Вибираємо SSD 60-64 Гбайт: тест п'яти моделей Kingston, SanDisk, Kingmax, ADATA і Intel

  1. Зміст
  2. Учасники тестування
  3. Intel 520 Series 60 Гбайт (SSDSC2CW060A310)

Невелике стандартне передмову

Ринок твердотільних накопичувачів на флеш-пам'яті (SSD) знаходиться під впливом цінової конкуренції. В результаті цього компанії змушені постійно шукати способи зниження собівартості виробництва.

Виробники першого ешелону і "наближені", які мають особливі контракти (Crucial-Micron, Intel, LiteON, Plextor, Samsung, SanDisk, Toshiba, Transcend і т.д.), як правило, більш-менш дотримуються початкові специфікації моделі, що випускається, маневруючи в ціновій політиці за рахунок більш високої націнки, а також масштабів виробництва. Хоча і вони теж можуть підносити сюрпризи.

Компанії, що працюють за схемою замовлення готової продукції у ODM / OEM-виробників з нанесенням власних торгових марок (ADATA, PQI, PNY, Silicon Power, SmartBuy і т.д.), часто позбавлені такої можливості. Тому вони застосовують політику здешевлення за рахунок вибору дешевих апаратних конфігурацій (неоригінальна флеш-пам'ять, асинхронна флеш-пам'ять замість синхронної, спрощений контролер і т.д.). При цьому формальне найменування моделі того чи іншого накопичувача при його апаратної "модернізації" найчастіше залишається колишнім.



Тому, при ознайомленні з оглядом, також слід в відповідному розділі статей перевірити наявність новіших матеріалів по даній моделі (не обов'язково саме цього ж обсягу) - у міру можливостей, ми намагаємося відслідковувати зміну апаратних платформ. За накопичувачів на контролерах Phison існує окремий розділ - про це розробника розмова особлива (наприклад, GoodRAM C100, SmartBuy Ignition 2 і Silicon Power V55 / S55 у свій час були одним тим же накопичувачем просто з різною етикеткою і упаковкою).

А огляд того чи іншого накопичувача в певний момент перетворюється в історичну довідку для просунутих читачів і тих, хто волею долі став володарем старої конфігурації, що часто не менш цінне, ніж відображення поточного стану справ на ринку твердотільних накопичувачів. Це нормально на увазі бурхливого зростання і розвитку останнього.

Зміст

вступ

Лабораторія Overclockers.ru і компанія Регард продовжують спільний проект з тестування накопичувачів SSD. У цьому огляді вас чекає знайомство з п'ятьма твердотільними дисками об'ємом від 60 до 64 Гбайт.



Варто зауважити, що такий обсяг на сьогоднішній день є досить скромним. Про що тут можна говорити, якщо тільки папка самої Windows може займати 15-20 Гбайт? Особливо у користувачів, не надто заморочується всякого роду «твікінг», постійної чищенням і «поліруванням» системи. Чи не відрізняються скромними апетитами і сучасні ігри. Додамо сюди фотографій, документів, музики, можливо - відеозаписів. І практично напевно отримаємо диск, постійно завантажений на 50-70% свого об'єму.

І тут особливо актуальним є вміння SSD зберігати швидкісні характеристики за умови заповнення обсягу майже до максимуму. Як показав досвід, з цим все буває далеко не так гладко, як хотілося б (згадаємо OCZ Vertex 4). У методику тестування були додані ще кілька тестів, націлених саме на це питання.

Список учасників:

Як можна помітити, вартість четвірки піддослідних розташовується в межах 2300-2600 рублів, для компанії до них було вирішено взяти накопичувач Intel 520, нехай і більш дорогою. Спільне в цих моделей то, що всі вони (крім SanDisk) засновані на SandForce SF-2281. На сьогоднішній день це самий популярний контролер в даному сегменті. І якщо ще буквально півроку тому можна було знайти диски на Marvell (фактично тільки один виробник їх пропонував), то зараз Plextor PX-64M5S, тільки-но встигнувши змінити ревізію, зник з продажу. А старіший PX-64M3 знятий з виробництва і пішов з прилавків магазинів ще раніше.

Учасники тестування

ADATA XPG SX900 64 Гб (ASX900S3-64GM-C)

Нещодавно на тестуванні вже побувала модель ємністю 128 Гбайт, тепер же настала черга накопичувача об'ємом 64 Гбайт. Дизайн коробки залишився колишнім, що не дивно, враховуючи приналежність до одного сімейства. Всі ті ж темно-сині тони, фірмовий логотип ADATA - птах колібрі і прозоре віконце на лицьовій стороні, через яке видно диск (заодно немає потреби вказувати ємність моделі на самій упаковці і необхідності замовляти друк різних коробок).

Всі ті ж темно-сині тони, фірмовий логотип ADATA - птах колібрі і прозоре віконце на лицьовій стороні, через яке видно диск (заодно немає потреби вказувати ємність моделі на самій упаковці і необхідності замовляти друк різних коробок)

На зворотному боці чесно пишеться про особливості контролера, що лежить в основі носія.

На зворотному боці чесно пишеться про особливості контролера, що лежить в основі носія



Усередині коробки диск поміщений в пластикову підкладку і сидить щільно, що не теліпаючись. Крім нього, в комплекті присутні кріпильні болти і перехідник з формату 2.5 '' на 3.5 '', буклет-інструкція і рекламна листівка.

