Вибираємо електричну духовку - особливості установки, функціонал, енергоспоживання, габарити

  1. Переваги електричної духовки перед газовою
  2. Рекомендації по вибору
  3. установка
  4. Габарити і внутрішній обсяг
  5. управління
  6. енергоспоживання
  7. Стандартні і додаткові функції
  8. Тип очищення
  9. Особливості та переваги електродуховок Lex
  10. Швидкий нагрів
  11. надійність
  12. Простота в догляді
  13. Великий вибір моделей

Прагнучи облаштувати простір кухні з максимальною ергономікою і зручністю, все більше користувачів віддають перевагу вбудовуваної техніки. Вона не тільки підходить для будь-якого стилю інтер'єру, але і дозволяє заощадити місце. Один з приладів, поступово втрачає актуальність на сучасній кухні - це кухонна плита. Важкий і громіздкий прилад виробники розділили на дві складові - варильну поверхню і духову шафу.

Більшість вбудованих духовок електричні. Вони бувають стандартними і багатофункціональними, оснащуються декількома режимами приготування і корисними програмами. Як вибрати відповідну модель і на що звернути особливу увагу - читайте в цій статті.

Переваги електричної духовки перед газовою

Раніше власники електричних плит заздрили тим, у кого були газові, в основному через духовки. Вона швидше нагрівалася, краще пропікається і в експлуатації обходилася дешевше. Але часи, коли електричний шафа поступався газовому, давно пройшли. Електродуховки давно обігнали своїх суперниць по зручності приготування і технологічності. Єдине, в чому вони поки програють - це вартість енергоресурсів. Експлуатація електричного духової шафи обходиться дорожче.

Одним з переваг електродуховки є те, що елементи нагріву в ній розташовані з усіх боків, а не тільки знизу. Це забезпечує рівномірний нагрів продуктів. Теплові елементи можна регулювати, вибираючи, які з них використовувати, а які ні. Газова духова шафа такої можливості не дає. Через те, що для горіння палива необхідний кисень, конфорка може розміщуватися тільки внизу. Через це виникають проблеми з приготуванням страв на двох рівнях. Щоб блюдо пропеклося рівномірно, листи доведеться постійно міняти місцями.

Приготування кількох страв в сучасних електричних духових шафах не викликає ніяких труднощів. Для рівномірного пропікання можна використовувати режим конвекції. Сучасні моделі оснащуються великим набором функцій, яким їх газові суперниці не можуть похвалитися. Звичайно, без деяких з них цілком можна обійтися, але є й досить корисні, наприклад, таймер, температурний щуп або блокування від дітей. Найефективніша на сьогоднішній день система очищення - піроліз - також є тільки в електродуховках.

Якщо вас не лякає більш висока ціна і досить великий рахунок за електрику, при виборі вбудованого духової шафи краще віддати перевагу електричному. Заощадити значну суму можна, відмовившись від додаткового функціоналу, купивши модель з найнеобхіднішим набором режимів.

Рекомендації по вибору

Перед тим як вибрати електричний духова шафа , Слід визначитися з завданнями, які для вас важливі, і з основними параметрами пристрою. За функціональністю електродуховки можна розділити на два типи - стандартні і багатофункціональні. У перших в якості нагрівальних елементів використовуються трубчасті Тени, розташовані внизу і вгорі камери. Деякі моделі можуть комплектуватися стандартним електричним грилем. Такий варіант підійде тим, хто використовує духовку не надто часто і не захоплюється кулінарією. Стандартного набору функцій цілком достатньо для приготування повсякденних страв.

У багатофункціональних моделях встановлюється чотири нагрівальні елементи - не тільки верху і внизу, а й на бічних стінках. Додатково вони оснащуються вентилятором, що забезпечує циркуляцію гарячого повітря всередині камери, а також декількома автоматичними програмами приготування. Вартість таких моделей буде вище, ніж стандартних, але вони дозволяють готувати більш вишукані страви, витрачаючи на роботу набагато менше часу.

При покупці техніки варто звернути увагу на такі параметри:

  • розміри і внутрішній обсяг камери;
  • оснащення, набір функцій і режимів;
  • спосіб управління;
  • енергоспоживання і потужність;
  • метод очищення.

