Вибираємо лічильник електрики

Як вибрати правильний лічильник і як заощадити на споживанні

Вибираємо лічильник електрики Шагінян Тетяна https://cdn.segodnya.ua/img/article/2658/77_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/2658/77_tn.jpg 2011-09-13T09: 57 : 35 + 03: 00 Нерухомість Чим відрізняється електронний лічильник від індукційного і як його правильно встановити.

Відпускний період закінчено, все повертаються до своїх домівок, темніє з кожним днем ​​все раніше, і наші лічильники працюють більш активно: з приходом осені енергоспоживання зростає. Тому у багатьох виникає дуже закономірне питання: як би заощадити.

Як відомо, економія починається з дрібниць. А у випадку з електрикою - з чіткого контролю кількості витрачених кіловат і його максимального скорочення. Контролюють витрата електроенергії в наших будинках прилади обліку, простіше кажучи, лічильники, якими оснащені всі без виключення квартири.

Про те, хто повинен здійснювати контроль за їх роботою, як вибрати правильний лічильник і як заощадити на споживанні, розбиралася "Сегодня".

ЯКИЙ ВИБРАТИ

Лічильники бувають індукційні і електронні. Індукційні - з блоком барабаном, звичні нам з дитинства, електронні - з електронним табло, на якому вказано витрата енергії. Головна відмінність між ними - рівень точності і поріг чутливості. Ці показники відповідають за точність вимірювання і, відповідно, за підсумкову суму, яку ви будете оплачувати. У електронних лічильників клас точності 1, у індукційних - 2,0-2,5. Чим нижче клас точності, тим точніше вимірювання. Також "електроніка" більш компактна і споживає менше електроенергії для власних потреб. Крім того, Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) рекомендувала всім енергопостачальним організаціям замінити індукційні лічильники електронними. Тому зараз в старому житловому фонді індукційні лічильники, які відпрацювали термін експлуатації, поступово змінюються на більш сучасні.

Багатотарифні. Згідно з постановою тієї ж НКРЕ, споживач може встановити собі багатотарифний лічильник і платити за електроенергію менше, перейшовши на активне її використання у внепіковое час. Тоді тариф може бути двозонним (до базового тарифу застосовується коефіцієнт 0,7 за спожиту з 23.00 до 7.00 електроенергію) або трьохзонним (коефіцієнт 1,5 застосовується з 8.00 до 11.00, з 20.00 до 22.00, коефіцієнт 1 - з 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00, з 22.00 до 23.00, коефіцієнт 0,4 - з 23.00 до 7.00). Встановивши багатотарифний лічильник, ви просто множите вартість набігли кВт на тарифний коефіцієнт.

Використання багатотарифного лічильника доречно в тому випадку, якщо енерговитратні роботи (наприклад, прання або випічка хліба) здійснюються в нічний час доби. Найбільший ефект від використання таких лічильників відчують жителі приватних негазифікованих будинків, які опалюються за допомогою електрокотлів, і підприємці. Правда, якщо звичайний електричний лічильник коштує близько 220 грн., То багатотарифний лічильник - близько 600 грн.

КОНТРОЛЬ ТА ВСТАНОВЛЕННЯ

Згідно з Правилами користування електричною енергією для населення, в новобудовах лічильники встановлює забудовник, в існуючому житловому фонді - енергопостачальна організація. Тому лічильник - це головний біль не для господаря квартири. Єдине, за що ми, прості жителі, повинні відповідати, так це за збереження лічильника і пломб на ньому, якщо він розташований на нашій приватній території. Якщо ж лічильник на сходовому майданчику - відповідальність за нього на балансоутримувача будинку (ЖЕК, ЖБК або ОСББ). Ремонт і планова заміна лічильників - теж прерогатива енергозберігаючої компанії і виробляються вони безкоштовно, а сам лічильник, встановлений організацією в вашому домі, є її власністю.

Плановий ремонт і перевірка відбуваються згідно нормативно-технічних документів і теж за рахунок енергетиків. Міжперевірочний період для індукційного лічильника становить 8 років, для електронного - 16. При перевірці важливо, щоб всі пломби на лічильнику були в цілості, в іншому випадку його показання будуть вважатися неправильними, а витрата вирахують, виходячи з енергоємності електроприладів в квартирі і по середній витраті для даної категорії.

[Housing1]

ВСТАНОВЛЮЄМО БАГАТОТАРИФНИЙ СЧЕТЧИК

1. Звертаємося із заявою в енергопостачальну компанію з проханням замінити звичайний лічильник на багатотарифний.

2. Отримуємо технічні умови на лічильник.

3. Купуємо лічильник і відносимо в енергокомпанію (за місцезнаходженням будинку), де його програмують.

4. Отримуємо наряд на установку.

5. Звертаємося в РЕМ за місцем проживання і викликаємо фахівця для заміни лічильника. Представник енергокомпанії його опломбує і підключить.

ПЕРЕВІРЯЄМО

Якщо вам здається, що лічильник "накручує" зайве, напишіть заяву з проханням перевірити лічильник в сервісну дільницю вашої енергопостачальної організації. Адреси сервісних дільниць, наприклад, " КИЇВЕНЕРГО ", Яка обслуговує Київ , Можна знайти на офіційному сайті компанії: http://kyivenergo.ua/ua/component/maps.

Як розповів начальник центру роботи з побутовими споживачами електроенергії СВП «Енергозбут" ПАТ "КИЇВЕНЕРГО" Олексій Білошапка, можна піти і більш простим шляхом, перевіривши лічильник самостійно. Для цього відключіть всі електроприлади в квартирі - від холодильника до електродзвінка (можна повністю вимкнути запобіжники або автомати в квартирі), і постежите кілька хвилин за лічильником. В індукційному диск повинен повернутися до появи у віконці червоної позначки і зупинитися, в електронному - світлодіод навантаження повинен припинити блимати і перейти в режим світиться лампочки. Якщо диск продовжує обертатися / світлодіод блимати, то скоріш за все: ви забули відключити якийсь електроприлад, у вашій квартирі проводка з пошкодженою ізоляцією, або до ваших мереж несанкціоновано підключилися інші споживачі. В останньому випадку потрібно звертатися і в ЖЕК, і до енергопостачальника.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Новости