Вибираємо накладки для грудного вигодовування: огляд популярних брендів, використання і догляд, відео

  1. Виправдане використання пристосування
  2. Переваги та недоліки насадки
  3. переваги
  4. недоліки
  5. 3 типу накладок
  6. Найпопулярніші бренди
  7. Philips Avent
  8. Medela
  9. Ardo
  10. Chicco
  11. Як вибрати накладку?
  12. Правила застосування
  13. Догляд і зберігання
  14. Як відучити дитину від накладок?

Накладки на груди для годування є спеціальні насадки, що нагадують жіночі соски з невеликими отворами в передній частині, через які дитина отримує материнське молоко. Накладки на груди для годування є спеціальні насадки, що нагадують жіночі соски з невеликими отворами в передній частині, через які дитина отримує материнське молоко

Їх застосування виправдане, якщо жінка не може вигодовувати немовляти грудьми звичним способом в силу певних причин. Деякі матусі з легкістю набувають подібні накладки для жіночих сосків, не особливо замислюючись, що є деякі протипоказання до їх застосування.

Виправдане використання пристосування

Коли виробники вперше запропонували новоспеченим матусям накладки для грудного вигодовування, жінки сприйняли їх як панацею від багатьох проблем.

Однак через кілька років експерти по ГВ встановили, що ці захисні насадки частіше шкодять процесу природного годування, ніж допомагають матері. Ось чому фахівці рекомендують краще не застосовувати налагодження на материнський сосок, якщо існує подібна можливість.

І все ж ставитися до цього медичного аксесуару слід без особливого негативу. У деяких ситуаціях годуючим жінкам без них просто не обійтися.

  • Тріщинки сосків. З подібними травмами знайома більша частина жінок, що годують. При глибоких пошкодженнях вигодовування дитини грудьми перетворюється на справжнє випробування для мами, яка відчуває незручність і сильний біль. Годування з силіконовими накладками безболісне, тому ними можна користуватися з метою захисту пошкоджених сосків. Після загоєння тріщин від пристосувань негайно відмовляються.
  • Особливості немовлят. Недоношені новонароджені і малюки з вродженими розладами ЦНС відчувають серйозні труднощі при ссанні материнських грудей. Наприклад, їм нелегко «добувати» молоко, оскільки соски вони починають виштовхувати або загортати мовою. Крім того, їм складно утримувати в роті і околососковую область. Накладки для жіночих грудей допомагають правильному захопленню і полегшують отримання молочного секрету, що вкрай важливо для ослабленого немовляти.
  • Підвищена чутливість шкіри сосків. Кожна новоспечена батько володіє своїм особливим больовим порогом. При зниженій кордоні жінка може відчувати неприємні відчуття, які не дозволяють нормально годувати дитину. Однак думка фахівців з ГВ неоднозначне. Одні радять дочекатися огрубіння шкіри сосків (це займе кілька тижнів). Решта ж рекомендують не терпіти, а використовувати насадки при вигодовуванні. Це все-таки краще, ніж годувати немовля з пляшечки зцідженим молочком або догодовувати ложечкою.
  • Прорізування зубів. Ця показання жодним чином перегукується з попереднім. Під час прорізування зубчиків дитина вередує, намагається чесати ясна кожним об'єктом, що потрапляють йому в рот. Не є винятком і материнські соски. При високій чутливості дитячі укуси доставляють сильний біль. Ось чому в подібних ситуаціях накладка на мамині груди дозволить уникнути неприємних відчуттів при годуванні дитинку.

Іноді жінки приймають рішення про використання подібного аксесуара через особливості молочної залози.

Однак експерти переконані, що розміри сосків (плоскі, втягнуті, надмірно великі) ніяк не впливають на ефективність смоктання. У подібних ситуаціях потрібно не застосовувати накладки на материнський сосок, а міняти спосіб прикладання дитини до грудей.

Переваги та недоліки насадки

Дійсно, годування дитини з накладками допомагає матері при деяких проблемах зі своїм або дитячим здоров'ям. Однак в більшості випадків вони не потрібні.

Багато фахівців з ГВ вважають, що використовувати дані пристосування - значить, шкодити оптимальному процесу отримання дитиною молока. Однак перш все-таки слід описати гідності насадки на груди.

переваги

До плюсів використання медичних аксесуарів відносять:

  • зменшення впливу на шкірні покриви і захист самих сосків від травмування;
  • прискорене привчання дитини до грудей , Якщо його перш годували з пляшечки з гумовою насадкою (розміри соски і накладки для природного смоктання практично однакові);
  • можливість вигодовування грудьми недоношеної дитини або немовляти з анатомічними особливостями ротового апарату.