З вибором кольору і дизайну, що підходить під інтер'єр вашої кухні, проблем виникнути не повинно. Виробники пропонують величезний асортимент моделей з різним колірним і стилістичним рішенням - від сучасних до класичних і ретро.

Виробники пропонують величезний асортимент моделей з різним колірним і стилістичним рішенням - від сучасних до класичних і ретро

установка

У продажу є два види електродуховок - вбудовані і окремо стоячі. Останні, як правило, невеликі. Їх встановлюють на стіл або тумбочку і підключають до звичайної розетки, так як потужність приладів невелика.

Вбудовувані духовки в свою чергу бувають залежними і незалежними. Зовсім йдуть в комплекті з поверхнею і встановлюються тільки під нею. Цей варіант дешевше, але не завжди зручний. Незалежні прилади користуються більшою популярністю, хоча і коштують дорожче. Зате надають більше можливостей при плануванні кухні. Духовку можна підняти на потрібний рівень, щоб при роботі не доводилося постійно нагинатися.

Перед покупкою духової шафи обов'язково з'ясуйте, який стан електропроводки в вашому домі. Якщо потужність обраного приладу більше 3,5 кВт, а ремонтні роботи не проводилися дуже давно, кабель, швидше за все, не витримає необхідного навантаження в 16 ампер. В цьому випадку є два варіанти - повністю замінити проводку або відмовитися від покупки. І головне правило - підключати електродуховку без заземлення категорично заборонено.

Вбудована духова шафа встановлюється в призначену для нього нішу кухонного гарнітура. Особливу увагу при цьому слід звернути на стан приладу, адже в 80% випадків причиною виходу техніки з ладу є неправильна установка, зокрема наявність перекосів. За допомогою рівня вирівняйте духову шафу в горизонтальній і вертикальній площині.

Відстань від нижньої частини корпусу духовки до підлоги повинно бути не менше 50 мм, в ідеалі - 80. Між бічними стінками і кухонним гарнітуром обов'язково залишайте зазор близько 50 мм. Дистанція до задньої стінки - мінімум 40 мм. Розетка повинна бути встановлена ​​поруч з приладом. Використовувати подовжувачі та перехідники категорично не рекомендується.

Габарити і внутрішній обсяг

Розмір електричного духової шафи - важливий аспект при виборі. Але цим параметром не завжди приділяється належна увага. Користувачі звикли до стандартних духовка кухонних плит і іноді навіть не звертають увагу на інші варіанти, що дозволяють оптимізувати простір.

Дійсно, більшість електродуховок мають стандартні габарити. Їх висота і ширина 60 см, а глибина близько 55 см. У приміщенні середніх розмірів розмістити такий прилад не складає труднощів. Зазвичай він легко встановлюється в будь-який кухонний гарнітур.

А що робити тим, у кого невелика кухня, в якій вже й так багато всякої техніки? Відмовитися від покупки або пожертвувати заради духовки чимось іншим? Зовсім не обов'язково. Потрібно звернути увагу на нестандартні моделі. Якщо сім'я невелика і духовою шафою ви користуєтеся не дуже часто, можна вибрати модель шириною 45 см і висотою 60 см. Для приготування невеликої кількості продуктів вона підійде ідеально. А ось великі порції доведеться запікати на двох рівнях, що не дуже зручно, так як час готування збільшується. Якщо такий варіант вас не влаштовує, придбайте модель шириною 60 см і висотою 45 см. Такий прилад дозволяє і місце на кухні заощадити, і готувати досить великі порції на стандартних листах.

Ті, хто не обмежений розмірами приміщення, можуть купити електродуховку шириною 70-90 см. Але в нашій країні такі моделі особливого поширення не отримали, вибір їх невеликий, а ціна досить висока.

Важливий не тільки розмір, але і внутрішній об'єм духової шафи. У стандартних моделей він становить зазвичай 50-70 літрів, у компактних - близько 40. Настільні міні-духовки мають невеликий обсяг - від 5 до 20 літрів.