5 '', буклет-інструкція і рекламна листівка

І, на деяке здивування, в комплекті поставки є пластикова рамка для установки SX900 (товщина корпусу якого 7 мм) в посадочне місце, розраховане на установку накопичувачів з товщиною корпуса 9 мм. У моделі XPG SX900 на 128 Гбайт такої рамки в комплекті не було .

Накопичувач виконаний в металевому корпусі з чорним покриттям. З лицьового боку - наклейка, яка несе лише декоративну мету


А ось на зворотному боці наклеєний стікер, на якому вказана модель диска, серійний номер і ліцензійний ключ до програми Acronis True Image HD. Останню необхідно завантажити самостійно. А ось на зворотному боці наклеєний стікер, на якому вказана модель диска, серійний номер і ліцензійний ключ до програми Acronis True Image HD

Для скачування програмного забезпечення з офіційного сайту компанії потрібно вказати свою поштову скриньку (на нього приходить лист з подяками від ADATA Group). Фірмове ПО представлено лише утилітою оновлення прошивки, що працює як в середовищі Windows, так і в середовищі Linux.

Перед нами штатна програма LSI SandForce для оновлення програмного забезпечення її контролера, лише логотип в головному вікні був замінений логотипом ADATA. Як уже зрозуміло, накопичувач базується на контролері SandForce, а саме - SF-2281. Як флеш-пам'яті використовується MLC NAND, вироблена по 20 нм техпроцесу і працює в синхронному режимі.

Як флеш-пам'яті використовується MLC NAND, вироблена по 20 нм техпроцесу і працює в синхронному режимі

Після створення файлової системи (MBR, NTFS) користувачеві стає доступно 59.6 Гбайт.

Intel 520 Series 60 Гбайт (SSDSC2CW060A310)

Цей накопичувач потрапив на огляд в OEM-комплектації. Звичайна промислова коробка з сірого картону.

Звичайна промислова коробка з сірого картону


Корпус алюмінієвий, його дно без будь-якого покриття (виглядає, до речі, досить неохайно).

Корпус алюмінієвий, його дно без будь-якого покриття (виглядає, до речі, досить неохайно)

Лицьова сторона корпусу полірована і несе на собі наклейку з інформацією про модель. Тут же є додаткова пластикова рамка, що дозволяє встановити Intel 520 в посадочне місце, розраховане на пристрої з корпусом, товщиною в 9 мм, тоді як сам Intel 520 - 7 мм.

Тут же є додаткова пластикова рамка, що дозволяє встановити Intel 520 в посадочне місце, розраховане на пристрої з корпусом, товщиною в 9 мм, тоді як сам Intel 520 - 7 мм

Може скластися враження, що рамка знімна. В принципі, це вірно, але не зовсім. При спробі зняти її шляхом викручування чотирьох болтів по кутах, носій розсипається у нас в руках. Рамку в кінцевому підсумку зняти можна, але болтики до кінця в корпус не утапліваются, тому розраховувати на установку диска в посадочне місце для Slim-версії формату 2.5 '' не доводиться.


Зверніть увагу: диск з самого початку не був опломбований. Чому б і не зробити розтин? З внутрішньої сторони корпус обклеєний плівкою, що захищає електроніку накопичувача від випадкових замикань в результаті торкання до голого металу - сама плата всередині корпусу нічим не закріплена. Контролер контактує з кришкою корпусу через ущільнювальну прокладку (Не термо), застосованої в якості додаткового захисту від переміщення плати всередині пристрою.

На одній стороні плати можна бачити сам контролер - LSI SandForce SF-2281 і порожні посадкові місця (очевидно, що одна і та ж плата використовується під моделі з різною ємністю).

На одній стороні плати можна бачити сам контролер - LSI SandForce SF-2281 і порожні посадкові місця (очевидно, що одна і та ж плата використовується під моделі з різною ємністю)

З іншого боку розміщені мікросхеми флеш-пам'яті.

З іншого боку розміщені мікросхеми флеш-пам'яті

Встановлено MLC NAND, вироблена по 25 нм техпроцесу, виробництва Intel, що працює в синхронному режимі (ONFI 2.2). Фізичний обсяг носія становить 64 Гб, при цьому 4 Гб зарезервовані під потреби контролера як підмінний фонд. Фактично ж користувачеві, після створення файлової системи (MBR, NTFS), стає доступно 55.9 Гбайт.

Програмний моніторинг температури накопичувача недоступний, присутній статистика його роботи:

Intel однією з останніх запустила в випуск свою серію SSD на базі контролерів SandForce SF-2281. І не просто так: у даних моделей мікропрограма значно відрізняється від референсної версії LSI - вона значною мірою переписана інженерами компанії. Використовується своє програмне забезпечення, причому дуже велике за можливостями.


В Intel SSD Toolbox доступні різні можливості по управлінню носієм, в тому числі Secure Erase, TRIM, тести продуктивності, пошук відповідних комірок пам'яті, оновлення прошивки (користувачеві немає необхідності заходити на сайт Intel і вручну завантажувати оновлення - програма самостійно зробить це). Реалізована грамотна локалізація інтерфейсу на російську мову.





При цьому програма забезпечена повноцінної україномовної довідкою.

При цьому програма забезпечена повноцінної україномовної довідкою

Після створення файлової системи (MBR, NTFS) користувачеві стає доступно 55.9 Гбайт.

Про що тут можна говорити, якщо тільки папка самої Windows може займати 15-20 Гбайт?
Чому б і не зробити розтин?

Новости