Повторимося, що подібні плюси багато фахівців ставлять під сумнів. Вчені радять шукати проблему і ліквідувати її причину. Наприклад, при наявності тріщин краще позбутися від пошкоджень шкіри, ніж вдаватися до чужорідних дитині аксесуарам.

недоліки

Плюси у пристосування є, однак консультанти по ГВ основний упор все ж роблять саме на недоліках накладки для жіночих грудей. Вважається, що її застосування завдає дитині більше шкоди, ніж користі.

  • Порушення техніки смоктання. Матеріал насадки істотно твердіше, ніж шкіра молочної залози. Через деякий час дитина змушений змінити техніку «добування» молока. Він сильніше прикушує сосок, діє і язичком, і щелепних апаратом. Іноді новонароджені смокчуть груди «вакуумним» методом, тобто стаючи свого роду живим тонометри . Навчившись отримувати харчування подібним чином, малюк починає настільки ж «люто» смоктати і маму, завдаючи ще більші пошкодження.
  • Небажання повертатися до грудей. При тривалому використанні насадок діти важко звикають до маминої залозі, часом відмовляючись переходити до природного вигодовування. Мамі потрібно докласти всіх зусиль, щоб дитина змогла знову звикнути до форми і розміру грудей, її м'якості, незвичайного смаку і т.д.
  • Зменшення виробітку молока. Використання накладки для сосків може привести до недостатньої вироблення молочного секрету. До цього призводять відразу кілька причин. По-перше, порушується психологічна взаємодія «мама-дитина», внаслідок чого виділяється мало окситоцину, що впливає на виділення молока. По-друге, через те, що малюк не стимулює ареолу, зменшується споживання молока і знижується його вироблення.
  • Труднощі в експлуатації. Присоска часто зісковзує при вигодовуванні, внаслідок чого дитина або давиться їй, або отримує зайве повітря. Подібні технічні складності можуть привести до травним розладам (газоутворення, колік) або до постійних зригування після годування.

Накладка на материнську груди призводить нерідко і до психологічних проблем у самій новоспеченої матусі. Виражається це боязню вигодовування без латексних насадок, переживаннями щодо того, що дитина відмовиться від грудей. В результаті жінка так і залишається з насадками, а це шкодить і їй, і дитині.

3 типу накладок

На ринку новоспечена батько може зустріти три види накладки на жіночі груди: з гуми, латексу і силікону. Відрізняються вони матеріалом виготовлення і поширеністю.

  1. Гумові накладки для годування зустрічаються зараз вкрай рідко, до того ж експерти не радять їх застосовувати. Представляли вони звичайну соску, прикріплену на круглу основу з пластику або скла. Через це дитина відсувається від материнських грудей, в результаті соски не стимулює, молочко тече повз дитячого рота, а, значить, малюк не наїдається .
  2. Накладка на груди з латексу - також застарілий варіант медичного пристосування. Вона неприродна на дотик, володіє своєрідним жовтим кольором. Залишають бажати кращого і її технічні характеристики - вона швидко приходить в непридатність і набуває неприємного запаху. Крім того, у дітей часто виникають алергічні реакції на цей матеріал.
  3. Силіконові накладки є на даний момент найбільш нешкідливими і ефективними. Нагадують вони пластичні і практично прозорі насадки, які мають ущільнення в районі соска. Пристосування з цього матеріалу мають ряд переваг:
    • оскільки силіконові накладки тоненькі, дитина стимулює сосочок, і молочко виділяється в потрібному обсязі;
    • немовля швидше переучується при переході на природне вигодовування;
    • силіконові накладки дозволяють попереджати травмування грудей і виникнення тріщин;
    • дитина відчуває тепло материнських грудей;
    • силіконові накладки відрізняються високою зносостійкістю і тривалої експлуатацією.

Таким чином, при необхідності використання цих медичних пристосувань матері краще вибирати «ковпачок» з силікону, оскільки цей матеріал має менше протипоказань.

Найпопулярніші бренди

Найпопулярніші фірми-виробники виготовляють накладки для маминих грудей з силікону або латексу, однак у кожної моделі є власні особливості. Також відрізняються вони і за вартістю - від 250 до 2050 рублів.

Найпопулярніші бренди: Avent, Medela, Ardo, Chicco.

