Вибираємо ігровий монітор

  1. Більше, ширше, щільніше
  2. Дизайн і функціональність
  3. Тип матриці
  4. хитрощі підключення
  5. Блиск і злидні стереоскопії
  6. викривлення простору
  7. Герци та кадри
  8. G-Sync і FreeSync
  9. Ідеальний ігровий монітор?

Так вже виходить, що геймери часто приділяють більше уваги комплектуючих системного блоку, від яких залежить продуктивність їх ігрової машини. А ось монітор вже вибирають за залишковим принципом, «на здачу». Такий підхід в корені невірний, оскільки монітор купується не так часто, служить набагато довше, а «спілкування» з комп'ютером відбувається саме через нього. Тому від якості матриці, функціональності моделі і картинки багато що залежить.

Тому від якості матриці, функціональності моделі і картинки багато що залежить

До ігрового монітору, фактично, пред'являються все ті ж вимоги, що і до звичайного домашнього, але до них додається ряд специфічних речей, без яких грати буде можна, але не так комфортно. Згодом виробники відеокарт і моніторів розробляють все нові технології, які покращують ігровий процес. Але почнемо ми з звичайних вимог, які бажано виконувати і при виборі звичайного монітора для домашнього ПК.

Більше, ширше, щільніше

Поки що по частині діагоналі загальноприйнятим стандартом є моделі з матрицею 24 дюйма. В принципі, планку можна знизити до 23, але не нижче. Рухатися вгору може перешкодити тільки продуктивність комп'ютера. Збільшення діагоналі неодмінно веде за собою зростання дозволу, а на це знадобляться додаткові ресурси процесора і відеокарти. Це слід враховувати при виборі моделі, оскільки для максимальної якості картинки необхідно запускати гри в тій же роздільній здатності (нативном), на яке розрахований монітор.

Варто також розуміти, що діагональ (розмір матриці) ніяк не позначається на продуктивності і вимогах, має значення тільки дозвіл. Наприклад, можна грати на великому 55-дюймовому телевізорі з Full HD і на моніторі з діагоналлю матриці 24 дюйма - ніякої різниці в кадрах в секунду не буде. Буде лише дискомфорт від гри на телевізорі, оскільки при однаковій кількості точок площа картинки сильно зростає, отже пікселі будуть куди більше і помітніше. Зернисті монітори нікому не потрібні, тому щільність пікселів повинна бути пристойною.

Зернисті монітори нікому не потрібні, тому щільність пікселів повинна бути пристойною

Оптимальна роздільна здатність для 24-дюймових моделей становить 1920х1080 (16: 9) або 1920х1200 (16:10). Наступним поширеним дозволом для моніторів є QHD (2560х1440), а за ним уже й UHD 4К (3840х2160). Кожен такий стрибок - вражаючий удар по відеокарті і процесору, яким потрібно обробляти більше інформації. Одна справа, коли це робочий стіл або інтерфейс програми, інше - рендер вимогливою гри, кожен кадр якої тепер більше. Думати про ігрової моделі з дозволом більше 1920х1200 варто тільки в разі, коли в Домаша ігровий системі встановлена ​​топова відеокарта, для якої Full HD вже не представляє складності.

Думати про ігрової моделі з дозволом більше 1920х1200 варто тільки в разі, коли в Домаша ігровий системі встановлена ​​топова відеокарта, для якої Full HD вже не представляє складності

25-дюймовий монітор LG 25UM57-P з співвідношенням сторін 21: 9

З вибором співвідношення сторін все набагато простіше. Тут кожен може віддавати перевагу більш зручному і комфортному формату. Комусь подобається класичний 16:10, а хтось віддає перевагу сучасні широкоформатні моделі зі співвідношенням сторін 21: 9.

Дизайн і функціональність

За великим рахунком дизайн має не таке велике значення при виборі монітора, ігровий він або простий домашній. Швидше навпаки, моделі з глянцевим іміджевим корпусом зовсім не гарантують якісної картинки, а вже сподіватися на функціональну підставку точно не варто. У той же час якісні незграбні корпусу з чорного пластику давно стали візитною карткою професійних моделей.

