Вибираємо недорогий повнокадровий апарат: Canon 6D проти Nikon D600

Ласкаво просимо на новий раунд «священної війни»

Ласкаво просимо на новий раунд «священної війни». Сьогодні на полі брані - доступні за ціною повнокадрові апарати від головних світових фотовиробників.

від 19 952 грн

Пропозицій: 25



Вступне зауваження: чи завжди повнокадрова камера краще, ніж апарат з матрицею меншого розміру? Ні не завжди. Чим менше розмір матриці, тим більше глибина різкості при однакових діафрагмах. А ще об'єктиви для апаратів з маленькими сенсорами менше і легше, це особливо помітно на системі Micro 4/3. Невеликі матриці мають «чарівним» властивістю «збільшувати» фокусна відстань, що корисно для телеоб'єктивів і зводить нанівець переваги ширококутних.

Тост з однієї старої радянської комедії містив побажання збігів бажань з можливостями. Для вивчення цього аспекту вибору камери звернемося до всезнаючого hotline .

Середня ціна Canon 6D без об'єктива - 18300 грн., Nikon D600 - 15400 грн. Різниця - майже 3000 гривень на користь Nikon, хоча за кількістю пропозицій в Інтернет-магазинах лідерство з дворазовим відривом у Canon.

Ситуація з об'єктивами наступна: для обох систем кількість пропозицій практично однаково: 177-178, але для Nikon це більше заслуга сторонніх виробників.

Популярні моделі Canon в багатьох випадках обходяться дорожче.
Canon EF 50mm f / 1.8 II коштує 870 грн., Nikon AF Nikkor 50mm f / 1.8D - 1100 грн.
Canon EF 24-70mm f / 2.8L II USM - 18500 грн., Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f / 2.8 G IF ED - 14 150 грн.
Canon EF 70-200mm f / 2.8L IS II USM - 19700 грн., Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f / 2.8G ED VR II - 18100 грн.

Виходить, що з економічної точки зору пропозицію Nikon вигідніше. Однак різниця в ціні - не головний аргумент при виборі камери. Є ще об'єктивні і суб'єктивні характеристики.

Є ще об'єктивні і суб'єктивні характеристики

Почнемо, як водиться, з матриці. У Canon 20 мегапікселів, за даними виробника площа однієї піксельної осередку 6.55 μm², розмір робочої області сенсора 35,8 x 23,9 мм, у точках виходить 5472 x 3648. У Nikon 24 мегапікселя, даних про площі піксельної осередку немає, розмір робочої області сенсора 35,9 x 24 мм, у точках виходить 6016 x 4016. Формально краще показники Nikon, якщо перевести пікселі в розмір надрукованій з дозволом 300 dpi роботи, то виходить 50,94 х 34 см. проти 46,33х 30,89 см.

За обробку даних у Canon відповідає процесор DIGIC 5, у Nikon - Expeed 3. Аналогічні встановлені в топ-моделях обох виробників. Обидві камери здатні оперувати 12 і 14 бітної інформацією.

У Canon, крім звичайного RAW-файлу, можна вибрати інтерпольовані до 11 і 5 мегапікселів.
Nikon, в свою чергу, пропонує стиснення RAW-даних з деякими втратами для зменшення розміру файлу, але зі збереженням загальної кількості пікселів.

Хоча між апаратами є значні конструктивні відмінності, їх об'єднує заміна деяких металевих деталей корпусу на полікарбонатні. Nikon захищений від впливу пилу і вологи, але не варто випробовувати долю і знімати в екстремальних умовах без додаткових запобіжних заходів.

На фото видно, що габарити Canon 6D дещо менше, причому по всіх трьох осях. Є різниця і в масі - Nikon D600 важче приблизно на 10%, що в абсолютних цифрах 770 г і 850 г, включаючи батареї.