управління

Електричні духові шафи можуть мати три типи управління - механічне, електронне і сенсорне. Модель з механічним управлінням можна купити зовсім недорого. Включення приладу, установка температурного режиму і часу роботи проводиться шляхом повороту механічних перемикачів. Як правило, такі прилади прості і особливим функціоналом похвалитися не можуть.

Більш зручним, точним і сучасним є електромеханічне управління, що припускає використання поворотних регуляторів і кнопок. У таких моделях вже є дисплей, на якому відображаються всі необхідні параметри - температура, час, режим і т.д.

Найсучасніші електричні духовки мають сенсорне управління. Торкаючись до іконок на панелі, користувач задає всі необхідні параметри. Найбільш просунуті і дорогі моделі оснащуються великими кольоровими дисплеями, в яких є можливість перегортати меню, вибирати режими і програми і навіть завантажувати в пам'ять приладу нові рецепти. Коштують такі проділи поки дуже дорого.

Виробники духових шаф йдуть в ногу з часом, створюючи прилади, управляти якими можна дистанційно - за допомогою смартфона або планшета. Тепер необов'язково весь час проводити на кухні - контролювати приготування страви на відстані допоможе улюблений гаджет.

енергоспоживання

При виборі духової шафи слід обов'язково врахувати ще два параметри - потужність і енергоспоживання. Від першого залежить максимальна температура і, відповідно, швидкість приготування, а про другого - ваш рахунок за електрику.

Оптимальний показник потужності для електродуховки - 2,5-3 кВт. У цьому випадку максимальний температурний показник буде 250 градусів. Цього цілком достатньо для приготування практично всіх страв.

Температура в духовках потужністю від 3,5 кВт може доходити до 500 градусів. Але це є скоріше незвичайною особливістю, так як для приготування такий показник не потрібен. Ці моделі оснащуються найсучаснішою системою очищення - пиролизом. Але вартість їх досить висока.

Чим могутніше духову шафу, тим менше часу йде на приготування страви і, відповідно, менше витрачається енергії.

Як і будь-які інші побутові прилади, духові шафи, в залежності від енергоспоживання, діляться на кілька класів. Найбільш ощадливими вважаються перші три - А (в тому числі підкласи А + і А ++), В і С. Клас D - проміжний, а E, F і G споживають найбільше електроенергії.

Енергоспоживання духової шафи залежить не тільки від його потужності, а й від внутрішнього обсягу. Тому витрати у приладів одного і того ж класу, але різного розміру, коливаються в досить широкому діапазоні:

  • А - 0,6-1,0 кВт / год;
  • В - 0,6-1,2 кВт / год;
  • С - 0,8-1,4 кВт / год;
  • D - 1,0-1,6кВт / год;
  • Е - 1,2-1,8 кВт / год;
  • F - 1,4-2,0 кВт / год;
  • G - 1,6-2,0 квт / год.

Інформацію про клас енергоспоживання обраної вами моделі ви знайдете на спеціальній наклейці. Зазвичай вона розташовується на задній стінці приладу.

Стандартні і додаткові функції

Найпростіші моделі електродуховок оснащуються базовим набором функцій - декількома режимами нагріву і таймером. У більш просунутих реалізована можливість вибирати тип страви, а всі необхідні параметри для його приготування (температуру, час, режим) прилад встановлює сам. Це так зване «автоматичне приготування» або «встановлені програми».

Один з ключових аспектів вибору електродуховки - кількість режимів нагріву і їх комбінації. Чим їх більше, тим більш оригінальні страви можна приготувати. Для тих, хто в кулінарії не сильний, буде достатньо стандартного набору - верхнього і нижнього нагрівачів в поєднанні з грилем. Любителям запечених м'ясних страв знадобляться моделі з шістьма режимами, а серйозним кулінарам потрібно не менше восьми опцій, серед яких функція конвекції і приготування з використанням пара.

Великим плюсом є наявність в духовій шафі телескопічних направляючих і висувною візки. Ви зможете вийняти гарячі листи, не ризикуючи обпектися. Корисними доповненнями є температурний щуп і крутив.

Тим, у кого є маленькі діти, бажано купувати модель з захисним блокуванням. Заощадити на покупці мікрохвильовки допоможе духовка з функцією СВЧ.

