids

Технічні подробиці ми, на перший погляд, розглянули, давайте тепер відповімо на найбільш животрепетне питання: як же все таки вибрати Скелелазна взуття, так щоб потім не проклинати себе і продавця-консультанта?

Підказка №1: Сходіть і поміряйте Підказка №1: Сходіть і поміряйте. Не соромтеся і міряйте різні моделі і розміри, поки не знайдете те що вам підходить більше. Розглядайте різні форми. Кожна стопа унікальна і хоч Скальнік і прийме згодом потрібну форму, до цього ще треба не озвіріти від дискомфорту. Багато питайте консультантів! Кваліфікована людина напевно може вам підказати ніж полегшить вам життя. Враховуйте що у всіх виробників якісь дуже дивні поняття про стандартні розміри взуття і часто, скажімо, 43 розмір одного виробника радикально відрізняється від 43 іншого виробника. Коли ви зашнуровує туфлі - не лінуйтеся і расшнуруйте їх повністю, а потім повністю добре зашнуруйте. тільки так ви отримаєте правильну посадку і будете представляти наскільки вам в них зручно (чи ні).

Підказка №2: Найкращий час для шопінгу - друга половина дня Підказка №2: Найкращий час для шопінгу - друга половина дня. Пройдіться, пробіжіться, а ще краще трохи полазьте перед тим як йти купувати нову Скелелазна взуття, так як тільки в цьому випадку ваша стопа придбає свій природний розмір. Міряйте на босу ногу, так як скальники спеціально призначені для роботи без шкарпеток. Виняток становить скелелазна взуття яка вам знадобиться для альпіністських подвигів або скелелазіння в холодну пору (в цьому випадку буде сконцентровано увагу на універсальних скельників і теплих шкарпетках).

Підказка №3: «Через біль ми пізнаємо світ»
Підказка №3: «Через біль ми пізнаємо світ».

  • Скельні туфлі НЕ повинні сидіти на вас як колодки, вони повинні щільно і точно сидіти. Інакше ви ризикуєте отримати купу проблем на кшталт натертостей, мозолів і саден. За відчуттями вони будуть вам замалі, але не лякайтеся - з часом вони приймуть потрібну форму.
  • Уникайте порожнього місця між пальцями і носком. Пальці повинні бути трохи зігнуті - це набагато підвищить чутливість і інформативність взуття.
  • Трохи зігнуті - не означає скручені як равлик. Вам все ще має бути зручно. Це не домашні тапочки, але і не дробарка.
  • П'ята повинна добре сидіти і точно бути на своєму місці. Станьте на носочки і переконайтеся в тому що немає вільного місця.
  • Якщо Скальнік на вас погано сидить - він на вас погано сидить. Капітан Очевидність сплакнув б над цією фразою, а ви просто поміряйте іншу пару.
  • Точно визначитеся з метою покупки, так продавцеві буде набагато легше вам допомогти. Не женіться за універсальністю. Якщо ви не досвідчений скелелаз який точно знає що і навіщо треба - універсальність означатиме що для будь-яких цілей скальники будуть підходити однаково погано.

Сподіваємося всі ці поради допоможуть вам визначитися з вибором гідної взуття для скелелазіння, яка зробить ваші пригоди ще більш яскравими.

_______________________________________________________________________________________

Для більш глибокого розуміння термінології, ми додаємо маленький глосарій.

Форма (Last) - спочатку це тверда «модель» ступні, навколо якої і конструюється взуття. Саме вона відповідає за розмір, вигин, обсяг і кінцеву форму виробу. Для скельників ця форма дуже специфічна і хитра. Скельні туфлі конструюються навколо форми з мінімальними зазорами.

Рант (Rand) - гумова деталь взуття, що заповнює простір від підошви до верхньої частини.

Слінгшот (Slingshot Heel Rand) - спеціальна деталь ранта. Часто вдає із себе шкіряну смугу. Завдання цієї деталі просувати ногу вперед щоб забезпечити максимальний упор.

Форма носка (Toe box shape) - форма носка скалолазной взуття. Має критично важливе значення, так як, по суті, вирішує ваше розташування пальців всередині, рівень зручності і контролю зусиль. Традиційно скальники були практично симетричної форми, нині ж їх форма відрізняється для того щоб ви могли підібрати відповідні особисто для себе. Часто форма носка так само додатково загострена, для зручності використання кишень, зменшена для щілинного лазіння або загнута вниз для нависання.

Широкий вибір скельних туфель для скелелазіння, альпінізму представлений на нашому сайті в розділі скельні туфлі .

Текст підготовлений спеціально для Інтернет-порталу Alp.dp.ua. При повному або частковому відтворенні дозволено виключно з зазначенням першоджерела.

Вибираємо скельні туфлі: що потрібно знати перед покупкою?
Ви збираєтеся займатися в залі?
Вашим пріоритетом буде боулдерінг або big-wall?
Ви надасте перевагу швидкість і дух змагань, або хочете підкорювати маршрути, зайвий раз не ризикуючи?

Новости