Ігрові монітори все ж прикрашаються шляхом додавання дрібних деталей в оформлення корпусу. Кольорові облямівки, скошені кути підставки, логотипи спеціальних серій - все це видає в моніторі його геймерську спрямованість.

Кольорові облямівки, скошені кути підставки, логотипи спеціальних серій - все це видає в моніторі його геймерську спрямованість

Бічна панель c USB-хабом на прикладі монітора AOC U3477PQU

Варто звертати увагу і на наявність додаткових інтерфейсів, які значно підвищать функціональність монітора. В першу чергу варто шукати моделі з USB-хабом, причому, бажано новішого і швидкісного стандарту USB 3.0. Від розмаїття варіантів підключення теж відмовлятися не варто - краще буде, якщо на корпусі крім звичного DVI виявиться ще HDMI або Display Port. Взагалі, комплект з DVI + HDMI можна назвати обов'язковим для ігрової моделі, якщо власник збирається підключати до монітора ще і консоль. Сучасні ігрові приставки забезпечуються інтерфейсом HDMI, тому наявність вільного порту буде тільки перевагою - для перемикання між консоллю і ПК не треба буде возитися з проводами, досить буде лише перемкнути вхід в меню монітора.

Якщо говорити про функціональність підставки, то повороти в портретний режим ігровому монітора точно не потрібні. Досить регулювання по висоті і повороту по вертикальній осі.

Тип матриці

Ця тема особливо болюча, оскільки довгий час виробники наполегливо вважали матриці TN + Film єдино придатними для геймерів. А все через невеликого відгуку - перемикання пікселя з одного стану в інший відбувалося у них за 1-2 мс. У всьому іншому TN-матриці програвали іншим типам: невисока насиченість кольорів, погана точність їх передачі, маленькі кути огляду. Конкуренти у вигляді IPS, PVA і MVA-матриць були трохи краще в плані якості зображення, але значно дорожче, а з відгуком у них було не так все добре. Згодом матриці IPS сильно прогресували, практично витіснивши TN + Film. Монітори на їх базі стали дешевше, відгук становить близько 5 мс, а по перенесенню кольорів вони залишають далеко позаду застарілі TN.

На ділі помітити різницю між 2 і 5 мс геймеру не вдасться. Навіть якщо його монітор буде мати швидкість перемикання GtG (gray to gray) 8 мс, він навряд чи запідозрить недобре. Тому всі питання про застосування IPS-моніторів геймерами відпадають самі собою. Єдиний випадок, коли виправдана покупка моделі на матриці TN + Film - це обмежений бюджет і бажання придбати монітор з великою діагоналлю.

Єдиний випадок, коли виправдана покупка моделі на матриці TN + Film - це обмежений бюджет і бажання придбати монітор з великою діагоналлю

Приклад ефекту ghosting, що виникає через застосування технології Overdrive

Якщо у виробника вийшов не дуже швидкий в плані відгуку монітор, він може реалізувати в ньому функцію Overdrive, яку потім активно рекламувати як вирішення проблеми. Overdrive полягає в подачі більшої напруги на кристали матриці, внаслідок чого вони швидше змінюють свій стан. Чи включається ця функція в меню монітора, але призводить, як правило, до небажаних наслідків у вигляді неприємних слідів від рухомих об'єктів. В результаті користувач вирішує одну проблему, але отримує іншу, не менш серйозну. Особливо вона помітна в іграх із стилізованою графікою, де зустрічається багато контрастних однорідних за кольором об'єктів. Як приклад можна привести Team Fortress 2 або, наприклад, Minecraft.

хитрощі підключення

У більшості випадків для підключення моніторів до ПК використовуються інтерфейси DVI, HDMI або DisplayPort. Крім різних роз'ємів, вони відрізняються ще й можливостями передачі сигналу. Наприклад, у DVI на даний момент дозвіл обмежено WQXGA (2560х1600) при 60 Гц, причому є воно буде тільки при підключенні спеціальним проводом Dual-link.

