Вибираємо відеокарту Nvidia GeForce GTX 1080 огляд 9 моделей

  1. Зміст вступ
  2. Модельний ряд GeForce GTX 1080
  3. ASUS ROG GeForce GTX 1080 Strix

Зміст

вступ

Десята серія GeForce GTX підняла планку продуктивності відеокарт на новий рівень, що стало можливим завдяки переходу на техпроцес 16 нм і хорошому частотному потенціалу GPU покоління Pascal.



Вже традиційно для Nvidia флагман ігрового сегмента відзначений цифрою 8 в найменуванні. Йдеться про відеокарту GeForce GTX 1080, що стала відносно доступним рішенням для геймерів і ентузіастів і забезпечила гідні показники продуктивності в дозволі Full HD.

Однак, як ми знаємо, GeForce GTX 1080 її молодші сестри є проміжною ланкою до більш цікавим і продуктивним рішенням, які обіцяють вийти в 2017 році. Відповідно до заяв виробника, нас чекає пам'ять типу HBM другого покоління, налагоджений техпроцес, поліпшені алгоритми обробки і стиснення текстур, перероблені обчислювальні кластери.

З відеокартами Nvidia останніх років і справді складається цікава тенденція. Вони як смартфони iPhone: не встигаєш настроїтися на покупку однієї топової моделі, як розробники анонсують наступну. Втім, багатьом користувачам це на руку, адже вартість торішніх флагманів знижується, а продуктивності актуальних рішень вистачить на кілька років.

У цьому матеріалі ми поглянемо ближче на розглянуті раніше версії GeForce GTX 1080 оригінального дизайну, які забезпечать комфортну продуктивність в дозволі Full HD і прийнятну в 4К, і з'ясуємо, які з них більш заслуговують на нашу увагу.

Модельний ряд GeForce GTX 1080


Nvidia GeForce GTX 1080

Опис на сайті виробника - посилання .

Основне нововведення в GeForce GTX 1080 - це техпроцес виготовлення - 16 нм. Завдяки йому в графічному процесорі середніх розмірів (314 мм 2) помістилося 7.2 млрд транзисторів. Для порівняння, в немаленькому відеоядрі GM200 всього 8 млрд. Таким чином GP104 є аналогом GM204, але за можливостями він перевершує GM200.

В рамках 16 нм техпроцесу компанії Nvidia вдалося значно підвищити робочі частоти GPU, причому в режимі GPU Boost досягається вражаюча частота 1.7-1.8 ГГц. Порадує ентузіастів і розгін. На серійних моделях можна очікувати «повітряні» 2.0 ГГц, при цьому не доведеться задіяти високий тепловий пакет, для такої частоти досить 210-220 Вт.



У парі з графічним процесором працює високочастотна пам'ять Micron GDDR5X, розрахована на 10 ГГц. У неї є невеликий запас по частоті - 100-200 МГц, що дає результуючі ~ 400 МГц. Завдяки цьому сукупна пропускна здатність новинки досягла 1.7х швидкості GeForce GTX 980.

Спеціально для GeForce GTX 1080 Nvidia оновила дизайн системи охолодження. Зміни торкнулися в основному лише кожуха, змінивши зовнішній вигляд референсной моделі.

А ось кулер залишився колишнім. Алюмінієве підставу охолоджує модулі пам'яті. У центрі стоїть радіатор з випарної камерою, через безліч ребер проходить повітря. Ззаду встановлений додатковий радіатор для відведення тепла від центральної пластини. Вісім мікросхем пам'яті G5X Micron охолоджуються через термопрокладки радіатором.

В рамках 180-ватного енергопакету компанія Nvidia вирішила обійтися єдиним роз'ємом 8 pin. З одного боку, це здешевлює виробництво і виглядає розумно. А з іншого - сильно обмежує можливості розгону. Після розблокування в BIOS рівня TDP єдиним обмеженням стануть віддаються через кабель 8 pin вати.

ШІМ-контролер підтримує різні режими з управління фазами, включаючи адаптивне включення і виключення при необхідності. Всього на платі для GPU виділено п'ять фаз живлення, що на одну більше, ніж у GeForce GTX 980.

Один з топових графічних процесорів GP104 при своїй площі ~ 314 мм 2 налічує 2560 ядер і 64 блоки растеризації.

Один з топових графічних процесорів GP104 при своїй площі ~ 314 мм 2 налічує 2560 ядер і 64 блоки растеризації

Мабуть, на цих основних моментах ми завершимо розділ, присвячений еталонної версії GeForce GTX 1080, і перейдемо до розгляду різних нереференсних варіантів.

ASUS ROG GeForce GTX 1080 Strix

Опис на сайті виробника - посилання .


Новинка, як нескладно здогадатися, входить в лінійку Republic of Gamers і виділяється на тлі конкурентів величезною системою охолодження DirectCU III з металевим кожухом і масивним радіатором.

Кожух отримав цікаву декоративне рішення з безліччю вигинів і прорізів. Останні служать для світлодіодного підсвічування СО, а не тільки однієї з її частин. Більш масивний кулер обзавівся трьома вентиляторами з широкою крильчаткою, діаметр якої становить 88 мм. Вони повністю накривають друковану плату і радіатор.

Вони повністю накривають друковану плату і радіатор

Масивний охолоджувач представлений у вигляді двохсекційного радіатора, набраного 72 і 68 алюмінієвими нікельованими пластинами. Всі з'єднання для підвищення ефективності теплопереносу акуратно пропаяни. Технологія прямого контакту забезпечує зіткнення графічного процесора з п'ятьма тепловими трубками різного діаметру - однієї 6 мм і чотирма 8 мм.

За охолодження підсистеми живлення відеокарти, однією з найгарячіших зон друкованої плати, відповідає напаяти до другої секції радіатора пластина.

Перед нами унікальна друкована плата власної розробки, яка побудована з використанням якісних елементів, відповідних технології Super Alloy Power II. Вони повинні забезпечувати стабільну роботу при високих навантаженнях і володіють підвищеним терміном служби.

Всього для графічного процесора виділено вісім фаз живлення. Всі вони зроблені за технологією Dr.MOS. Дві фази використовуються для мікросхем відеопам'яті. Фази в даному випадку справжні, без подвійників або паралельного підключення. Тому в сумі така схема забезпечить більш Потужність 600 Вт. Нагадаю, еталонна версія GeForce GTX 1080 споживає всього 180 Вт. У наявності більш ніж дворазовий запас потужності.

Відеокарта отримала високий заводський розгін, який додасть кілька FPS в новітніх іграх. Частота ядра підвищена з 1607 МГц до 1759 МГц (в режимі Boost - до 1898 МГц) при напрузі 1.063 В, відеопам'ять функціонує на підвищеній частоті 1301 МГц.


Завдяки солідній системі охолодження розглянута GeForce GTX 1080 відмінно розганяється. Майже з першої спроби була взята планка в 1810 МГц по ядру і 1401 МГц по пам'яті. У тестах і іграх частота GPU була ще вище і досягала 2050 МГц.

Та й за результатами нашого знайомства з цією версією, про який ви можете дізнатися з матеріалу « Огляд і тестування відеокарти ASUS ROG GeForce GTX 1080 Strix », Враження залишилося хороше.

Новости