Philips Avent

Така накладка виготовляється з дуже тонкого силікону, який не володіє будь-яким присмаком і ароматом Така накладка виготовляється з дуже тонкого силікону, який не володіє будь-яким присмаком і ароматом. Philips Avent пропонують дві моделі, для яких характерні різні розміри:

  • маленькі накладки Avent;
  • звичайні накладки Avent.

Тонкий силікон Philips Avent дозволяє вирішити відразу два завдання. Наприклад, дитина не стикається з пошкодженою шкірою соска під час вигодовування.

Одночасно крихітка відчуває всю теплоту матері, зберігаючи з нею тісний тілесний контакт. Авент - один з лідерів на світовому ринку.

Medela

Накладка на жіночі груди Medela випускається в декількох варіантах, що відрізняються за формою:

  • розмір S - стане в нагоді при годуванні дитини, яка народилася раніше терміну, або при ширині соска менше сантиметра;
  • розмір M - ширина напруженого соска один сантиметр;
  • розмір L - ширина напруженого соска більше сантиметра.

Подібні пристосування «Медела» виготовляються з найтоншого силікону, що не мав виразного присмаком і запахом.

Ardo

Подібне захисне пристосування відрізняється високою якістю завдяки матеріалу, гнучкості і невеликим параметрам.

Призначено воно для короткочасного застосування, тому не позбавляє дитину природного взаємодії з матір'ю Призначено воно для короткочасного застосування, тому не позбавляє дитину природного взаємодії з матір'ю.

Розміри M / L допомагають підібрати виріб, найбільш підходяще для материнських грудей і дитини. Крім того, жінки зможуть придбати насадку, орієнтуючись на її вартість.

Chicco

Виробник також випускає два варіанти медичних пристосувань: великі і маленькі. Ці накладки для материнських грудей виготовлені з природного латексу, який надійно захищає пошкоджені сосочки і знижує хворобливі відчуття.

Перевага Chicco - маленький контейнер, в якому зберігаються «ковпачки». Недолік - використання для виробництва латексу, який вважається більш шкідливим матеріалом, ніж силікон.

Як вибрати накладку?

Отже, в магазинах можна придбати найрізноманітніші моделі медичних аксесуарів, тому не завжди мамі зрозуміло, які з них найкращі. Єдино вірних порад щодо вибору насадок привести вкрай складно.

Швидше за все, що годує матусі доведеться купити відразу кілька пристосувань різних фірм, надіти їх на сосок і погодувати дитину. Якщо відчуття приємні обом учасникам процесу, значить, вибір був правильним.

  • Розмір, що співпадає з сосочком. Жіноча молочна залоза і накладка на материнську груди повинні співпасти за двома параметрами - форма і розміри. Тобто необхідно вибрати «замінник», відповідний по висоті і основі. Розмір основи повинен дозволити вмістити сосок всередині.
  • Заповнення соском всього простору «ковпачка». Як тільки дитина почне смоктати, сосочок займає не менше 2/3 від обсягу пристосування. Ідеальний варіант - якщо сосок упреться в отвори на кінці аксесуара.
  • Щільне прилягання до шкіри. У вдало підібраного вироби підставу щільно стикається з ареолой, тобто перетворюється в материнську шкіру, не доставляючи незручності ссе немовляті.
  • Число дірочок. Число отворів відповідає за те, який обсяг молочка отримує дитина за кожне окреме смоктальний рух. Крім того, необхідно враховувати і ширину дірочок. Якщо протягом молочка буде занадто сильним, крихітка стане захлинатися.
  • Жінка відчуває прилив молока. При перших же смоктальних рухах дитини мати повинна відчувати почуття наповнення грудей. Якщо це відбувається, значить, придбання правильне.

Як вважають фахівці, вибирати потрібно найбільш тонкі, що нагадують шкіру пристосування. Під такий опис підходять тільки накладки для жіночих сосків з силікону ( «Авент», «Медела»). Латексні вироби будуть менш зручними для дитини і мами.

Правила застосування

Навик надягання накладки на материнський сосок приходить через деякий час, тому жінці слід трохи потренуватися. Алгоритм використання пристосування виглядає наступним чином:

  1. Жінка піднімає краєчки вироби двома пальцями руки.
  2. Одягає насадку на сосочок, притримуючи краю.
  3. Притискає краєчки до околососковой області.