Видошукач Canon показує 97% площі майбутнього кадру, а Nikon - 100%. Різниця не суттєва, але вона все ж є. Суб'єктивно більш «світлим» мені здався Canon, у нього краще і екран фокусування.

Суб'єктивно більш «світлим» мені здався Canon, у нього краще і екран фокусування

Одне з істотних відмінностей між 6D і D600 - наявність вбудованого спалаху у Nikon. Хоча такі джерела штучного освітлення підходять в основному для підсвічування тіней при жорсткому або контровому світлі, спалах в камері спрощує роботу в студії з простим набором зовнішніх бліців: імпульсу досить для «підпалу» ведених приладів. Для Canon доведеться придбати додатковий синхронізатор.

Обговорювати розташування елементів управління безглуздо, тут багато що визначає звичка і особисті враження. Мені більше імпонує підхід Nikon, хоча він явно «дворукий» - перемикання режимів протягання, ISO і балансу білого проводиться через апаратні кнопки, розташовані зліва від екрану. У Canon однією рукою можна зробити більше, але я б не став вправлятися з настройками «на вазі».

Обидві камери дозволяють записати набори налаштувань в два слота, які перемикаються з колеса вибору режимів.

ЖК-екрани у конкурентів жорстко вбудовані в корпус, у Nikon є додатковий захист у вигляді знімним пластиковим накладки. Деякі нарікали на те, що вона погіршує якість зображення. У цьому є частка правди, особливо після інтенсивного використання камери. Представники компанії говорять, що, по-перше, у міру зносу накладку можна змінювати самому користувачеві, по-друге, ніхто не забороняє зняти її зовсім.

Про те, що важливіше - кількість елементів зображення або розмір діагоналі - можна сперечатися. У Canon 6D три дюйма і мільйон з невеликим, у Nikon D600 - 3,2 дюйма і 920 тис. Картинка на Canon мені здалася більш привабливою, у Nikon пикселизация помітніше.

Кути огляду однаково великі, але чому екран до сих пір не поворотний?

Для запису відзнятого матеріалу у Canon один слот для карт пам'яті, у Nikon - два. Використовується найпоширеніший стандарт SD в його швидкісних модифікаціях SDHC / SDXC. В D600 можна задати алгоритм роботи двох слотів, наприклад, створювати резервну копію, розділяти RAW і JPEG або переходити на другу карту при заповненні першої.

За даними виробників, від повного заряду акумулятора LP-E6 (7,2 V, 1800 mAh) Canon робить приблизно 1090 знімків (при використанні оптичного видошукача), результат Nikon - 900 знімків (акумулятор EN-EL15, 7V, 1900 mAh). Обидві камери дозволяють підключити купується окремо додатковий комплект елементів живлення.

Системи наведення на різкість відрізняються дуже сильно. У фазовому датчику Canon 11 точок (одна - хрестоподібна), системи підсвічування для роботи в умовах слабкого освітлення немає. У Nikon точок 39 (в тому числі 9 - хрестоподібні), через меню можна перемикатися між 9, 21 і 39 точками (менше точок - швидше, але зазор між ними більше), є лампа підсвічування.

Хоча по цифрам Canon виглядає не так привабливо, особливої ​​різниці між конкурентами ви не помітите: справа в тому, що у Nikon площа розташування датчиків в кадрі приблизно така ж, як і у Canon. Це добре видно на наведеному знімку. Зліва - видошукач 6D, праворуч - D600. Поки з розміщення датчиків в кадрі бюджетні повнокадрові камери програють побратимам на APS-C, адже останні працюють в центральній області спроектованого об'єктивом зображення, відповідно, їх точки автофокусування виявляються ближче до країв кадру.

При яскравому світлі різницю в швидкості і точності роботи системи наведення на різкість відчути складно. При недостатньому освітленні Canon, незважаючи на відсутність лампи підсвічування, справляє краще враження: він швидше і впевненіше.