Остання ревізія HDMI 2.0 вже підтримує дозвіл 4К при частоті 60 Гц, але найбільш прогресивним з цих трьох поширених інтерфейсів можна вважати DisplayPort, версія 1.3 якого дозволяє передавати дані зі швидкістю 32,4 Гб / с, а це можливість показувати 24-бітну картинку дозволом 8К (7680х4320). Крім того, роз'єм DisplayPort і mini DisplayPort набагато компактніше і зручніше того ж DVI. Так що вибір тут очевидний - якщо відеокарта і монітор мають роз'єм DisplayPort, то з'єднувати їх найкраще з його допомогою.

Крім інтерфейсів для виводу картинки є ще й корисні бонуси, якими часто комплектують монітори. Якщо говорити про ігрові моделях, то подібні приємні добавки практично обов'язкові - мова йде про USB-концентратори, які дозволять не тільки підключати периферію, а й заряджати, скажімо, мобільний телефон або планшет. Варто лише упевнитися, що виробник оснастив обрану модель хабом стандарту USB 3.0, щоб і ток був достатнім, і швидкість передачі даних великий.

Блиск і злидні стереоскопії

Помилково думати, що так звана «3D-технологія» в моніторах і телевізорах з'явилася лише кілька років тому. Адже мова йде про звичайну стереокартинка, де про справжню тривимірності не йдеться. Маркетологи компаній-виробників попрацювали на славу, розхвалюючи «тривимірне» зображення на кожному розі, але в підсумку на ринку з'явилося безліч варіацій моніторів і телевізорів з можливістю показу стереокартинки. Анагліф, затворна система, поляризація - у кожної є свої недоліки. В результаті 3D-функціями власники пристроїв балуються приблизно пару-трійку днів, після чого переходять на звичайний 2D-режим.

Ще однією причиною занепаду 3D в моніторах можна назвати системи віртуальної реальності. Зокрема, все стало зрозуміло після появи перших девелоперських версій Oculus Rift, де перевага цієї технології перед 3D-окулярами виглядало незаперечним. Тепер варто лише дочекатися моменту, коли окуляри віртуальної реальності переможуть дитячі хвороби, стануть більш досконалий і придбають більшу роздільну здатність. Про 3D-монітори з окулярами рекомендуємо все ж забути.

викривлення простору

Невеликий технологічний застій перервався в той момент, коли в черговий раз з полки взяли стару ідею - зробити вигнуту матрицю. Підтягнулися майже всі виробники, причому у кожного свій, єдино правильний і комфортний кут кривизни панелі. На ділі такий пристрій дійсно покращує сприйняття фільмів або ігор, сприяє зануренню в атмосферу, але для цього необхідний широкоформатний монітор з досить великою діагоналлю. Тому не варто вестися на малокаліберні пристрої з викривленою матрицею - особливої ​​магії з ними не буде.

Монітори Asus ROG PG34Q з 34-дюймовою викривленою матрицею

Крім того, curved-монітори мають ще одну неприємну властивість - вони, скоріше, персональні, влаштувати сімейний перегляд фільму з таким монітором можна, але ефект буде тільки у того глядача, який виявиться рівно по центру. Ще можна згадати про вартість - моделі з такою матрицею коштують набагато дорожче «плоских» моніторів. Так що тут варто подумати, чи потрібно розщедрюватися на подібні фокуси, і чи не простіше взяти за меншу вартість пристойний «плоский» ігровий монітор.

Герци та кадри

Коли LCD-панелі ще тільки починали свою експансію, частота зміни кадрів у більшості з них становила 60 Гц. Це означає, що картинка на екрані змінюється 60 разів на секунду. До цих пір більшість моніторів оснащуються матрицями з частотою 60-75 Гц, але в конкретному випадку цього вже недостатньо. У деяких іграх ми цілком можемо отримати> 60 кадрів в секунду, але подібна матриця стане вузьким горлечком, яке не пропустить нічого понад 60. І будь-яка відеокарта у вас встановлена ​​і скільки фпс показує лічильник. Монітор оновлює картинку рівно 60 разів в секунду, інша робота відеокарти нікому не потрібна.