Щоб забезпечити більш щільне прилягання «ковпачка» до шкіри, його змочують теплою водою. Вигодовування дитини здійснюють по цілком повсякденною методикою:

  • сосок вкладають, як тільки дитина розкриє рот;
  • стежать, щоб нижня губа і дитячий підборіддя щільно прилягали до околососковой області;
  • прийом їжі завершується не через певний час, а за бажанням малюка, мама чекає, коли малюк сам відпустить груди.

Накладка на мамині груди не дозволяє жінці так гостро відчувати спорожнення молочних залоз. Тому необхідно регулярно їх обмацувати, щоб попередити застої молока. Крім того, слід підраховувати мокрі пелюшки. Якщо новонароджений пісяє 10-12 разів в день, значить, йому вистачає їжі.

Догляд і зберігання

Накладки для жіночих сосків необхідно постійно оглядати і очищати, щоб попередити виникнення кишкових розладів у дитини. Однак «ковпачки» з силікону і латексу кип'ятити занадто часто не рекомендують, інакше вони стануть жорсткими. Як правильно використовувати?

  • Після придбання накладки для маминих грудей потрібно відразу ж простерилізувати, тобто прокип'ятити протягом пари хвилин.
  • Як тільки дитина поїсть, пристосування промивається в мильному розчині і гарненько просушується.
  • Накладки на соски необхідно регулярно кип'ятити, приблизно через дві доби по кілька хвилин.
  • Якщо в будинку є спеціальний стерилізатор, то від кип'ятіння відмовляються. Стерилізація парою - більш щадна процедура, так що силіконові або латексні вироби не скоро стануть жорсткими. Стерилізують кожен день протягом 4-6 хвилинок.
  • Зберігаються пристосування в спеціальному контейнері, який зазвичай продається в комплекті.

Важливо розуміти, що не слід занадто часто мити молочні залози, вони і так чисті. А ось до питання гігієни силіконових виробів варто підійти грунтовно, оскільки в їх порожнинах, змочених жіночим молоком, активно розвиваються патогенні бактерії.

Як відучити дитину від накладок?

Накладка на жіночі груди - це тимчасове пристосування. Ось чому годувальниці необхідно розбиратися і в тому, як правильно вибрати і використовувати аксесуар, і в тому, як від нього відмовитися. Адже через деякий час соски заживуть, і дитину потрібно буде заново привчати до природного процесу вигодовування.

  • Починається годування в накладці, а через кілька хвилин її необхідно зняти непомітно для дитинки.
  • Груди, вільну від будь-яких пристосувань, потрібно пропонувати ледь прокинувся малюкові - після нічного або денного сну. Сонний малюк не помітить підміни і з полюванням візьме незахищений сосок.
  • Накладка на мамині груди зроблена з силікону? Можна спробувати поступово відрізати від пристосування маленькі шматки, щоб дитина все більше контактував безпосередньо з материнським тілом.

Можна спробувати поступово відрізати від пристосування маленькі шматки, щоб дитина все більше контактував безпосередньо з материнським тілом

Якщо використовувати аксесуаром досить довго, дитина може протестувати бажанням матері повернутися до природного годівлі. Слід набратися терпіння і виконувати наступні дії:

  1. Намагайтеся проводити ще більше часу з дитиною. Носіння на ручках, спільний сон, притискання до себе - тісний тілесний контакт дозволить малюкові скоріше згадати мамин запах і смак.
  2. Відмовтеся від усіх «замінників» молочних залоз. На час слід прибрати будь-які накладки, соски, пустушки. Дитина буде змушений реалізовувати свій смоктальний рефлекс виключно на маминих грудей.
  3. Якщо малюк все ж не бажає їсти без накладок, спробуйте догодовувати його зцідженим молочком. Підійде піпетка, ложечка або шприц без голки. Погодувавши, все ж потрібно запропонувати груди.

Експерти по ГВ попереджають, що часом тривалість повернення до природного вигодовування перевищує той термін, на який купуються накладки на жіночі груди при годуванні. Ось чому їх слід використовувати не дуже довго, ідеальний варіант - кілька діб, коли проблема найбільш гостра.

Накладки для грудного вигодовування викликають безліч нарікань у медиків і фахівців з ГВ. Дійсно, в деяких ситуаціях без них не обійтися, проте в більшості випадків їх застосування нічим не обгрунтоване і здатне привести лише до посилення проблем.

Експерти рекомендують мамам перш налагодити техніку прикладання дитини до грудей, а вже потім, якщо не допомогло, звернутися до силіконових «ковпачкам».

Як вибрати накладку?
Як правильно використовувати?
Як відучити дитину від накладок?
Накладка на мамині груди зроблена з силікону?

Новости