Обидва апарати мають однаковий інтервал витягів: 1 / 4000-30 с. Так, чудес поки не буває і за 1/8000 доводиться вирушати в дорожчу цінову категорію.

Швидкість серійної зйомки у Nikon досягає 5,5 к / с, буфер вміщує JPEG - до 30 кадрів, а RAW - до 15 кадрів. У Canon показники скромніші: 4,5 к / с, зате для JPEG практично відсутнє обмеження на довжину серії, апарат буде знімати до заповнення карти пам'яті. В RAW серія може бути до 15 кадрів, правда, якщо обраний режим RAW + JPEG, то буфер заповниться вже після 8 кадрів (проти 13 у Nikon). Для досягнення таких результатів потрібні високошвидкісні карти пам'яті.

Nikon D600 дозволяє переключитися в режим DX, тобто перетворюється в APS-C-камеру. Це збільшує еквівалентна фокусна відстань будь-якого об'єктива в 1,5 рази, благотворно позначається на довжині серії (до 100 кадрів в JPEG і 30 в RAW), зменшуються і розміри кадру (3936 x 2624 пікселів).

При переході з APS-C на «повний кадр» такий підхід компанії дає можливість в перший час використовувати наявний у фотографа парк DX-об'єктивів. В D600 також є привід для наведення на різкість безмоторної оптики.

Canon 6D розрахований на роботу з оптикою, оснащеної байонетом EF, версії з EF-S і EF-M не підходять.

Пора перейти до самого животрепетного питання: про якість знімків.

Через різницю в розмірі зображення Nikon на старті отримує фору: його знімки швидше за все будуть зменшуватися при друку, а файли Canon, можливо, буде потрібно збільшити, або знизити дозвіл, що негативно впливає на якість.

При ISO 100 в JPEG Canon дає більш контрастні файли при стандартних налаштуваннях, при уважному вивченні помітні результати внутрішньокамерного підвищення різкості. Картинка Nikon може здатися гірше, проте його зображення краще коригувати.

При однакових значеннях діафрагми, витримки і чутливості знімки Canon трохи світліше, але обидва конкурента визначили експозицію досить точно.

Поки ISO не піднімається вище 3200, обидві камери приблизно однакові. З ростом чутливості матриці в JPEG більш привабливо виглядають файли 6D. Треба відзначити, що максимальне значення ISO у нього вище - в стандартному діапазоні це 25600, в розширеному - 102400.

Висока чутливість - явно не та область, де Nikon D600 лідирує. Максимальне значення в стандартному діапазоні у нього 6400, а в розширеному - 25600.

При поканально розгляді можна помітити, що у Nikon як і раніше спостерігаються проблеми в червоному каналі. Звичайно, він виходить не таким гучним, як синій, але у Canon ситуація краща.

В RAW тенденція зберігається. З ростом чутливості результати Canon в порівнянні з конкурентом більш якісні.

При Пересветі в два ступені з RAW обох камер відновлюється практично вся інформація, три ступені згубно впливають на передачу кольору (особливо для жовтих кольорів), але при перекладі в градації сірого файл ще можна використовувати. Для порівняння, в апаратах з меншою матрицею, наприклад APS-C або Micro 4/3, «стійкість» менше приблизно на півступеня.

Недодержка в три ступені чревата помітним підвищенням шумів в тінях, однак якщо ISO спочатку була невисокою, то їх досить легко прибрати в ACR або модулями.

При зйомці в RAW це знімає питання динамічного діапазону, для JPEG можна спробувати автоматичні інструменти, вони є в кожного учасника поєдинку.
В умовах недостатньої освітленості поріг робочого значення ISO для JPEG знижується приблизно на один щабель. Для Canon це 3200 (хоча і 6400 забезпечує непогані результати, якщо закрити очі на агресивну поведінку алгоритмів шумозаглушення), Nikon, відповідно, 1600.