Тип очищення

Чистити духову шафу, напевно, не подобається нікому. Незважаючи на те, що під час приготування в електричних духовках не виділяються продукти горіння і кіптява, як в газових, відмивати стінки від засохлого жиру - задоволення сумнівне. Виробники врахували це, і обладнали прилади різними функціями очищення.

Моделі бюджетного цінового сегмента, швидше за все, вам доведеться мити вручну. У кращому випадку вони оснащуються гідролізним очищенням. Для того, щоб прибрати забруднення, використовується вода. Її наливають в деко, додають трохи миючого засобу, ставлять в духовку і включають програму. При температурі 50-90 градусів утворюється пара, який розм'якшує забруднення. Весь процес триває близько півгодини. Потім стінки камери витирають вологою ганчіркою. Самоочищенням гідроліз назвати не можна, так як більша частина роботи робиться вручну.

Більш просунутий спосіб - каталітична очистка. На відміну від попереднього, він може бути присутнім і в газових приладах. На стінки духової шафи наноситься емаль з особливим складом, що містить оксид церію, міді або марганцю. Ці речовини є каталізатором. Під впливом високої температури (140-200 градусів) вони прискорюють процес розпаду жиру, який прилип до стінок, на воду і органічні залишки. Ніякого додаткового режиму включати не потрібно - очищення відбувається під час готування. Після закінчення процесу потрібно протерти внутрішню поверхню камери. Це теж не зовсім самоочищення, так як ручна праця все-таки присутня. Дверцята і дно духовки, а також листи доведеться мити самостійно.

Піроліз - найефективніша і в той же час агресивна і енергозатратна система очищення. Всі забруднення і залишки їжі перетворюються в попіл при температурі 500 градусів. Тільки цей спосіб можна назвати повною самоочищенням. Духові шафи, оснащені цією системою, мають велику потужність, і вимагають прокладки силового кабелю, здатного витримувати до 6 кВт.

Дверцята і стінки приладу під час піролітичного очищення досить сильно розігріваються. Хоча виробники й встановлюють додаткові скла і захисні панелі, кухонні меблі може серйозно постраждати. Такі духовки дуже вимогливі до установки.

Такі духовки дуже вимогливі до установки

Особливості та переваги електродуховок Lex

Електрична духова шафа Lex дозволить вам повною мірою проявити свої кулінарні фантазії. В асортименті цього італійського виробника є величезний вибір моделей, основними перевагами яких є доступна ціна, економічне енергоспоживання, просте управління і великий обсяг робочої камери.

Швидкий нагрів

всі моделі електродуховок Lex мають нижній і верхній нагрів. Перший є базовим і дозволяє готувати більшість традиційних повсякденних страв. Верхній нагрівальний елемент - допоміжний. Він забезпечує більш рівномірну і повну прожарювання. Якщо вам потрібно прискорити приготування страви, використовуйте обидва режими одночасно.

надійність

За співвідношенням ціна / якість електричні духовки Lex є ідеальним варіантом. Моделі бюджетного цінового сегмента оснащені всіма необхідними функціями, які не тільки допомагають готувати страви, а й забезпечують безпеку під час роботи - захисне відключення, блокування від дітей, вентилятор охолодження.

Простота в догляді

У бюджетних моделях електричних духових шаф Lex передбачена традиційна ручна очистка. Для полегшення догляду за технікою прилади оснащені знімними дверцями. Внутрішнє скло з неї також можна вийняти.

Великий вибір моделей

Виробник пропонує моделі електродуховок як в сучасному мінімалістичному дизайні з електронним управлінням, так і в ретро-стилі. Колір приладів - чорний, білий, слонова кістка, сірий. Лаконічний і привабливий зовнішній вигляд завжди залишається актуальним і успішно доповнює будь-який інтер'єр.

наш інтернет магазин пропонує покупцям великий вибір електричних духових шаф Lex з гарантією від виробника. Для наших клієнтів - зручний каталог з багатоступеневим фільтром, доступні ціни, можливість замовити адресну доставку по Москві, грамотні консультації менеджерів.

А що робити тим, у кого невелика кухня, в якій вже й так багато всякої техніки?
Відмовитися від покупки або пожертвувати заради духовки чимось іншим?

Новости