Проблема тільки в тому, що відеокарта з різною швидкістю рендерить сцени. Ось зараз ви дивитеся в підлогу і у вас 80 кадрів / с, але, піднявши голову і подивившись в далечінь, ви отримуєте 18 кадрів / с. Монітор ж має фіксовану частоту оновлення і підлаштовуватися під такі викрутаси не може. Для цього навіть була придумана технологія синхронізації V-Sync, яка змушувала відеокарту чекати чергового оновлення екрану для виведення нового кадру. З V-Sync у гравців пов'язано багато неприємних спогадів. Взяти хоча б дивну поведінку миші - затримку, яка була викликана якраз ось цим очікуванням. Більшість гравців вимикали V-Sync від гріха подалі, але тоді була ймовірність отримати ефект накладання одного кадру на інший - розсинхронізація зображення, викликану різною швидкістю оновлення картинки монітора і продуктивністю відеокарти.

Більшість гравців вимикали V-Sync від гріха подалі, але тоді була ймовірність отримати ефект накладання одного кадру на інший - розсинхронізація зображення, викликану різною швидкістю оновлення картинки монітора і продуктивністю відеокарти

Монітор Asus ROG PG278 з підтримкою частоти відновлення 144 Гц і технології Nvidia G-Sync

Сучасні моделі моніторів намагаються позбутися від усіх цих пережитків минулого. По-перше, з'явилися моделі з частотою оновлення 120 і 144 Гц (тільки варто відзначити, що в разі 40-50 фпс в грі власник такої просунутої моделі навряд чи зрозуміє, за що саме він заплатив при купівлі нового монітора). По-друге, для поліпшеної синхронізації і більш плавної зміни зображення провідні компанії розробили нові технології.

G-Sync і FreeSync

Відійшовши від концепції, згідно з якою відеокарта кому-то что-то повинна, виробники вирішили зробити так, щоб монітор підлаштовувався під швидкість графічного адаптера, а не навпаки. Тобто, ваша відеокарта завжди видає стільки кадрів в секунду, скільки може. А монітор вже підлаштовується і змінює частоту в залежності від того, скільки кадрів / с отримує від відеокарти. Nvidia назвала свою технологію G-Sync , Її підтримка вже впроваджена в відеокарти починаючи з моделі GeForce GTX 650Ti. Нюанс полягає в тому, що і монітор повинен підтримувати G-Sync, а таких моделей поки не так багато, а вартість їх вище, оскільки за використання цієї технології виробники моніторів повинні платити Nvidia.

27-дюймова модель Acer XG270HU з матрицею TN + Film і підтримкою FreeSync

Альтернативою є відкрита і, як наслідок, безкоштовна для використання технологія FreeSync , Яку просуває компанія AMD. Природно, в даному випадку мова йде тільки про підтримку відеокарт AMD і, звичайно ж, монітор теж повинен бути оснащений відповідним модулем. Тому перед покупцем стоїть вибір, якою технологією віддати перевагу. У разі зміни «релігії» міняти доведеться як відеокарту, так і монітор.

Ідеальний ігровий монітор?

Виходячи з перерахованого вище, можна собі уявити, як повинен виглядати ігровий монітор мрії. Уявімо собі модель, побудовану на базі IPS-матриці, з діагоналлю 24-27 дюймів і роздільною здатністю 2560х1600, з високою швидкістю відгуку та оновленням 144 Гц. Підключати його ми будемо за допомогою інтерфейсу DisplayPort, бажано і наявність хаба USB 3.0 з портами для швидкої зарядки мобільного техніки. Не забуваємо і про підтримку G-Sync. Ідеальний монітор такого типу буде коштувати, звичайно ж, дорого, тому при обмеженому бюджеті доведеться в чомусь піти на компроміс. Де і як це зробити, на чому заощадити - вирішувати вже вам.

Текст: Максим Капінус
Спеціально для Rozetka.com.ua

Ідеальний ігровий монітор?

Новости