Ви можете завантажити файли для самостійного вивчення, тут лежать як JPEG, так і RAW, зняті при однакових умовах на пленері і в приміщенні, при штучному освітленні.

Робота з відео - тема окремої статті, а в рамках цієї можна обмежитися декількома зауваженнями.

Конкуренти мають однакові характеристики: Full HD, 30 к / с., Два значення компресії, але у Canon є функція впровадження тайм-коду для зручності редагування.

Обидва апарати оснащені 3,5-мм входами для підключення зовнішнього мікрофона, але у Nikon є вихід для контрольних навушників і можливість запису нестислого сигналу на зовнішній HDMI-рекордер.

Canon вміє змінювати діафрагму (відповідного об'єктива) під час зйомки. З урахуванням розміру матриці, це дає відмінну можливість оперативно вручну змінювати глибину різкості, створюючи красиві кінематографічні ефекти.

Canon оснащується Wi-Fi-модулем і GPS-приймачем. У Nikon це два додаткових аксесуара, придбані окремо.

Якщо вам дійсно потрібна така функціональність, то рішення Canon привабливіше - шанси зламати або втратити ще одне маленьке пристрій зведені до нуля.

Через Wi-Fi Canon вміє обмінюватися файлами з іншою камерою (вкрай сумнівна по своїй практичній цінності функція), з'єднуватися зі смартфоном (є клієнти для Android і iOS) і комп'ютером, безпосередньо друкувати і вивантажувати відзнятий матеріал в Мережу, а також віддавати його на DNLA сумісні пристрої.

Клієнти для мобільних платформ безкоштовні, для iOS існує тільки версія для смартфона (на iPad відображається в центрі екрану), через брак планшета з Android наявність версії для нього не перевірялося.

Функціональність програми EOS Remote залишає бажати кращого. І справа навіть не в тому, що крім відкритої мережі, камера вміє захищати дані, що передаються тільки AES-шифруванням.

Віддалено не можна змінити режим вибору експозиції, в програмному зі смартфона задаються тільки Експопоправка і чутливість. У пріоритетних з'являється ще один пункт - витримка або діафрагма. Інформацію про баланс білого, методі визначення експозиції, режим протягання, типі і якості файлу можна лише подивитися.

Оскільки при віддаленій зйомці камера переводиться в режим Live View, фазові датчики автофокусу не працюють і наводка на різкість виконується по контрастному методу.

Для економії заряду акумулятора Live View відключається зі смартфона і включається у міру потреби.

На смартфоні можна вибрати точку автофокусування безпосередньо на зображенні, в інтерфейсі EOS Remote, крім кнопки Спуск, є кнопка, що дає камері команду навести на різкість. Для перевірки точності передбачена функція Виділену ділянку можна.

У режимі перегляду на смартфон можна завантажити знятий матеріал для подальшої обробки або відразу відправити кадр по електронній пошті.

Є можливість привласнити кожному знімку зоряний рейтинг. Це добре ілюструється в рекламних роликах: людина в громадському транспорті щось переглядає на екрані свого смартфона, насправді він сортує фото з недешевої камери, яка, не привертаючи уваги публіки, мирно лежить в надрах сумки.

На віддалену роботу з відео немає навіть натяку. Благо інтерфейс на смартфоні повертається, але навіть в такому випадку розмір зображення приблизно такий же, як на дисплеї камери.

При обробці і передачі даних швидкості явно не вистачає: швидкого руху об'єктів, які чітко видно на дисплеї апарата, на смартфоні розмиваються.

Nikon дозволяє не тільки зняти заготовку для Time-lapse, але і згенерувати ролик в камері, не завантажуючи вихідні кадри на комп'ютер для складання ролика.

Через меню вказується інтервал і час зйомки, але прискорення часу буде однаковим протягом всього фрагмента. Щоб отримати плавне прискорення або уповільнення треба користуватися додатковим устаткуванням і управляти камерою дистанційно.

Звичайно, можливості у цій функції занадто базові - наприклад, на комп'ютері можна стабілізувати картинку, якщо камера під час зйомки зміщалася, додати панорамування і т.д. Однак поява нових інструментів завжди приємно.

Canon EOS 6D kit (24-70mm f / 4 IS L)
33 640 - 42 999 грн
Порівняти ціни Nikon D600 kit (24-85mm)
Повідомити про появу в продажу

Категорія фотоапарата Дзеркальний фотоапарат Дзеркальний фотоапарат Тип CMOS CMOS Розмір Full frame (36 × 24 mm) Full frame (36 × 24 mm) Кількість мегапікселів 20,2 24,3 Максимальний розмір кадру 5472 × 3648 6016 × 4016 Змінний об'єктив + (EF) + (Nikon F) Фокусна відстань, 35-мм еквівалент 24-70 24-85 Максимальна діафрагма 4 3,5 Оптичний зум 3x 3,5x Мінім. дистанція фокусування, м (звич. режим) 0,38 немає даних Мінім. дистанція фокусування, м (макрорежим) - немає даних Чутливість ISO авто, 100-25600 авто, 100-6400, (50 - 25600 with boost) Діапазон витримок, сек 30-1 / 4000 60-1 / 4000 Режими: пріоритет витримки / діафрагми / ручний + / + / + + / + / + Ручне фокусування + Цифровий зум - - Баланс білого авто, 7 предустановок, ручний авто, 7 предустановок, ручний Серійна зйомка, кадрів / сек. 4,5 5,5 Експозиція, EV +/- 3, 1/3 (1/2) +/- 5, 1/3 Експозамір матричний, центрально, точковий матричний, центрально, точковий Режими вбудованого спалаху - авто, примусове спрацьовування, повільна синхронізація, спалах відключена, зменшення ефекту «червоних очей» Типи файлів JPEG, RAW JPEG, RAW Макс. розмір кадру; кадрів / сек. (Fps) 1920 × 1080 (30fps) 1920 × 1080 (30fps) Формат відео H.264 MPEG-4, H.264 Видошукач оптичний оптичний Live View (для дзеркальних) + + LCD-екран (діагональ в дюймах; к-ть пікселів ) 3 ", 1040000 3,2", 921000 Поворотний екран - - Система стабілізації зображення оптична залежить від об'єктива Гніздо для зовнішнього спалаху + Вбудований мікрофон + Карти пам'яті SD, SDHC (SDXC) SD / SDHC / SDXC x 2 slots Вбудована пам'ять , MB - - Інтерфейс Micro USB 2.0, Mini HDMI USB 2.0, HDMI Живлення Li-Ion акумулятор Li-Ion акумулятор Зарядний пристрій + + Розміри, (Ш × В × Г) 145x111x71 141x113x82 Маса 755 760 Додатково вбудований GPS, Wi-Fi, пило-, в лагозащіта пило-вологозахищений

Слід пам'ятати, що вибір камери рівносильний вибору системи, яка, як відомо, включає і об'єктиви, і спалаху і аксесуари, тому остаточне рішення треба приймати тільки з урахуванням цих компонентів.

У цьому раунді з перевагою за очками перемагає Nikon D600. Його характеристики в ряді пунктів краще, а якість зйомки в цілому дозволяє пробачити ряд недоліків, особливо з урахуванням більш привабливої ​​ціни.

Однак в активі Canon такі вагомі аргументи, як висока швидкість і впевненість автофокусування в умовах недостатньої освітленості, вбудовані Wi-Fi і GPS, легкість і компактні розміри. При зйомках з високими (більше 3200) значеннями ISO 6D забезпечує найкращі результати.

від 33 640 грн

Пропозицій: 5


Продукти надані компаніями Canon і Nikon .

Кути огляду однаково великі, але чому екран до сих пір не поворотний?

Новости